|
Czy mogę pracować? |
| Autor |
Wiadomość |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-25, 08:48 Czy mogę pracować?
|
|
|
| Witam. Mam pewien problem, a mianowicie lekarz medycyny pracy powiedział, że w moim stanie nie mogę pracować w zawodzie WYCHWAWCY. I tu mam pytanie czy ma takie prawo, bo wszystkie obowiązki wykonuje nawet lepiej niż pełnosprawni? Czy wychowawca może być niepełnosprawny w stopniu umiarkowanym jak by ktoś to znalazł w akcie prawnym to bym był szczęśliwy. Jestem zatrudniony na karcie nauczyciela. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-06-25, 09:30
|
|
|
Nie mam czasu szukać, ale pewnie możesz odwołać się od decyzji.
Napisz do niego (papier ma inną wartosć), żeby Ci podał podstawę prawną takiej decyzji. Wyslij to poleconym.
Napisz tu potem i cos wymyslimy razem. |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-25, 09:55
|
|
|
Mam taki plan iść do niego i niech mi pokaże na podstawie jakiego aktu prawnego mi odmawia. I jak mi udowodni to reagować na to.
Dobrze zrobię??
A widzieliście kiedyś taki akt i co on mówi?? Znaczy czy tak ogólnie coś słyszeliście, że ma prawo odmówić? Tak tylko stwierdzenie bez podania numerka. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-06-25, 10:08
|
|
|
| Plan dobry, ale idź z pismem w ręku, jeszcze go przestraszysz może trochę , no i na tym pismie iech Ci napisze podstawę prawną |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-25, 10:26
|
|
|
| Właśnie nie niech on udowadnia, że ja się nie nadaje niech przedstawi podstawę prawną. Na papierze niech przedstawi, a go ostrzegę, że się będę odwoływał, a tak poza konkursem to w Solidarności jestem więc opiekę prawną jak coś mam, i mam też pismo od neurologa, że powinienem pracować. |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-25, 16:51
|
|
|
| No i dostałem odmowę zgody o prace. Ile mam na złożenie tej informacji?? Bo na teraz mam zgodę do końca sierpnia. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-06-25, 21:09
|
|
|
| Napisz dokładniej, nie rozumiem teraz. Masz zezwolenie na pracę nauczyciela? Nie możesz pełnić funkcji wychowawcy czy nauczyciela? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-25, 21:30
|
|
|
| Pracuje jako wychowawca. I właśnie dziś byłem u lekarza medycyny pracy i ze względu na chorobę nie dostałem zezwolenia na pracę, bo mam być wg. niego bardziej mobilny w tym zawodzie. A stara zgoda jest do sierpnia. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-06-25, 21:43
|
|
|
| Mobilnosć w pracy? bzdurny argument. Możesz się jakos odwołać? przeslij na priv skan tej decyzji |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-25, 22:38
|
|
|
| No będę się odwoływał z Solidarności skorzystam z radcy prawnego, a ze skanu lipa bo jak mi sie rozkraczył to już nowego nie mam. Ale może coś zrobię. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-06-26, 07:16
|
|
|
| a może mowa Ci siadła? Może to jest przeszkodą? Może nie chciał Ci tego powiedzieć? Ale Ty chodzisz do logopedy? Pisałes o tym wczesniej. A jak z Twom chodzeniem? Nauczyciel to może po szkole na wózku nawet jeździć mom zdaniem. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-26, 12:52
|
|
|
| Właśnie z mową jest chyba najlepiej. Ale z chodzeniem większy problem i to była jego główna linia odmowy. A muszę też wziąć od lekarza receptę na sztywniejące mięśnie. |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2015-06-27, 23:33
|
|
|
Tak z mojego punktu widzenia odmowa lekarza do Twojej dalszej pracy
to może brak przystosowania
szkoły dla osób niepełnosprawnych. Boi się.ze jak coś się stanie np.przy upadku to pracodawca ponosi dpowiedzialnośći' , Jeźeli szkóła ma status szkoły integracyjnej to nie powinien zabronić
bo przecież niewidomi pracują. niesłyszący jeżdżą sanochodem ( mam taką sytuację gdzie całkowicie niesłyszący ma prawko i jeździ ). |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-28, 21:03
|
|
|
| Oni się boją o to, że coś dzieciaki narozrabiają lub coś się stanie i ja źle zareaguje lub z opóźnieniem i ktoś/rodzic będzie miał problem dlaczego była opiekunem osoba niepełnosprawna. |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2015-06-28, 22:18
|
|
|
Zgadzam się z tą sugestią, rodzice są bardzo roszczeniowi i za byle upadek potrafią narozrabiać i po tyłku dostajesz Ty ,dyrektor i lekarz medycyny pracy , bo on też bierze odpowiedzialność .
Może próbuj załatwiać pracę w klasie integracyjnej , bo z tego co wiem pracuje dwóch nauczycieli ale to tylko w szkole podstawowej.
Nie wiem w jakim wieku jesteś? z tego co pisałeś umowę masz do sierpnia,w lipcu możesz pójść na zwolnienie lekarskie nawet od lekarza rodzinnego na 6 miesięcy - zyskasz finansowo a potem na rentę .Jeżeli masz potwierdzoną chorobę badaniami DNA i chodzisz do neurologa od czasu do czasu, to rentę dadzą , a resztę możesz dorobić np korepetycjami. |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-28, 22:30
|
|
|
| Mam 32 lata. A będę się odwoływał i jak to nic nie da to l4 wezmę kiedy jeszcze mogę pracować i z bani, pracodawca i tak mi nie przygotuje miejsca pracy odpowiedniego dla mojego schorzenia. Bo lekarz powiedział, że w takim wypadku da zgodę.. |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2015-06-28, 22:43
|
|
|
Właśnie szkoła musi przystosować stanowisko pracy .
Nauczyciele dobrze sa wykształceni i możesz później próbowac np w zakładzie pracy chronionej nawet jako rencista. masz orzeczenie o niepełnosprawności? taki papier tez jest przydatny. |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-28, 23:06
|
|
|
| Mam papier umiarkowany stopień ale u nas nie ma roboty tyle, że będą chcieli zatrudnić chorego. A ja jestem bardziej wychowawcą choć w umowie stoi nauczyciel-wychowawca. |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2015-06-28, 23:11
|
|
|
| a konkretnie czego uczysz i w jakiej szkole |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-06-29, 07:08
|
|
|
Stasia bardzo rozsąsdnie Ci radzi. JG jest duż, może znajdziesz w JG albo okolocy odpowoednią szkołę.Idź z problemem do PUP, może pomogą.
Zakład może dostać dofinansowaie na utworzenie stanowiska pracy, ale też musi partycypować w kosztach.
A może jakis sprzęt o chodzenia, żebys pewniej chodził? Masz cos? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2015-06-29, 08:32
|
|
|
| Ja chodzę tylko mało pewnie sprzęt bardziej by wadził niż pomagał. No a młodzieżą to ja się bardziej opiekuje niż ich uczę choć takie zajęcia też mam. Ale jako strikte nauczyciel nigdy nie pracowałem, ja mam resocjalizację. |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2015-06-29, 23:06
|
|
|
Masz bardzo trudną pracę i na pewno z trudną młodzieżą
więc chyba najlepiej L4 i na rentę.Wiem że w tak młodym