Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
chora Agata
Autor Wiadomość
AGATA 

Wysłany: 2010-11-18, 22:47   chora Agata

Witam! Może i na mnie już czas. Mam 46 lat i od kwietnia 2009 roku mam stwierdzoną ataksję typu 1-SCA1,jak narazie jestem czynna zawodowo (pracuję w żłobku z dziećmi) i nie daję się jak tylko moę.Największe problemy mam z chodzeniem, ale z podporą i silnym ramieniem męża jakoś sobie radzę. Wchwili obecnej jestem na zwolnieniu lekarskim i poddaję się rehabilitacji,naprawdę fajna sprawa i mam nadzieję , że postawi mnie trochę na nogi. A tak przy okazji mam pytanie,może ktoś ma jakiś nie skomplikowany sposób nabycia koenzymu w dawce 300 albo 400 mg.będę wdzięczna za każda wskazówkę i propozycję.Tym czasem pozdrawiam bardzo serdecznie. ;-)

franek 
Administrator

Wysłany: 2010-11-18, 23:56   Re: chora Agata

AGATA GOLECKA napisał/a:
A tak przy okazji mam pytanie,może ktoś ma jakiś nie skomplikowany sposób nabycia koenzymu w dawce 300 albo 400 mg.

Nie skomplikowany to raczej trudno. Trzeba kupować w USA - najlepiej przez znajomych .
Lub w Polsce - proszę "poszperać" na forum są tu adresy i sposoby działania

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2010-11-19, 07:37   

Fajnie, że jesteś z nami, niedawno zamawiałam, koenzym, mam 5 opakowań, al;e po 600 mg, jedno mogłabym Ci przesłać, jeśli niczego innego nie znajdziesz.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Monika FF 

Wysłany: 2010-11-19, 10:54   

A dobrze że jesteśmy przy koenzymie .Daje wam to coś??tak na serio?? Ja nie biore nic juz jakiś czas i tak samo się czuje

anna2627 

Wysłany: 2010-11-19, 22:09   

Nie widzę u męża żadnej poprawy po koenzymie :-( , po rehabilitacji PNF :-( Choroba postępuje bardzo :-(

franek 
Administrator

Wysłany: 2010-11-19, 22:29   

Dziennie "zjadam" po 1 tabletce 400 mg, nie wiem czy lepiej czy gorzej bo przyjmuję je prawie od początku. Nie mam możliwości porównania. Nie przerywam spożywania bo nie kosztuje to dużo

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

AGATA 

Wysłany: 2010-11-20, 11:53   

Poprawy to pewno nie będzie żadnej , bo koenzym nie ma leczyć tylko spowolnić rozwój choroby.Ja też biorę ją od początku i trudno powiedzieć o jakiejś poprawie.
Mam pytanko do osób zainteresowanych spotkaniem, czy ktoś wie , czy ten termin jest aktualny i gdzie to ma być? Chętnie wzieła bym udział w takim spotkaniu, a Instytut jest dość obszerny i ciężko będzie odnaleźć grupę.
Pozdrwienia ;-)

franek 
Administrator

Wysłany: 2010-11-21, 13:49   

http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=442

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Monika FF 

Wysłany: 2010-11-22, 11:27   

nie pytałam o poprawe tylko czy coś to daje ,no ale np.diete cerebrozydową (jak nazwy nie pomyliłam ) ktoś zna?? Zajada ktoś surowy móżdzek wieprzowy itd.??

franek 
Administrator

Wysłany: 2010-11-22, 12:37   

Monika FF napisał/a:
Zajada ktoś surowy móżdzek wieprzowy itd.??

Brrr :(

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Monika FF 

Wysłany: 2010-11-22, 14:15   

Panie Franku ,no brrrr ale stosowałam jakiś czas właśnie móżdzek i powiem że zjadliwy,najgorsze było mielenie bo wygladało okropnie ,później mrozi się i zjada po malutkiej kostce dziennie. NIC TO NIE DAJE. Bałam się o to że robaki ,że bakterie ale z dwojga złego wybrałam móżdzek .Znam osoby ktore stosowały też to i bez rezultatów.No jedynie to z 2kg w góre. A wogóle stosuje ktoś tą diete lub Kwaśniewskiego??

anna2627 

Wysłany: 2010-11-22, 18:02   

Monika FF napisał/a:
nie pytałam o poprawe tylko czy coś to daje ,no ale np.diete cerebrozydową (jak nazwy nie pomyliłam ) ktoś zna?? Zajada ktoś surowy móżdzek wieprzowy itd.??

Co ma dawać? Co miałaś na myśli pytając "czy coś to daje?" jeśli nie poprawę czy pogorszenie?

stasia21 

Wysłany: 2010-11-22, 22:43   

Dietę Kwaśniewskiego stosował mąż z powodu cukrzycy . Efekty szybko schudł, obniżył cukier ,że nie musial brać lekow, ale po około 3 lat stosowania ,dietę musiałam odstawić, bo zrobił się blady ,cukier zaczął wariować, a mąż coraz mniej jadł i w końcu przestraszyłam się tej diety. Obecnie stosujemy tylko elementy diety Kwaśniewskiego tj piekę chleb dla męża, jemy wszystko
Osoby które mogą wszystko jeść i nie patrzą na wagę zalecanych składników i na ilość zjadanych owoców i warzyw, to myślę ,ze można stosować
Przepisy są ok.

Monika FF 

Wysłany: 2010-11-23, 09:59   

no cene znamy ,sposób sprowadzenia też,nieprzynosi to ani + ani minusów ,więc może spowalnia?? bardziej chodziło mi o psychike tutaj ,czy daje poczucie że biorąc to będzie dobrze?? niechciałam nikogo urazić ,poprostu mam psychologiczno -filozoficzne podejście do życia stąd zdażają się moje dziwne pytania jak i odpowiedzi . Jeżeli pytam o coś ,nieznaczy to że neguje .Pozatym brałam kiedyś koenzym wiem jakie ma działanie

Monika FF 

Wysłany: 2010-11-23, 10:30   

Logicznie zresztą uważam że jak spowalnia to jest poprawa w tym przypadku.

AGATA 

Wysłany: 2010-11-23, 15:12   

To chyba rzeczywiście bardziej działa na psychikę, ale w końcu w coś trzeba wierzyć.

Monika FF 

Wysłany: 2010-11-25, 11:11   

No Ja ogólnie to w mało co wierze z rzeczy jak leki itp.farmauceutycznych więc może dlatego to nie działa.

Odpowiedz do tematu