Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
(gimnastika
Autor Wiadomość
atol7
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-20, 11:01   (gimnastika

Witam Potrzebuję siłowni(gimnastika), ćwiczenia sca pacjentów, powiedz łącza internetowego (link)(zdjęcia)
regularne właściwe ćwiczenia (np. metodą PNF / BOBATH,oddziaływaniu ćwiczeń rozciągająco-napinających--I nie można tłumaczyć, pisać w języku angielskim lub link w internete.Proszę.

Ela 

Wysłany: 2010-04-20, 11:29   

Witaj:)

Ćwiczenia na piłce - http://www.fizjoterapeutom.pl/files/25/pilki.pdf
Ćwiczenia na równowagę - http://www.fizjoterapeuto...e_rownowage.pdf
Ćwiczenia z taśmami gumowymi - http://www.fizjoterapeutom.pl/files/25/tasmy.pdf (z podanych przykładów można wykonać część ćwiczeń)

http://www.mnd.pl/zestaw_1.htm - poi lewej stronie jest kilka linków do różnych zestawów ćwiczeń

Napisz, czy Ci to pasuje

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

atol7
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-20, 15:17   

http://www.fizjoterapeuto...e_rownowage.pdf nie otkryvaetsya
ćwiczenia na piłce i może pomóc ... nie wiem.Googl transl

Ela 

Wysłany: 2010-04-20, 16:22   

http://www.fizjoterapeutom.pl/files/25/pilki.pdf spróbuj to, gdzie mieszkasz? Na Ukrainie? Napisz coś o sobie :) tutaj http://www.ataksja.home.p...wforum.php?f=67

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-23, 13:39   

:kwiatek1: Witam nie wiem czy dobrze piszę - najwyżej Marcin mnie przeniesie ! :kwiatek1:
nie jeźdżę z Wami na turnusy i nie wiem jaką macie rehabilitację ?
i związku z tym moje pytanie
Dostałam karnet na zabiegi rehabilitacyjne u nas w G łogowie jest basen a w nim taki właśnie kompleks :kwiatek1:

Mają tam do zaoferowania następujące zabiegi :

1.ARTROMOT - POŁĄCZENIE METOD REHABILITACYJNYCH KOŃCZYN W JEDNYM URZĄDZENIU
2.MASAŻ WIROWY KOŃCZYN G ÓRNYCH I DOLNYCH
3.MASAŻ PODWODNY Z KĄPIELĄ PEREŁKOWĄ
4.PRESOTERAPIA
5.FALA UDERZENIOWA
6.MASAŻ RĘCZNY
7.ŚWIATŁOTERAPIA - SOLLUX
8.MAGNETOTERAPIA
9.LASEROTERAPIA
10.ULTRADŹWIĘKI
11.ELEKTROTERAPIA
12.SCANLAB
13.TERAPIA MANUALNA
14.KINESIOLOGY TAPING
15.AQUAMASSAGE - CZYLI WODNY MASAŻ NA SUCHO
16.KRIOTERAPIA - ZAMROŹ BÓL
17.BIOPTRON - LECZNICZE ŚWIATŁO
18.TLENOTERAPIA - ODETCHNIJ Z ULGĄ
19.HI TOP - NAŁADUJ SIĘ ENERGIĄ
20 oczywiście pływalnia - rowery i bieżnia .....

Ze wszystkiego mogę skorzystać ale nie wiem co by mi najbardziej pomogło /
proszę Was o pomoc w wybraniu zabiegów
za pomoc bardzo dziękuję pozdrawiam :kwiatek1: :serce:

images.png
Plik ściągnięto 13339 raz(y) 4.18 KB

katarzynab_81 

Wysłany: 2018-01-23, 18:00   

według mnie najlepsze dla nas to 1,2,6,13,20 :bujawka: i PNF LUB ĆWICZENIA INDYWIDUALNE

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-23, 18:50   

katarzynab_81 napisał/a:
według mnie najlepsze dla nas to 1,2,6,13,20 :bujawka: i PNF LUB ĆWICZENIA INDYWIDUALNE
:kwiatek1: Dzięki za informację co do PNF to u nas w G łogowie jeszcze nikogo nie znalazłam a na wyjazdy gdzieś dalej to jestem za leniwa :kwiatek1:

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2018-01-24, 08:49   

Beatko rzeczywiście jesteś leniwa ;)

oto rehabilitacja PNF w G łogowie

http://www.sprawnymaluch.com/cennik.html

Niby dla dzieci ale zawsze można spytać o spotkania prywatne rehabilitanta, poza tym to pierwsze co wyszukiwarka wskazała

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-24, 08:58   

Marcin Ł napisał/a:
Beatko rzeczywiście jesteś leniwa ;)

oto rehabilitacja PNF w G łogowie

http://www.sprawnymaluch.com/cennik.html

Niby dla dzieci ale zawsze można spytać o spotkania prywatne rehabilitanta, poza tym to pierwsze co wyszukiwarka wskazała
:kwiatek1: Dziękuję bardzo - jakoś tego nie znalazłam a patrzyłeś może na zabiegi ? pomóż mi coś wybrać karnet mam na 6500 zł i szkoda żeby mi przepadł bardzo dziękuję :kwiatek1:

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2018-01-24, 09:07   

napisze w nocy bo teraz już wychodzę do pracy ale z tego co widzę to dobrze określiła to Kasia choć wirówki postawiłbym na ostatnim miejscu listy życzeń a postawił na tlenoterapie która zwiększa objętość płuc i wzmacnia mięśnie płucne co dla was jest wskazane

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-24, 09:09   

:kwiatek1:
Marcin Ł napisał/a:
napisze w nocy bo teraz już wychodzę do pracy ale z tego co widzę to dobrze określiła to Kasia choć wirówki postawiłbym na ostatnim miejscu listy życzeń a postawił na tlenoterapie która zwiększa objętość płuc i wzmacnia mięśnie płucne co dla was jest wskazane
:kwiatek1: Miłej pracy pozdrawiam i czekam :kwiatek1:

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2018-01-25, 02:00   

Beatko więc oceniam Twoje punkty rehabilitacji (moja ocena jako człowieka a nie lekarza)

Co polecam?
6. masaż - macie spięte mięśnie więc jak najbardziej uważam że jest ok
13. zajęcia manualne - polecam robicie wszystko wolniej ale sprawność jest najważniejsza
20. bezwzgkędnie - każda terapia ruchowa jak najvardziej wskazana

Reszta jak dla mnie do d..y - Wy macie się ruszać w każdej postaci a reszta to tylko leczenie jakiś tam schorzeń.

wszelkie wirówki czy Boa nie będą Wam potrzebne jak będziecie się ruszać - aktywny wypoczynek dopasowany do Waszego stanu zdrowia (nie róbcie pompek jak macie słabe ręce) pomoże Wam o wiele więcej niż wyręczanie się jakimiś zabiegami.

róbcie to :dancer: to :rotfl: i to :bujawka: i też takie rzeczy :kapela: :kapela: to Wam da więcej niż rehabilitacje

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2018-01-25, 02:07   

a jeszcze Wam powiem jedną rzecz za która dostałem bure od dr.Rakowicz

DLACZEGO NIE CHODZICIE NA "DANCINGI"

To było na jednym z turnusów

Zadałem sobie pytanie - dlaczego?

Zrozumiałem - ruch,ruch i jeszcze raz ruch

I powiem Wam - nie będę mówił kto ale widziałem jak dziewczyny od nas na wózkach tańczą na rurce :lol:

Beata 

Wysłany: 2018-01-25, 10:17   

teraz w Sarbinowie będziemy dansować do upadłego , jest tam rura-prawda Marcin ?

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-25, 12:08   

Marcin Ł napisał/a:
Beatko więc oceniam Twoje punkty rehabilitacji (moja ocena jako człowieka a nie lekarza)

Co polecam?
6. masaż - macie spięte mięśnie więc jak najbardziej uważam że jest ok
13. zajęcia manualne - polecam robicie wszystko wolniej ale sprawność jest najważniejsza
20. bezwzgkędnie - każda terapia ruchowa jak najvardziej wskazana

Reszta jak dla mnie do d..y - Wy macie się ruszać w każdej postaci a reszta to tylko leczenie jakiś tam schorzeń.

wszelkie wirówki czy Boa nie będą Wam potrzebne jak będziecie się ruszać - aktywny wypoczynek dopasowany do Waszego stanu zdrowia (nie róbcie pompek jak macie słabe ręce) pomoże Wam o wiele więcej niż wyręczanie się jakimiś zabiegami. :kwiatek1:

róbcie to :dancer: to :rotfl: i to :bujawka: i też takie rzeczy :kapela: :kapela: to Wam da więcej niż rehabilitacje
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pośwęcony czas pozdrawiam - prezesie :kwiatek1:

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-25, 12:10   

Marcin Ł napisał/a:
a jeszcze Wam powiem jedną rzecz za która dostałem bure od dr.Rakowicz

DLACZEGO NIE CHODZICIE NA "DANCINGI"

To było na jednym z turnusów

Zadałem sobie pytanie - dlaczego?

Zrozumiałem - ruch,ruch i jeszcze raz ruch

I powiem Wam - nie będę mówił kto ale widziałem jak dziewczyny od nas na wózkach tańczą na rurce :lol:
:kwiatek1: Jak widać - można !!! :kwiatek1:

na_bw_BELARUS_WHEELCHAIR_DANCE_t640.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 60.96 KB

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-25, 12:15   

Beata napisał/a:
teraz w Sarbinowie będziemy dansować do upadłego , jest tam rura-prawda Marcin ?
Obrazek Obrazek
:kwiatek1: Też bym tak chciała .... :kwiatek1:

LordDino 

Wysłany: 2018-01-28, 13:50   

Hey po masażu wirowym bardzo mi chodziły kończyny wtedy mi to odpadło. A kąpiel z perełką tak samo wpływał na całe ciało.

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-01-29, 11:38   

LordDino napisał/a:
Hey po masażu wirowym bardzo mi chodziły kończyny wtedy mi to odpadło. A kąpiel z perełką tak samo wpływał na całe ciało.
:kwiatek1: Witam Pan który tam jest też polecił mi kąpiel perełkową ale nie wiem jak ja tam wejdę gdyż to jest na podwyszszeniu i trzeba wejść po drabinie ale spróbuję dzięki :kwiatek1:

LordDino 

Wysłany: 2018-01-31, 18:49   

Z wsiadaniem nie powinno być problemu w najgorszym wypadku na wyciągu wjedziesz, sam widziałem osoby na wózku z niewładnymi nogami wkładane do wanny. Owszem zajmuje to więcej czasu ale to jest obowiązek rehabilitanta.

Ela 

Wysłany: 2018-01-31, 19:32   

Pewnie że tak, rehabilitant powinien Ci pomóc, tu pomagają

— Jan Paweł II

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-02-01, 18:39   

LordDino napisał/a:
Z wsiadaniem nie powinno być problemu w najgorszym wypadku na wyciągu wjedziesz, sam widziałem osoby na wózku z niewładnymi nogami wkładane do wanny. Owszem zajmuje to więcej czasu ale to jest obowiązek rehabilitanta.
:kwiatek1: Witam niestety nie mają wyciągu - pójdzie ze mną mąż i mówi że jakoś mi pomoże tam wejść - pozdrawiam :kwiatek1:

Beata Murawska 

Wysłany: 2018-02-01, 18:44   

Ela napisał/a:
Pewnie że tak, rehabilitant powinien Ci pomóc, tu pomagają
:kwiatek1: Witam ten Pan co to obsługuje nie jest rehabilitantem także On tylko dba o higienę i bezpieczeństwo gdyż to jest kompleks sportowy na którym to się mieści :kwiatek1:
ale myślę że z pomocą męża jakoś sobie poradzę - pozdrawiam :kwiatek1:

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2018-02-02, 11:26   

Beatko

Jeżeli jest sprzęt to i jest osoba która musi to nadzorować - nie może być ta że ze sprzętu korzystasz bez nadzoru

LordDino 

Wysłany: 2018-02-08, 19:32   

Nawet u nas jest informacja, że bez rehabilitanta nie wchodzimy. Nie wiem jak to jest prawnie ale chyba musi być przy tym rehabilitant. Mowa tylko o obsłudze jest umywaniem rąk wg. mnie. Chyba to musi być rehabilitant, bo oni są u nas zatrudnieni tylko rehabilitanci. W sumie taniej, by było bez papierka chyba ten gościu ściemnia, umywa ręce raczej.

Odpowiedz do tematu