|
coś ode mnie |
| Autor |
Wiadomość |
cynamka
|
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-10-31, 13:32
|
|
|
Witaj Asiu Można tak do Ciebie pisać?
Byłam a Twoim blogu, masz 100% racji z tą rehabilitacją. Ja mam rehabilitantkę od ilku lat tę samą.
Pierwszy raz do niej poszłam z prośbą, by mnie nauczyła chodzić z kulami, bo zamiast mi pomagać, to przeszkadzały, więc ich nie używałam.
I dzięki niej do dziś chodzę bez kul i pracuję.
Życzę Ci powodzenia w walce z chorobą |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2013-10-31, 13:51
|
|
|
Witam .
Co za piękna strona , bardzo ciekawe rzeczy, duża informacja, właściwie trzeba powiedzięć dziekuję za to wszystko.Ostatnio na forum pojawiła się Halinka ,ze swoją córka / a prawie jesteście w tym samy,m wieku /myślę,że jak zobaczy i przeczyta Twoją rehabilitację to , napewno z niej skorzysta, wiedząc,że jest ona pomocna.,wiem coś o tym bo sama wszystko stosuję.
Pozdrawiam.miłego dnia. |
|
|
|
 |
cynamka
|
Wysłany: 2013-10-31, 21:19 Dziękuję za miłe słowa
|
|
|
Jak tylko dowiedziałam się o chorobie, zaczęłam szukać zewsząd informacji na temat leczenia, okazało się że lekarstwa niema a jedyne na co można liczyć to rehabilitacja. Znalezienie odpowiedniej osoby jest naprawdę ważne, mi zajęło to pół roku, poza tym nie wolno się poddawać i zapominać o ćwiczeniach. Staliśmy się częścią choroby i musimy się z tym liczyć, takie życie Jeszcze raz dzięki. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-10-31, 21:46
|
|
|
To smutne, że w takiej Warszawie zajęło Ci to pół roku.
Mnie też niemało Jestem lekarzem przecież, ale o PNFie dowiedziałam się dopiero z Forum , taki paradoks.
Jak się dowiedziałam, zaczęłam szukać. Niestety, na moim końcu świata zupełnie bezskutecznie.
Po pół roku może szukałam ;o raz drugi. No i znalazłam ogłoszenie. Zadzwoniłam, okazało się, że ta pani dopiero otwiera działalność, tzn jeszcze nie otworzyła nawet.
Zostałam jej pierwszą pacjentką.
po pierwszych ćwiczeniach było już mi lepiej. Nigdy czegoś takiego do tej pory nie przeżyłam.
Pani Natalia zwróciła mi kilka lat życia, śmiało to mogę napisać.
Muszę dojeżdżać na tą rehabilitację 40 km, płacić za nią, ale warto.
Piszę to wszystko z nadzieją, że może ktoś przeczyta i też zacznie szukać.
Jedno jest pewne - dobry rehabilitant sam nikomu nie przyjdzie do domu, trzeba go znaleźć. |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2013-10-31, 22:10
|
|
|
Nie mogę zrozumieć, ze nawet w dużym mieście nie ma łatwego dostępu do PNF. Mieszkam w zaledwie 100 tysięcznym miasteczku,i mamy8 por .rehabilitacyjnych i oddział rehabilitacji neurologicznej z PNF, bobathem,logopedą.
W 5 -ciu poradniach jest PNF na NFZ i inne przydatne zabiegi,
brakuje logopedy
Mniej więcej co 2 m-ce od wczesnej wiosny do późnej jesieni mąź ma po 3 zabiegi i kaźdy po 10 razy. Chyba mamy szczęście,źe tu mieszkamy |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-11-01, 10:42
|
|
|
Macie szczęście i ja też. To jest właśnie przykre, że rehabilitacja, która może nam pomóc jest tak mało dostępna dla pozostałych.
Na naszym terenie, wiem bo szukałam jeszcze raz, całkiem niedawno, nie ma nikogo więcej. A byłam gotowa sporo km. dojeżdżać.
Rozmawiałam z Panią Natalią, ona też szuka, bo chce kogoś jeszcze zatrudnić do pomocy i nie może znaleźć.
Większość rehabiltantów idzie na łatwiznę i poprzestają na tradycyjnej rehabilitacji, która nie daje żadnych efektów.
Jest to związane też z finansami, kursy są drogie, ale to jest inwestycja, która się może szybko zwrócić.
Dlatego pisałam już, że ważne jest szukanie takich ludzi. Jest ich co roku więcej, warto nawet prywatnie z tego korzystać, jak nie ma możliwości w ramach NFZ.
Ten turnus miał Pana Łukasza, z Waszych opowiacań myślę, że to był jeden z tych dobrych, skutecznych rehabilitantów.
On pokazał chyba jak może wyglądać rehabilitacja.
Dorota szuka teraz innych ośrodków, sama widzi, że to nie tak łatwo, ale szukać trzeba, bo jest szansa, nieduża wprawdzie, ale jest, że się coś znajdzie.
Warto też, by każdy, tam gdzie jest rozpoczął szukanie dla siebie.
Pewnie Kasia w Szczecinie nie powinnaś mieć większych problemów. Spróbujcie, bo na prawdę warto.
Warto nawet prywatnie, bardziej niż kupować koenzym. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
AGATA

