|
Zwiększanie siły wydechu |
| Autor |
Wiadomość |
logopeda
|
Wysłany: 2011-03-07, 13:02 Zwiększanie siły wydechu
|
|
|
Poniżej znajdują się ćwiczenia dla osób, które mają osłabioną siłę wydechu a przez to mówią bardzo cicho:
- dumchanie na mokrą dłoń (ważne, aby poczuć na ręce podmuch powietrza)
- dmuchanie na wodę w szklance (jeśli jest trudność z wykonaniem to najpierw położyć szklankę pod samymi ustami, z czasem powinno się ją oddalać)
- dmuchanie do wody przez rurkę
- dmuchanie na płomień świecy
- dmuchanie na wiatraczek |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2011-03-20, 10:08
|
|
|
Co mi pomogło przy krztuszeniu?
Ćwiczyłam logopedycznie bardzo często - teraz nie mam takiego zawzięcia ale też ćwiczę. Parę razy w tygodniu otwieram gdziekolwiek książkę Łamańce z dedykacją i czytam głośno zza, zze itp. Wcześniej ćwiczyłam język:wysuwanie na zewnątrz i chowanie, przyklejanie do podniebienia, ruchy koliste. Cwiczyłam również szczękę (otwieranie i zamykanie buzi).No i z przepony na wydechu mówiłam różne literki no i cały czas korzystałam z tej książki.
Te ćwiczenia jężyka i szczęki są w miarę dobrze opisane w tej książce.
No właśnie teraz idę trochę poćwiczyć. |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2011-03-21, 08:37
|
|
|
| Jeszcze tego nie wypróbowałam, bo nie miałam potrzeby. Ale czasami oglądam na Discovery program prowadzony przez Bera Gryllsa pt. Miejska dżungla. Pokazują tam jak się zachować w różnych sytuacjah. Ostatnio mówil o zakrztuszeniu, że się stosuje odpowiedni chwyt, ale jak nikogo mie ma w pobliżu można górą brzucha nadziać się na oparcie krzesła - to zastąpi ten chwyt drugiej osoby. Wydaje mi sie to rozsądne. |
|
|
|
 |
logopeda
|
Wysłany: 2011-03-21, 15:39
|
|
|
| Ciekawe to z tym wykorzystaniem krzesła w momencie zakrztuszenia. Ogolnie problem krztuszenia to skomplikowana sprawa. Staram sie teraz zebrac artukuły dotyczące problemów z jedzeniem i piciem w ataksji. Jak tylko uda mi się coś przetłumaczyć (bo niestety literatury po polsku nie ma) to wrzuce na forum |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2011-03-21, 20:00
|
|
|
Fajnie będzie Jak tam konferencja? |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
logopeda
|
Wysłany: 2011-03-24, 09:35
|
|
|
Bedzie 13 maja we Wrocławiu: "Chory Przewlekle - aspekty pielęgnacyjne,
rehabilitacyjne, terapeutyczne." Artykuł jest napisany na podstawie ankiet :) Ale opowiemy o ataksji jeszcze na Majówce Młodej Fizjoterapii 27-29 maja. |
|
|
|
 |
|
|