|
Preimplantacyjna diagnostyka genetyczna - IN VITRO |
| Autor |
Wiadomość |
Maciek88
|
Wysłany: 2020-02-26, 17:08 Preimplantacyjna diagnostyka genetyczna - IN VITRO
|
|
|
Zakładam ten temat w celu wymiany opinii i doświadczeń pomiędzy osobami, które podejmują próbę posiadania zdrowego potomstwa poprzez zapłodnienie in vitro z diagnostyka genetyczną zarodka. Jeśli tematyka in vitro jest dla kogoś kontrowersyjny z powodów światopoglądowych i/lub religijnych, proszę swoje zdanie wyrazić w innym temacie.
Są w Polsce kliniki in vitro, które oprócz sztucznego zapłodnienia oferują również wykonanie badań genetycznych zarodka. W ten sposób można wyselekcjonować zarodek zdrowy i przeznaczyć go do implantacji.
Jak wiadomo ataksja jest dziedziczona w sposób autosomalnie-dominujący, zatem istnieje aż 50% szansy na przekazanie wadliwego genu potomstwu. Zastanawiam się poważnie nad przystąpieniem do tego programu, ponieważ da mi to pewność, że choroba skończy się na mnie a dzieci będą zdrowe. Dlatego poszukuję osób, które również są przed taką formą leczenia, bądź szczęśliwie doczekały się już potomstwa.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2020-02-26, 18:56
|
|
|
Witam jeśli chodzi o IN VITRO to ja nie jestem przeciwna moja szwagierka ma dzięki tej metodzie fajne bliźniaki zabieg był wykonywany w byłych Czechach także wszystkim kto się zdecyduje na taki krok życzę POWODZENIA |
_________________ Bea
Nie w tym rzecz ile przed nami upadków,ale ile razy będziemy mieli siłę wstać wstaniemy ... |
|
|
|
 |
Dorota75

|
Wysłany: 2020-03-08, 13:41
|
|
|
Witam
Popieram Beatkę |
_________________ Pozdrawiam,
Dorota
"Dum Spiro Spero" |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2020-03-08, 18:12
|
|
|
|
_________________ Bea
Nie w tym rzecz ile przed nami upadków,ale ile razy będziemy mieli siłę wstać wstaniemy ... |
|
|
|
 |
Marcin Ł
Administrator
|
Wysłany: 2020-05-11, 11:46 Re: Preimplantacyjna diagnostyka genetyczna - IN VITRO
|
|
|
BARDZO ROZSĄDNA DECYZJA - POPIERAM W 100%.
Dziwie się dlaczego chorzy nie korzystają z takich możliwości ale jak widać może za mało cierpią przez chorobę skoro i dzieci na nią skazują - tylko proszę bez burzy wymiany zdań to jest moje zdanie i dotyczy Tych którzy decydują się na dzieci zwykłą metodą prokreacji wiedząc że są chorzy. Bez obrazy ale to czysty egoizm i światopogląd nikogo nie usprawiedliwia
Pozdrawiam. |
_________________ Nie jestem chory ale staram się pomagać
 |
|
|
|
 |
KuKsU
|
Wysłany: 2020-05-11, 21:03
|
|
|
| Ja popieram w 100%. Gdybym wcześniej wiedziała z pewnością bym skorzystała z tej metody. |
|
|
|
 |
MagdaM
|
Wysłany: 2020-12-19, 22:13
|
|
|
| Dzień dobry. Jestem właśnie umówiona na wizytę u genetyka w tej sprawie. Mam nadzieję, że uda się uniknąć przekazania choroby dzieciom. O takiej możliwości dowiedziałam się w USA, jeśli ktoś ma jakieś informacje lub doświadczenia w Polsce, proszę o wiadomość. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|