|
a |
| Autor |
Wiadomość |
Ela

|
Wysłany: 2014-06-04, 21:20
|
|
|
Ośrodek Chorób Rzadkich
31-531 Kraków, ul. Śniadeckich 10
tel. (12) 424 88 21
http://www.su.krakow.pl/choroby-rzadkie
Pacjenci chcący skorzystać z porady w Ośrodku Chorób Rzadkich Szpitala Uniwersyteckiego powinni:
Przesłać dotychczasową dokumentację medyczną w formie elektronicznej na adres chorobyrzadkie@su.krakow.pl
lub w formie listownej na adres:
Ośrodek Chorób Rzadkich, Oddział Kliniczny Klinik Chorób Wewnętrznych SU w Krakowie, ul.Śniadeckich 10, 31-531 Kraków
List oprócz dokumentacji medycznej powinien zawierać:
dane kontaktowe – o preferowanej formie kontaktu np.: telefon, adres mailowy lub pocztowy.
dane do kontaktu z lekarzem prowadzącym od którego moglibyśmy ewentualnie uzyskać dodatkowe /szczegółowe informacje.
http://www.su.krakow.pl/osrodek-chorob-rzadkich |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2014-10-05, 20:32
|
|
|
wiecie co na obozie poznałam dziewczynę która wieczorem położyła się spać zdrowa a rano jak chciała wstać to upadła i dostała ataksji dziwne co według lekarzy to ataksja nie genetyczna i nie będzie postępować ja zdziwiłam się bardzo pierwsze słyszę o takim przypadku normalnie byłam w szoku jak z nią rozmawiałam |
_________________ KAŚKA |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2014-10-05, 21:22
|
|
|
powinna szukać przyczyny, ale mnie też to dziwi, co piszesz |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2014-10-05, 21:50
|
|
|
| no wszystkie możliwe badania miała i nie wiadomo jaka przyczyna |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2014-10-06, 07:18
|
|
|
| A była w tej poradni? Zapytaj, jak masz kontakt |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2014-10-06, 13:39
|
|
|
| była w IPiN w Warszawie i też nie wiedzą |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2014-10-06, 14:00
|
|
|
| Kasiu, już na kilku pacjentach sprawdziłam - w IPiNie nie zawsze robią wszystkie mozliwe badania |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
katarzynab_81

|
Wysłany: 2014-10-07, 21:36
|
|
|
| acha |
|
|
|
 |
zdrowotne [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-08-20, 15:04
|
|
|
| Też czytałem o tym że przyczyną ataksji może być nietolerancja glutenu - konieczna jest nostyka celiakia którą należy koniecznie zrobić! |
|
|
|
 |
Leszek
|
Wysłany: 2015-08-25, 08:58
|
|
|
| Ela napisał/a: | Przyczyny ataksji móżdżkowej mogą być różne ...
Choroby omówione dokładniej poniżej ...
. |
Nasuwa się pytanie:
jeśli przyczyną powodującą ataksję jest podejrzenie istnienia choroby wymienionych ( borelioza, celiakia), czy to oznacza brak możliwości dziedziczenia przez następne pokolenie? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-08-25, 12:12
|
|
|
| Leszek napisał/a: | | Ela napisał/a: | Przyczyny ataksji móżdżkowej mogą być różne ...
. |
Nasuwa się pytanie:
jeśli przyczyną powodującą ataksję jest podejrzenie istnienia choroby wymienionych ( borelioza, celiakia), czy to oznacza brak możliwości dziedziczenia przez następne pokolenie? | 4
Boreliozy na 100% się nie odziedziczy, celiakii raczej nie, ale nie mam tu wiedzy. Może jest jakis gen?
Ale jesli znamy przyczynę to można czasem wyleczyć ataksję. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Leszek
|
Wysłany: 2015-08-25, 12:40
|
|
|
| Ela napisał/a: | | Leszek napisał/a: | | Ela napisał/a: | Przyczyny ataksji móżdżkowej mogą być różne ...
. |
Nasuwa się pytanie:
jeśli przyczyną powodującą ataksję jest podejrzenie istnienia choroby wymienionych ( borelioza, celiakia), czy to oznacza brak możliwości dziedziczenia przez następne pokolenie? | 4
Boreliozy na 100% się nie odziedziczy, celiakii raczej nie, ale nie mam tu wiedzy. Może jest jakis gen?
Ale jesli znamy przyczynę to można czasem wyleczyć ataksję. |
Wyleczyć ataksję - rozumiem powstrzymać proces zanikania móżczku, bo odbudować ubytków nie ma możliwości.
Za wszelką cenę należy znaleźć przyczynę ataksji. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-08-25, 12:50
|
|
|
Nieprawda, narządy się regenerują. Obcięta ręka nie odrosnie, ale
jesli jest zanik mięsni, nawet duży, można go zlikwidować. Tak samo układ nerwowy. Nawet jesli przyczyna niszczenia nie daje sie usu nąć, jak w SCA, to można przez intensywną rehabilitację ją powstrzymać.
A co u Ciebie?, jak się czujesz? Dalej chodzisz bez problemów\? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Leszek
|
Wysłany: 2015-08-25, 21:31
|
|
|
| Ela napisał/a: |
A co u Ciebie?, jak się czujesz? Dalej chodzisz bez problemów\? |
Ogólnie jest nie źle. Mogę stwierdzić, że jak się widzieliśmy (przeszło rok temu) tak jest tak samo. Bez zmian. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2015-08-26, 07:09
|
|
|
ćwiczysz dalej na tym berecie? codziennie? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Leszek
|
Wysłany: 2015-08-26, 09:46
|
|
|
| Ela napisał/a: | :super: ćwiczysz dalej na tym berecie? codziennie? |
Ktoś by pomyślał, że moje działanie ogranicza się tylko do "beretu", a tak nie jest.
To jest cały wachlarz postępowania. |
|
|
|
 |
|
|