Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
REHABILITACJA NA ODDZIALE REH. Z PNF
Autor Wiadomość
Ela 

Wysłany: 2010-05-25, 20:36   REHABILITACJA NA ODDZIALE REH. Z PNF

Podobno bardzo dobry szpital w G órznie, miedzy Lesznem a Kaliszem. Adres był podany na Spotkaniu Stowarzyszenia w Warszawie. Na tej stronie jest dokładny opis, jak się tam dostać.

http://www.szpitalrehabil...page=zgloszenia

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2010-05-26, 15:21   

Obczaję co i jak , bo to blisko mnie i dam wam znać .

Ela 

Wysłany: 2010-05-27, 00:35   

Tak myślałam i Ania też ma blisko :)

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2010-05-27, 08:14   

tez otwarli nowy oodzia lm w kozminie ,tam byłam i było ssuper miałam 9 zabiegów

Ela 

Wysłany: 2010-05-27, 11:06   

a jakie zabiegi miałaś? Był tam PNF?

— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2010-05-27, 11:47   

Zapisałam się do ich poradni rehabilitacyjnej . Jak dostanę skierowanie od neurologa to się zapisze w kolejkę do szpitala . Rehabilitują tam metodą PNF. Kiedyś to był szpital dla milicji i wojska i nikt inny nie mógł się tam leczyć . Musiałam ten post napisać drugi raz , bo pierwszy mi gdzieś uciekł , więc jak się gdzieś znajdzie to wybaczcie :oops:

Ela 

Wysłany: 2010-05-27, 11:56   

Znalazłam i wywaliłam, ale to może moja wina, bo namieszałam z postami - jeden jest tu, a drugi w ważnych tematach, na górze

— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2010-05-28, 08:12   

nie było ,ale miałam cwiczenia na równowage.masaże pneumatyczne,bieznie,rowerek,pdwieszki,teraz tak jak Beata biorę skieowamnie do szpitala w GOrznie,ale pójde do rodzinnego,ankiete już wypemełniłam

Beata 

Wysłany: 2010-06-08, 19:08   

Byłam dzisiaj w G órznie . Straszna dziura , ale ośrodek ładny . Przyjęła mnie bardzo miła pani doktor i skierowała mnie do szpitala , tam sie dowiedziałam , że najbliższy wolny termin , to maj 2011 . Poczekam sobie trochę , ale trudno .

Ela 

Wysłany: 2010-06-08, 19:29   

Wtedy też to się pewnie przyda :-P

— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2010-06-09, 12:27   

Poczekam , ale chyba warto , bo mają tam dobrą bazę , a w międzyczasie postaram się o inny turnus .

Ania 

Wysłany: 2011-03-28, 13:42   

Witaj Elu.
Chciałam zapytać czy ośrodek rehabilitacyjny sióstr Elżbietanek we Wleniu jest polecany przy naszym schorzeniu.Myślę,że Ty miałaś z nim kontakt.

Ela 

Wysłany: 2011-03-28, 15:07   

Nie wiem, jak jest teraz, dawno tam nie byłam. Ale tak jak było kiedyś, to wtedy myślałam, że jest fajnie, ale później znalazłam p. Natalię i już nie mam ocvhoty szukać czegoś innego, bo tak jak ona pracuje nade mną, to nie znajdę nigdzie chyba..
Spróbuj iść do Provity we Wrocławiu, ona kiedyś tam pracowała i poleca ten ośrodek.

— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2011-03-28, 17:21   

Polecam Ci Aniu ośrodek w Marysinie-Piaskach, ja tam dopiero pojadę, ale wszyscy, którzy tam byli bardzo go sobie chwalą i gratulują mi, że się tam dostałam.

Ania 

Wysłany: 2011-03-28, 18:39   

Dziekuję,pewnie skorzystam ,napisz tylko Beata gdzie złozyc dokumenty,czy bezposrednio do Marysina.

Ela 

Wysłany: 2011-03-28, 19:15   

Sp-róbuj do Provity w ramach takiej rehabilitacji stałej, ambulatoryjnej, a tam gdzie Beatka, to dodatkowo.

— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2011-03-29, 11:15   

Na ich stronie jest podane jakie dokumenty trzeba złożyć, możesz je przesłać do nich pocztą.

anna 

Wysłany: 2011-04-30, 10:54   

czesc Mam pytanie do Beaty ,bo już byłas w PIaskach,weszłam na ich stone przjęcie do, szpitala,ty też reobiłAŚ TE WSZYSTKIE BADANIEa , chodzi m,i o RTG,KT,MR nawet nie wiem co te skróty znacząooraz baDANIA LABORAtoryjne :lol:

Monika FF 

Wysłany: 2011-05-02, 09:58   

rtg-prześwietlenie napewno chodzi o klatke piersiową.TK -tomograf komputerowy MR- rezonans magnetyczny .Zazwyczaj idąc na oddział potrzeba podstawowe badania tzn.morfologia ob i rtg.TK i MR miałaś już napewno robione ,jeżeli nie ,to lekarz który Cię prowadzi powinien wystawić skierowanie na te badania i to pilnie bo terminy są jakie są.

Monika FF 

Wysłany: 2011-05-02, 10:02   

Rezonans i tomograf napewno miałaś więc weź co masz a laboratoryjne trzeba zrobić zawsze . Nie jestem Beata ale sądze że czekasz na odpowiedź:)

anna 

Wysłany: 2011-05-02, 11:52   

dzieki za opdpowiedz,tomograF I REZONANS NIAŁAM ROBI9ONy w 2004r to może,byc

Monika FF 

Wysłany: 2011-05-02, 20:15   

no to dawno było .. ale w sumie i ja nie miałam już dawno a normalnie na oddział mnie przyjmują

anna 

Wysłany: 2011-05-03, 08:04   

w innych szpitalach tylu dokumntów nie wymagają,pierwsz raz z tym sie spotkałam,przeciez to tylko oddział rehabilitacyjny

Beata 

Wysłany: 2011-05-09, 17:39   

Witajcie! Dopiero dziś wróciłam , rehabilitacja jest tam naprawdę na wysokim poziomie , ludzie po wylewach i udarach stają tam z wózków na nogi . Tych wszystkich badań, o których tam mówią nie trzeba , wystarczy im wysłać skierowanie do szpitala rehabilitacji neurologicznej , dokumenty, któresię posiada, np. wypis ze szpitala, wynik badania MR , ankietę i to wszystko .

anna 

Wysłany: 2012-04-12, 15:17   

WItam składałam skierowanie do szpitala w CIechocinku dzisiaj dostałam odpowiedż,czas oczekiwania/napisali wmiesiącach aby chyba lepiej wygladałojestem przypadek stabilny i wpisany w kolejke numer 560 czas oczekiwania 57 miesięcy ktore mogą się przedłużyć pozdrawiam Ania

Ela 

Wysłany: 2012-04-12, 15:30   

Faktycznie, ładnie wyglaga :-? 57 miesięcy

— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2012-04-20, 16:57   

witam składałam też, skierowaniew do szpitala uzdrowiskowego po pobycie ew Pleszewie i dzisiaj dostałam odwowe rerhabilitacji powód nasza choroba i balkonik , nie ma odwołania,powoluja sie na Dz.Unr44poz 285 z dnia 501 2012r,Poizdrawiam ANia. z tego wynika ze tyko, zdrowi liudzie moga byc rehabilitowani

Ela 

Wysłany: 2012-04-20, 20:47   

napisali, że balkonik przeszkadza?
Nasza choroba nie jest p/wskazaniem. Nie jest też na liście wskazań, trzeba by było chyba zacząć jakieś starania, żeby ją tam umieścic

— Jan Paweł II

Adam L. 

Wysłany: 2012-04-20, 23:17   

Witam.

Elu, myślę, że tu powinno interweniować Wasze Stowarzyszenie.
Tak być nie może.

anna 

Wysłany: 2012-04-21, 04:36   

Witam.Jak by lam w Kożminie w szpitalu na wpisie byłoi napiosne nasz choroba ,dyzatria,balkoniki na wpisie z Pleszewa tak samo i teraz w odmowie rehabilitacji taz nasza choroba.dyzatria balkonik

Adam L. 

Wysłany: 2012-04-21, 07:37   

Witam.

Mnie interesuje ten paragraf(?) Dz.U. nr 44 poz 285 z dnia 501 2012r,
Jak on brzmi, co tam jest napisane.

anna 

Wysłany: 2012-04-21, 10:24   

w internecie weszlam aby to sprawdzic pisza tam o warunkach jakie cze ba speln ic aby być dobrym pacjentem i skorzystyać ze szpitrala sanatoreyjnego

Adam L. 

Wysłany: 2012-04-21, 10:25   

Aniu, możesz podać linka do strony?

Ela 

Wysłany: 2012-04-21, 11:30   

Aniu, spróbuj tą odmowę jakoś zeskanować (tylko bez Twoich danych), albo ksero wyslij do mnie, pocztą, może uda nam się zainterweniować w tej sprawie w NFZ.

Adam, tam chodzi chyba o to, że nie ma naszej choroby - ,która ma kod G11, w wykazie chorób kwalifikujących do szpitala uzdrowiskowego. Chyba na tej podstawie odrzucopno. Ale wszyscy jakoś dostają tą rehabilitację.

— Jan Paweł II

Adam L. 

Wysłany: 2012-04-21, 11:40   

Ela napisał/a:
Chyba na tej podstawie odrzucopno. Ale wszyscy jakoś dostają tą rehabilitację.

W takim razie tym bardziej trzeba pomóc Ani.
Elu, proszę tylko abyś mnie źle nie zrozumiała, że wtrącam się w sprawy Stowarzyszenia.

Ela 

Wysłany: 2012-04-21, 11:45   

Nie rozumiem Cię źle :) dobrze, że zabrałeś głos.

— Jan Paweł II

Adam L. 

Wysłany: 2012-04-21, 11:59   

Elu, z pewnością wiesz, że nasze Stowarzyszenie interweniuje w różnych sprawach.
Z różnym skutkiem, ale próbować warto!
Oby się udało w tej bulwersującej sprawie.

Przy okazji: Interwencje oraz działania społeczności Blogmedia24.pl
http://blogmedia24.pl/node/45524

Ela 

Wysłany: 2012-04-21, 14:08   

czyli macie wprawę :) trzeba wi,ęc zadziałać

— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2012-04-21, 17:30   

dobrze moge wysłać orgina l ,miał juz to wyrzuci ć w samo pore weszłam na forum,bo po wizycie Iwona chciał to zropbić POzdrawiAm Ania i dzieki8 za pomoc ela tylko na pw popodaJ SWOJ adres

Ela 

Wysłany: 2012-04-21, 20:37   

Ania, napisałam, ale coś nie bardzo idzie, daj znać, czy dostałaś

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2012-04-21, 22:27   

Adam L. napisał/a:
Przy okazji: Interwencje oraz działania społeczności Blogmedia24.pl
http://blogmedia24.pl/node/45524

Nieskromnie dołączam się do Adama pochwał - ja także jestem Członkiem Stowarzyszenia Blogmedia24.pl

Oczywiście jak będzie taka potrzeba to "zadziałamy"

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2012-04-21, 22:43   

na razie może jakoś zadziałajcie, żeby Ania dostała mój adres. PW nie idzie - jest ciągle w "do wysłania" a email przez Forum wrócił.

— Jan Paweł II

Adam L. 

Wysłany: 2012-04-22, 00:58   

Poczta działa, polecam ten wątek http://www.ataksja.home.p...php?p=5858#5858 :-)

anna 

Wysłany: 2012-04-22, 07:35   

działa dsostałam wiadomośc jeszcze raz dziki ęki

Beata 

Wysłany: 2012-04-22, 19:42   

Mam taki postulat dla Zarządu: przed przyjęciem do szpitala w Piaskach-Marysinie zostałam gruntownie zbadana przez lekarza przyjmującego mnie na oddział. Na koniec musiał on wpisać oznaczenie mojej choroby. Ja mam wszędzie napisane G31.9 , ale w spisie chorób , które miał pan doktor nie było takiego symbolu, ani też żadnego innego, pod którym była by jakakolwiek ataksja. Na koniec poszukaliśmy chorobe nazwaną "inne dziedziczne zaniki mięśni pochodzenia rdzeniowego". Może Zarząd mógłby wystosować pismo do Ministerstwa lub NFZ , żeby wpisali naszą chorobe na liste chorób kwalifikujących nas do prztjęcia do szpitali rehabilitacji neurologicznej.

ja kiedyś napisałam takiego posta ,cytuję go dosłownie , nie wiem czy coś jest robione w tej sprawie....Franek mi odpisał , że ok

Ela 

Wysłany: 2012-04-22, 21:26   

Właśnie to, o czym piszesz Beatko, mam na myśli. Jest problem, z tym brakiem wpisu naszej choroby na listę.
Inny problem, to kwalifikacja do odpowiedniego kod ICD 10 - to są właśnie te literki z liczbami.
Nie wiem, jak określa to IPIN, jaki kod mają dla naszych ataksji, ale ja piszę sobie G11.2
Wydaje mi się, że G11 bardziej są odpowiednie niż G31.
Niżej wklejam te kody. Warto by było w pierwszym kroku dowiedzieć się, jak to klasyfikuje IPIN, tj spytać P Dr Rakowicz.

G31 inne określone choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego niesklasyfikowane gdzie indziej
G31.0 zanik mózgu ograniczony
G31.1 starcze zwyrodnienie mózgu niesklasyfikowane gdzie indziej
G31.2 zwyrodnienie układu nerwowego wywołane przez alkohol
G31.8 inne określone choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego
G31.9 choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego, nie określone

G11 bezład dziedziczny
G11.0 bezład wrodzony niepostępujacy
G11.1 bezład móżdżkowy o wczesnym początku
G11.2 bezład móżdżkowy o późnym początku
G11.3 bezład móżdżkowy z wadliwym systemem naprawy dna
G11.4 dziedziczne kurczowe porażenie kończyn dolnych
G11.8 inne bezłady dziedziczne
G11.9 bezład dziedziczny, nie określony

To jedna sprawa, druga jest o woiele bardziej skomplikowana.
Do NFZ można jedynie pisać z prośbą, by nie odrzucali naszych chorych, którzy nie mają "odpowiednich" kodów.
O wpisanie tego naszego kodu na listę, trzeba wnioskować do MZ do B. Arłukowicza. Lista ta jest załącznikiem do Rozporządzenia. Trzeba więc wnioskować o zmianę rozporzadzenia, co nie jest proste.
Nie wiem dobrze, jaki jest tryb, ale nie jest to wcale proste. Myślę, że Franek zna się na tym dość dobrze.
Wiem, że gdy była zmieniana nieszczęsna ustawa refundacyjna, to nowelę musiał zatwierdzić Sejm, później Senat.
Myślę, że można jakoś przekonać Komisję Zdrowia działającą przy Sejmie, przekonać do naszych potrzeb, ale jak przekonać Arłukowicza? Czy może starczy, jak Komisja Zdrowia zawnioskuje?

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2012-04-22, 21:43   

Żeby było bardziej czytelnie, to nowy post:

Cytat:
Dz.U.12.14 → z dnia 5 stycznia 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 5 stycznia 2012 r.
w sprawie sposobu kierowania i kwalifikowania pacjentów do zakładów lecznictwa uzdrowiskowego

§ 6.

1. Przy kwalifikowaniu pacjenta do zakładu lecznictwa uzdrowiskowego lekarz, po stwierdzeniu braku przeciwwskazań, o których mowa w § 5, uwzględnia szczegółowe wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej oraz odpowiednio warunki, o których mowa w ust. 4-6.
2. Szczegółowe wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego w poszczególnych rodzajach zakładów lecznictwa uzdrowiskowego są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
3. Szczegółowe wskazania i przeciwwskazania do rehabilitacji uzdrowiskowej w poszczególnych rodzajach zakładów lecznictwa uzdrowiskowego są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

Lekarz uwzględnia - czyli nie jest zobowiązany do stosowania tylko tego, co w załączniku (moim zdaniem tylko)

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2012-04-23, 22:48   

Beata napisał/a:
Może Zarząd mógłby wystosować pismo do Ministerstwa lub NFZ , żeby wpisali naszą chorobie na listę chorób kwalifikujących nas do przyjęcia do szpitali rehabilitacji neurologicznej.
ja kiedyś napisałam takiego posta ,cytuję go dosłownie , nie wiem czy coś jest robione w tej sprawie....Franek mi odpisał , że ok

Ministerstwo Zdrowia i NFZ nie prowadzą "takich" list. Napisałem do Ministerstwa Pracy tam jest wykaz (głównie do celów PFRON) chorób . Nie było tam ataksji . Czekam na odpowiedź. Jesteśmy tez na Forum - chorób rzadkich. To kolejny krok żeby zaistnieć na szerszym polu

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2012-04-24, 09:20   

To nie jest kwestia prowadzenia list. Ta lista, na której nie ma naszego kodu ICD 10, jest załącznikiem, czyli integralną częścią Rozporządzenia. Aby wstawic tam ataksję, trzeba doprowadzić do zmiany rozporządzenia, co nie jest łatwe, aczkolwiek może możliwe.
Trzeba zastanowić się, jakie kroki możemy podjąć, by to zrobić.
Może można poprosić o pomoc Forum Chorób Rzadkich.

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2012-04-25, 22:18   

Ela napisał/a:
Może można poprosić o pomoc Forum Chorób Rzadkich.

Pomysł dobry - nawet bardzo dobry
Elu może napiszesz do nich - jesteśmy u nich na liście członków. A Ty napiszesz to najlepiej bo "wiesz" o co "kaman" :-)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Odpowiedz do tematu