Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie są wasze "domowe" sposoby ćwiczeń?
Autor Wiadomość
gusia256 
Administrator

Wysłany: 2008-07-02, 16:19   Jakie są wasze "domowe" sposoby ćwiczeń?

Jestem ciekawa jak ćwiczycie w domu.
Mąż codziennie chodzi na rehabilitację, ale jeszcze dodatkowo po kilkanaście minut w ciągu dnia znajduje czas na "małą" rehabilitację domową: pojeżdzi na rowerku stacjonarnym, poćwiczy z obciążnikami, posiedzi na piłce rehabilitacyjnej...
W soboty bądź niedziele obowiązkowy "wypad" na miasto, by się ukulturalnić.

A wy? Jaki macie sposób na ruch domowymi sposobami?

Paweł 

Wysłany: 2009-01-03, 10:44   

40 przysiadow dziennie (w 4 seriach po 10)
cwiczenia z obciaznikami i 3-4 razy dziennie na spacerze z psem by sie rozruszac glownie po to pies a chodzenie pomaga :) mieszkam w bloku na 4 pietrze codziennie kilka razy nie ma bata musze pokonac schody :)

sławek staniews 

Wysłany: 2009-01-06, 08:49   

Mój sposób na ćwiczenia samodzielne w domu od 2 lat się nie zmienia pobudka o 330 i prawie pół godz. ćwiczeń przysiady pompki ćwiczenia na równowagę,potem budzę żonę do pracy ,a sam o 600 siadam do komputera i wykonuje swoją prace. O godz.930 przerwa i pół godz.drugi trening podobny do wcześnie rannego,o1230 jazda na rowerze5 km do przodu i 5 km do tyłu też około pół godz.3 spacerki z żoną i pieskiem (sam boję się dalej odchodzić).a jeszcze przy sprzyjającej pogodzie uprawiamy nordic walking 5km.oj bym zapomniał w dni wolne wstaje o 630.Mamy nowy rok i każdy z nas powinien nowe plany wyznaczyć dla zdrowia to niech będą to ćwiczenia zapewniam bardzo pomagają. życzę wszystkim dużo zdrowia

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2009-01-06, 15:45   

Sławku!
Jak ty to wszystko wytrzymujesz? Niejeden sportowiec takich treningow nie ma jak ty!
Mam nadzieje, ze wytrwasz w tych cwiczeniach. Zycze ci powodzenia.

Ela 

Wysłany: 2009-01-06, 20:30   

:oops:

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

sławek staniews 

Wysłany: 2009-01-07, 09:17   

Witam wszystkich post o treningach nie był bujną wyobraźnią tylko taka jest prawda Ci co myślą że facet 49 lat reklamuje się są w błędzie,gdyby ktoś z was znał mnie przez 6lat gdy choroba jeszcze postępowała i zobaczył mnie dziś to powiedział by jedno cud ,a może treningi mnie lekarze już dawno skazali na wózek ,ale ja jestem z pod znaku Barana i jestem uparty .Pani doktor neurolog do której chodzę prywatnie od 4 lat też w swojej długo letniej pracy nie miała takich pacjentów.Na zakończenie do wszystkich Wiara czyni cuda ,a trening mistrza

Ela 

Wysłany: 2009-01-07, 22:26   

Sławku, zdopingowałeś mnie, załatwiłam sobie rehabilitację - mam zacząć od końca stycznia. A w pracy, niech się dzieje wola Boża....
3 tygodnie tutaj - http://www.ta.pl/orio_swelzbiety.html , już tam byłam, jest super.
Jak widzicie - nie mam problemu z załatwieniem miejsca, za to problemy z zastepstwem, nie wiem, jak to będzie, ale trudno, niech sobie radzą, moje zdrowie też ważne, nie mniej niż moich pacjentów.
Do tej pory rehabilitowałam głowniw rece - na komputerze :oops: i szare komórki, też ważne, ale to stanowczo za mało :cry:

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Krzysio 

Wysłany: 2009-03-18, 18:45   Leczenie ruchem

Reabilitacja ale ta profesjonalna, hipoterapia - to ma przyszłość i na pewno pomaga. Widze ludzi co nic nie robią - straszne. Trzeba się dużo ruszać. Dobrze odżywiać - dużo pić wody itp. na mojej stronie są zdjęcia z rehabilitacji - proszę zerknąć - robiłem zdjęcia ćwiczeń do wykonania samemu. www.krzysztofkulinicz.pl. Pół godziny dziennie przez 5 dni ciągle, w weekend basen rehabilitacyjny.

maria feliks 

Wysłany: 2009-03-19, 06:49   

może mężczyzną jest łatwiej !ja nie stety mam to wszystko w zajęciach domowych mam znaczna rodzinke no i niestety tego czasu na rozne zajecia juz brak!mam nadzieje ze ta cala praca domowa a jest jej nie malo zastapi mi te cwiczenia!

