Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
" Czerwony punkcik widać na niebie,
to Mikołaj mknie do Ciebie,
sanie ma złote , worek wypchany,
będzie nas dzielił dzis prezentami,
kazdy dostanie to czego chciał,
bo to spełnienia jest marzeń czas. "
----------------------------------------------
Pozdrawiam .Anka
Wysłany: 2013-12-06, 14:34
mamy prezent od Adama
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Wysłany: 2013-12-06, 20:33
a to widziałyście?
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Wysłany: 2013-12-06, 20:39
w emotikonach jest, trzeba dać opcję - Więcej ikon.
na dole jest.
_________________ Ela
— Jan Paweł II
Stał mikołaj na zakręcie, wpadł pod tira co to będzie? Tir ucieka z prezentami a mikołaj z tirówkami. Tak w te Święta tak już bywa, że mikołaj się zużywa.
Stał mikołaj na zakręcie, wpadł pod tira co to będzie? Tir ucieka z prezentami a mikołaj z tirówkami. Tak w te Święta tak już bywa, że mikołaj się zużywa.
Ale z Ciebie urwis.
_________________ Pozdrawiam Iwona
"Życie nie jest ani lepsze,ani gorsze od naszych marzeń.Jest tylko zupełnie inne."
Święty Mikołaj pyta dzieci w szkole:
- Co chcecie dostać ode mnie na święta?
- Ja chcę lalkę Barbie - powiedziała Małgosia.
- A ja chcę piłkę - powiedział Krzyś.
- A Ty Jasiu - pyta Mikołaj. Co chcesz?
- Chcę do toalety.
Wysłany: 2013-12-06, 22:51
trochę o zimie:
Zima, zima, śnieżek prószy,
Marzna noski, marzną uszy,
Marzną nóżki i paluszki,
A dziewczynkom też cycuszki,
I dziewczynki myśl nurtuje,
Czy chłopakom marzną......?:)
Podchodzi kulturysta na plaży nudystów do kobiety, napina mięśnie i mówi do niej z nieukrywaną satysfakcją:
- Co? Bomba, no nie?
- Tak, tylko coś mały lont do tej bomby...
No ja jestem, pod tym względem typową blondynką, a z internetu nie korzystam,bo komputer włączyłam dopiero 2 tygodnie temu[wyjątkowo nie interesował mnie] teraz WAS znam ,to inna sprawa.
_________________ PAN jest pomocą ,nic mnie nie przestrasza. Cóż może uczynic,mi człowiek. RYSIA .
:serce: No ja jestem, pod tym względem typową blondynką, a z internetu nie korzystam,bo komputer włączyłam dopiero 2 tygodnie temu[wyjątkowo nie interesował mnie] teraz WAS znam ,to inna sprawa.
To miłe c piszesz
_________________ "Życie nie po to jest by tylko brać"
Już Mikołaj grzeje sanie
Czego pragniesz
Niech się stanie
Każde z marzeń
Skrytych w głębi
Święty dziadek może spełnić
Mikołaja z długą brodą
ości z procentową wodą
Weny twórczej w prezencie
Prostej drogi na zakręcie
Tego i wiele innego. ania
W naszej kulturze Święty Mikołaj to doskonale wszystkim znana postać staruszka o lasce, w okularach, z długą siwą brodą, w czerwonym stroju, z workiem pełnym prezentów. Jednak kult tej postaci wiąże się z historią biskupa Miry, to starożytne miasto Licji, (współczesne tereny Turcji.)
Św. Mikołaj urodził się ok. 270 roku w Patarze. Zasłynął jako człowiek o dobrym sercu, zadziwiał swoją serdecznością i życzliwością wobec innych, zwłaszcza ludzi biednych i schorowanych. Legendy głoszą, że otrzymał spory majątek po rodzicach, którym podzielił się z ubogimi. Był człowiekiem pobożnym i miłosiernym. Został biskupem Miry z woli mieszkańców tego miasta. Zmarł w połowie IV wieku. Po jego śmierci entuzjastycznie oddawano mu cześć. W czasach gdy Arabowie opanowali miasto, włoskim kupcom udało się wykraść relikwie zmarłego biskupa i przewieźć do Barii we Włoszech. Nie brakuje legend o szlachetnych czynach biskupa Mikołaja. Jedna z nich głosi, iż za jego wstawiennictwem wypuszczono z niewoli trzech oficerów niesprawiedliwie więzionych.
Druga legenda mówi o trzech młodych chłopcach, którym ocalił życie od wyroku śmierci. Wybawił także kilku żeglarzy z katastrofy morskiej. Znana jest również opowieść o tym, jak Św. Mikołaj zachował się na wieść o tym, że pewien nędzarz sprzedał swoje trzy córki do domu publicznego. W nocy, przez komin wrzucił worki z pieniędzmi, by je wykupić. Sakiewki wpadły do pończoch i butów, które suszyły się przy kominku. Stąd też zrodził się zwyczaj wieszania skarpet na prezenty, przy kominkach w okresie Bożego Narodzenia. Święty Mikołaj zasłynął jako biskup potrzebujących. Biednym ofiarował pomoc materialną, a pokrzywdzonym wsparcie duchowe. 6 grudnia Kościół Katolicki wspomina Św. Mikołaja biskupa z Miry, jest on czczony jako patron rybaków, marynarzy, dzieci, panien i więźniów.
W Kościele Prawosławnym Św. Mikołaj jest najbardziej czczoną postacią spośród wszystkich świętych, patronuje Grecji, Albanii i Rosji. Z racji swoich dobrych uczynków popularność tego świętego nie zanikła do tej pory, co roku ludzie przebierają się na jego cześć, by móc obdarować prezentami najbliższych, a zwłaszcza dzieci. Oby ta tradycja tkwiła w nas, jak najdłużej, bo nie ma nic piękniejszego, niż sprawianie radości i niespodzianek drugiemu człowiekowi.
Pamiętam ze sego dzieciństwa (kiedy to było ) sw. Mikołaja w stroju biskupim, dzisiaj taki też przyszedł do naszego koscioła. Ale teraz już takiego trudno spotkać, wszędzie króluje ten amerykański, niepodobny do swego pierwowzoru.
W Holandii mają jeszcze takiego biskupa. Córka mi przesłała zdjęcia - tam mają też taką postać, która przynosi prezenty 6 grudnia - czarny piter. wchodzi do domu przez komin i dlatego jest czarny. A sw. Mikołaj to dla nich zupełnie ktos oinny i chyba daje przezenty na Boże Narodzenie dopiero, ale nie jestem pewna.
008.jpg
Plik ściągnięto 95 raz(y) 69.23 KB
_________________ Ela
— Jan Paweł II
Józefa
Już Mikołaj grzeje sanie, czego pragniesz
niech się stanie. Każde z marzeń
skrytych w głębi, Święty Mikołaj
niech dziś spełni. Wszystkiego
naj… z okazji Mikołajek:)
życzy Beata
298678228.gif
Plik ściągnięto 722 raz(y) 694.83 KB
_________________ Bea
Nie w tym rzecz ile przed nami upadków,ale ile razy będziemy mieli siłę wstać wstaniemy ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum