Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gosia z Sopotu
Autor Wiadomość
cambria 

Wysłany: 2010-01-04, 21:30   Gosia z Sopotu

Cześć!
Jesten nowa na forum choć od pewnego czasu je obserwuję.
Jestem nosicielką genu sca2, po ojcu.
Mam 32 lata i 2 córki, ale jedną biologiczną.
Staram się żyć aktywnie, lecz bez przesady, studiuję zaocznie więc i mózg gimnastykuję, uprawiam sport rekreacyjnie, jeżdzę konno, in więcej ruchu tym się lepiej czuję. Mąż mnię bardzo wspiera.
Cieszę się że jest coś takiego jak to forum gdzie mogę dowiedzieć się wiencej szczegółów na temat tej choroby.
Często tu zaglądam i znajduję informację, które już albo zachwilkę mi się przydadzą. Bardzo Wam dziękuję że nie zostawiacie chorych samym sobie.

Gosia

Ela 

Wysłany: 2010-01-05, 12:18   

Noja jedna z córek, troszkę młodsza od Ciebie, tez jest nosicielką, i mam nadzieję, że długop jeszcze będziecie tylko nosicielkami :)

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

cambria 

Wysłany: 2010-01-05, 12:50   

Ja staram się wszystko robić by nie zachorować, z obserwacji rodzinnych (chorowała moja babcia i ojciec) wynika iż ta choroba niel lubi ludzi aktywnych, zarówno fizycznie jak i umysłowo. Więc czy chcę czyt nie studiuję bo powinnam i uprawiam sporty rekreacyjnie bo sprawia mi to przyjemność. Mój ojciec mało robi i z ciałem i z umysłem i widzę jak jego choroba postępuje. Poza tym Q10 i kwasy omega 3 mam nadzieję że działają przy wieloletnim stosowaniu.
O tym że mogę być chora wiem od 12 lat, więc zdążyłam się przyzwyczaić, lecz szukam sposobu na to by nie zachorować.

Wytrwałości w walce z codziennością
Pozdrawiam
Gosia

Ela 

Wysłany: 2010-01-06, 15:24   

a ile mieli lat jak zachorowali?

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

cambria 

Wysłany: 2010-01-06, 15:52   

Dokładnie nie wiem, ojcie zachorował w wieku około 35 lat, a babcia nie wiem ale od kiedy pamiętam już była chora. Babcia miała jakieś 50 lat i już chorowała jak długo nie mam pojęcia.
Podobno pradziadek też chorował ale szczegółów nieznam.

Gosia

Odpowiedz do tematu