Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spotkanie 24 września 2011 - propozycje
Autor Wiadomość
Ela 

Wysłany: 2011-07-12, 21:17   

Pod koniec września, najprawdopodobniej będzie spotkanie w Warszawie. Może macie jakieś propozycje, jakie tematy poruszyć?

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Marzannag 

Wysłany: 2011-07-15, 14:18   

1/ Statut - mieliśmy klepnąć zmiany. Może to zrobić na początku naszego spotkania bo pożniej się jakoś ludzie ulatniają ( z różnych powodów).
2/ Może by zaprosić jakiegoś speca od komórek macierzystych , niekonieczmie kogoś z ipnu.
3/ Można też moim zdaniem wychwycić jakiegoś fajnego rehabilitanta, który może opowiedzieć o zaletach ćwiczeń i różnych terapiach ruchowych.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-15, 15:19   

Marzannag napisał/a:
1/ Statut - mieliśmy klepnąć zmiany. Może to zrobić na początku naszego spotkania bo pożniej się jakoś ludzie ulatniają ( z różnych powodów).

Propozycje "krążą" pomiędzy Członkami Zarządu coś przygotujemy

Marzannag napisał/a:
2/ Może by zaprosić jakiegoś speca od komórek macierzystych , niekonieczmie kogoś z ipnu.

Speców to raczej nie ma :-) ale może ktoś z jakimkolwiek doświadczeniem

Marzannag napisał/a:
3/ Można też moim zdaniem wychwycić jakiegoś fajnego rehabilitanta, który może opowiedzieć o zaletach ćwiczeń i różnych terapiach ruchowych.
to chyba dobry pomysł. Ja nikogo takiego nie znam może ktoś zaproponuje kogoś

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2011-07-15, 18:45   

Zapytam swoją rehabilitantkę, ona jest naprawdę dobra. A z tymi komórkami macierzystymi to byłoby fajnie, ale kogo znaleźć??

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Marzannag 

Wysłany: 2011-07-15, 21:04   

Ela pogadaj ze swoją rehabilitantką. Myślałam o niej właśnie.
A jeżeli chodzi o lekarzy którzy się zajmują tymi komórkami macierzystymi to w dalszym ciągu bym proponowała ściągnąć kogoś ze Szczecinia. Napisać do nich mejla i zobaczyć czy kogoś zadysponują.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-16, 09:41   

Marzannag napisał/a:
bym proponowała ściągnąć kogoś ze Szczecina. Napisać do nich mejla i zobaczyć czy kogoś zadysponują.

Może być kłopot "za darmo" raczej nikt nie przyjedzie. Forsy "za dużo" nie mamy poza tym nie ma też pewności w sprawie frekwencji.
Może poprosić o jakiś referat który ktoś z nas odczyta ?

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Marzannag 

Wysłany: 2011-07-16, 10:04   

Można poprosić o jakiś referat, pewnie też dostępne są takie rzeczy za pieniądze. Może mają jakieś wnioski po tej majowej konferencji? Jak się nie dowiemy to nie ma co gdybać. Napiszmy i poczekajmy na odpowiedż. Z tymi odpłatnymi sprawami to jest tak, że niektórzy biorą pieniądze a niektórzy nie. Ja obserwuję pulmonologów (bo pracuję w takiej firmie i sporo tych lekarzy przychodzi do nas na kawę ) i jedni biorą kasę za wykłady - inni nie.

Ela 

Wysłany: 2011-07-16, 15:47   

Chyba masz rację, tylko trzeba by imiennie do kogoś. Tu może Ewa mogłaby piomóc, tylko że ona jest w Holandii. Ale tam też ma dostęp do netu. zadzwonię do niej i zaoytam, jak ona to widzi, czy do kogoś można uderzyć.

— Jan Paweł II

Ewa 

Wysłany: 2011-07-17, 09:09   

Nie wiem, czy moglabym duzo pomóc. Nie nawiazalam zadnych kontaktów w Polsce, a z zagranicy raczej nie ma co ludzi zapraszac.
Jest szansa, ze ze Szczecina ktos przyjedzie, ale czy za darmo, to nie wiem. Na pewno trzeba bedzie zwrocic koszty podrozy, zapewnic zakwaterowanie i wyzywienie. Tego wymaga grzecznosc.
Zastanawiam sie tez, czy taki ktos powiedziaby cos, czego jeszcze nie wiemy. Wiele osob na forum na forum stara sie szukac informacji wszedzie, gdzie tylko sie da i raczej jestesmy na biezaco. Ale moge sie w tej sprawie mylic.

PS przepraszam za brak polskich znakow, ale jak juz mama napisala, jestem w Holandii.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-17, 22:16   

Ewo,
Też tak myślę. Raczej nic "nowego" się nie dowiemy
Pozostaje nam "bez kosztowo" śledzić internet, słuchać relacji (choćby Twojej ze Szczecina) i tyle ale może ktoś się skusi. Jednak wydawanie kasy na przyjazd kogoś kto nam nic "nowego" nie powie jest raczej mało zasadne.

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ania 

Wysłany: 2011-07-18, 11:45   

Myślę,że odnośnie komórek macierzystych najbardziej wiarygodną osobą byłby ktoś kto przeszedł taki zabieg,a chyba są takie osoby, może chciały by coś powiedzieć.
Pozdrawiam

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-18, 12:12   

Wydzieliłem do nowego tematu ostanie wpisy
ponieważ dość dużo było tam postów i była trudniejsza nawigacja

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-18, 12:13   

Ania napisał/a:
Myślę,że odnośnie komórek macierzystych najbardziej wiarygodną osobą byłby ktoś kto przeszedł taki zabieg,a chyba są takie osoby, może chciały by coś powiedzieć.
Pozdrawiam

Pomysł wg mnie bardzo dobry

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Marzannag 

Wysłany: 2011-07-19, 22:11   

Ja też w tamtym roku czekałam na tą Panią, która opowiadała o swoim wnuczku, który był w Chinach. Adi miał też jechać, to rodzeństwo o którym był program? Paweł Kulinicz na pewno nie przyjedzie bo wielce obrażony, ale Krzysio miał jechać.Może oni mają coś do powiedzenia?
A co do medycyny i komórek macierzystych ja bym drążyła temat. Może faktycznie napisać czy mają do kupienia materiały po konferencji? Już niekoniecznie kogoś zapraszać ale mieć coś konkreknego na piśmie. ( Ja bym do sekretariatu napisała)Mimo całego zaangażowania Ewy.
Jeżdże na te spotkania dwa lata i zawsze wykład ma dr Rakowicz, która zawsze mówi to samo.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 00:48   

Marzannag napisał/a:
Jeżdże na te spotkania dwa lata i zawsze wykład ma dr Rakowicz, która zawsze mówi to samo.

Czas na zmianę :mrgreen:

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2011-07-20, 09:09   

A mnie najbardziej denerwuje, jak słyszę, że robi się badania genetyczne w ciąży, żeby wiedzieć, kogo zabić. Mogłabym kiedyś nie mieć szans.
Odnosnie tych komórek - ta babcia to była lekarz. ja się trochę obawiam, że nie lekaraz mógłby to jakoś źle przedstawić. Ale można dać warunek, że ktoś wcześniej przygotuje materiał do sparawdzenia.

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 13:55   

Ela napisał/a:
że ktoś wcześniej przygotuje materiał do sparawdzenia.

Dobry pomysł

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 13:56   

Propozycja

Proponuję do 15.08.2011 zgłaszać pomysły. Zbiorę je potem i ustalimy co kto robi - ok ?

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2011-07-20, 20:12   

"Moja" Pani rehabilitantka, się zgodziła na przyjazd do Warszawy. Sprawdzi jeszcze, czy termin pasuje.

http://cyganowscy.polscott.com/ na tej stronie jest wiadomość, świeżutka,
Wylot 19.05 z Wrocławia, to właśnie dzieki waszej pomocy lecimy:)) Jestem bardzo zadowolony wraz z siostra i najbliższymi! Dzięki ludzią dobrej woli uzbieraliśmy pieniążki!! WIELKIE DZIĘKI

http://www.wiadomosci24.p...zyc_201866.html
Już wróciliśmy-mówi mama.- Kamil z Pauliną zostali zakwalifikowani do 6 przeszczepów-
po czym widzimy dużą poprawę. Drżenie rąk ustąpiło, mowa jest bardziej wyrażna, a chód u Pauliny jest bardziej stabilny. Kamil również porusza się sprawniej i nadal czekamy na dalszą poprawę, od 3-6 miesięcy, a nawet do roku może ona nastąpić. Dzieci już w Polsce czeka długa, żmudna i bardzo intensywna rehabilitacja i akupunktura. Zalecono następne przeszczepy komórek macierzystych za pół roku do roku czasu. Wtedy ten stan ulegnie znacznej poprawie."
Kamil nie ma już problemów z pisaniem na klawiaturze swojego komputera. Paulina dzięki przeszczepieniu, także odczuwa ulgę w chorobie.

