Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
Cześć!
Jesten nowa na forum choć od pewnego czasu je obserwuję.
Jestem nosicielką genu sca2, po ojcu.
Mam 32 lata i 2 córki, ale jedną biologiczną.
Staram się żyć aktywnie, lecz bez przesady, studiuję zaocznie więc i mózg gimnastykuję, uprawiam sport rekreacyjnie, jeżdzę konno, in więcej ruchu tym się lepiej czuję. Mąż mnię bardzo wspiera.
Cieszę się że jest coś takiego jak to forum gdzie mogę dowiedzieć się wiencej szczegółów na temat tej choroby.
Często tu zaglądam i znajduję informację, które już albo zachwilkę mi się przydadzą. Bardzo Wam dziękuję że nie zostawiacie chorych samym sobie.
Wysłany: 2010-01-05, 12:18
Noja jedna z córek, troszkę młodsza od Ciebie, tez jest nosicielką, i mam nadzieję, że długop jeszcze będziecie tylko nosicielkami :)
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Ja staram się wszystko robić by nie zachorować, z obserwacji rodzinnych (chorowała moja babcia i ojciec) wynika iż ta choroba niel lubi ludzi aktywnych, zarówno fizycznie jak i umysłowo. Więc czy chcę czyt nie studiuję bo powinnam i uprawiam sporty rekreacyjnie bo sprawia mi to przyjemność. Mój ojciec mało robi i z ciałem i z umysłem i widzę jak jego choroba postępuje. Poza tym Q10 i kwasy omega 3 mam nadzieję że działają przy wieloletnim stosowaniu.
O tym że mogę być chora wiem od 12 lat, więc zdążyłam się przyzwyczaić, lecz szukam sposobu na to by nie zachorować.
Wytrwałości w walce z codziennością
Pozdrawiam
Gosia
Wysłany: 2010-01-06, 15:24
a ile mieli lat jak zachorowali?
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Dokładnie nie wiem, ojcie zachorował w wieku około 35 lat, a babcia nie wiem ale od kiedy pamiętam już była chora. Babcia miała jakieś 50 lat i już chorowała jak długo nie mam pojęcia.
Podobno pradziadek też chorował ale szczegółów nieznam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum