Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Leki
Autor Wiadomość
Tomek10 

Wysłany: 2015-08-07, 10:26   re

Mam pytanie mam brać kopezym 200mg trzy razy dzienie moge brać 100mg po dwie tabletki trzy razy dzienie ?

AGATA 

Wysłany: 2015-08-07, 12:29   

Nie jestem lekarzem , ale wydaje mi się , że mozna ,

bialy_pl 

Wysłany: 2015-08-07, 12:33   

Z tego co ja czytałem to nigdzie nie podają max dobowej dawki.

Dorota75 

Wysłany: 2015-08-07, 13:12   

Hej,

Znam osobę co bierze 1200 mg. dziennie.

"Dum Spiro Spero"

stasia21 

Wysłany: 2015-08-07, 23:35   

Witaj Tomku, jeżeli dopiero zaczynasz przyjmować
koenzym to nie szalej z dawkami . Zacznij od 400 mg czyli 2 x po 200 mg i pamiętaj po posiłkku
przez ok 2 lat . Kup też Omega forte i przyjmuj 1 x dziennie po posilku. Potem można zwiększyć dawkę
Tak zalecała św. p. Dr Zdzienicka. Dokładnie jakie działanie ma w ataksji
do końca nie jest znane, z mojej obserwacji trochę spowalnia rozwoj choroby .

anelka

Wysłany: 2015-11-08, 12:43   

Z koenzymami w ogóle nie warto przesadzać.

sis

Wysłany: 2016-08-20, 22:08   

cześć,
jakie aktualnie bierzecie leki/witaminy?

Siostra tylko Lamitrin (ale to lek na padaczkę) oraz wit. E no i póki nie kupimy właściwego koenzymu - to ten koenzym Q10 30 mg.

We wrześniu ma wizytę u neurologa - chciałabym go ew. zapytać o inne leki czy witaminy? Polecacie coś co mogłabym przekazać do konsultacji i ew. wskazań mojej siostrze?

Beata 

Wysłany: 2016-08-21, 10:44   

ja nie biorę nic ,bo nie lubię organizmu obciążać , na skurcze noszę bransoletkę magnetyczną ,piję wodę z cytryną , jem dużo owoców , koenzym brałam , ale przestałam , bo nie widziłlam różnicy :-) :-) :-)

Dorota75 

Wysłany: 2016-08-21, 11:06   

Beata napisał/a:
ja nie biorę nic ,bo nie lubię organizmu obciążać , na skurcze noszę bransoletkę magnetyczną ,piję wodę z cytryną , jem dużo owoców , koenzym brałam , ale przestałam , bo nie widziłlam różnicy :-) :-) :-)

Hej,
Ja tak samo , nie ma leku to co mam brać . Biorę magnez na skurcze , Q10 razem z Omega bo z olejem podobno się lepiej wchłania ,no i Madopar na Zespół niespokojnych nóg . Q10 kupuję z Puritana.

"Dum Spiro Spero"

sis

Wysłany: 2016-08-21, 12:22   

Dzięki dziewczyny :)
My też nie jesteśmy za tym aby faszerować się tabletkami.
Tylko Koenzym spróbujemy, dobrze że piszecie aby go brać z Omega. Zapytam Dr. o to połączenie czy siostra też tak ma brać i o dawkę koenzymu.

Dorota75 

Wysłany: 2016-08-21, 12:31   

sis napisał/a:
Dzięki dziewczyny :)
My też nie jesteśmy za tym aby faszerować się tabletkami.
Tylko Koenzym spróbujemy, dobrze że piszecie aby go brać z Omega. Zapytam Dr. o to połączenie czy siostra też tak ma brać i o dawkę koenzymu.

Stasia dobrze napisała , Niech Siostra zacznie od 200 a potem zwiększa, Mąż jednej Pani to o ile wiem bierze już 1200.

"Dum Spiro Spero"

AGATA 

Wysłany: 2016-08-21, 16:00   

a ja łykam poza Q magnez i aspargin na skurcze właśnie , a może przerzuciła bym się jak mówi Beatka na bransoletkę, Beatko gdzie nabyłaś takie cudeńko i czy pomaga ?

Beata 

Wysłany: 2016-08-21, 19:54   

ja kłupiłam bransoletkę w internecie , już nie pamiętam gdzie , bo to było dawno ,na mnie to dziala ,nie mam skurczy , chyba ,że wypiję jakiś alkohol :drinks:

Beata 

Wysłany: 2016-08-21, 20:08   

ta opaska nazywa sie Pawer Balamse

AGATA 

Wysłany: 2016-08-22, 11:46   

DZIĘKUJĘ - poszperam.

AGATA 

Wysłany: 2016-08-26, 12:57   

Dorota75 napisał/a:
Beata napisał/a:

Hej,
Ja tak samo , nie ma leku to co mam brać . Biorę magnez na skurcze , Q10 razem z Omega bo z olejem podobno się lepiej wchłania ,no i Madopar na Zespół niespokojnych nóg . Q10 kupuję z Puritana.

Dorotko ten MADOPAR na nóżki pomaga Ci ? kupujesz ten lek bez recepty czy masz zlecenie od lekarza ?

Ela 

Wysłany: 2016-08-26, 14:16   

Madopar jest tylko na receptę, rzeczywiście może trochę pomóc. Możesz prosić lekarza rodzinnego, by C wypisał, na 100@, bo on jest refundowany na padaczkę.
Ja go co prawda nie brałam, ale chyba najbardziej mi pomaga rehabiitacja i masaże. Czasem mam jeszcze skurcze, ale mało.
Koenzymu też od dawmna nie biorę i nie widzę różnicy.

Własciwie to lepiej tu by było rozmawiać o skurczach i tu jestt trochę różnch doświadczeń

http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=754

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2016-08-26, 22:35   

Agatko

Pomaga na nogi nie tylko w nocy - jest refundowany ale nie na naszą chorobę więc musisz mieć dobrego lekarza bo neurolog się boi i pisze pełnopłatne ale mamy lekarza który wypisuje nam refundowany

Jednak koszt nie jest straszny - 50 złoty za 100 tabletek (pełnopłatny) i Dorotka bierze przeważnie na noc wię prawie na 3 miechy starcza

Ela 

Wysłany: 2016-08-27, 09:06   

Marcin, Wasz lekarz jest po prostu chyba nieświadomy teo, co robi. Poprzedni rząd ustalił zasady ferundacji i wszyscy musimy się tego trzymać.
Nfz refunduje konkretne leki na konkretne choroby i sparawdza na co wydaje pieniądze, Jeśli złapie lekarza na tym, że wypisał lek niezgodny z refundacją płaci się duże kary. A refundację zmieniają co dwa miesiące.
Mój program komputerowy w przychodni ma możliwość sprawdzania co i jak wypisać.
To noie lekarz refunduje a NFZ.
Kary za niesłuszną refundację sięgają kilkadziesiąt tysięcy złotych. Moja koleżanka stracióła pracę przez swoją nieświadomość.
Miała,m na początku sioerpia kontrolę z NFZ, właśnie sprawdzali rerundację. Na szczęście wszystko wyszło ok.
Madopar jest refundowany na padaczkę, jeśli Dorotka jej nie ma, to Wasz lekarz jest nieświadomy tego co robi.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

AGATA 

Wysłany: 2016-08-27, 14:56   

DZIĘKUJĘ :dzieki:

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2016-08-28, 02:26   

Elu
Powiem ogólnie

Nikt nie przejmuje się Wami więc i ja nie przejmuje się innymi.
A lekarz wie co robi więc to nie mój problem - widać są tacy co chcą pomóc i "mogą"

Ela 

Wysłany: 2016-08-28, 09:39   

Pewnie że jego problem, nie Twój. Jesli chce pomagać niech Wam płaci osobiście za swoich pieni,edzy, a nie z pieniędzy NFZ

— Jan Paweł II

Dorota75 

Wysłany: 2016-08-28, 17:02   

Ela napisał/a:
Pewnie że jego problem, nie Twój. Jesli chce pomagać niech Wam płaci osobiście za swoich pieni,edzy, a nie z pieniędzy NFZ

Na rezonans czekałam pół roku, na sanatorium czekam rok , na miejsce w szpitaalu na oddziale rehjebilitacyjnym 2 lata - PRZYNAJMNIEJ !!!!!!!!!! Przykładów na to , że NFZ ma Nas gdzieś jest miliony . Nie będę się przejmować NFZ- em bo oni też się mną nie przejmują . Jak BÓg Kubie tak Kuba Bogu .

"Dum Spiro Spero"

Ela 

Wysłany: 2016-08-28, 17:10   

Ja też nie przepadam za NFZem, ale dbam o własną kieszeń. Jestem w innej sytuacji niż Ty, mam kontrakt z NFZem

— Jan Paweł II

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2016-08-29, 21:07   

Ela napisał/a:

człowiek pracuje całe życie,całe życie płaci składki zdrowotne a jak zachoruje to najlepiej jak zapłaci za leczenie.

Elu jak Ci tak żal NFZ-u i tych pieniędzy (czterdzieści złotych na 3 miesiące) to przyjrzyj się zarobkom tych którzy ten interes prowadzą i jakie koszty ich stanowisk my pokrywamy.
Podejrzewam że jakby to przeliczyć to oni Nasze 40 złotych wydają każdej sekundy na np. bankiety czy lunche.(mówie tu tylko o władzach nfz) i na to jakoś składek nie brakuje

Jesteś lekarzem więc wiesz jak trudno jest z kontraktami że wszędzie są ograniczone i ludzie czekają na lekarzy pół roku albo więcej.

Jak na lekarza masz bardzo dziwne podejście - zawsze myślałem że lekarz ma leczyć lub wyleczyć a nie udzielić pomocy za 5 złoty bo mu tak NFZ narzuca.

Wiem że dbasz o własny interes ale inni jak widać potrafią to troche naciągnąć i skoro to robią to znaczy że jest jakieś obejście (a jest bo nasza lekarka już była w tej sprawie w NFZ i jakoś nic jej nie zrobili).

Od razu zaznaczam że to nie są słowa krytyki bo ostatnio wszyscy mi to zarzucają

Ela 

Wysłany: 2016-08-29, 21:45   

Marci, widzę że nie zrozumiałeś tego, co napisałam. Gdzie np napisałam, że mi żal NFZ?

— Jan Paweł II

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2016-08-29, 22:01   

Ela napisał/a:

Ela 

Wysłany: 2016-08-30, 07:24   

Marcin Ł napisał/a:
Ela napisał/a:

To już nie na temat, ciąg dalszy tutaj http://www.ataksja.home.p...p?p=22129#22129

— Jan Paweł II

stasia21 

Wysłany: 2016-08-30, 07:37   

Marcin jak nie wiesz o czym Ela pisze, to się nie wypowiadaj

cynamka 

Wysłany: 2020-10-01, 18:24   

Witam
Ja zaczęłam brać Egzyste na mięśnie i równowage i dam znać jak działa 😀

Marcin Ł 
Administrator

Wysłany: 2020-10-09, 10:30   

Czekam na opinie jednak martwi mnie lista niepożądanych działań która tak naprawdę zawiera wszystkie objawy ataksji

Szczegółowy opis leku w linku

https://www.poradnikzdrow...-mET2-FrQm.html

Beata Murawska 

Wysłany: 2020-11-07, 17:44   

cynamka napisał/a:
Witam
Ja zaczęłam brać Egzyste na mięśnie i równowage i dam znać jak działa 😀
:kwiatek1: no i jak tam jest lepiej po leku ? :kwiatek1:

Odpowiedz do tematu