Być może zajdzie konieczność na kolejny wyjazd do Chin. Z tego, co mówi matka dzieci - na pewno przeszczep trzeba powtórzyć.

MoŻe Franku, byś mógł skontaktować się z nimi?

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 22:39   

Ela napisał/a:
MoŻe Franku, byś mógł skontaktować się z nimi?

Chętnie - potrzebuję jakiś namiar, tel., adres poczty itd. nie mam niestety nic a na stronach jest tylko numer konta bankowego.
Może ktoś ma jakiś "namiar" ?

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

stasia21 

Wysłany: 2011-07-20, 22:59   

Na spotkanie mozna zaprosic p. Magdę - logopedę zajmuje się" rehabilitacją" mowy m.in. w ataksji.

Ela 

Wysłany: 2011-07-20, 23:07   

Wysłałam Ci w mailu numer telefonu

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2011-07-20, 23:09   

Zapomniałam napisać - Pani Magda ma przyjechać, juz rozmawiałysmy :) tylko nie pamiętam, czy zna termin, ale zadzwonię do niej

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 23:14   

Ela napisał/a:
Zapomniałam napisać - Pani Magda ma przyjechać, juz rozmawiałysmy :) tylko nie pamiętam, czy zna termin, ale zadzwonię do niej

O wszystkich osobach proszę podaj mi informacje umieszczę je w porządku obrad naszego Zjazdu.

PS. Jest szansa że będzie ekstra :-)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 23:15   

Ela napisał/a:
Wysłałam Ci w mailu numer telefonu

Dziękuję. Otrzymałem :-)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 23:18   

Ela
I jeszcze jedno.
Napisz informację o spotkaniu
na forum gdzieś u góry oraz na stronie Stowarzyszenia.

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2011-07-20, 23:19   

To już pewny termin?

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-07-21, 09:43   

Tak - pewny

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ela 

Wysłany: 2011-07-23, 13:37   

A kto z Was chce jechać?

— Jan Paweł II

katarzynab_81 

Wysłany: 2011-07-26, 18:00   

MAM PYTANKO CZY NA TO SPOTKANIE TRZEBA SIĘ ZAPISYWAĆ ?
BO JA Z SIOSTRA PRZYJEDZIEMY

Ela 

Wysłany: 2011-07-26, 18:45   

Nie, nie trzeba :-D

— Jan Paweł II

katarzynab_81 

Wysłany: 2011-07-26, 21:46   

:-D

Ela 

Wysłany: 2011-08-04, 08:29   

Słuchajcie, mam jeszcze jeden pomysł. Nie wiem, czy potrzeba do tego Walnego Spotkania, czy wystarczy tuy, myślę, że Franek i Stasia coś podpowiedzą.
Trzeba by było rozpropagować naszą legitymację. Tylko w nieco zmienionej formie.
Zmienić ją tak, by mogła, np położona za szybą samochodu, a;lbo pokazana komuś - od razu - żeby rzucało się w oczy hasło, które jest na bransoletkach.
Jest ono kapitalne i pomysł ich też fajny, tyle że takie bransoletki nie są zawsze od razu widoczne i nie każdy będzie je nosił.
Niżej wkleję wzór legitymacji, a Wy napiszcie, co o tym myslicie, czy może macie jakieś inne pomysły jeszcze.

Druga sprawa to bransoletki, które jeszcze ni są rozprowadzone - Myślę, że OnlyHope mógłby je przywieźć do WarsZawy, jeśli może sam, albo komuś podesłać, żeby ktoś zajął się ich sprzedażą, a Franek mógłby ze dwa słowa tytułem zachęty :)

legitka3-tyl.jpg
Plik ściągnięto 402 raz(y) 199.16 KB

legitka3-przod.jpg
Plik ściągnięto 407 raz(y) 152.65 KB

— Jan Paweł II

katarzynab_81 

Wysłany: 2011-08-04, 10:15   

Moim zdaniem fajny pomysł :-D

stasia21 

Wysłany: 2011-08-04, 22:07   

Elu pomysł dobry, tylko czy wzmianka o rehabilitacji jest potrzebna w legitymacji?
Może dobrze by bylo zostawic miejsce na nr tel oraz nazwisko i imie osoby do kontaktu ( każdy móglby wpisać ołówkiem)
Nagłówek legitymacji moze rozszerzyc o pełną nazwę choroby i skrót (SCA)
Dla uwiarygodnienia legitymacji , miejsce na pieczątkę stowarzyszenia , jako organ wydajacy legitymację

Ela 

Wysłany: 2011-08-04, 23:21   

Nie chciałam tego pisać, żeby zobhaczyć, co Wy powiecie. :-) ja też tak uważam, mam jeszcze inne zastrzeżenia, choć podoba mi się tło i niektóre rzeczy, ale dużo bym zmieniła. Później jeszcze napiszę.

— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-08-04, 23:52   

Ela napisał/a:
Słuchajcie, mam jeszcze jeden pomysł. Nie wiem, czy potrzeba do tego Walnego Spotkania, czy wystarczy tuy, myślę, że Franek i Stasia coś podpowiedzą.

Sprawę lrgitymacji możemy "załatwić" z poziomu Zarządu. Jak ustalimy wzór to reześlemy do osób z Zarządu , zatwierdzimy i zlecimy wykonanie. Na Walnym ew. rozprowadzimy je. Podobnie jak Stasia nie uważam , że potrzebna jest wzmianka o rehabilitacji
Ela napisał/a:
Druga sprawa to bransoletki, które jeszcze ni są rozprowadzone - Myślę, że OnlyHope mógłby je przywieźć do Warszawy, jeśli może sam, albo komuś podesłać, żeby ktoś zajął się ich sprzedażą, a Franek mógłby ze dwa słowa tytułem zachęty :)

Jestem posiadaczem takiej bransoletki (moja sistra też) . Nosimy ję ale istotnie jest ona bardziej jako informacja np wtedy jak potrzebujemy pomocy. Wtedy osoba czytająca napis na bransoletce wie "o co chodzi". Jednym słowem warto ją mieć.

Do tego legitymacja i będzie "git"

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

ONLYhope
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-06, 08:15   

delete

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-08-06, 11:28   

Odpisałem na PW.
Wszystko jasne :-)

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-08-11, 13:09   

Dotychczas zebrałem takie punkty :

Zmiana Statutu - uchwała.
Składka Członkowska - uchwała
Relacja z Konferencji w Szczecinie - Albo Pani Ewa lub odczytania referatu (za zgodą
autorów)
Relacja z konferencji w Cedzynie ( Ola Kińska )
Wystąpienie Rehabilitanta (Eli Kupczak)
Wystąpienie Pani Magdy Kazimierskiej-Zając - Pani Psycholog)

Informacja Zarządu - Ryczałt za przyjazdy na Walne

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

maria feliks 

Wysłany: 2011-08-12, 11:33   

Witam was! no niestety nie będę mogła być na spotkaniu.Kiedyś pisałam że mam bóle nóg i teraz dopiero mam załatwiony oddział rehabilitacyjny na 4 tyg. nogi już teraz z bólu odmawiają chodzenia mam nadzieje że w tym szpitalu co mam załatwiony w końcu dojdą do przyczyny bo ten ortopeda do którego chodziłam okazał się konowałem.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-08-25, 09:50   

Podaję najnowszy porządek spotkania

Zmiana Statutu - uchwała.
Składka Członkowska - uchwała
Wystąpienie Pani Dr. M. Rakowicz ( lub kogoś z Instytutu) - informacja na temat
aktualnej sytuacji w sprawie leczenia i diagnostyki w Ataksji

Relacja z Konferencji w Szczecinie
Relacja z konferencji w Cedzynie ( Ola Kińska )
Wystąpienie Rehabilitanta - rehabilitantka od Eli Kupczak
Wystąpienie Pani Magdy Kazimierskiej-Zając.
Informacja Zarządu - Ryczałt za przyjazdy na Walne

W przerwie planujemy zorganizowanie "stolików dyskusyjnych" - dla Pani Magdy i Pani Rehabilitantki.

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Ania 

Wysłany: 2011-08-26, 09:11   

Czy będzie możliwość zamieszczenia wykładów,referatów na stronach Stowarzyszenia lub na forum/oczywiście jesli będzie taka zgoda referujących/.?
Pozdrawiam.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-08-26, 09:41   

Oczywiście że będzie taka możliwość

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-08-30, 22:02   

Ważna informacja
http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=558

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

katarzynab_81 

Wysłany: 2011-09-02, 11:41   

CZY WIADOMO JUŻ O KTÓREJ BĘDZIE TO SPIOTKANIE W WARSZAWIE? BO JEDNAK ZE SZCZECINA TO KAWAŁEK DROGI I MUSZĘ ZAPLANOWAĆ O KTÓREJ MAMY WYJECHAĆ I ZAMÓWIĆ HOTEL?POZDRAWIAM WSZYSTKICH :-)

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-09-02, 14:34   

Pierwszy termin 10.00
drugi termin 10.30

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

katarzynab_81 

Wysłany: 2011-09-02, 14:43   

DZIĘKI :-)

Odpowiedz do tematu