|
Wysłany: 2013-11-01, 18:53
|
|
|
WARTO ,WARTO.
Naprawdę , ja mogę chyba dołączyć do tych nielicznych szczęściarzy, którzy mają do czynienia z PNF-em. Właśnie teraz jestem znowu rehabilitowana, czuję się trochę zmęczona ale daję radę |
_________________ POZDRAWIAM GORĄCO Agata |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-11-01, 20:02
|
|
|
| A Wendy? Ty coś mialaś z nią wspólnego? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
AGATA

|
Wysłany: 2013-11-01, 22:11
|
|
|
A kto to jest?????
Coś kojarzę ,ale nie wiem kto to jest. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-11-01, 22:39
|
|
|
Rehabilitantka, pisała na naszym Forum, nie wiem czemu myślałam o niej, że to dzięki Tobie tu jest
http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=584
http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=583 |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
AGATA

|
Wysłany: 2013-11-01, 23:11
|
|
|
Bardzo żałuję ale niestety nie |
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-11-02, 08:27
|
|
|
U mnie też lipa z PNF
Ale trzeba szukać bo dla nas to zbawienie - ja chodzę i normalnie jestem jak zdrowa - hahhahahha
A poważnie to naprawdę warto. Dobry rechabilitant to skarb i potrafi czynic cuda |
_________________ Pozdrawiam,
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2013-11-02, 16:26
|
|
|
Witam
Modny temat to PNF i rehabiltacja.
Oczywiście PNF , potrzebny, przydatny podnosi motorykę człowieka, poprawia koordynację , a pozatym poprawia jego psychikę,że jest mocniejszy.Do tej działalności potrzebny rehabilitant znający potrzeby naszego funkcjonowania ,oczywiście znający zasady PNF.
Jednakże uważam ,że 2 tyg turnusu, lub rehabilitacji jest tylko wstępem do dalszej działalności samodzielnej.
Osobiście 2 razy do roku korzystam z takiej rehabilitacji, jednakże nie oszukujmy się , nie trwajmy w takim przekonaniu że tylko PNF doprowadzi nas do pełni zdrowia. W naszej chorobie stała i wieloraka rehabilitacja daje efekt. , utrzymuje w jako takiej sprawności, tak jak wspomniała ASIA na swoim blogu , pokazała wszystkie niezbędne przyrządy, a uwazam,że ćwiczenia można samodzielnie wykonać w domu , tylko chęć.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-11-02, 18:06
|
|
|
Aniu, masz rację, w naszej chorobie potrzebnych jest wiele rze czy, dobrze by było o wszystkim pamiętać i robić, co sięm da.
Najgorsze jest, że się nie chce.
Już wcześniej gdzieś pisałam, że ja mam ciągłą rehabilitację, ale tam jest nie tylko PNF, sa takze jakieś elementy z Bobath, ćwiczę na masterze, na trampolinie nawet , uczę się chodzić, siadać, klękać prawidłowo.
Ale też trzeba równolegle przynajmniej próbować pisać, czytać.
Ja właściwie wszystko, co robię, nawet gdy siedzę, staram się wykonywać tak, jak mnie uczy moja rehabilitantka. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2013-11-02, 18:28
|
|
|
Witam .
Dobrze,ze tak piszesz jak ja , chciałam powiedzieć,sam PNF nie uzdrawia człowieka,rehabilitant nie jest cudotwórcą on wskazuje dobre strony i służy swoją rada i pomocą w chorobie, pomaga kształtować prawidłowe funkcje.
Nawiasem mówiąc ciekawa jestem ile osób po powrocie z turnusu wykonało chociaż 1 zalecenie logopedy, samodzielne ćwiczenia itd.
Uważam ,że blog ASI jest rewelacyjny i skorzystanie z tego o czym ona informuje jest godne polecenia.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cynamka
|
Wysłany: 2013-11-03, 10:58
|
|
|
To prawda, że czasami się nie chce, kiedy dowiedziałam się, że mam ataksję szukałam pomocy ale był traki okres, że chciałam ją wyprzeć ze swojej głowy, w ogóle o tym nie myśleć, żyć jak wcześniej nie ćwiczyć, nie robić nic co było z niż związane i co po tygodniu zaczęłam chodzić jak "pijana". W tedy zdałam sobie sprawę, że mogę sobie o tm nie myśleć ale trzeba się zmobilizować bo może być gorzej. Najbardziej rozwalają mnie te osoby, które narzekają jak im ciężko, czekają aż wszyscy zrzucą się im na wyjazd do Chin, ale żeby powalczyć samemu to już nie...(chyba u Jaworowicz była ta rodzina)
