|
Ośrodki, w których byli chorzy na SCA |
| Autor |
Wiadomość |
gusia256
Administrator
|
Wysłany: 2008-05-19, 08:50 Ośrodki, w których byli chorzy na SCA
|
|
|
Zachęcam do korzystania z turnusów rehabilitacyjnych.
Listę aktualnych ośrodków otrzymuje się po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi o dofinansowaniu.
Poniżej adresy ośrodków, które zetknęły sie już z SCA. Warto skorzystać z takiej formy rehabilitacji.
Osrodek w Mielnie
Osrodek Kolejarski w Ciechocinku
Osrodek Hutmen w Dabkach
"Jest możliwośc zarezerwowania miejsc w Dąbkach dla np.10 i więcej osób w terminach: 29.08--11.09 lub 13.09--26.09 ,koszt 1002zł na osobe z tego częsć pokrywa PEFRON. Mogą korzystać osoby na wózku inwalidzkim. Ośrodek jest dobrze wyposażony ,blisko morza, Darłowa.
Prawdopodobnie z Wrocławia dowiozą wlasnym autokarem.
Ja (p. Stasia Gdula) zarezerwowałam już dla moich chętnych w dn.13--26.09.
Rezerwację można dokonać telefonicznie pod adresem:
SUS MED Sp. z o.o.
ul.Grabiszyńska241
53--234 Wrocław
tel.( 071) 334 86 69"
Ośrodek w Busko-Zdrój
Jeśli ktoś zna inne ośrodki - proszę dopisywać. |
|
|
|
 |
Krzysio
|
Wysłany: 2008-05-22, 09:20 Ośrodek Włókniarz Busko-Zdój
|
|
|
Jedyny Polski ośrodek w którym naprawde leczą naszą chorobe. Jest to specjalny ośrodek dla chorych neurologiczne mięśniowo.
Super zabieg - kąpiele siarczkowe - to dla nas chorych naprawde coś. A tylko w Busku jest to naprawde dobrze podawane. Tu leczy gaz - 10-15 min. w wannie ale specjalnie napełnianej od dołu. Co pół roku.
Możliwości darmowego dostania się - skierowanie za szpitala (tak zwane leczenie szpitalne NFZ-u - turnusy rehabiluitacyjne - organizuje PFRON - i pobyt na rehabilitacji ogólnoustrojowej - cieżkie w załartwieniu ale skuteczbne bardzo.
Najwięcej osób tam jeździ prywatnie bo to bez problemu.
strony: www.włokniarz.pl |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2009-09-25, 13:37
|
|
|
Ja w połowie listopada wybieram się do 22 sanatorium wojskowego w Ciechocinku (polecone przez Panią chorą na Parkinsona). Napiszę co i jak.
M |
|
|
|
 |
rozek
|
Wysłany: 2009-09-25, 15:01
|
|
|
| Też odstałam skierowanie do 22 wojskowego szpitala uzdrowiskowo-rehabilitacyjnego, poszpitalne, po pobycie w szpitalu na oddziele rehabilitacyjnym. Niestety dostałam od nich pisemną odmowę. a poprosiłam o skierowanie do tego uzdrowiska, bo też słyszałam, że jest dla nas polecane. to było moje pierwsze skierowanie do sanatorium i nie bardzo wiem co mam dalej z tym robić. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2009-09-26, 20:48
|
|
|
| dostałaś odmowę do tego konkretnego tylko? czy wogóle do żadneg, napisz dokładniej. |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
rozek
|
Wysłany: 2009-11-10, 10:27
|
|
|
Właśnie wróciłam z 6 tygodniowego pobytu na oddziale rehabilitacyjnym w szpitalu na szaserów. To właśnie tam w styczniu wypisano mi skierowanie do Ciechocinka, które mi potem odrzucono. Dowiedziałam się, że najprawdopodobniej w Ciechocinku odrzucono moje skierowane, ponieważ wystawiono je na oddziale rehabilitacji,a nie lekarz neurolog.
