Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
SCA8
Autor Wiadomość
aneta 

Wysłany: 2010-11-12, 12:31   SCA8

czy jest ktos chory na ataksje typu 8.czy jestem jedyną osobą ?

Romek 

Wysłany: 2010-12-05, 17:06   Możliwe, że ktoś jest :)

Hej,
ja nie wiem jakie SCA mam i czy w ogóle jakieś ale objawy ataksjowe.
Do tej pory miałem badania na SCA 1, 2, 3, 7 i one nic nie wykazały.
Ale ta niewiedza i związana z nią bezradność mnie wkurza.
Może ja mam sca 8

ONLYhope
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-08, 18:35   

czym konkretnie charakteryzuje sie sca 8? ja podobnie jak romek mialem badania na sca 1 2 3 i nic nie wykazaly teraz czekam na wynik na sca 7,bo wystepuje u mnie problem ze wzrokiem ,,,praktycznie od urodzenia problemy z zsiatkowka....awyrodnienie....

aneta 

Wysłany: 2010-12-10, 12:55   

też miałam badania na sca 1,2,3 i wykluczono , następne badania na sca8 potwierdziły chorobę.u mnie występują zaburzenia ruchu, drżenie rąk, kłopoty ze wzrokiem oraz mową

Ela 

Wysłany: 2010-12-10, 14:51   

A jakie masz kłopoty ze wzrokiem?

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

aneta 

Wysłany: 2010-12-11, 11:51   

mam oczopląs,a poza tym jestem krótkowidzem

Ela 

Wysłany: 2010-12-12, 18:58   

Ten oczopląs to może być chyba w SCA 8, przeszkadza Ci mocno? Od dawna go masz?
Ja też jestem krótkowidzem i miałam paskudne dwojenie.
Najgorzej było, jak mnie łapało podczas jazdy, widziałam dwa samochody na mnie jadące :lol: Teraz się na razie smieję, ale jkuż chciałam przestać jeździć, a po PNFie całkiem niespodziewanie mi przeszło, nie wiem, na jak długo.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

aneta 

Wysłany: 2010-12-15, 15:50   

oczopląs był moim pierwszym objawem choroby. mam to od 97 roku i nie przeszkadza mi to bardzo

Ela 

Wysłany: 2011-01-02, 19:57   

Anetka, a choruje u Ciebie w rodzinie jeszcze ktoś?

— Jan Paweł II

aneta 

Wysłany: 2011-01-05, 13:17   

tylko ja

iwona76 

Wysłany: 2011-01-06, 13:18   

Pozwolę sobie na włączenie do rozmowy. :-)
Czekam na wyniki badań więc nie wiem jeszcze jaki jest typ SCA ale podobnie jak Aneta mam problemy z równowagą oczopląs i drżenie rąk. Teraz ostatnio zauważyłam że mam problemy z mową tzn. wymówieniem niektórych wyrazów jakoś tak dziwnie język mi ucieka. I też jestem krótkowidzem. Więc to może będzie SCA 8?
Tym bardziej w mojej rodzinie nikt nie miał takich objawów więc chyba nie może to być uwarunkowane genetycznie.
Pozdrawiam :-)
Iwona

Na czy polega rehabilitacja metodą PNF-u?

Ela 

Wysłany: 2011-01-06, 20:35   

Iwonka tak dokładniej, to możesz o tym poczytać w Internecie. A w skrócie i uproszczeniu - to metoda rahbilitacji, dość nowa, nie wszyscy rehabilitanci ją znają, trzeba znaleźć takich, którzy mają certyfikat.
jest to metoda, która uczy na nowo pioprawnie funkcjonować, np na pierwszych zajęciach uczyłam się poprawnego siadania. Zanim nauczyłam się w miarę dobrze chodzić, musiałam sporo cwiczeń zaliczyć. na poczatku mnie denerwowały i wydawało mi się, że są niepotrzebne, ale później zobaczyłam, że jednak muszę przy chodzie np popraWnie poruszać barkami, nie patrzec pod nogi i wiele innych rzeczy.
A technika schodzenia po schodach to wymagała takiego naszego zaangażowania, jak nauka jazdy na nartach :-D Ale terraz funkcjonuję o wiele lepiej.
Z tym że moja rtehabilitantka mówi, Że nie zawsze taka poprawa, ja chyba dużo ćiwczę z jedną osobą i zaczęłam, jaK nie miałam dużych zaburzeń jeszcze.

— Jan Paweł II

Ania 

Wysłany: 2011-01-07, 10:10   

Moim zdaniem:brak równowagi, oczopląs.drżenie rąk wystęują we wszystkich typach SCA/poczytaj strona Stowarzyszenia/.
Zaburzenia mowy to myślę ,że dobry byłby kontakt z logopedą Panią Magdą Zając.

Odpowiedz do tematu