Pozdrawiam i dzięki za miłe słowa odnośnie bloga. |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2013-11-03, 16:53
|
|
|
Wiadomo że czasem się nie chce nic ale robimy to dla siebie nie dla innych! I każda aktywność jest nam wskazana ja od powrotu z turnusu staram się wykonywać te ćwiczenia jednego dnia choć godzinkę poświęcić na ćwiczenia gadam czytam stroje głupie minki jeżdże na rowerze stacjonarnym innego dnia ćwiczę na piłce na berecie innego z taśmą wszystkiego po trochu a i oczywiście trenuje paluszki na klawiaturze |
_________________ KAŚKA |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2013-11-03, 16:55
|
|
|
WIĘC CHCIEĆ TO MÓC |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2013-11-03, 17:16
|
|
|
Witam.
Ale " zuch " dziewczynka , chyba jedyna pracowita, bo nikt z 20 się nie chwali., swoimi wyczynami.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-11-03, 17:17
|
|
|
szczerze gratuluję, Kasiu i podziwiam. Słoneczko dla Ciebie w ten pochmurny dzień na Dolnym Śląsku. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2013-11-03, 22:24
|
|
|
DZIĘKUJE ELUNIU TY TEŻ SIĘ NIE OBIJASZ U NAS TEŻ NIECIEKAWIE NA DWORZE MOKRO I WIATR NIEPRZYJEMNY ALE ZA TO TU GORĄCO SSIŁA JEST W NAS !!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2013-11-03, 22:43
|
|
|
NIE CHCIAŁAM SIĘ CHWALIĆ. ALE POWIEDZIEĆ ŻE WSZYSTKO ZALEŻY OD NAS I TRZEBA ZNALEŻĆ SIŁE W SOBIE DO WALKI I NIE PODDAWAĆ SIĘ I NIE ZNIECHĘCAĆ NIEPOWODZENIAMI |
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-11-04, 10:23
|
|
|
Tak, to święta prawda!!
Ja widzę po sobie , że jak ćwiczę to jestem w duużo lepszej formie . Tylko pisanie kuleje ale to tylko moja wina bo nie cwiczę Mogę śmiało powiedzieć , że choroba w zasadzie od roku stoi w miejscu . Ale to tylko dlatego bo ćwiczę . Ja to ciągle mam w głowie moją fizjoterapeutkę Dominikę . Ona tak kompleksowo do mnie podchodziła i robiłyśmy takie ćwiczenia , że teraz gdzie się nie rehabilituję to porownuje i i wszystko wychodzi na minus . Tylko Łukasz stanął na wysokości zadania . Inna sprawa , że to była płatna rehabilitacja - 60 zeta za godzinę ( PNF ) Ale tak c\zy inaczej : RUCH TO ZDROWIE |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-28, 20:24
|
|
|
Ja tak czasem siedzę , trenuje równowagę sobie , a i tak siedzę i tak ( przy kompie - mam biurko - jak coś to się mogę złapać ) - przyjemne z pożytecznym |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2013-12-28, 21:10
|
|
|
o ja mam taką tylko czerwoną |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2013-12-28, 21:52
|
|
|
Ja też mam czerwoną, na strychu leży
Ale chyba ją zniosę, bo muszę strych opróżnić |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-28, 22:11
|
|
|
| Ela napisał/a: | Ja też mam czerwoną, na strychu leży
Ale chyba ją zniosę, bo muszę strych opróżnić |
Ja też mam czerwoną, ale coś powietrze z niej uchodzi , chyba ją Koper potraktował pazurami . Bo bardzo o intrygowała ta biała zatyczka i ciągle się tą piłką bawił. On w ogóle lubi moje przyrządy do ćwiczeń - rower też lubi , siada na siodełku i lustruje. |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:01
|
|
|
Chcę kupić taką piłkę, tylko nie wiem jaki rozmiar. Podpowiedzcie mi proszę. Taką żebym mógł siedzieć i ćwiczyć na niej |
_________________ ____________
Wojtek
http://wojtekpl.blog.pl/ |
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:24
|
|
|
| bialy_pl napisał/a: | | Chcę kupić taką piłkę, tylko nie wiem jaki rozmiar. Podpowiedzcie mi proszę. Taką żebym mógł siedzieć i ćwiczyć na niejObrazek |
http://blog.ortopedyczny2...porada-miesiaca |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:28
|
|
|
| Dzięki, to już wiem jaką mam zamówić |
Wojtek
|
|
|
 |
bialy_pl

|
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:36
|
|
|
| bialy_pl napisał/a: | czy to też jest przydatne?
Obrazek |
Pierwsze widzę , a co to ?? Na moim blogu są ćwiczenia z taśma , piłka , beretem i inne , |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:39
|
|
|
| jak widać stawia się na tym piłkę i zapewne można kręcić w różne strony, tak myślę |
Wojtek
|
|
|
 |
bialy_pl

|
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:44
|
|
|
| bialy_pl napisał/a: | | jak widać stawia się na tym piłkę i zapewne można kręcić w różne strony, tak myślę |
Nie miałam do czynienia , robiłem inne rzeczy z piłką. Najpopularniejsze są przyrządy Thera-Band , ale i chyba najdrozsze- ja swoje kupiłam na Allegro. |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 17:53
|
|
|
| Spróbuję z tym, nie jest drogie |
Wojtek
|
|
|
 |
Dorota75

|
|
|
|
 |
Dorota75

|
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-29, 18:33
|
|
|
Jak tam ? Już wszystko wiesz ?? |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2013-12-29, 19:00
|
|
|
masz wspaniale obrazki gdzie je znajdujesz |
|
|
|
 |
Dorota75

|
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2013-12-29, 20:08
|
|
|
|
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 21:25
|
|
|
| Dorota75 napisał/a: | | Obrazek Jak tam ? Już wszystko wiesz ?? |
Tak, wiem, może ie wszystko ale dużo
Dzięki |
Wojtek
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2013-12-29, 21:38
|
|
|
| bialy_pl napisał/a: | | Dorota75 napisał/a: | | Obrazek Jak tam ? Już wszystko wiesz ?? |
Tak, wiem, może ie wszystko ale dużo
Dzięki |
 |
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 21:44
|
|
|
| A jeśli chodzi o to coś, to jest podstawka do piłki i można wtedy na piłce stabilnie siedzieć i ćwiczyć. Ale nie znalazłem narazie, ćwiczeń z wykorzystaniem tej podstawki. |
Wojtek
|
|
|
 |
Dorota75

|
|
|
|
 |
bialy_pl

|
|
|
|
 |
Beata

|
Wysłany: 2013-12-29, 22:12
|
|
|
Fajne to , ale trochę drogie-masakra |
_________________ Pozdrawiam Beata |
|
|
|
 |
bialy_pl

|
Wysłany: 2013-12-29, 22:24
|
|
|
DROGIE!!!
Ale po takich ćwiczeniach byśmy zasuwali po schodach jak "przecinaki" i Pałac Kultury byśmy zdobyli.gif) |
Wojtek
|
|
|
 |
|
|