Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wojtek - O chorobie
Autor Wiadomość
Ela 

Wysłany: 2013-12-14, 14:55   Wojtek - O chorobie

Wojtek, ale Ty nie masz SCA, nie wiadomo jeszcze jaka jest przyczyna

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 19:14   

Ela napisał/a:

Nie ma SCA1,2,3 i 6
a inne?
Hmm... może coś mam na sumieniu ale o tym nie wiem :deska:

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 19:40   

bialy_pl napisał/a:
Ela napisał/a:

Nie ma SCA1,2,3 i 6
a inne?
Hmm... może coś mam na sumieniu ale o tym nie wiem :deska:

Na żadne SCA nie ma leku , czasem sobie myślę - co gorsze ? Wiedzieć co ci jest i mieć świadomość , że nie ma leku . Czy kompletna niewiedza ?. Myślę , że wiedza jednak . Bo inaczej to zawsze bym myślała- kurde , a może na moją chorobę jest lek :roll: :roll:

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 19:43   

Nabyte SCA można wyleczyć :rzeznia:

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 19:45   

bialy_pl napisał/a:

A to są nabyte ? To nie genetyczna choroba ??

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 19:46   

Dorota75 napisał/a:
bialy_pl napisał/a:

A to są nabyte ? To nie genetyczna choroba ??

Ataksja może być genetyczna lub nabyta

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 19:50   

tu jest prosty opis:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ataksja

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 19:57   

bialy_pl napisał/a:
tu jest prosty opis:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ataksja

No tak. Bo ataksja to jakiś zespół objawów i może być spowodowany różnymi czynnikami ,Ale jak my mamy zdiagnozowane SCA badaniem genetycznym to wiemy , a sa tacy co mają objawy ataksji a z badań nie wynika ze to któraś jest

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 20:00   

no więc właśnie ja mam objawy ataksji potwierdzone badaniem klinicznym, ale wykluczone badaniem genetycznym że jest to ataksja o podłożu genetycznym i żaden najbardziej "popularny" typ

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 20:02   

bialy_pl napisał/a:
no więc właśnie ja mam objawy ataksji potwierdzone badaniem klinicznym, ale wykluczone badaniem genetycznym że jest to ataksja o podłożu genetycznym i żaden najbardziej "popularny" typ

A masz jakieś podejrzenia co mogło ja wywołać ??

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 20:07   

Hmm...być może upadek ze schodów, aczkolwiek nie stwierdzono żadnych urazów, wtedy.
Choć z drugiej strony upadek mógł być przez ataksje, wydaje mi się, jak sobie teraz przypominam, miałem pewne symptomy wcześnie.
Lub przez długotrwały stres, choć tego w przyczynach ataksji nie ma, ale psycholog też twierdzi że może to się zdarzyć.

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 20:18   

bialy_pl napisał/a:
Hmm...być może upadek ze schodów, aczkolwiek nie stwierdzono żadnych urazów, wtedy.
Choć z drugiej strony upadek mógł być przez ataksje, wydaje mi się, jak sobie teraz przypominam, miałem pewne symptomy wcześnie.
Lub przez długotrwały stres, choć tego w przyczynach ataksji nie ma, ale psycholog też twierdzi że może to się zdarzyć.

Czyli niewiadomo :deska:

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 20:23   

Czyli dokładnie :deska: :deska: :deska:
aczkolwiek jak moja neurolog zobaczyła badania genetyczne to stwierdziła że jest dobrze, ale więcej się dowiem jak będę miał wizytę u niej

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 20:28   

bialy_pl napisał/a:
Czyli dokładnie :deska: :deska: :deska:
aczkolwiek jak moja neurolog zobaczyła badania genetyczne to stwierdziła że jest dobrze, ale więcej się dowiem jak będę miał wizytę u niej

A rezonans , tomografia , jak ?? Bo my mamy zanik możdzku . Mnie robili tez w szpitalu - nie pamietam nazwy EEG?? ale wszystko wyszło oka , tylko ten zanik móżdzku .

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 20:31   

rezonans miałem robiony w styczniu i w marcu, nic nie wykazał, a i pozostałe badania również w normie

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 20:36   

chcę teraz powtórzyć wszystkie badania, ale muszę czekać na skierowanie do kliniki

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 20:47   

bialy_pl napisał/a:
chcę teraz powtórzyć wszystkie badania, ale muszę czekać na skierowanie do kliniki

Aha ,

Może teraz coś wyjdzie .

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 20:51   

oby nie wyszedł zanik móżdżku :lapa:

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 20:55   

bialy_pl napisał/a:

:bujawka: :bujawka: ( CHYBA BY JUZ WYSZŁO WE WCZEŚNIEJSZYCH BADANIACH GDYBY TAK BYŁO , JA MIAŁAM POCZĄTKI OBJAWÓW , A JUZ MIAŁAM WIDOCZNY W BADANIACH ZANIK MÓŻDŻKU )

ZW

IDĘ SIĘ KĄPAĆ :kapiel: :kapiel: :kapiel:

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-14, 21:01   

Dorota75 napisał/a:
bialy_pl napisał/a:

:bujawka: :bujawka: ( CHYBA BY JUZ WYSZŁO WE WCZEŚNIEJSZYCH BADANIACH GDYBY TAK BYŁO , JA MIAŁAM POCZĄTKI OBJAWÓW , A JUZ MIAŁAM WIDOCZNY W BADANIACH ZANIK MÓŻDŻKU )

hmm... u Was też tak było? że w początkach choroby wyszedł zanik móżdżku w rezonansie?

Iwona 1972 

Wysłany: 2013-12-14, 21:23   

Ja jak miałam lekkie objawy bałam się zrobić,bo miałam podejrzenia co do choroby.Teraz jak mam mocne objawy,to wyszedł duży zanik.Lekarz powiedział,że mam móżdżek jak orzeszek. :hoho:

"Życie nie jest ani lepsze,ani gorsze od naszych marzeń.Jest tylko zupełnie inne."

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 21:27   

Iwona 1972 napisał/a:
Ja jak miałam lekkie objawy bałam się zrobić,bo miałam podejrzenia co do choroby.Teraz jak mam mocne objawy,to wyszedł duży zanik.Lekarz powiedział,że mam móżdżek jak orzeszek. :hoho:

Ja już nie robię żadnych badań bo i po co . Wiem co mi jest , widzę jak się czuję czy mi gorzej , czy tak samo . Móżdzek cały czas mi zanika , ale co mi z tego , że sie dowiem , że mam tyle a miałam więcej. Sama wiem jak się czuję.

"Dum Spiro Spero"

Iwona 1972 

Wysłany: 2013-12-14, 21:32   

Dorota75 napisał/a:
Iwona 1972 napisał/a:

Ja już nie robię żadnych badań bo i po co . Wiem co mi jest , widzę jak się czuję czy mi gorzej , czy tak samo . Móżdzek cały czas mi zanika , ale co mi z tego , że sie dowiem , że mam tyle a miałam więcej. Sama wiem jak się czuję.

:?:
A na następną komisję nic nie musisz mieć? Żadnych badań?Bo ja słyszałam że trzeba im przedstawić,że się rehabilitujesz. :?:

"Życie nie jest ani lepsze,ani gorsze od naszych marzeń.Jest tylko zupełnie inne."

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-14, 21:35   

Iwona 1972 napisał/a:
Dorota75 napisał/a:
Iwona 1972 napisał/a:

:?:
A na następną komisję nic nie musisz mieć? Żadnych badań?Bo ja słyszałam że trzeba im przedstawić,że się rehabilitujesz. :?:

No to mam wypisy ze szpitali rehabilitacyjnych , teraz z Aleksandrowa . Ale rezonansow i tomografi to nie robi ę nowej

"Dum Spiro Spero"

LordDino 

Wysłany: 2013-12-15, 09:33   

Nikt tu o tym nie mówi ale morze masz stwardnienie rozsiane? Objawy są podobne mnie na początku badali na stwardnienie po rezonansie stwierdzili, że to ataksja może masz na odwrót? Moja mama miała stwierdzone na papierze stwardnienie przez baranów lekarzy na początku lat 90, a tak na prawdę miała ataksję.

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 10:44   

LordDino napisał/a:
Nikt tu o tym nie mówi ale morze masz stwardnienie rozsiane? Objawy są podobne mnie na początku badali na stwardnienie po rezonansie stwierdzili, że to ataksja może masz na odwrót? Moja mama miała stwierdzone na papierze stwardnienie przez baranów lekarzy na początku lat 90, a tak na prawdę miała ataksję.

No często mylą. Chociaż ta choroba wychodzi chyba w rezonansach i tomografii, i wiem , że na początku występują problemy z oczami . Leżałam kiedyś z panią chorą na stwardnienie rozsiane . I oni mają rzuty choroby , u nas to jest rozłożone w czasie . Nie ma ewidentnych skoków choroby.

"Dum Spiro Spero"

Ela 

Wysłany: 2013-12-15, 10:48   

ja dlatego cały czas zachęcam Cię do dokładniejszej diagnostyki i przeniosłam Twój temat do tego Forum. Może zacznij to już w Niemczech, tam są większe możliwości diagnostyczne

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2013-12-15, 11:43   

Dorota75 napisał/a:
LordDino napisał/a:

No często mylą. Chociaż ta choroba wychodzi chyba w rezonansach i tomografii, i wiem , że na początku występują problemy z oczami . Leżałam kiedyś z panią chorą na stwardnienie rozsiane . I oni mają rzuty choroby , u nas to jest rozłożone w czasie . Nie ma ewidentnych skoków choroby.

SM nie zawsze ma rzuty , ja mam dużo koleżanek ze stwardnieniem , to choroba , w której jest postać rzutowa , lub sukcesywnie postępujaca , tak jak u nas , ja , będąc na rehabilitacjach w szpitalach jestem przez innych kuracjuszy podejrzewana o wylew lub udar i faktycznie zachowuje się podobnie jak oni , jak im mówie na co jestem chora , to są zdziwieni

anna 

Wysłany: 2013-12-15, 11:58   

+ja tak Beata jest pytana czy jestem po udarze

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 13:38   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stwardnienie_rozsiane
:radosne-sloneczko:

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 13:40   

:witos:
Z badań które mi robiono w Klinice Neurologi wykluczono stwardnienie rozsiane.
Także lekarz który jako pierwszy robił mi rezonans magnetyczny także wykluczył SM jak również jakikolwiek guz, itp.
Czekam z niecierpliwością na kolejną wizytę u mojej neurolog, aczkolwiek mam obawy że ona za bardzo nie wie co dalej.
Myślę, i też będę ją o to prosił, żeby wysłała mnie na ponowne szczegółowe badania do kliniki.
Zobaczymy...

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 13:43   

bialy_pl napisał/a:
:witos:
Z badań które mi robiono w Klinice Neurologi wykluczono stwardnienie rozsiane.
Także lekarz który jako pierwszy robił mi rezonans magnetyczny także wykluczył SM jak również jakikolwiek guz, itp.
Czekam z niecierpliwością na kolejną wizytę u mojej neurolog, aczkolwiek mam obawy że ona za bardzo nie wie co dalej.
Myślę, i też będę ją o to prosił, żeby wysłała mnie na ponowne szczegółowe badania do kliniki.
Zobaczymy...

Tak,

Bądźmy dobrej myśli . :Oam:

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 13:44   

Być może w styczniu, jak będę dalej na chorobowym, pojadę do Szczecina do Prof. Potemkowskiego, być może jak ze mną osobiście porozmawia, będzie coś więcej wiedział, niż tylko z moich wypisów.

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 13:49   

bialy_pl napisał/a:
Być może w styczniu, jak będę dalej na chorobowym, pojadę do Szczecina do Prof. Potemkowskiego, być może jak ze mną osobiście porozmawia, będzie coś więcej wiedział, niż tylko z moich wypisów.

Mózg i choroby neurologiczne to cały czas zagadka dla lekarzy niestety . Tyle tego jest , trudno zdiagnozować , łatwo o pomyłkę . Lekarze latami się głowią co co może być.

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 13:53   

Oczywiście płyn rdzeniowo-mózgowy także był badany

Iwona 1972 

Wysłany: 2013-12-15, 13:54   

Dorota75 napisał/a:
bialy_pl napisał/a:

Mózg i choroby neurologiczne to cały czas zagadka dla lekarzy niestety . Tyle tego jest , trudno zdiagnozować , łatwo o pomyłkę . Lekarze latami się głowią co co może być.

Ja tam w lekarzy już nie wierzę................ :jezyk: :jezyk: :jezyk: (oprócz naszej Eluni oczywiście,bo ona chce pomóc pacjentowi.W tych czasach to rzadkość).

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 13:57   

Iwona 1972 napisał/a:
Ja tam w lekarzy już nie wieżę................ :jezyk: :jezyk: :jezyk:

Ja jeszcze wierzę :bujawka:
w tej chwili, nie ważne co by to było, dla mnie jest istotna przyczyna mojej choroby. Może znajdą ją

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 14:01   

bialy_pl napisał/a:
Iwona 1972 napisał/a:
Ja tam w lekarzy już nie wieżę................ :jezyk: :jezyk: :jezyk:

Ja jeszcze wierzę :bujawka:
w tej chwili, nie ważne co by to było, dla mnie jest istotna przyczyna mojej choroby. Może znajdą ją

Mnie płynu już nie badali , najpierw zrobili badanie genetyczne , bo mieli podejrzenie co mi może być. No a jak już było wiadomo co , no to badanie to było niepotrzebne . A ni należy ono do najprzyjemniejszych, więc jak nie trzeba to lepiej nie.

"Dum Spiro Spero"

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 14:04   

No nie jest to przyjemne badanie :deska:

Iwona 1972 

Wysłany: 2013-12-15, 14:18   

Mnie zdiagnozowano bardzo szybko,bo powiedziałam lekarce,że zanik móżdżku ma siostra mojej mamy i babcia też była chora.Na pierwszej wizycie zleciła rezonans głowy i wyszło.Potem badania genetyczne i SCA 2.(Od czerwca do października).No i co z tego,jak każdy lekarz ramionami tylko wzrusza.Usłyszałam też(ja pani już nie mogę nic pomóc).Zamiast rozmowy usłyszałam takie słowa. :rzeznia:

Rysia 

Wysłany: 2013-12-15, 14:23   

No nie wiem my trafiłyśmy ,do cudownej Pani Dr.TATIANY JANISZEWSKIEJ do Bydgoszczy,.To jest Pani ,Dr.neurolog ,[z różnymi specjalnościami]Ta nam opowiedziała o genach [o kombinacjach MUTACJI]i powiedziała że nam pomoże . Więc jak man znalazła [TO ŚWIŃSTWO] TO CHCIAŁAM LEKU. :!: :!: :!: :deska: Zanim tam trafiłyśmy, dowiedziałyśmy że jest ona WIELKĄ PASJONATKĄ GENETYKI i nas nie wypuści dopóki czegoś nie poszuka :chory:

Iwona 1972 

Wysłany: 2013-12-15, 14:34   

Rysia napisał/a:
No nie wiem my trafiłyśmy ,do cudownej Pani Dr.TATIANY JANISZEWSKIEJ do Bydgoszczy,.To jest Pani ,Dr.neurolog ,[z różnymi specjalnościami]Ta nam opowiedziała o genach [o kombinacjach MUTACJI]i powiedziała że nam pomoże . Więc jak man znalazła [TO ŚWIŃSTWO] TO CHCIAŁAM LEKU. :!: :!: :!: :deska: Zanim tam trafiłyśmy, dowiedziałyśmy że jest ona WIELKĄ PASJONATKĄ GENETYKI i nas nie wypuści dopóki czegoś nie poszuka :chory:

To miałyście szczęście Rysiu,BO JA MAM SMUTNE DOŚWIADCZENIA! :!: :!: :!: :hoho: :hoho: :hoho:

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 14:36   

z tego co czytam, to u Was było łatwo zdiagnozować to "świństwo", wystarczył wywiad rodzinny i badanie rezonansem, a u mnie?
Ani nikt w rodzinie nie był i nie jest chory ani w móżdżku nic nie znaleźli

Iwona 1972 

Wysłany: 2013-12-15, 14:41   

bialy_pl napisał/a:
z tego co czytam, to u Was było łatwo zdiagnozować to "świństwo", wystarczył wywiad rodzinny i badanie rezonansem, a u mnie?

A Ty Wojtku MIEJ NADZIEJĘ,że wyzdrowiejesz.My zdiagnozowani nie mamy już nadziei.(chyba że ZUS nas uzdrowi!) :smiech:

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 15:20   

Iwona 1972 napisał/a:
bialy_pl napisał/a:

A Ty Wojtku MIEJ NADZIEJĘ,że wyzdrowiejesz.My zdiagnozowani nie mamy już nadziei.(chyba że ZUS nas uzdrowi!) :smiech:

ZUS czyni cuda :rotfl:

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 15:24   

Iwonka,

Ciebie już uzdrowił - hahah :rotfl: :rotfl:

"Dum Spiro Spero"

Dorota75 

Wysłany: 2013-12-15, 15:52   

bialy_pl napisał/a:

Prosto , nieprosto . Dla mnie trudno bo znaleźć lekarza który nie robi wielkich oczu na słowo ataksja graniczy z cudem. Moja pani neurolog nie padła na to , mimo moich wyraźnych wskazówek . Dopiero w szpitalu wpadli , żer to może to .

"Dum Spiro Spero"

Ela 

Wysłany: 2013-12-15, 16:02   

Iwona 1972 napisał/a:

To miałyście szczęście Rysiu,BO JA MAM SMUTNE DOŚWIADCZENIA! :!: :!: :!: :hoho: :hoho: :hoho:

:zgoda: Mimo że sama jestem lekarzem
-----

Wojtku, na Twoim miejscu starałabym się przede wszystkim wykluczyć boreliozę. Jeśli nie masz zmian w rezonansie jest ona całkiem możliwa. My wszyscy mamy, mniejsze lub większe, zmiany w móżdżku. Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że jeśli nie ma tych zmian, to nie jesteś nasz. :slonce2: Tzn nie masz genetycznie uwarunkowanej ataksji.
Boreliozę znaleźć nie jest łatwo. Choć teraz u nas w Polsce, robi się tak zwane badania kompleksów immunologicznych. Nie wiem, jak to wygląda w Niemczech. Poszukaj w internecie. Wydaje mi się, że warto. I może zrób sobie jeszcze jeden rezonans, jak i w nim nic nie wyjdzie, tym lepiej dla Ciebie, ale weż się mocno za szukanie przyczyny.

— Jan Paweł II

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 16:14   

Elu,
co prawda w wypisie z klinika nie mam potwierdzonej boleriozy, ale jak mówisz poproszę o ponowne badania.
Fakt jest też że lekarz genetyk wykluczył to że moja siostra jak i córka nie będą chore, więc i podłoże genetyczne też jest (man nadzieję) wykluczone.
A poza tym w wypisie mam też że powinienem zgłosić się na ponowne badania do kliniki po 4 miesiącach.
Ale dopiero teraz dostałem wyniki genetycznych badań więc dopiero teraz ma to sens.

bialy_pl 

Wysłany: 2013-12-15, 16:20   

Elu,
a ma to jakieś znaczenie że ponad 20 lat temu byłem ukąszony przez kleszcza?
Miałem obrzęk ale po podaniu antybiotyku, zniknęło. :nietoperz:

Odpowiedz do tematu