Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak sobie radzicie z organizają rehabilitacji?
Autor Wiadomość
Marzannag 

Wysłany: 2009-09-25, 13:57   

Jak sobie radzicie z organizają rehabilitacji? Ja na razie zaczynam i wydaje mi się to mocno dziwne. Dowiedziałam się, że przysługuje mi raz na pół roku tzw. rehabilitacja w oddziale ok 20-30 dni oraz raz na jakiś czas rehabilitacja po 10 dni (tzw. ambulatorium). W oddziale rehabilitacji do którego chodzę wymagają skierowań właściwie za każdym razem. Dowiedziałam się z drugiej stony od Pani chorującej na ataksję i ćwiczącej w tym oddziale, że ona załatwia sobie skierowanie raz w roku i co jakiś czas (mówi że co miesiąc) przychodzi na ćwiczenia. Chodzi tylko do lekarza specjalisty rehabilitanta na miejscu, który ją kieruje na ćwiczenia. Ćwiczenie w takim centrum rehabilitacji moim zdaniem jest skuteczniejsze i człowiek musi poswięcić na to jakiś czas. Cwiczę teraz w domu, ale w domu zawsze coś wypadnie, a to człowiek zmęczony po pracy , a to trzeba coś ugotować, posprzątać itp. itd. Może jest jakiś post na ten temat, ale się nie doszukałam.
Pozdrawiam,
M

Ela 

Wysłany: 2009-09-26, 20:56   

Ja sobie kipiepsko radzę, jeszcze pracuję i niwe mam kiedy, myślałam, że teraz będę mogła, a znów nie mam czasu, a w domu, to tak jak piszesz. Mąż mnie moblizuje, trochę czasem jeżdżę na rowerku, czasem na głos czytam i to wszystko. Ale najbardziej systematycznie to ćwicze palce na klawiaturze od komputera :) To najbardziej lubię. ale to też forma rehabiltacji.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Marzannag 

Wysłany: 2009-10-05, 15:30   

Bardziej mi chodziło o przepisy, co nam się należy i czy "biegacie" za każdym razem po skierowania do lekarza pierwszego kontaktu.

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2009-10-05, 21:13   

Zeskierowaniami to sprawę najlepiej naświetli ElaK - w końcu sama kieruje ludzi na takie rehabilitacje.
Co do absurdów NFZ -fakt: trzeba cojakiśczasponownie zapisywać się na zabiegi ambulatoryjne - wystarczy umówić się na wizytędo rehabilitanta, gdyż skierowanie do rehabilitanta jest ważne cały rok kalendarzowy (chyba że coś w tym roku 2009 się zmieniło, a ja o tym nie wiem). Możesz jeszcze spotkać się z czymś takim, że nie będą chcieli zapisać ciebie na kolejne zabiegi, gdyż nie mogą przyjmować zaraz po sobie na kolejne zabiegi rehabilitacyjne (czyli po serii 10 zabiegów bądź 20 - jeśli będziesz miała dobrzenapisane skierowanie :) - mogą ci odmówić zapisania na kolejną serię zabiegów). Dlatego dobrze jest korzystać z kilku oddziałów i zaisywać się do kolejnych,ustawiając sobie kolejkę.
Korzystanie z rehabilitacji w ramach NFZ tonaprawdę spory wyczyn wymagający zarónoplanowania jak iczasui determinacji. Ale warto.
A prócz tego warto poszukać jeszcze zajęć rehabilitacyjnych w innych organizacjach: fundacjach, instytucjach.Obecnie wiele z nich organizuje takie zajęcia korzystając z dofinansowań PFRON.

Marzannag 

Wysłany: 2009-10-06, 12:06   

No bo w przyszłym tygodniu wybieram się do lekarza pierwszego kontaktu (fajny jest) to ewentualnie mu coś podpowiem jak ma być to skierowanie sformułowane. Trochę w tym oddziale rehabilitacji mnie spuścili na bambus, ale wygodnie mi się chodzi do nich, bo mają siedzibę w tym samym budynku co moja praca. A dojazdów mam serdecznie dość.

