Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
kropka76
Wysłany: 2014-11-09, 22:50 Rehabilitacja po której nie widzę efektów
Witajcie,
Nie było mnie tu przez rok ale może jeszcze mnie pamiętacie 😃
Chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami. W lutym będzie rok jak chodzę regularnie co tydzień na rehabilitację, i o ile na tych wizytach jest ogromny postęp to nie przekłada się to na codzienne funkcjonowanie.
Mam wrażenie ze chodzę coraz gorzej, coraz częściej się gdzieś bujnę w bok, buty na koturnie które w tamtym roku były super wygodne w tym roku się na nich Bujam, w ogóle coraz gorzej mi się chodzi na obcasach.
Najgorsze jednak było w ostatnim tygodniu, tydzień temu w galerii szłam alejką między sklepami i tak jak szłam tak się wywaliłam na kolana bez żadnego potknięcia ani zachwiania, tak jakby mi nogi uciekł, kolejna okropna sytuacja to wczoraj, po wyjściu ze sklepu czekała na mnie policja z pytaniem ile wypiłam bo ktoś zadzwonił że przyjechała pijana osoba na zakupy.
Nie miałam pojęcia że aż tak to widać.
Moja prywatne spostrzeżenie.
Skoro rehabilitacja , nie przynosi zadawalających efektów, to może jest żle dobrana,znalezienie odpowiedniego rehabilitanta to większość sukcesu w naszej chorobie.
Utrata równowagi w tej chorobie to jeden z jej objawów, stracenie na moment siły wiązań kolanowych też momentami mam takie coś choć nie wiem skąd to się bierze.
Buty-zapomnij o obcasach, oczywiście noga wygląda elegancko, ale stopa musi być stabilna , dobrze postawiona na podłożu, a już chodzenie w galeriach gdzie są kafle wymaga ostrożności i dobrego antypoślizgowego obuwia.
Uważanie nas za osoby pod wpływem alkoholu to tez jeden z objawów naszej choroby, przykre to jest , ale tak mamy.
Pozdrawiam ,nie poddawaj się, rehabilituj i ie uprawiaj lenistwa .
i juz chodze zchodzikiem koniec pijaństwa a wdom u tak się przewrociłam ze wweralki do telelewizora jest spora oleglosc a na nin wyladowasłam
kropka76
Wysłany: 2014-11-10, 17:30
Z tego co czytam to rehabilitant robi dokładnie takie ćwiczenia jak opisujecie, np chodzenie po schodach z zatrzymywanie się po każdym stopniu (mi dodatkowo daje dużą piłkę do rąk żebym nie trzymała ich nad barierka), skakanie na trampolinie, jakieś ćwiczenia na takim dużym bąblu co ma płaską podstawę, no i przy żadnych ćwiczeniach nie mogę się niczego trzymać nawet jak się bardzo Bujam bo twierdzi że moje nogi sobie poradzą i On mnie woli łapać jak będę leciała niż jakbym się miała cały czas czymś asekurować.
Czytałam też trochę wpisów na temat tej pragmy, czy myślicie że mogłoby to pomóc w lepszym chodzeniu? Nie takim pijackim jak teraz?
kropka76
Wysłany: 2014-11-10, 19:01
Teraz mam problem techniczny z forum, nie widzę swojego tematu, tzn na stronie głównej się wyświetla jako ostatni post i to że franka odpowiedź jest ostatnia jak tak przecież nie jest, jak klikam w odpowiedz to dopiero widzę resztę odpowiedzi.
Co mam zrobić żeby to wszystko się normalnie wyświetlało?. Tzn klikam w Rehabilitacja - wiadomości ogólne, pytania i nasze doświadczenia i wyświetla mi się mój temat jako ostatni? Bo teraz tak nie jest
Adam L.
Wysłany: 2014-11-11, 07:49
kropka76 napisał/a:
Teraz mam problem techniczny z forum, nie widzę swojego tematu, tzn na stronie głównej się wyświetla jako ostatni post i to że franka odpowiedź jest ostatnia jak tak przecież nie jest, jak klikam w odpowiedz to dopiero widzę resztę odpowiedzi.
