Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Platforma wibracyjna
Autor Wiadomość
kropka76 

Wysłany: 2016-04-24, 17:40   Platforma wibracyjna

Witam,

Mam pytanie, czy miał ktoś z Was do czynienia z platformą wibracyjną?
Jestem właśnie na urlopie i w tym hotelu co się zatrzymałam to to mają i sobie chodzę codziennie na 10 min.
Jak czytałam o zaleceniach tego sprzętu to było między innymi że do rehabilitacji i np do SM. Wydaje mi się że jest to zupełnie co innego niż bieżnia i ćwiczenia które wykonuje w domu i u rehabilitanta, a przy naszej chorobie trzeba rehabilitować się na wiele sposobów, czyli ćwiczenia koordynacyjne, siłowe itd

Porozmawiam jeszcze o tym z moim rehabilitantem, ale znając jego podejście do wszystkich urządzeń które wykonują ćwiczenia za człowieka to pewnie nic dobrego nie usłyszę.

AGATA 

Wysłany: 2016-04-24, 19:37   

:witos: Ojoj . a co to jest ? może jakaś fotka :elvis: :elvis:

kropka76 

Wysłany: 2016-04-24, 19:55   

taki mają tam w hotelu, oczywiście do użytku domowego pewnie można dużo tańszy kupić

http://dreamhealther.pl/zastosowanie.php

dreamhealther[1].png
Plik ściągnięto 50 raz(y) 118.52 KB

Ela 

Wysłany: 2016-04-25, 07:10   

tzn. wibracje podczas chodzenia?

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

kropka76 

Wysłany: 2016-04-25, 10:42   

No nie do końca, ta platforma na której się stoi to się trzęsie/wibruje, inne mięśnie działają jak się stoi prosto, inne jak się ma ugięte kolana, można robić przysiady, przekręcać się raz w prawo raz w lewo i jeszcze pełno różnych ćwiczeń, ale na pewno nie jest to takie chodzenie jak po bieżni.

Myślałam że tylko ja czegoś takiego nie widziałam bo nie jeżdżę na żadne turnusy rehabilitacyjne.

AGATA 

Wysłany: 2016-04-25, 11:34   

:witos: Ja korzystam z różnych form rehabilitacji głównie w Konstancinie . ale czegoś takiego nie widziałam

Ania 

Wysłany: 2016-04-26, 10:34   

:dancer: :drzewo-tanczy:
Stoję, a mnie trzęsie -Jego regularne stosowanie pomaga skutecznie zrzucić nadmiar kilogramów i uzyskać idealną wagę ciała. Jego największą zaletę stanowi fakt, że pozwala również pozbyć się cellulitu, doskonale przy tym ujędrniając mięśnie ud, brzucha oraz pośladków. Wibracje powodują, że komórki tłuszczowe równomiernie się rozkładają, a skóra staje się gładsza
Rewelacja , tylko chyba nie dla nas.
Kłaniam się.

Ela 

Wysłany: 2016-04-26, 12:47   

gdyby ozna było na tym chodzić, to by to było pomocne w naszej chorobie, ale olepiej robić cos, niz nie robić. Dodatkowo

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

kropka76 

Wysłany: 2016-04-26, 23:26   

Ania,

oczywiście to wszystko się zgadza co napisałaś, ale generalnie od wszystkich ćwiczeń się chudnie i lepiej wygląda. Chodzi o to że to urządzenie można wykorzystywać też do rehabilitacji, wiadomo że każdy ćwiczy na ile mu kondycja pozwala, jeden będzie tylko stał a inny wykonywał jakieś ćwiczenia na tym. Oczywiście nie twierdzę że ta platforma jest super bo pierwszy raz to widziałam i byłam na tym kilka razy a zainteresowała mnie bo czytałam że poprawia koordynacje i wzmacnia mięśnie.
Poniżej wklejam co piszą o zastosowaniu do SM

"Osoby ze stwardnieniem rozsianym lub stwardnieniem zanikowym bocznym często nie są w stanie trenować normalnie, ponieważ mózg nie jest już w stanie właściwie kontrolować mięśni. Jednakże, mięśnie uaktywnia się w całkowicie inny sposób podczas treningu na Dream Healther, ponieważ powoduje on odruch rozciągania bez świadomego wysiłku. Te odruchy są możliwe, ponieważ faktyczna choroba wpływa na układ nerwowy, a nie na tkankę mięśniową. Trening na Dream Healther nie wyleczy osób z tymi stanami, ale umożliwi im pobudzenie mięśni, a w ten sposób znacząco poprawi jakość życia. Praktyczne doświadczenie pokazało, że ci pacjenci stają się silniejsi i mniej uzależnieni od innych, a także odczuwają mniejszy ból. Czują się lepiej i mają więcej energii na zmaganie się z codziennymi czynnościami. "

Ania 

Wysłany: 2016-04-27, 10:12   

Dzień dobry.
Oczywiście ,wszystko co robimy , ćwiczenia, rehabilitacja to dla nas.
Dobrze jak rehabilitujemy się świadomie, pomaga nam to, po konsultacji z rehabilitantem.
Kłaniam się. :dancer:

kropka76 

Wysłany: 2016-04-30, 20:40   

Tak jak pisałam wcześniej, zapytałam o to mojego rehabilitanta i tak jak myślałam jego zdanie było bardzo krytyczne, nie zgadza się z tym że to poprawia koordynacje czy wzmacnia siłę mięśni, jedyne na co może działać to na czucie głębokie.
A i tak przewagę nad tym urządzeniem ma beret.

Tylko że mój rehabilitant ma straszną awersję do urządzeń mechanicznych które mają służyć do rehabilitacji bez inwencji człowieka, który oczywiście jest na tyle sprawny żeby samodzielnie ćwiczyć.

Odpowiedz do tematu