Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
Wysłany: 2010-03-22, 23:27
Ja stanowczo odradzam, nie ma na to dowodów medycznych, że te metody pomagają
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Napiszcie prosze jakie moga byc niekonwencjonalne metody leczenia oprucz tej ktora znam TERAZ to opisze jak bylam ostatnim razem na czterotygodniowej rehabilitacji w KAMIENNEJ GORZE jadna z rehabilitantek powiedziala mi ze pan Tomek tez rechabilitant ktorego w tym dniu nie bylo bo mial wolne zajmuje sie klawiterapia Powiedziala zebym z nim porozmawiala bo wie ze sa dobre skutki tych zabiegow Spytalam go na drugi dzien i powiedzial ze bardzo pomoce jes to w SM ikosztuje u niego 1300zl Wytlumaczyl na czm to polega i kazal przeczytac o Barbasiewiczu w internecie Kiedy wrucilam do domu czytalam duzo na ten temat opinie ludzi tez Czy cos o tym slyszeliscie
Wysłany: 2010-03-23, 11:42
To jedna z metod nabijania kasy, jak na przykład homeopatia. Nie stoją za nią żadne poważne badania. Wypowiedzi pojedynczych osób, pacjentów czy nawet lekarzy, nie mogą stanowić dowodu, Że tego typu metody pomagają. W medycynie badania opierają się na tysiącach przebadanych ludzi.
Szkoda czasu i pieniędzy.
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Elu,
Jestem ostrożna do różnych niepotwierdzonych metod. Jednak ludzie chorzy próbują "łapać się" wszystkiego. Dlatego może warto chłodnym okiem spojrzeć na różne metody.
Nie wyobrażacie sobie ile razy na mail Stowarzyszenia docierają maile z propozycjami cudownych metod bioenergoterapeutów itp. - "filtrujemy" takie propozycje. Wiem, że niektóre osoby próbują na własną rękę leczyć się u takich "specjalistów".
Z drugiej strony są metody, które nie do końca są akceptowane przez medycynę konwencjonalną, ale które mają swoje zasługi na polu medycznym (akupresura, akupunktura, ziołolecznictwo).
Od jednej z chorych na SM słyszałam, że uczęszcza na zabiegi akupunktury.
Z kolei w internecie znalazłam artykuł (teraz nie mogę odnaleźć źródła, ale spróbuję jeszcze później) o wpływie mieszanek ziół chińskich na objawy występujące w chorobach neurologicznych (nie powiem, że leczą, bo tak zdaje się nie było tam ujęte).
W przypadku SCA rehabilitacji metodą PNF w pierwszej kolejności doświadczyli na własnej skórze chorzy na SCA i dopiero z własnych doświadczeń zaczęli polecać ten sposób usprawniania organizmu.
Może warto tu obalać mity dotyczące poszczególnych metod. Może dzięki tym wypowiedziom osoby bedą z większą świadomością podchodzić do różnych proponowanych "cudownych" (w cudzysłowiach, bo zwykle nie mają one potwierdzeń w długoterminowym oddziaływaniu na stan chorego) metod terapii.
Wysłany: 2010-03-30, 13:47
PNF nie należy chyba do medycyny niekonwencjonalnej. jest oparta, w odróżnieniu od akupunktury, na medycznych podstawach.
Do tej pory, a medycyna poszła już troszkę, nie odnaleziono żadnych połączeń między miejscem ukłucia a narządem, na który miałoby to nakłucie działać.
Z kolei ziołolecznictwo - ma swoje uzasadnienie w medycynie i nie należy do medycyny niekonwencjonalnej.
Homeopatia natomiast, i tu wstyd mi za farmaceutów i niektórych lekarzy, to leczenie wodą. Taka jest prawda.
Kwestia pomagania, c zy wyleczenia niektórych chorób - są choroby, które leczą się same, gdyby tak nie było, pewnie ludzkość wyginęłaby już przed powstaniem jakiejś bardziej logicznej medycyny, co nastąpiło stosunkowo nie tak dawno.
Inne choroby leczą się, gdy psyche zadziała i tu jest w zasadzie wszystko jedno, czym sie posłużymy, ważne tylko by to było coś w co wierzymy. - jeśli mamy taką wiarę, to może4 nas kamień uleczyć.
To już tylko dla ludzi wierzących, ale nie w działanie lecznicze np kamienia. Chodzi mi o wiarę w Boga.
ja wierzę w świat duchowy, wierzę, że jest Bóg, ale wierzę też, że jest szatan.
I Bóg może uzdrawiać, i szatan może.
Bioenergoterapia niestety opiera się na mocy szatańskiej i dlatego nie warto szukać zdrowia ciała za wszelką cenę, bo można stracić zdrowie duszy.
_________________ Ela
— Jan Paweł II
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum