Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Adi z Czeladzi SCA3
Autor Wiadomość
adikucharz 

Wysłany: 2010-02-18, 14:11   Adrian SCA 3 witam

Mam na imię Adrian mieszkam w Czeladzi i 2 tygodnie temu dowiedziałem się że mam SCA 3

[ Dodano: 2010-02-18, 14:11 ]
Witam

adikucharz 

Wysłany: 2010-02-18, 14:18   Adi z Czeladzi SCA3

Mam SCA 3 dowiedziałem się dwa tygodnie temu. Mieszkam w Czeldadźi a chorobę ma też moja mama

Ela 

Wysłany: 2010-02-18, 14:27   

Oewnie źle się z tym czujesz. wW ubiegłym roku moje córki,mam dwie, robiły sobie też badamia, jedna z nich, Ewa, jest też pbciążona , tyle że my mamy SCA1.
Z własnego doświadczenia i obserwacji innych mogę Ci napisać, że rehyabilitacja może znacznie zatrzymać postęp choroby.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

adikucharz 

Wysłany: 2010-02-18, 14:39   

Tak też postanowiłem zadbać o stan fizyczny i zaczynam od jutra chodzić na basen i szukam zajęć jogi, poza tym muszę schudnąć parę kilo bo jestem kucharzem i mam troszkę nadwagi

[ Dodano: 2010-02-18, 14:41 ]
poza tym pani neurolog przepisała mi zastrzyki i tabletki. tabletki są na zawroty głowy a zastrzyki nie wiem bo pani doktur nie była za bardzo rozmowna

Ela 

Wysłany: 2010-02-18, 14:53   

to napisz ich nazwę i dawkę, moze Ci pomogę. i napiszcoś o tych zawrotach głowy - czy kręci się w głowie? czy ,asz zaburzenia równowagi, bo to dwie różne sprawy

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

adikucharz 

Wysłany: 2010-02-18, 15:09   

tabletki to Botasrenc 24 mg a zastrzyki to MilgamnaN mam brać co 4 dni. Z zawrotami bywa różnie zależy od dnia i stresów ktrorych mi nie brakuje. Zaburzenia równowagi zauważyłem od jakiegoś czasu od paru miesiecy prawa noga zostaje mi czasami w tyle i rzuca mną. :-(

Ela 

Wysłany: 2010-02-18, 19:34   

pewnie betaserc :) są dobre na zawroty głowy. Milgama jest wypisywana w różnych zaburzeniach neurologicznych, w sumie nie powiem Ci, z jakiego powodu w ataksji, ale jak poczujesz się lepiej, to napisz.
Adrian, napisz, czy miałeś robione jakieś badania neurologiczne, czy tylko genetyczne? Przepraszam, że Cię tak wypytuję, jak nie chcesz, to nie odpowiadaj, ale chciałabym Ci pomóc, a z własnego doświadczenia wiem, że lekarze, nawet na klinikach, nie znają za dobrze tej choroby.

— Jan Paweł II

adikucharz 

Wysłany: 2010-02-18, 22:19   

tak miałem badania neurologiczne, byłem u tej samej Pani doktor co moja mama tak więc mam nadzieję że wie co to za choroba. Po badaniech powiedziała mi że faktycznie są pierwsze objawy, mam problem z dotknięciem palcami nosa i nogami o kolana itd. ale poza tym mi nic innego nie mówiła nie była za bardzo rozmowna

Ela 

Wysłany: 2010-02-19, 10:32   

A masz wyznaczoną następną wizytę? Dobrze by było, gdybyś dostał skierowanie na rehabilitację. Basen jest bardzo dobry, ja też czasem chodzę, choć mam lenia i nie zawsze mi sie chce. Ale takla rehabilitacja, pod kierunkiem kogoś, kto ma piojecie o niej, to zupełnie coś innego.
może to już widziałeś, jeśli nie, to zajrzyj tu koniecznie

http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=222

nie wiem co prawda, w jakim stopniu masz już chgorobę zaawansowaną, ale może zapytaj o to neurolog, czy miałbyś szansę na jakiś sto[pień niepełnosprawności. ja mam orzeczony, choć pracuję, akle to się bardzo w życiu przydaje.

— Jan Paweł II

adikucharz 

Wysłany: 2010-02-19, 13:05   

jeszce nie ma żle ze mną napewno nie tak jak z mamą. u mnie to pierwsze objawy, chociaż nie ukrywam że się nasiliły dopiero od jakiś paru miesięcy. dzięki za porady i wsparcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:-)

Ela 

Wysłany: 2010-02-19, 14:30   

Jak będziesz miał problem, to pisz.

— Jan Paweł II

Ewa 

Wysłany: 2010-02-20, 13:18   

Cześć Adrian. szkoda, że nie mieszkasz we Wrocławiu, bo zapisalibyśmy się może razem na jakieś ćwiczenia (też muszę zrzucić parę kilo). :-P

adikucharz 

Wysłany: 2010-02-20, 17:19   

możemy spróbować przez neta :-P

Ewa 

Wysłany: 2010-02-21, 19:51   

Tia, schudną nam może palce, z to cała reszta przytyje jeszcze bardziej od braku ruchu 8-)

Hanyska

Wysłany: 2010-03-11, 10:07   hmmm

Potrzebujecie trochę silnej woli i kogoś najlepiej, kto Was zmobilizuje...
Najtrudniej jest zacząć..

Chętnie służę pomocą.. Może do Wrocławia mam daleko, ale w Katowicach... :)

adikucharz 

Wysłany: 2010-03-13, 00:25   

super we dwoje rażniej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hanyska

Wysłany: 2010-03-13, 19:46   :)

To kiedy zaczynamy??
Jak ja Cię nie zmuszę to się nie zmobilizujesz chyba.. :P

Ela 

Wysłany: 2010-03-14, 00:28   

Teraz już rozumiem :-D

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2010-03-15, 08:16   

Czekamy na przepis na sos miodowo-piwny do żeberek

I jeszcze - kupiłam avocado, nie wiem, co z tym zrobić - poradź coś

tutaj
http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=172

— Jan Paweł II

adikucharz 

Wysłany: 2010-03-15, 22:35   

Już odpisałem !!!!!! życzę smacznego:)

basia

Wysłany: 2010-06-14, 23:49   

Wierzę, że nie poddasz się chorobie ......... jesteś silny. Wokół siebie masz wiele osób, które Cię wspierają (może więcej niż myślisz)!!!! ;-)

adikucharz 

Wysłany: 2010-06-14, 23:53   

to już nie takie proste. Jak zrobiło się tylko ciepło to zaczęły się zawroty i dziwne zachwiania. Na razie jestem przerażony!!!!!!!!!!!!!!

stasia21 

Wysłany: 2010-06-15, 23:05   

Te zawroty głowy,to nie muszą być abjawy ataksji.Ja jestem zdrowa ,a od soboty czuję się jak bym była w jakimś amoku. To chyba ta zmienna pogoda tak rozbraja.

Ela 

Wysłany: 2010-06-16, 10:10   

To prawda, zrób sobie morfologi.ę, zmierz ciśnienie. Napisz coś więcej, może na priv, jak się czujesz.

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2011-01-15, 15:38   

Adi, co u Ciebie? Jak idzie ze zbiórką pieniedzy?
ZakŁadam stronę internetową Tlenowi może Tobie tez pomóc założyć? Byłoby może szybciej coś uzbierać?

— Jan Paweł II

adikucharz 

Wysłany: 2011-01-15, 16:45   

Dziękuję jakoś leci:) może jest to dobry pomysł nie myślałem o tym wcześniej, nie wiem jak się do tego zabrać? Będę wdzięczny za pomoc. A zbiórka trwa teraz skupiamy się na 1 % znaczy się ja nie potrafię prosić ludzi o pomoc zawsze liczyłem na siebie i swoje siły. Jakoś mi głupio i żle z tym, ale zobaczymy.

Ela 

Wysłany: 2011-01-16, 19:14   

poczytaj i daj znać, co myślisz
http://www.ataksja.home.p...php?p=3568#3568

— Jan Paweł II

Odpowiedz do tematu