Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Robert z Garwolina - SCA1
Autor Wiadomość
Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 13:37   Robert z Garwolina - SCA1

Witam wszystkich! Na imię mam Robert mam 42 lata i zdiagnozowane SCA-1 od 2003 r.Mam fajną żonę i dwa koty które dbają bym za długo nie siedział w fotelu( rehabilitanty )Mam dawną 1-szą grupę inwalidzką i prawie cały czas jestem w domu więc jakbym w czymś mógł pomóc to służę. :-)

Bożena 

Wysłany: 2010-03-12, 13:43   

witaj robert ja mam 44 lata niestety druga grupe wiesz bo u mnie w walbrzychu dwa lata temu wybchla ta afera z zusem i teraz lekarze boja sie wlasnego cienia tez mam kota kastrata siedzi calu czs w domu nazywa sie tofik napisz z jakimi objawami sie zmagasz bozena

Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 15:09   

Dziękuje Bożenko za tak szybką odpowiedź (szczerze mówiąc to w ogóle się nie spodziewałem) moje kotki to kotki jedna to "Niania" druga to"Frania" i to wcale nie z miłości do tego serialu one były dużo wcześniej tylko nie zaklepałem nazwy :-) Pochodzę z małego miasteczka Garwolin ,Warszawa leży niedaleko :-) a pierwszą grupę inwalidzką mam od niedawna i gdyby nie lekarze z INiP w Warszawie mnie nie przekonali to bym się w ogóle nie starał .Jechałem na komisję z myślą "dadzą nie dadzą spróbować można i dali .Prosiłaś bym napisał z czym walczę nie jestem tu wyjątkiem i jak wszyscy mam kłopoty z równowagą (chodzę po ścianach) źle mówię (a jestem taką gadułą ) krztuszę się przy jedzeniu nieraz nie mam siły w rękach( obciach jak cholera bo żona otwiera słoiki ) więcej grzechów nie pamiętam a pamięć mi zawodzi :-) .Może to że lekarze u was "boją się własnego cienia"to jest powód by starać się o wyższą grupę nigdy nic nie wiadomo a zawsze to parę PLN-ów więcej (zasiłek pielęgnacyjny-złodzieje) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Robert

Bożena 

Wysłany: 2010-03-12, 17:49   

robciu zazilek pielegnacyjny mam juz dwa lata dali do drugiej grupy moj kot ma 5 lat ale juz mam go dosc w domu czsami ja tez robciu chodze po scianach mowe mam idealna o dziwo nie krztusze sie z tymi rekoma to tak jak u ciebie tak prawde mowiac to jakbym miala pierwsza grupe ja mieszkam na przedmiesciach walbrzycha prawie w szczawnie zdroju jak o nim slyszales dom trzy rodzinny jest w parku fajnie ze tu dolaczyles may tu pania doktor tez chora mozesz ja pytac o wszystko to kochan osoba zreszta wszyscy tu sa kochani zobaczysz sam napisz jeszcze czy masz dzieci a jak tak to w jakim wieku pozdrow o dnas zonke i pisz jak najczesciej o wszystkim i o tym co cie boli tez

Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 18:59   

Bardzo fajne forum tu są ludzie z moimi problemami -mam z kim porozmawiać. Myślałem że zasiłek pielęgnacyjny dają tylko do pierwszej grupy a mowy to Ci po prostu zazdroszczę ja mówię tak paskudnie że wolę pisać ( SMS,e-mail ) Panią doktor(pani Ela) to chyba kiedyś widziałem w Instytucie w Warszawie na jakimś zlocie chorych. A kot gdyby miał wszystko to by nie siedział w domu :-) a idzie wiosna niedługo moim trzeba będzie kupić proszki antykoncepcyjne . Pozdrowię żonkę (ta to ma utrapienie z tym kaleką )Choć próbuję być jak najbardziej samodzielny to gdyby nie Ona.....Pozdrawiam Robert

Ewa 

Wysłany: 2010-03-12, 19:12   

Witaj Robert. :-) Ciesze się, że jesteś z nami. Napisz, skąd jesteś.

Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 19:27   

Jestem z małego miasta o ambicjach metropolii Garwolin -Warszawa leży koło Garwolina . :-) :-)

Bożena 

Wysłany: 2010-03-12, 19:39   

robciu przepraszam ze tak do ciebie mowie ale jak chodzilam do szkoly ceramicznej to mielismy tylko jednego chlopaka w klasie na imie mial robert i wszystkie mowilysmy na niego robciu i tak mi zostalo ciesze sie ze masz taka kochana i wyrozumiala zonke to duzo daje a jesli chodzi o koty to od styczni miieszka drugi kot z nami tez kastrat kot mojej mamy ona lezy bo sie polamala powaznie a stare kosci nai chca sie predko zrastac wiec zamieszkal z nami wasik bracia z jednego miotu trzymaj sie i nie poddawaj wiem ze mozna sie zalamac ale to najgorzae co mozna zrobic napisz tez robciu od kiedy chorujesz i od kogo zalapales ten gen