Krzysio 

Wysłany: 2009-03-19, 10:50   

Profesonalna gimnastyka w dobrym ośrodku ma ręce i nogi a pół godziny dziennie można wygospodarować chyba, te ośrodki z reguły są od 8 rano do 18 - ja mam na 8.30, dojazd busami i dojscie ok 30 min, jesem na rencie i to moje dodatkowe zajęcie.

Widzialem wielu ludzi co jej nie stosują bo myślą co innego i naprawde - to straszne. Na tą chorobe zmarla moja mama, jej brat , siostra dogorywa, ich mama czyli moja babcia - nawet jej nie pamiętam. Mój brat o 6 lat młodszy wyleczył się (na tą chwile), moja córa - nie wiem.

Pozdrawiam, ja wierze w leczenie ruchem - niestety taki jestem, cóż.

maria feliks 

Wysłany: 2009-03-19, 13:19   

na tą chorobę c horował moj tata !niestety ja żebym dojechał do ośrotka mam 1,5 godziny dodać powrót dodać zajęciai niestety przy mojej sytuacji rodzinnej nie jestem wstanie tego czasu mieć ja mam na głowie cała gospodarke domową córke 12 lat i córke z dzieckiem 3 letnim i syna ktory odszedl od zony moze bylo by mi latwo gdybym byla sama a tak to niestety jestem nauczona ze najpier 1 miejsce to potrzeby bliskich

Ela 

Wysłany: 2009-03-19, 13:34   

:-( Krzysio ma rację, a ja mam lenia i też mało ćwiczę.
a w przyszłym tygodniu jadę po kule, bo już raz w pracy dmuchałam w alkomat. Jeszcze mi niepotrzebne, ale nie powiesze sobie wywieszki, że jestem chora a nie wstawiona.
niech sobie stoją za biurkiem.

— Jan Paweł II

Marzannag 

Wysłany: 2009-10-06, 12:10   

Z tych ćwiczeń korzystam , ale dopóki mam kasę z pracy to może szarpnę się na jakąś maszyne hehehe.

Ela 

Wysłany: 2010-02-17, 12:50   

Sławku, dalej t5ak zawzięcie ćwiczysz? napisz coś, co słychać u Ciebie, jak się czujesz?

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2010-03-04, 09:37   

Od kilku dni już mniej pracuję = więcej czasu na rehabilitację. Tylko że dziś mam lenia.
Ale zaraz idę na rowerek, później głosno poczytam i popiszę troszkę.
wczoraj, ZA NAMOWĄ eWY ZRESZTĄ, Kupiłam sobie zeszyt w wąską linię i już zapisałam ponad dwie strony. Może to i mało, ale już po kilku zdaniach boli mnie reka.
No i czasem rzucamy z męzem do siebie piłką.
Fajna zabawa.

— Jan Paweł II

Beata 

Wysłany: 2010-03-04, 22:57   

No to Elu teraz będziesz mogła nam więcej jeszcze dobrze radzić na forum. Jeśli chodzi o rehabilitację , to i tak dużo robisz , samemu w domu naprawdę ciężko się zmobilizować . Ja ostatnio poprosiłam mojego neurologa o skierowanie do szpitala rehabilitacyjnego . Najpierw zapytał po co mi to , a gdy mu powiedziałam , że chcę poprawić ogólną kondycję to parsknął śmiechem , w końcu wypisał mi z łaski to skierowanie . Ostatnio zaczełam od nowa szydelkować ,co prawda ręce bolą i wzory nie wychodzą już tak piękne jak kiedyś , ale nie jest źle.