Co mam zrobić żeby to wszystko się normalnie wyświetlało?. Tzn klikam w Rehabilitacja - wiadomości ogólne, pytania i nasze doświadczenia i wyświetla mi się mój temat jako ostatni? Bo teraz tak nie jest
Witam Niemożliwe.
kropka76
Wysłany: 2014-11-11, 12:46
na innym lapku dobrze mi się wyświetla, tak jak pokazałeś, z tabletem mam tylko problem, albo sama coś pop..... albo to IE coś się psuje, dzisiaj odpaliłam forum a tablecie to nawet nie odświeża, są tylko wczorajsze posty
Wysłany: 2014-11-11, 21:52
To żadna pociecha dlan Ciebie, ale ja chyba ze trzy razy dmuchałam w balonik. Raz to było w pracy. Policjantów nasłała pacjentka. Potem to nawet myślałam, że to lepiej, bo gdyby myślała ona, że lekarz jest pijany... Ale to potem, bo kiedy dmuchałam, to nie było fajnie.
A kule i laska, to zamiast pomocą długo były mi przeszkodą.
Teraz chodzę z laską na wizyty i wszędzie tam, gdzie są nierówności terenu. I` zawsze koniecznie na stacjach benzynowych, by ludzi nie gorszyć i nie zsyłać sobie policji.
Takie już nasze życie.
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Wczoraj byłam na jesiennym spacerze dość długim , więc miałam czas na myślenie./sloneczny ciepły dzień i dywan z liści super/. chciałam nawet zamieścić zdjęcie , ale za duże , chwilowo brak wiedzy na zmniejszenie.
Ćwiczenia , o których wspomniałaś moim zdaniem są dobre, poprawiają motorykę i równowagę.
Piszesz " KROPKA 76 " ,że nie widzisz rezultatów swojej rehabilitacji, ale jak pomyśleć i się zastanowić to one są na pewno, jesteś w dobrym stanie, chodzisz samodzielnie bez podparć, a że czasami się bujniesz, lub przewrócisz , lub dmuchniesz w balonik to nie tragedia, pomyśl tylko jaki by był Twój stan bez jakich kolwiek ćwiczeń./
pewnie jest ktoś w rodzinie- kto nic nie robi /
Mamy pewne niedoskonałości , ale to efekt naszej choroby, która niestety postępuje , chyba u każdego inaczej.
Ja patrząc na siebie stwierdzam ,że tylko jakiś ruch,praca nad sobą chociaż w niewielkim, stopniu przynosi jakąś korzyść.
Życzę zdrowia i chęci do ćwiczeń, bo przecież każdy ma lenia.
Pozdrawiam .
Wysłany: 2014-11-12, 12:34
Tato Ywój nic nie robił przecież
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
kropka76
Wysłany: 2014-11-12, 14:16
ze wszystkim się zgadzam ale jeśli chodzi o kule czy jakieś inne pomoce to naprawdę mam nadzieje że jeszcze długo ich nie będę potrzebowała i na chwilę obecną nie biorę tego w ogóle pod uwagę, dlatego chce jechać na tą pragmę może ona trochę wyprostuje ten mój pijacki chód.
niestety moja praca polega miedzy innymi na spotykaniu się z ludźmi, ostatnio jak mój klient zmienił biuro to sprawdzałam na google street jakie jest wejście do budynku, czy na pewno przy schodach są barierki przecież do tej pory nikt nie wie o mojej chorobie bo naprawdę czuje się dobrze, praca mnie nie męczy, jest tylko stresująca, ale to nie dlatego że mam złego szefa tylko to jest tai wew stres czy z projektem na pewno będzie wszystko ok
Wysłany: 2014-11-12, 16:07
go0gle są super ja zawsze przed wyjazdem sprawdzam, co jak wygląda. hoteli też tak szukam - czy jest możliwość zaparkowania przed wejściem, albo podobne sprawy
_________________ Ela
— Jan Paweł II
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum