Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
Wróciłam z rehabilitacji.Byłam pierwszy raz i teraz sama się przekonałam jak ona dużodaje.Miałam dobrą rehabilitantke która wprowadziła ćwiczenia na koordynacje i utrzymanie równowagi.Teraz lepiej chodzę i nawet utrzymuje rónowage.Kazała mi chodzić na czworakach stawac na jednym kolanie.Teraz ćwicze w domu .Stasiu piszesz żę skierowanie na rehabilitacje może wypisać lekarz rodzinny bo ja miałam skierowanie od neurologa bo jak prosiłam lekarza rodzinnego to skierował mnie do neurologa i nie chciał wypisać.POzdrawiam Ania
Aniu,
No - nareszcie ktoś, kto głośno przyznaje, że właściwa rehabilitacja może dużo zdziałać!
Cieszę się, że dobrze trafiłaś - to też jest bardzo ważne. Jak czytam - ćwiczenia kolejnych stopni wtajemniczenia jeszcze przed tobą. Jak takie ćwiczenia przynoszą rezultaty - to bardzo dobrze. Jak dajesz radę ćwiczyć w domu - to jeszcze lepiej.
GRATULUJĘ!!!
A co do skierowań na rehabilitacje - lekarze czesto stosuja spychologię: "sam nie wiem jak to leczyć, wiec skieruję do innego lekarza". Nie mówię, że wszyscy, bo sami spotkaliśmy lekarzy, którzy doskonale orientowali się w sytuacji i to oni wypisywali skierowania bez "podpowiedzi" pacjenta - zarówno interniści jak i specjaliści - to raczej kwestia charakteru i podejścia lekarza do pacjenta.
Ogólnie - lepiej jak masz skierowanie do rehabilitanta od specjalisty, szczególnie gdy idziesz pierwszy raz.
Kolejny raz, gdy załatwiasz skierowanie do rehabilitanta (np. chcesz zorganizować sobie kontynuacje zajęć, ale w innym ośrodku) - możesz powiedzieć lekarzowi pierwszego kontaktu, żeby ci wypisał. Mój mąż robi to w ten sposób, że siada przed lekarzem i mówi, że wyjdzie, jak załatwi to, po co przyszedł. Zwykle lekarz nie ma wyjścia. :) Brutalne i przykre, ale skuteczne.
Sama byłam nie przekonana do rehabilitacji A przez te 3 tygodnie w szpitalu całkowicie się do niej przekonałam .I będe z niej korzystać.Znalazłam w internecie szpital nie wKaliszu ale blisko Poznania w Kościanie które ma oddział rehabilitacji neurologiczny z rozwiniętą fizototerapią lepszą niż w sanatoriach.
Aniu, warto szukać takich ośrodków, które miały do czynienia z osobami chorymi na SM albo współpracują ze Stowarzyszeniem chorych na SM. Zwykle takie ośrodki mają bardzo rozwiniętą rehabilitację różnymi metodami, skutecznymi również w SCA.
I dobrze, że szukasz w różnych miejscach a nie tylko blisko swojego miejsca zmaieszkania.
Wiem, że dojazdy bywają męczące, ale nawet one są swego rodzaju rehabilitacją :).
Wysłany: 2009-01-01, 22:19
z TYMI SKIEROWANIAMI, TO NIE ZAWSZE TAKA PROSTA SPRAWA - to wszystko zależy od tego, gdzie się kieruje i co w danym roku nasz ukochany NFZ wymyskli.
Do szpitala, np do Oddziału Rehabilitacyjnego miekli prawo od kilku lat kierowania specjaliści. w ubiegłym roku mogliśmy również i my - lekarze rodzinni, alem tylko w p-rzypadku zaostrzenia nchoroby. ale nie wszyswcy w szpitalach o tym się dowiedzielki i efekt był taki, że jeden respektował, a drugi nie .
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum