Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Objawy kliniczne, w trakcie badań genetycznych
Autor Wiadomość
kaska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-27, 09:38   Objawy kliniczne, w trakcie badań genetycznych

witam
Mam 32 lata.Chodzę już słabo,mowa się zmieniła brak równowagi.Nikt u mnie nie choruje ,bynajmniej nikt z rodziny nie pamieta takiego przypadku.Jestem pierwsza w rodzinie.Pozdrawiam

Ela 

Wysłany: 2008-07-27, 10:04   

a na jakiej podstawie rozpoznano u Ciebie SCA i czy to bylo w jakiejś klinice? Powinnaś mieć zrobionme badania genetyczne w kierunku tej choroby, robiono Ci je i kiedy zauważyółaś pierwsze objawy?

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

kaska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-28, 16:01   

Mam podejrzenie kliniczne.Jestem w trakcie badan genetycznych.Do tej pory wszyscy rozkladali receBylam pozostawiona sama sobie.Bo nie wiedzieli co to moze byc

franek 
Administrator

Wysłany: 2008-07-29, 11:28   

Kasko

Poczekaj na pełną diagnozę. Pogódź się z faktem że jesteś chora. To pomaga. Przekonaj też siebie że największa pomoc możesz mieć od siebie i najbliższej osoby. Która będzie chętna Cię podeprzeć.

Ja tego doświadczam i bardzo się z tego cieszę. Rodzinie pokaż "instrukcje" sa na stronie Stowarzyszenia . Muszą wiedzieć co Ci jest i głowa do góry.

Pan Bóg na Golgocie miał ciężej

Franek

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2008-07-30, 13:33   

Kasko,
Ciesze sie, ze natrafiłaś na to forum.
Tak jak powiedział Franek: poczekaj na wyniki badań genetycznych - SCA nie można zdjagnozować z samej diagnozy klinicznej. Dodatkowo, jesli nikt więcej w rodzinie nie miał takich objawów - może wskazywać, że to nie jest SCA.
Zmiany w móżdżku, które są przyczyną ataksji i zmian mowy, moga być spowodowane wieloma różnymi, niezależnymi przyczynami - m.in. niedoborami witamin, zatruciem metalami ciężkimi, guzami w mózgu, ogniskami zapalnymi w mózgu, chorobami bakteryjnymi i wiryusowymi, innymi chorobami genetycznymi (m.in. SM).
Niektóre przyczyny można usunąć (uzupełnić niedobory witamin, wyleczyć ogniska zapalne itp).

Dlatego bądż dobrej myśli.

A narazie - spróbuj zapisać się na rehabilitację, która w każdej chorobie neurologicznej pomaga w spowolnieniu objawów choroby.

Trzymaj się!

kaska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-30, 20:04   

Dziękuję Wam za słowa otuchy.Oczywiście,że bedę czekać na wyniki.Ale najgorsze jest to,że coś mi jestą nie wiedzą co.Moją chorobę już widać.Sama się nie poruszam.Ale się nie poddaje.Wien,że trzeba walczyć.
Pozdrawiam wszystkich

Ela 

Wysłany: 2008-07-30, 21:26   

a rezonans - jaki jest wynik? I kiedy będziesz miała te wyniki badań genetycznych?

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2008-07-31, 09:01   

No i jakie badania prócz rezonansu w ogóle tobie zrobiono?

kaska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-04, 18:50   

Rezonans nic nie potwierdza ani SM i SCA tez nie.Mówią,że mam objawy kliniczne bo chorobę widać.Pierwsze badanie genów nic nie wykazały.Miałam robione SCA1,SCA2,SCA3.Teraz czekam na nastepne wyniki.Miałam też robioną punkcje ,wyszła czysta.

Ela 

Wysłany: 2008-08-10, 00:23   

MoZesz mieć jakieś inne SCA, ale najprawdopodobniej, to nie maszn SCA tylko jakąś inną ataksję.
Jakieś światło może Ci rzuci ten artykuł, który Gusia wynalazla

http://www.ataksja.home.p...wtopic.php?t=71

— Jan Paweł II

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2008-08-18, 08:51   

Zadziwiające jest również, że nie masz zmian w móżdżku, pomimo już widocznych objawów. W przypadku SCA - jak się nie mylę - jest na odwrót.
Dlatego tak ważne jest, czy robiono ci również inne badania, które wykluczyły by inne choroby o podobnych objawach.

Ela 

Wysłany: 2010-02-17, 12:53   

C o słychać, jak choroba, czy już coś wiadomo? Jak się czujesz?

— Jan Paweł II

Odpowiedz do tematu