Prawdę powiedziawszy odpuściłam sobie na razie temat sanatorium i skupiłam się na pobytach rehabilitacyjnych w oddziale szpitalnym. Z pobytu na szaserów jestem bardzo zadowolona, a teraz mam skierowanie do Konstancina. Lekarz zalecił mi ok 2 takie pobyty rehabilitacyjne w ciągu roku plus najlepiej jeszcze sanatorium. I tu kolejna niespodzianka, w szpitalu dowiedziałam się, ze podobno w ciągu roku przysługuje zaledwie 1 taki pobyt....Wiesz coś na ten temat? Może to tylko plotka, a może nie.
rozek |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2009-11-11, 09:41 rehabilitacja
|
|
|
W pazdzierniku wróciłam ze sanatorium w Ciechocinku mbyłam w szpitalu uizdrowiskowym nr1,terazm następne moge składać dopiero po 8 miesiącach po dwoch tygodniach miałam rehabilatacje w nawszym osrodku rehabilitacyjnym jest lepiej wyposazony niż sanatoriummiałam lepsza gimnastyke indywidualną terz zapisałam sie na luty i staram sie dostać jeszcze do innych osrodkow rehabilitacji w Kaliszu |
|
|
|
 |
maria feliks
|
Wysłany: 2009-11-11, 13:17
|
|
|
| Właśnie wróciłam z sanatorium w USTRONIU-RÓWNICY powiem tak lekarz neurolok skierował mnie z chorobą kręgosłupa i ataksją w sanatorium w zieli pod uwag chory kręgosłup ale ataksje wcale |
_________________ maria |
|
|
|
 |
Paweł

|
Wysłany: 2009-11-11, 14:40 Re: rehabilitacja
|
|
|
| anna napisał/a: | | W pazdzierniku wróciłam ze sanatorium w Ciechocinku |
i jak sobie cenisz ten osrodek? |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2009-11-13, 07:54 rehabilitacja
|
|
|
tak średnio miałaą ąa wirówkim na nogi i ręce kąpiel perełkową to było bardzo dobre ale gimnast6yka indywidualna bardzo słaba to na miejscu miłam lepszą.Tam na sali gimnastycznej nie bylo drabinek przy ktorych w Kaliszu cwiczylam na takim nadmuchanym kole i musiałam utrzymać równowage jedziłam na rowerku w sanatorium nie |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2009-11-15, 13:22
|
|
|
To jest własnie prob lem, jak byłam, w Lądku, to kilka dni straciłam na załatwienie sobie w miarę przydatnych ćwiczeń na równowagę z rehabilitantem. Na koniec okazało sięże lekarz, jkak już zrozumiał o co mi chodzi, nie może wystawić zlecenia, bo nie ma takiego kodu - są ćwiczenia wszelkie inne, a takich nie ma. czaRNA ROZPACZ. nA SZCZĘŚCIE TRAFIŁAM NA rehabilitanta, który się mną jako tako zajął.
Może warto by opracować w Stowarzyszeniu jakieś materiały i byś,y to mogli zanieraćm tam gdzie bedziemy? |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Paweł

|
Wysłany: 2009-11-15, 15:25
|
|
|
| Ja co roku jeżdżę do Ciechocinka Szpital Uzdrowiskowy nr IV "Dom Zdrojowy". Ośrodek jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Po przyjeździe od razu dostajemy bilet do lekarza, który będzie nas prowadził i on przypisuje zabiegi. Standardowo Są 4 zabiegi dziennie od 5 wzwyż są płatne. Od 3 lat mam te same zabiegi - gimnastyka indywidualna z rehabilitantem, kąpiel perełkowa, ćwiczenia w basenie solankowym z rehabilitantem oraz mechanoterapia (taka mini siłownia) pod okiem rehabilitanta. Po pobycie w sanatorium czuje znaczną poprawę. Szkoda tylko, że można raz w roku. |
|
|
|
 |
maria feliks
|
Wysłany: 2009-11-15, 18:21
|
|
|
| Czy w CiEchocinku sanatorium jest refundowany przez NFZ I CZY OPIEKUN MA TEŻ REFUNDOWANY POBYT????? |
_________________ maria |
|
|
|
 |
Paweł

|
Wysłany: 2009-11-15, 20:57
|
|
|
| Tak sanatorium jest refundowane przez NFZ (21 dni) płaci się jedynie za ubezpieczenie, pokój o podwyższonym standardzie itp. żadnych innych opłat. Z opiekunem do końca nie wiem jak jest, ale jak byłem w tym roku to był chłopak chory na SM i jego rodzice właśnie w roli opiekuna, więc raczej refundują może nie 100%. |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2009-11-16, 05:20 rehabilitacja
|
|
|
ja jak byłam teraz to musiałam coplacić pobyt tylko czeęsc refundował NFZ.Za darmo jest
jak jest poszpitalne leczenie. |
|
|
|
 |
Paweł

|
Wysłany: 2009-11-16, 09:34
|
|
|
| To ja mam chyba jako pobyt poszpitalny, bo jak wysyłam do NFZtu skierowanie, a z nim wypis ze szpitala. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2009-11-16, 13:59
|
|
|
nie ma czegoś takiego, jak poszpitalny, jest albo skierowanie do sanatorium albo do szpitala uzdrowiskowego. Zaleznie od stanu - to lekarz musi zaznacZyć na wniosku i uzadanić, ale i tak NFZ musi to zaakceptować.
PROŚCIE ZAWSZE O SZPITAL UzDROWISKOWY! NIE SANATORIUM. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2009-11-17, 06:30 rehabilitacja
|
|
|
ja byłam w szpitalu sanatoryjnym tez czekałam prawie dwa lata i płaciłam 25zł razy 21 dni a lokatorka miała operacje na kolano i szpital sam ja skierowałm na leczenie sanatoryjne i ona nie połaciła nic
[ Dodano: 2009-11-19, 07:44 ]
Paweł możesz napisac skąd masz wypis ze szpitala na pirew idziesz nas oodzial rehabilitCYJNY |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2009-12-15, 12:11
|
|
|
Właśnie wróciłam z 22 Sanatorium wojskowego w Ciechocinku. Mam mieszane uczucia. Nie czuję się lepiej, ale lekarz który mnie badał na początku i końcu stwierdził, że odruchy mam lepsze. Sanatorium jest duże, ma wielką bazę zabiegową, przyjmuje mnóstwo pacjentów.
Byłam sama, reszta pacjentów średnia wieku 70 lat.
Może wymyślę inne miasto bo Ciechocinek to miasto Starych Bab. Skoro się przyjeżdża, żeby się leczyć to trzeba to jakoś połączyć z odpoczynkiem, co mi się średnio udało..
Pozdrawiam,
Ps. Jednym słowem sanatorium bardzo polecam. |
|
|
|
 |
psiak
|
Wysłany: 2012-07-01, 16:13 szpital
|
|
|
Witam
Właśnie jestem w szpitalu który nie jest nastawiony na choroby z zaburzeniem ruchu, jak w SCA ani na rehabilitację – objawia się to tak że mają tu ćwiczenia bardzo ogólne, jest tu po prostu taki oddział. Zrobiłem listę ZA i PRZECIW pobytu tutaj, poproszę Was skomentujcie to0
ZA
1 – REHABILITACJA – coś robię, w domu nic związanego z „naprawą choroby”.
2 – KONTAKT Z LUDZMI – mieszkam sam, czasami odwiedzą mnie znajomi ale sporadycznie i większość czasu siedzę sam :( A - tu rozmawiam :)
3 – NIE SIEDZĘ SAM – jw.
4 – AGA – zacząłem ciekawą znajomość
PRZECIW
1 – PROBLEM Z ŁAŹIENKĄ – łazienka w ogóle nie jest dostosowana dla osób z takimi ruchowymi problemami, a natrysk to nie kabina tylko pomieszczenie gdzie trzeba uważać na drzwi, bo oblanie ich skutkuje wydostaniem się wody na zewnątrz, zmoczeniem płytek które dla niektórych ( zależy od obuwia ) stają się śliskie :/
2 – NIE ŚPIĘ NORMALNIE – jakoś się tu nie wysypiam i później cały czas jestem zmęczony.
3 – WIĘKSZE ZMĘCZENIE – jw. + rehabilitacja ( ćwiczenia męczą ).
4 – WIĘKSZA DEPRESJA – widzę jakie ludzie mają problemy, niektórzy ledwo chodzą, inni wcale,
jednym słowem bez komentarza.
5 – NUDZĘ SIĘ TROCHĘ – mam tu inne ( nie swoje rzeczy ) i nie bardzo mnie bawi robiąc coś innego.
6 – DODATKOWE WYDATKI – zawsze coś potrzeba w szpitalu, czegoś brak i trzeba kupić.
7 – GORSZE JEDZENIE – chyba nie muszę tego komentować? Znacie jedzenie szpitala?
8 – SPRAWY NA BIERZĄCO – mam sprawy w domu i bycie w szpitalu tego nie usprawiedliwia.
9 – REHABILITACJA NIE TYPOWO NA MOJĄ CHOROBĘ – pisałem że to zwykły szpital z ogólnymi ćwiczeniami.
10 – znacie sytuację w Polskiej Służbie Zdrowia? Sam to widzę i uważam że wiele „pracujących” tu osób zajmuje nieodpowiednie stanowisko.
Proszę napiszcie co tym myślicie, ja planuję opuścić to miejsce ( wypis na własne żądanie ), bo jak sami widzicie więcej mam PRZECIW, ale może to ZA przeważa? |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2012-07-01, 18:12
|
|
|
| czesc a wjakim jestes szpitalu bo tam gdzie byłam nie było tych problem,ów |
|
|
|
 |
psiak
|
Wysłany: 2012-07-01, 18:21
|
|
|
| anna napisał/a: | | czesc a wjakim jestes szpitalu bo tam gdzie byłam nie było tych problem,ów | Nie chcę robić anty-reklamy ośrodkowi, A wydaje mi się że nazwa i adres nie ma znaczenia w tych aspektach/problemach. |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2012-07-02, 07:29
|
|
|
a daleko masz do órzna czeka sie 2 lata ae warto bo znaja nasza chorobe jest PNF tak samo Osiecznai Piaski |
|
|
|
 |
psiak
|
Wysłany: 2012-07-02, 13:57 daleko mam
|
|
|
| anna napisał/a: | a daleko masz do órzna czeka sie 2 lata ae warto bo znaja nasza chorobe jest PNF tak samo Osiecznai Piaski |
Tu i tu mam daleko. Planuje mieć PNF prywatnie. |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2012-07-02, 22:42
|
|
|
Ja też się zniechęciłam. Wolę być w domu i coś robić niż gdzieś jeździć po pomoc. Raz w tygodniu przychodzi do mnie rehabilitantka i z nią ćwiczę, ale też działam sama na sprzęcie który mam i raz w tygodniu spotykam się na skajpie z Naszą Panią Logopedką.
Jakoś sobie radę daję. Wolę wydać na rehabilitację na miejscu niż gdzieś jechać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2012-07-03, 08:42
|
|
|
| ja zaczelam rehaBILITACJE abulatoryjnie i znowu dobrze trafiłam ,ja tez mam co tydzien spotkanie z logopeda w osrodku jest wspaniała PozdraWIAM Ania |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2012-07-03, 11:40
|
|
|
No sam musisz zdecydować. Jak Cie sprawy denerwują to zrezygnuj i kombinuj na miejscu ambulatoryjnie, albo prywatnie.
MG |
|
|
|
 |
|
|