|
Wybory |
| Autor |
Wiadomość |
Ela

|
Wysłany: 2010-10-29, 14:29 Wybory
|
|
|
Zbliżają sie wybory do władz Stowarzyszenia, więc chciałabym zamieścić kilka myśli - dużo uwag krytycznych pada na Forum pod adresem Stowarzyszenia i dobrze, każdy ma prawo do jego oceny. Ja też i dlatego napiszę o swoich odczuciach.
Kiedyś przed laty, po zdiagnozowaniu mnie na klinice, usłyszałam słowa, że nic się nie da zrobić, na pewno każdy z was to zna. Wróciłam do domu i siadłam do internetu. Kilka lat wcześniej tez szukałam jakichś informacji, ale nie mogłam nic znaleźć.
A teraz okazało się, że jest Stowarzyszenie, jest Agnieszka, jego przewodnicząca, która bardzo dużo robi. Zajrzyjcie w odpowiednie działy i zobaczcie, ile artykułów wygrzebała. Tłumaczyła sama je z angielskiego dla nas.
To ona odkryła koenzym - gdzieś go wyczaiła w zagranicznych doniesieniach.
Oba go sprowadzała dla wszystkich, którzy chcieli zza granicy, nie jako Stowarzyszenie, ale jako Agnieszka.
Organizowała zjazdy, spotkania, założyła stronę Stowarzyszenia, Forum.
Zbierała informacje o chorych z różnych rejonów Polski, zapomnianych przez wszystkich.
Robiła jeszcze pewnie mnóstwo innych rzeczy, o których ja nie wiem.
Może StaSIA to potwierdzić.
Oczywiście nie była nigdy na etacie Stowarzyszenia, ni8e miała za to złamanego grosza, poza tym wychowuje córkę, która ma teraz koło 8 -9 lat?, pracuje zawodowo, opiekuje się chorym mężem.
prowadzi normalne życie i wszystko to co robiła dla Stowarzyszenia nie było jej obowiązkiem.
nIE WIEM, ile osób jej pomagało, na pewno nie było to zbyt dużo.
I teraz Agnieszka chce się wycofać.
Już na ostanim spotkaniu Stowarzyszenia miały być wybory nowego Zarządu.
Nie odbyły się, dlaczego??
Bo nie było wystarczającej liczby osób.
Teraz mają być drugie.
Stowarzyszenie zaś to my. Jakie ono jest zależy od nas. Jeśli nam się nie podoba, to musimy tak zadziałać, ŻEBY SIĘ PODOBAŁO. |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2010-10-29, 14:47
|
|
|
Dopóki Agnieszka nie zatrudniła księgowej pomagałem Jej w zamykaniu roku . To były 2 lata. Potem nie można już było działać "po partyzancku" doszły wpłaty "1%" musiało być profesjonalnie. Zapewne to stwarza problemy największe Agnieszce. I o to trzeba spytać. Prawdą jest, że najlepiej jak zadziałamy "dla siebie" czyli jak najwięcej nas wejdzie do Zarządu Stowarzyszenia
Cytat ze Statutu naszego"
"§26
1. Zarząd Stowarzyszenia składa się z pięciu osób wybranych na okres kadencji:
a) Prezesa: wybieranego przez Walne Zebranie w głosowaniu tajnym i bezpośrednim przy obecności przynajmniej 50% członków uprawnionych do głosowania.
b) Wiceprezesa, Skarbnika, Sekretarza i Członka Zarządu wybieranych przez Walne Zebranie na wniosek Prezesa, w głosowaniu tajnym i bezpośrednim przy obecności przynajmniej 50% członków uprawnionych do głosowania.
3. Odwołanie Zarządu może nastąpić na wniosek Komisji Rewizyjnej bądź pięciu członków Stowarzyszenia uchwałą Walnego Zebrania większością głosów 2/3 wszystkich członków.
4. Kadencja Zarządu wynosi trzy lata."
Zatem 5 - ciu .
Może na Walnym zmienić Statut w tym paragrafie i dać zapis "do 5-ciu nie mniej niż 3 osoby. |
_________________ "Życie nie po to jest by tylko brać"
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-10-29, 18:29
|
|
|
Dzięki, tego akurat nie ma na stronie. Są tylko fragmenty. Moim zdaniem, powinna być całość.
Myślę też, że Statut trzeba będzie zmienić, może i w więcej przypadkach, ale czy jest on gdzieś dostępny w całości?Pewnie go masz, ale chyba nie w wersji elektronicznej?
Co dałoby zmniejszenie liczby członków Zarządu?
Trzeba chyba zmienić te 50% uprawnionych do głosowania w pierwszym terminie, choć to można obejść ustalając drugi termin na ten sam dzień :) |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2010-10-29, 22:54
|
|
|
| Agnieszka nie zatrudniła ksiegowej na etat, tylko księgowa robi społecznie. |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2010-10-29, 22:55
|
|
|
| Ela napisał/a: | | Dzięki, tego akurat nie ma na stronie.Są tylko fragmenty. Moim zdaniem, powinna być całość. |
Statut jest na stronie trzeba na końcu strony wybrać "Pełna treść statutu"
| Ela napisał/a: | | Myślę też, że Statut trzeba będzie zmienić, może i w więcej przypadkach, ale czy jest on gdzieś dostępny w całości?Pewnie go masz, ale chyba nie w wersji elektronicznej? |
Na spotkaniu możemy mieć wersje papierową - ale wydaje mi się że prościej będzie stworzyć nową wersję i jednocześnie zmienić "stary na nowy" - mogę nowy przygotować
| Ela napisał/a: | | Co dałoby zmniejszenie liczby członków Zarządu? |
Jak będzie trzech członków to łatwiej działać
| Ela napisał/a: | | Trzeba chyba zmienić te 50% uprawnionych do głosowania w pierwszym terminie, choć to można obejść ustalając drugi termin na ten sam dzień :) |
j.w. |
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2010-10-29, 22:57
|
|
|
| stasia21 napisał/a: | | Agnieszka nie zatrudniła księgowej na etat, tylko księgowa robi społecznie. |
Tego nie wiedziałem. Tylko jak zaoferowałem pomoc w kolejnym roku Agnieszka mówiła że musi już być księgowa "na miejscu" jeżeli działa społecznie (jak ja kiedyś) to może trzeba to zmienić |
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2010-10-30, 08:55
|
|
|
| franek napisał/a: |
Trzeba chyba zmienić te 50% uprawnionych do głosowania w pierwszym terminie, choć to można obejść ustalając drugi termin na ten sam dzień :) | . To trzeba zmienić i przesunąć wybory na wcześniejszą godzinę. Mnie na przykład nie było bo mnie wszystko rozbolało, brzuch, głowa itp.
A Agniesza i tak bardzo dużo robi. Mimo swoich obciążeń. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-10-30, 18:53
|
|
|
Szkoda :) twój głos jest potrzebny, ja myślę, ale dobrze by było gdyby się inni też wypowiedzieli w tej sprawie, że zabierać głos tutaj mogę wszyscy, niezależnie od bycia chorym, czy zdrowym, członkiem Stowarzyszenia czy też nie.
Jeśli czegoś nie przekręcę, wizja Agnieszki był taka, że Stowarzyszenie jest po to, by pomagać wszystkim chorym i ich rodzinom.
członków zaś nie musi być dużo, powinni być to ludzie, którzy chcą i mogą coś robić, zabierać głos w różnych sprawach, być na spotkaniach.
Nie zależało jej na martwych członkach, bo później się to mści, kiedy coś trzeba zadecydować większością, bądź połową głosów uprawnionych do gło0sowania, a nie połową głosów obecnych na sali.
Ale gdyby zmienić w statuci9e te wszystkie miejsca o tych 50%, nie byłoby takiego problemu
Albo jeszcze dodatkowo powołać jakieś koło ludzi chorych i ich rodzin czy przyjaciół, działające przy Stowarzyszeniu.
Bo to chyba w naszej rozmowie też ważna sprawa, żeby przedstawić jasno cel Stowarzyszenia, po co ono jest, czemu ma służyć. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-10-30, 19:00
|
|
|
Beatko, ja niechcący, nawet nie wiem, w jaki sposób, skasowałam Twój wcześniejszy post.
Moja odpowiedź jest właśnie dla Ciebie. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2010-10-30, 19:46
|
|
|
| Myslę,że powołanie takiego Koła byłoby super,kazdy miałby takie prawa jak w Stowarzyszeniu,ale nie musiałby być zrzeszonym i brac udziału w głosowaniu,a pozatym dobrowolnie mógłby wpłacic jakis datek czy moje myslenie jest dobre |
|
|
|
 |
Beata

|
Wysłany: 2010-10-30, 19:54
|
|
|
No wiesz Ela !! Ty to jesteś !! Ale chyba Ci wybaczę . Nie chciałam tylko żeby mi ktoś zarzucił , że się wypowiadam nie będąc członkiem . |
_________________ Pozdrawiam Beata |
|
|
|
 |
Ewa

|
Wysłany: 2010-10-31, 19:30
|
|
|
| Mama jest niewinna. To ja skasowałam posta. Powód: jeśli post jest tylko o tym, że nie ma się nic do powiedzenia, to po co pisać? |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-10-31, 19:57
|
|
|
| Ale to było potwierdzenie dla mnie, że Ci którzy nie są w Stowarzyszeniu mogą czuć się, że temat jest nie dla nich. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-10-31, 20:14
|
|
|
| dlaczego?? |
_________________ Monika |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-11-01, 10:38
|
|
|
Bo Beatka tak właśnie napisała - że nic nie powie, bo nie jest w Stowarzyszeniu, czy jakoś tak w tym stylu a mi zależy na głosach wszystkich |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Beata

|
Wysłany: 2010-11-01, 11:05
|
|
|
| Jeżeli nie jestem członkiem , to chyba nie mam prawa wypowiadać sie na temat statutu , na wszystkie inne tematy wypowiem się bez obaw . Jak już biorę w czymś udział , to staram się być aktywna. |
_________________ Pozdrawiam Beata |
|
|
|
 |
maria feliks
|
Wysłany: 2010-11-01, 16:33
|
|
|
| Beatko wszyscy powinni brać udział w temacie nawet osoby co nie są chore tylko ich bliscy bo oni może więcej wiedzą o chorobie niż sami chorzy znam taką osobę jest to hanyska tak jak ona jest zagazowana w tą chorobę to nie znam innej osoby |
_________________ maria |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-11-01, 20:10
|
|
|
Właściwie wypowiadać każdy się może to jedno a jak się na to reaguje to drugie.Już kiedyś nie pewnie napisałam że są grupy co trzymają się razem teraz obserwuje rozgoryczona że tak jest naprawde.Wcale nie liczą się wszyscy tylko jakieś 5 osób i w nich reszta patrzy jak w obrazek.Ale może przez ból kolana się mi już przewiduje |
_________________ Monika |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-11-01, 21:14
|
|
|
Dla mnie każda wypowiedź jest ważna. dlatego też zebrałam przecież wszystkie nasze pomysły. kolejność nie wynikła z ważności pomysłodawców, tylko z kolejności ich zamieszczania.
PS co z Twoim kolanem? Dlaczego Cie boli? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-11-03, 12:45
|
|
|
Wróćmy do tematu
Znam przypuszczalny termin wyborów - ponoć ostatnia sobota listopada W Ipinie W Warszawie.
Dobrze by było zastanowić się nad kandydatami, bo Agnieszka zdecydowanie juz nie chce być w Zarządzie.
Moze ktoś z Was ma ochotę na działanie? Każdy może być w Zarządzie, nawet chorzy, byleby mieli ochotę do pracy |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2010-11-03, 13:06
|
|
|
Ja się zgadzam kandydować - może mnie wybierzecie a może nie |
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2010-11-03, 14:47
|
|
|
Pan Franciszek na forum napisał,że zgadza się kandydować to głosujcie na niego.
Jego wypowiedzi na forum sensowne.to może wnieść swieży powiew do Stowarzyszenia
Szkoda tylko ,moim zdaniem ,że mieszka w Olsztynie. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-11-03, 14:56
|
|
|
| Moim zdaniem nie jest to przeszkodą. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
maria feliks
|
Wysłany: 2010-11-03, 15:38
|
|
|
| może zacznie się coś dziać |
_________________ maria |
|
|
|
 |
gusia256
Administrator
|
Wysłany: 2010-11-03, 17:10
|
|
|
| Cytat: | | Dopóki Agnieszka nie zatrudniła księgowej pomagałem Jej w zamykaniu roku . To były 2 lata. Potem nie można już było działać "po partyzancku" doszły wpłaty "1%" musiało być profesjonalnie. Zapewne to stwarza problemy największe Agnieszce. I o to trzeba spytać. Prawdą jest, że najlepiej jak zadziałamy "dla siebie" czyli jak najwięcej nas wejdzie do Zarządu Stowarzyszenia |
Jeśli chodzi o rozliczenia księgowe - o czym Franek zapewne się orientuje - w przypadku organizacji pozarządowych o statusie OPP (czyli tych, które mogą zbierać 1%) rozliczenia finansowe oraz sprawozdania finansowe (które muszą być dostarczone do urzędu skarbowego oraz ministerstwa finansów) wykazujące sposób i wysokość wykorzystania środków z 1% muszą być wykonane przez księgowego, który zna stosowne przepisy.
Nasze Stowarzyszenie rozlicza księgowa, która rozlicza również Stowarzyszenie Huntingtona. Za rozliczenie całego 2009 roku księgowa wystawiła fakturę na 1500zl netto - pozostawiam Państwa ocenie, czy jest to kwota duża czy mała.
Musiała dodatkowo przygotować sprawozdanie finansowe za rok, w którym pomagał w rozliczeniach Franek. Ani ja, ani Franek nie wiedzieliśmy, że w roku w którym przyznano nam status OPP również należy sporządzić i wysłać do Ministerstwa Finansów sprawozdanie, w którym oddzielnie zostaną wykazane i rozliczone środki z 1%. Wykonała to ekspresowo, pomimo że miała na to niewiele czasu, i za symboliczną kwotę 150zl netto.
Nie mamy księgowej "na etacie" bo Stowarzyszenia na to nie stać.
A dotychczas usługi księgowe wykonywał charytatywnie (za co jestem mu niezmiernie wdzięczna) Franek Gajek.
| Cytat: | | Myślę też, że Statut trzeba będzie zmienić, może i w więcej przypadkach, ale czy jest on gdzieś dostępny w całości?Pewnie go masz, ale chyba nie w wersji elektronicznej? |
Pełny statut jest umieszczony na stronie http://www.ataksja.home.p...atut&str1=blank (na dole jest zamieszczony link do pełnej treści statutu)
Zmiany statutu można dokonać na Walnym Zgromadzeniu. Wszystkie zmiany statutu muszą zostać zgłoszone do KRS, tak jak wszelkie zmiany zarządu, protokoły z Walnych Zgromadzeń, uchwały itp.
"§23 Walne Zebrania są protokołowane, a uchwały zapadają zwykłą większością głosów przy obecności 50% członków w głosowaniu jawnym chyba, że członek Stowarzyszenia zgłosi wniosek o głosowaniu tajnym."
Nam nie udało się w kwietniu wybrać nowego Zarządu, bo:
- nie było wystarczającej ilości osób potrzebnych do głosowania - min. 40 członków
- nie było chętnych do Zarządu, pomimo że o spotkaniu wyborczym były zamieszczone informacje na forum oraz dołączone do zaproszeń na Walne Zebranie.
O zmianie statutu nawet nie marzyliśmy.
| Cytat: | | Myslę,że powołanie takiego Koła byłoby super,każdy miałby takie prawa jak w Stowarzyszeniu,ale nie musiałby być zrzeszonym i brać udziału w głosowaniu,a pozatym dobrowolnie mógłby wpłacic jakis datek czy moje myslenie jest dobre |
Wciąż powtarzam każdemu, kto ze mną się kontaktuje, że aby skorzystać z pomocy jaką oferuje Stowarzyszenie nie trzeba być jego członkiem. Przekonały się o tym osoby, które wyjechały na wyjazd rehabilitacyjny, przekonują się o tym osoby, które poszukują informacji bądź kontaktu z lekarzami, namiarów na rehabilitację bądź innej pomocy (interwencji np. w pomocy społecznej, urzędach itp). Wpłat w postaci darowizn również można dokonywać niezależnie od tego czy jest się członkiem Stowarzyszenia, czy też nie.
Za to wszelkie formy inicjatyw samych osób chorych są bardzo wskazane. Osobiście trzymam kciuki za powodzenie realizacji Koła.
| Cytat: | | Znam przypuszczalny termin wyborów - ponoć ostatnia sobota listopada W Ipinie W Warszawie. |
Potwierdzam. Wstępny termin spotkania to 27 listopada 2010 w IPiN w Warszawie w godzinach 10-16. Potwierdzę to dziś najpóźniej jutro, a później będę rozsyłać oficjalne informacje.
| Cytat: | | Ja się zgadzam kandydować - może mnie wybierzecie a może nie |
Cieszę się Franku, że się zgłaszasz.
Ja powtórzę po raz kolejny, że nie będę kandydować do kolejnej kadencji ani nie wyrażam zgody na pozostanie w Zarządzie. Obowiązki zawodowe oraz życie rodzinne nie pozwala mi w pełni angażować się w działalność Stowarzyszenia. A wychodzę z założenia, że jeśli zobowiązuję się do pewnych obowiązków, to mam wykonywać je sumiennie i z odpowiednim zaangażowaniem.
Czas również, by kolejne osoby wniosły świeże spojrzenie i zaangażowanie w działalność Stowarzyszenia.[/quote] |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2010-11-16, 12:52
|
|
|
| to może na wyborach przygotować jeszcze pismo do mz i wymyśleć, kto i jak ma działać na kanwie nagłaśniania spraw dotyczących ataksji |
|
|
|
 |
Marzannag
|
Wysłany: 2010-11-16, 12:53
|
|
|
| to może na wyborach przygotować jeszcze pismo do mz i wymyśleć, kto i jak ma działać na kanwie nagłaśniania spraw dotyczących ataksji |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2010-11-19, 12:28
|
|
|
Pozdrawiam,kolano postepy w leczeniu,zabiegi krio i pole,potem usg.
Kazia będzie w Warszawie może sie poznacie |
|
|
|
 |
|
|