Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze sposoby na rehabilitację, bez NFZ-u, bez pieniędzy
Autor Wiadomość
Ela 

Wysłany: 2012-12-09, 18:07   Nasze sposoby na rehabilitację, bez NFZ-u, bez pieniędzy

Właśnie piszę sama kartki świąteczne, różnie mi to wychodzi co prawda, robię to powoli i choć staram się, to i tak nie są za ładnie napisane :-/ , a ręka boli. W ramach odpoczynku pisze teraz na Forum. :-)

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

AGATA 

Wysłany: 2012-12-09, 22:42   

Popieram dobry sposób na poprawę pisma ;-)
ale ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam do tego celu syna :oops:

AGATA 

Wysłany: 2012-12-10, 18:33   

troszkę zabawy??? Mały test na sprawność
A oto instrukcja:
1. Kliknij na link ponizej.
2. Otworzy się okienko - kliknij na nos tego pana.
3. Jesli Ci się udalo kliknąc na nos .....

http://www.selfcontrolfreak.com/slaan.html

Ela 

Wysłany: 2012-12-10, 18:52   

fajne, ale chyba nikt tego nie zrobi :lol:

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2012-12-11, 07:52   

tez proibowalam i nic ztego :mrgreen: Znalazlam w internecie cwiczenia z tasma opracowana do SM i codziennie probuje tak cwiczyc :-D

Ela 

Wysłany: 2012-12-11, 09:24   

daj linka do tego :-)

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2012-12-11, 10:36   

AGATA napisał/a:
kliknij na nos tego pana.

Bez szans :)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2012-12-11, 10:39   

AGATA napisał/a:
wykorzystałam do tego celu syna

U mnie od lat zajmuje się pisaniem moja żona - ja mam to z "bańki"

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2012-12-11, 10:55   

Kiedyś to robił też mój mąż, bo moje się nie nadawało, ale od może dwóch lat robię to sama. Z tym, że mam już prawie pół grubego zeszytu zapisanego. To oprócz wysiłku i bólu ręki, nic nie kosztuje. yle że częsyto mi się nie chce. :-(

— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2012-12-11, 14:41   link do cwiczen z tasma

wszystkim zaintersowaqnymn przesylam cwiczenia z tasma,taki cwiczylismyna turnusie :roll:

THERA-BAND.zip
Pobierz Plik ściągnięto 3253 raz(y) 589.9 KB

Ela 

Wysłany: 2013-01-24, 20:07   

Właśnie przeglądam Forum, duzo się tego zrobiło, trudno chyba coś na nim czasem znaleźć, ale najbardziej mnie zastanowiła taka rzecz. Wszyscy potrzebujemy do życia stałej, codziennej rehabilitacji. NFZ nie jest w stanie nam jej takiej zapewnić. Stale narzekamy na to.

Ale tu na Forum jest mnóstwo różnych ćwiczeń, które, codziennie, bądź choć raz w tygodniu, ale systematycznie, wykonywane mogą poprawić nam jakość życia.
Tylko że porozrzucane są w różnych miejscach - to jedna przeszkoda, którą łatwo naprawić.
Druga jest poważniejsza - chyba nam się nie chce.
Nie pamiętamy, że proste rzeczy, nie wymagające skierowań, czy pieniędzy, mogą poprawić nam życie.
Wymagają od nas jedynie wytrwałości i wysiłku.
Dużo osób podało już tu proste ćwiczenia, a my nic sobie z tego nie robimy.Piszę o sobie przede wszystkim.
Czemu tak jest? Mam wiedzę, że jak nie będę ćwiczyć, to będzie źle. Lenistwo chyba. A jak jest u Was?
Czy koggoś zdopingowały te ćwiczenia, które sobie przypomniliśmy w tym temacie http://www.ataksja.home.p...php?p=6240#6240 ?

— Jan Paweł II

Paweł 

Wysłany: 2013-01-24, 22:04   

Mnie ale troszkę :-)
Jedną ręką głaskam kota, a drugą robię kotlety. Liczę też wrony.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Ela 

Wysłany: 2013-01-24, 22:10   

to gratuluje :-D ile tych wron masz? a właściwie to lepiej - czy też tak masz, że po ćwiczeniach doliczysz do więcej wron?

— Jan Paweł II

Paweł 

Wysłany: 2013-01-24, 22:52   

Dużo ;-)
Tak doliczę kilka wron po skończeniu.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

anna 

Wysłany: 2013-01-25, 08:41   

i licz e icodziennie jedna wieecej na razie jest tylko,6 wron :lol: dzieki guzikom moge tera zapiac poszwe,tez kupilam sobie ta poduszke do rownowagi switna rzecz,mozna na niej siedziec przed komputerem izbawiennie dziala na krengoslop :-D tera przez sieg nie mozna wyjsc gto mozna ten czas przeznacztc na rehgabilitacje :mrgreen:

katarzynab_81 

Wysłany: 2013-01-25, 19:44   

dla mnie najlepszą rehabilitacją są codzienne zajęcia wychodzenie po zakupy sprzątanie gotowanie. a przy ogladaniu telewizji kręce na rowerku koło godziny.ćwiczę też z taśma na piłce noi przysiady itp. ;-) a te wrony też liczę

AGATA 

Wysłany: 2013-01-26, 14:03   

ja też muszę się pochwalić ;-) -teraz jak są te śniegi to siedzę w domu, ale nie marnuję czasu i maszeruję na bieżni tak 2 razy w ciągu dnia po 30, 40 min.z prędkością 3km. na godzinę- ale idę i muszę porzyznać,że to fajna sprawa po przejściu kilkunastu metrów próbuję się nie trzymać :->albo trzymam się jedną ręką(taka jestem bohaterka) :->

Ela 

Wysłany: 2013-01-26, 20:09   

Wiecie, jak Was czytam, to też zaczynam coś więcej robić w domu. I zbieram już te różne pomysły na proste ćwiczenia. To chyba potrzebne, żebyśmy się nawzajem mobilizowali.
Tak jak Kasiu piszesz, to u mnie też życie jest rehabilitacją. Ja z kolei nie mogę sobie pozwolić na siedzenie w domu, bo mam teraz dużo wizyt domowych. ale sam widok śniegu pod nogami mnie usztywnia a jeszcze krawężnik, albo schody.. Nauczyłam się prosić pacjentów o pomoc i jest to duże ułatwienie dla mnie.

A 6 wron to dużo i te kilometry na bieżni - podziwiam, bo mnie by się nie chciało :-D

— Jan Paweł II

AGATA 

Wysłany: 2013-01-26, 23:00   

Przyznam się szczerze, że mi też nie zawsze się chce, ale mam w domu dwóch panów (męża i syna),którzy mnie pilnuja i dopingują, a i ja sama czuję się jakby sprawniejsza (trochę) po takim marszu.
A Ty masz rehabilitantkę, która z Tobą pracuje i widziałam na spotkaniu jaka jesteś sprytna.

Ela 

Wysłany: 2013-01-27, 14:37   

Moja rehabilitantka to skarb. Był taki czas, z pół roku nawet, że nie mogłam korzystać z jej pomocy i wtedy zobaczyłam, jak to może paskudnie wyglądać.
Co ciekawe - we wrześniu, kiedy było spotkanie też nie ćwiczyłam, bo dwa miesiące wcześniej miałam zabieg i nie mogłam jeździć na rehabilitację. Ale jeszcze nie było po mnie tego widać.
A potem, gdy już mogłam, to moja rehabilitantka nie mogła. Szukałam wtedy i w realu i w internecie innych możliwości. I nie znalazłam nikogo takiego drugiego. Inni rehabilitanci nie potrafili tak ze mną ćwiczyć. A miałam już porównanie i wiedziałam czego chcę, tylko nie mogłam tego znaleźć. I zaczęłam znów gorzej się poruszać.
To smutne, że w naszym kraju tak właśnie jest.
Ale od tego roku znów jeżdżę do niej, raz w tygodniu. Uczy nie, jak prawidłowo wykonywac wszystkie ruchy, np przy chodzeniu - jak przenieść środek ciężkości, co zrobić z tułowiem, kiedy nacisk na przodostopie, kiedy na tyłostopie. Doskonale zna mechanizm każdego ruchu i to wykorzystuje.
A ja potem to wykorzystuję w domu, na codzień - przy ubieraniu się , jedzeniu, przy wszystkim. Uczę się panować nad każdym ruchem, wykonywać go, tak jak zdrowy czlowiek.
I to jest smutne, że takich osób nie ma więcej.

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2013-01-27, 23:06   

Ela napisał/a:
Wiecie, jak Was czytam, to też zaczynam coś więcej robić w domu.

Tradycyjnie więc pochwalę się

Codziennie od ok 17 przez 40 min jeżdżę na cyklometrze
potem ok 20 minut ćwiczę na Atlasie (kupiłem jakieś 5 lat temu -raz wydatek ale się przydaje)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Odpowiedz do tematu