Ela 

Wysłany: 2009-10-06, 20:01   

To może być różnie w różnych miejscach. U nas nie ma poradni rehabilitacyjnej, ja kieruję prosto na zabiegi rehabilitacyjne.
Ale jeśli jest poradnia, to rzeczywiście wystarczy skierowanie raz na 12 miesięcy - nie raz ma rok kalendarzowy.
To znaczy - jeśli pójdziesz teraz, to bedzie wazne do października przyszłego roku, a nie do końca roku 2009.
Musi być zaznaczone tylko na skierowaniu - objecie opieką,
można też zaznaczyć opcję porada - wtedy jest na jeden raz.

Najlepiej, żeby się dokładnie dowiedzieć, to zadzwoń do waszego NFZ. w każdym oddziale jest komórka do spraw pacjentów,

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Marzannag 

Wysłany: 2009-10-07, 12:18   

Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-10-16, 14:08 ]
No i udało mi się w miarę fajnie załatwić. Będę chodziła w poniedziałki, środy i piątki co mi zajmie prawie cały październik i część listopada. Później sanatorium, a później znowu prawie cały grudzień.

Krzysio 

Wysłany: 2009-12-02, 10:01   Bezpłatna rehabilitacja

Sorki że tak pisze - ale rehabilitacja w domu jest zła i niby łatwa ale bezowocna.
bezpłatna profesjonalna rehabilitacja - fundacja avalon - ja z niej korzystam i warto. Poza tym od roku mam i reh i hipoterapie w innej fundacji - warto się zgłosić i zapisać.

Rehabilitacja zawodowa - np. u braci maltańskich, fundacja matematyków (FPMIINNR fundacja pomocy matematykom i informatykom niepełnosprawnym ruchowo), fundacja Integracja czy Caritas czy np. fundacja hej Koniku.

W Warszawie jest wiele możliwości.

Rehabilitacja lecznicza na oddziale szpitalnym - wyjazd na miesiąć za darmo - ciężka w załatwieniu ale możliwa. Potrzebne dobre skierowanie od lekarza np. rehabilitanta.

anna 

Wysłany: 2010-02-10, 19:45   rehabilitacja

na spotkaniu W Wleniu mielismy spotkanie z logopeda maz w internecie znałazł strone z ćwiczeniami ktore robilismy zlogopeda jak ktos by był zainteresowany to moge przesłać

Marzannag 

Wysłany: 2010-02-11, 10:31   

No wszystko ładnie pięknie, ale jak ktoś pracuje to nie za bardzo można na taką rehabilitację chodzić. Ja się starałam w godzinach pracy co drugi dzień, ale teraz jak przyszła ta zima to raczej nigdzie nie wychodzę. Mam zestaw ćwiczeń, które robię w domu , na rehabilitację będę chodzić jak będzie beton widoczny na ulicach i chodnikach.
M

[ Dodano: 2010-02-11, 10:37 ]
Co do ćwiczeń logopedycznych to ja mam całą książkę. Do neurologopedy chodziłam pół roku, warto sobie kupić to dzieło. Kosztuje ok 20 zł nazywa się Łamańce z dedykacją.

anna 

Wysłany: 2010-02-11, 10:53   rehabilitacja

ale te cwiczenia mozna robic w domu taz winternecie maz mi znalazl lamance jezykowei rano zawsze cwicze wystarczy 5 minutjak mi sie uda to wysle

Ela 

Wysłany: 2010-02-11, 18:45   

Można ją kupić w internecie, na którejś z tych stron. Bardzo fajna i są w niej zabawne teksty

http://alejahandlowa.pl/t...dz_4476468.html

http://www.wysylkowo.pl/p...s_id=168117&r=k

http://www.eduksiegarnia....ama-p-3079.html

http://www.podkowa.gda.pl...p?s=karta&id=72

— Jan Paweł II

Odpowiedz do tematu