Ela 

Wysłany: 2010-03-12, 21:15   Re: Robert

Witaj w gronie :-D
Robert napisał/a:
prawie cały czas jestem w domu więc jakbym w czymś mógł pomóc to służę. :-)
Bardzo to fajne, napisz w czym się dobrze czujesz, a z pewnością to wykorzystamy

Poza tym
- tu raczej (to taki internetowy zwyczaj) mówimy do siebie po imieniu.
- poczytaj koniecznie o rehabilitacji - tym bardziej, że masz problemy z mową - powinieneś codziennie głośno czytać.
- rzeczywiście, w Warszawie byłam, chyba ze dwa lata temu i miałam taką prezentację o różnych świadczeniach dla sprawnych inaczej.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 21:40   

Wcale się nie gniewam a nawet jest bardzo miło.Swoją drogą to ten chłopak miał jak pączek w maśle :-) Nie załamuje się a nawet zaczynam się martwić bo ze wszystkiego sobie żartuje.Choruję już dosyć długo chodź chorobę mi zdiagnozowali w 2003 roku ale objawy (szczególnie chodzenie i mowa ) były dużo wcześniej .Pamiętam jak żona kolegi powiedziała" wiesz Cyna (bo tak mnie nazywali) ale chyba był łyknięty" Albo kiedyś miałem taką sytuacje .moja pani neurolog powiedziała że to SM i ja jej wierzyłem i policjanci widząc mnie na rowerze (moja wina) postanowili mnie przebadać alkomatem to dopiero jak dzwonili po drugi alkomat wytłumaczyłem im co mi dolega to śmieszne ale i tragiczne a gen dostałem od mamy .Mama nie żyje od 1988 roku taty też nie mam zmarł 1995 ale na wylew.Robcio

marcin 

Wysłany: 2010-03-12, 21:50   

Robert , ja też jestem chyba chory czekam na wynik warszawy i mam ak samo ja ty,jestem od ciebie młodszyo 4 lata!!!!!!!!!!!! :-D

[ Dodano: 2010-03-12, 21:51 ]
maja matka też nieżyje a ojcec nie wylewa za kołnież :roll:

[ Dodano: 2010-03-12, 21:53 ]
Robert , co odpiszes coś cz nie??????????????????????????????

Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 22:33   

No nie poganiaj mnie Marcin ludzie w moim stanie mają kłopoty z pewnymi czynnościami manualnymi ( np.pisanie na klawiaturze) a jeszcze muszę wskakiwać na ''naszą klasę '' i dziękować ludziom że zechcieli podarować 1% z podatku . Albo ja coś pokręciłem albo Ty-mój tata zmarł na wylew(dokładnie krwi do mózgu) a nie wylewał za kołnierz. O ile wiem to tą chorobę dostaje się w genach jeżeli nie miałeś nikogo chorego w rodzinie to masz większe prawdopodobieństwo na wynik badań negatywny(jedna z niewielu sytuacji gdzie negatyw cieszy )

Ela 

Wysłany: 2010-03-12, 22:55   

Robert, czytałeś mój post - wyżej? w czym chciałbyś pomóc?

Marcin - ile Ty masz lat, chyba Robert jest wiecej straszy od Ciebie.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Robert 

Wysłany: 2010-03-12, 23:19   

Elu nie wiem w czym mogę pomóc ale możemy się tak umówić że przy każdej sprawie do pomocy zapytasz tą albo inną drogą(np.na priv) co możemy w danej sprawie na dziś mogę się pochwalić tym że zapytałem znajomych na Naszej Klasie czy nie chcą przekazać 1% na stowarzyszenie jako że jest ich mało to zapytam o znajomych znajomych

Ela 

Wysłany: 2010-03-12, 23:32   

To kapitalna sprawa z tą Naszą Klasą i podatkiem, świetny pomysł, dzięki w imieniu Stowarzyszenia

— Jan Paweł II

marcin 

Wysłany: 2010-03-13, 07:11   

Ela, tak wiem napisałem mu ze jest starsz odemnie o 4 lata

[ Dodano: 2010-03-13, 07:16 ]
Robert , tak wiem ze twoj ojcec zmarł na wylew,lekaze powiedzieli ze mósiał ktoś w rodzinie byc chory,moze babci albo prababcia ale od strony ojca a on tez moze byc chory ale bez objawowo,to jest jak adis!!!!!!!!! rozumiesz już ja JESZCZE PISZE NA klawiatuze aLE LEWA REKĄ BO prawa niemoge bo mi sie trzensie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ela 

Wysłany: 2010-03-13, 08:30   

Pisz jak najdłużej , to piekne, ze się nie poddajesz. jesteś świadectwem, dla tych, co mogliby lepiej pisać, a nie piszą, bo uważają, że nie mogą.

— Jan Paweł II

Robert 

Wysłany: 2010-03-13, 13:38   

Marcinie to już potwierdzone wywiadem że zły gen dostałem od mamy .Jedni dostają pałace,majątki a Ja dostałem zły gen :-) A z resztą moja pani neurolog leczyła też mamę i mówi że mamy te same objawy.A piszę tak jak Ty lewą ręką może dlatego że jestem tzw."mańkutem' i lewą rękę mam sprawniejszą .Próbuję prawą zaprzęgnąć do pracy ale się skórkowana broni :-) Swoją drogą to staruszek (ojciec ) też lubił ten sport (alkohol ) i pewnie stąd ten wylew.Chodź z ojcem nie układało mi się najlepiej to staram się G o szanować stąd to moje oburzenie.Teraz do Eli: dziękuje za słowa otuchy :

Pisz jak najdłużej , to piekne, ze się nie poddajesz. jesteś świadectwem, dla tych, co mogliby lepiej pisać, a nie piszą, bo uważają, że nie mogą.

to działa w dwie strony :-)

Beata 

Wysłany: 2010-03-13, 13:54   

Jeseśmy prawie równolakami ( jestem rok starsza ) , ale trochę później zaczęłam mieć objawy , wydaje mi się , że odkąd się pojawiły to postępują bardzo szybko . Czy Ty też ak miałeś ?

Robert 

Wysłany: 2010-03-13, 14:35   

Beatko na to cholerstwo (SCA) chyba niema reguły .Teraz mi się wydaje że galopuje a że wcześniej było jakoś wolniej a może to takie złudzenie .Gdy jesteśmy świadomi jakiegoś faktu bardziej zwracamy na niego uwagę .

Ela 

Wysłany: 2011-03-27, 16:55   

Witaj po przerwie :-) co słychać u Ciebie? Jak się czujesz? Fajnie, że zajrzałeś znowu, brakowało Ciebie.

— Jan Paweł II

Robert 

Wysłany: 2011-03-27, 18:05   

Ty Elu jesteś lepsza od Wielkiego Brata :-) U mnie po staremu a nawet gorzej (nikt nie powiedział że będzie lepiej ) Przy okazji chciałem pozdrowić Monikę FF to Ona jest sprawczynią moich wizyt tu

Monika FF 

Wysłany: 2011-03-27, 18:43   

hmm...chciałam aby nikt nie czuł że jest sam z chorobą.......Dziękuje

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-03-28, 10:57   

Monika FF napisał/a:
hmm...chciałam aby nikt nie czuł że jest sam z chorobą.......Dziękuje

I ja też :-)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

ONLYhope
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-28, 22:30   

i ja też,,,,pozdrawiam

AGATA 

Wysłany: 2011-03-29, 16:05   

Przyłączam się do pozdrowień , miło jest mieć ziomka (bo Garwolin od Piaseczna to tylko rzut beretem) :->

Robert 

Wysłany: 2011-03-29, 16:20   

Nie taki rzut beretem (no chyba że masz latający beret :-) )Chodź to nie tak daleko ,kiedyś tam pracowałem (w Polkolorze ) potem moja żonka (w RPC tedeco )

AGATA 

Wysłany: 2011-03-29, 16:40   

A to od Polkoloru do mnie to naprawdę rzut i nie musi być latający, pewno wiesz gdzie są Chyliczki. :-> ja tam sobie mieszkam.

Robert 

Wysłany: 2011-03-29, 17:36   

Moja przygoda z Polkolorem ograniczała się do ulicy "Kineskopowej " i to było tak dawno .Zapytam żonę może ona coś więcej pamięta .Ale miło mieć ziomka na forum (ziomkie :-) )

AGATA 

Wysłany: 2011-03-29, 18:31   

Oj musiało być dawno ,bo długo polkolor już nie istnieje , a ja tak na przedłużeniu Kineskopowej osiadłam i siedzę.
Pozdrawiam ;-)

malgorzata

Wysłany: 2011-04-07, 19:06   

czesc jestem chora od 7 lat jeszcze nie moge sie z tym pogodzic ciagle mam depresje jestem mezatka 11 lat i mam dwujke dzieci mam nadzieje ze beda zdrowe

anna 

Wysłany: 2011-04-08, 08:23   

witaj.ja też choruje od 7lat,może dolaczajac sie do nas pokonasz depresje,chodzisz na rtehabvilitacje :lol:

Robert 

Wysłany: 2011-04-08, 13:28   

Witaj Małgosiu ,bardzo mi miło że zechciałaś skorzystać z mojego po pogańsku to będzie "user area " Dołączając nie wiem czy pokonasz depresje ale zawsze Ci możemy służyć wsparciem

maria feliks 

Wysłany: 2011-04-09, 12:49   

witaj Małgosiu mogę tylko napisać że ja choruję od około 15 lat a pogorszony stan mam gdzieś od 6 lat tzn.jest choroba widoczna

Ela 

Wysłany: 2011-09-04, 13:59   

Małgosiu, odezwij się,. jak się czujesz?

— Jan Paweł II

Odpowiedz do tematu