Ela 

Wysłany: 2010-03-05, 07:51   

Z tą pracą to jeszcze pracuję, ale mniej, a w pioście wyżej wyszło prawie jakbym "nie" pracowała.
Teraz już poprawiłam :)
Ale już mi się nie chce pracować, chyba bym chciała już siedzieć w domu. W sumie wczoraj, z tego, co zaplanowałam, to nie wyszło mi głosne czytanie. spróbuję dziś się poprawić. A Wy, co zaplanowaliście na dziś? I co robiliście wczoraj?

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2010-03-06, 10:29   

Podziwiam Cioę za samozaparcie. Mnie się niewiele chce robić.
Napisz może dokładnmie, co kiedy robisz co dzień
dzięki Adrianowi poszukałam sobie ten PNF,. Może jak będziemy się tu nawzajem wspierac, to coś z tego wyjdzie.

— Jan Paweł II

anna 

Wysłany: 2010-03-06, 11:39   rehabvilitacja

Wstaje 0 7 godz. wyprawiam MOnike do szkoły robie jej śniadanie i drugie do szkoły. Jak wyjdzie zaczynam ćwiczenia o,5 godziny pózniej bawie się z kotem po tym jest czas na kmoputer sprawdam forum a póżniej gram przez godzine w karty poi O 9 robie sobie kawę i włąćzam telewizor na serial potem głosno czytam p[isze rozwiązuje sudoku 0 12 szyluje obiad i tak mija cały dzień w środe gram w remika z tesciową :-D

franek 
Administrator

Wysłany: 2010-03-06, 23:03   

Dziś mam trochę czasu więc dopiszę do Waszych wpisów także mój.

Ze mną jest taki kłopot że oprócz Ataksji mam dwa dyski wy padnięte. Nie mogę się tak rehabilitować jak kiedyś. Do niedawna jeździłem na rowerze (latem na dworze po mieście w zimę w piwnicy). Mam też sprzęt typu Atlas - polecam fajnie się ćwiczy. Na dniach mam mieć zabieg na dyski może wrócę do ćwiczeń.

Póki co pracuję jeszcze. Ludzie z którymi pracuję znają mnie i nie zwracają (już) na mnie uwagi. Poza tym noszę kulę (też ze względu na dyski) Bardzo dużo mówię (taka praca) pisanie niestety nie ćwiczę :( Nie biegam i nie chodzę za dużo. Sporo siedzę przy kompie.

Najważniejsze dla nas powinno być to żebyśmy siebie zaakceptowali takimi jacy jesteśmy

Franek

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Beata 

Wysłany: 2010-03-07, 12:06   

Nie zawsze jest czas na rehabilitację w domu , ale wykonywanie codziennych czynności też pomaga utrzymywać się w dobrej formie . Co prawda nie wszystko wychodzi , ale warto próbować . Ja proszę o pomoc dopiero , gdy już naprawdę nie daję rady . Pracuję nawet w ogródku , choć już parę razy " zaliczyłam" upadek.

Ela 

Wysłany: 2010-03-07, 13:32   

Co to jest ten Orbitrek?

moja mama bardzo długo uprawiała ogródek, podpierała się motyczką i jakoś too było. ja nie lubie ogrodnictwa za bardzo.
To p5awda, że każda czynność jest rehabilitacją. Teraz, jak mam więcej czasu, to robię np. pierogi.

Ale trzeba sobie szukać czynności przy których jest największa możliwość rehabilitacji.

Ja np. czytam głośno sobie pół godziny i tu można albo wnukom, jak się je juz ma :) albo COŚ CO SIĘ LUBI. Ja czytam Pismo Święte.
a przepisuję Psalmy, a albo fragmenty książki, którą aktualnie czytam, a które mi szczególnie głęboko zapadają. Niedługo będzie już pół zeszytu 16- kartkowego, w wąską lilnię, jak poradziła mi Córka.

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-07, 15:49   

wiem że dzisiaj niedziela!ale to dzień kiedy mam czas na robienie porządków!właśnie skończyłam porządki przed świąteczne w kuchni!dało mi to popalić wyczerpujące jak nie jedna rehabilitacja .I sprawiają mi takie prace dużo frajdy.

Ela 

Wysłany: 2010-03-07, 19:36   

A czym się zajmujesz, że nie masz na codzień czasu? Na w niedzielę to raczej nie lubię sprzatac, choć kilka razy po jakimś remoncie to robiłam.

a na tym orbitrerku to chyba ćwiczyłam kiedyś

— Jan Paweł II

stasia21 

Wysłany: 2010-03-07, 20:22   

to nie ja sprzątam w niedzielę bo w niedzielę to idę do kościoła i świętuję. Jedynie co siedzę trochę w kompie ,bo przedemną egzamin praktyczny z prawa jazdy, a to już w środę.Mając tych xxx lat ,to troche trudno do glowy wbić szczegóły.

Ela 

Wysłany: 2010-03-07, 21:06   

Wiem, ze to nie TY :) niedokładnie napisałam, ja też podobnie spędzam niedziele, z tym że samochoden już, a traczej jeszcze, jeżdżę. Bezpieczniej się czuję za kierownicą niż na własnych nogach.
Życzę powodzenia na egzaminie.

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-08, 07:11   

Wiem że w niedziele idzie się do kościoła ale msza trwa tylko 1 godz.W tygodniu pół dnia zajmuje się 4 letnią wnuczką i możecie mi wierzyć że wolałabym pracować zawodowo.Następne pół dnia zajmuje mi czas na bieżące obowiązki.Mam nadzieje że teraz to się zmieni bo wnuczka po 3 miesięcznej przerwie wraca do przedszkola więc miałabym więcej czasu w tygodniu na takie prace.Ale nie wiem czy zdrowie wnuczki na to pozwoli.

Ela 

Wysłany: 2010-03-08, 08:54   

Oj wierzę, też mam niespełna 3 letnią wnuczkę. coś wiem na ten temat.

A lubi, jak jej czytasz, albo rysujesz? mogłabyś równocześnie rehabilitację uprawiać.

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-08, 12:35   

Lubi bawić się w szkołę czyli dodawanie odejmowanie alfabet,rysowanie ,czytanie już ją nudzi woli wymyślać historyjki!!!!!

Ela 

Wysłany: 2010-03-08, 14:26   

To też dobre zajęcie, dla Was obu :)

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-08, 14:49   

acha czy ktoś z was ma mate do tańca???moja wnuczka ma i namówiła babci do tańca!są tam różne stopnie trudności i muszę wam powiedzieć że ten sposób to 2 w 1 ćwiczy umysł i nogi.Oczywiście zaczynam od 1 poziomu i jest to trudne ale nie niemożliwe trochę chęci i koncetracji i do przodu,frajda z pożytkiem.POLECAM!!!!!!

Ela 

Wysłany: 2010-03-08, 15:29   

szukałam w internecie, bo pierwsszy raz słyszę tu jest opis - http://www.bawik.pl/p,pl,...+stepmania.html

Dajesz sobie radę na czymś takim? Może kupię to wnuczce?

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-08, 15:54   

powiem tak: pierwsze kroki to było pełno śmiechu, ale po kolejnych próbach, wiem, że jest to do przeskoczenia. Małymi krokami i nie jest to niemożliwe, a dobre ćwiczenie naprawde proszę spróbować. Kupiła to moja córka w M1 w MEDIA MARKT, o ile pamiętam poprawnie tą nazwe. w każdym razie kupuje się tam telewizory lodówki itp.

Ela 

Wysłany: 2010-03-08, 15:59   

chyga to kupię, :) namówiłas mnie

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-08, 16:15   

MIŁEJ ZABAWY!!!!!!

Marzannag 

Wysłany: 2010-03-09, 10:50   

Fajne, widziałam coś takiego u ludzi chorych na SM. Ja też sobie to kupię.

Ela 

Wysłany: 2010-03-10, 13:42   

widziałam film w internecie - to chyba trudno utrzymać równowagę na tym.
Czy ta mata coś robi, czy tylko ma namalowane strzałki do stawania?

— Jan Paweł II

Marzannag 

Wysłany: 2010-03-10, 13:59   

Ja sobie kupiłam, ale jutro wieczorem dopoiero będzie montaż.

Ela 

Wysłany: 2010-03-10, 16:05   

To koniecznie napisz, jak zaczniesz tańczyć, :-)

— Jan Paweł II

Ela 

Wysłany: 2010-03-12, 08:37   

Chciałabym napisać o jednej ważnej, a chyba przyjemnej (dla mnie) metodzie rehabilitacji - pisaniu na klawiaturze.
wszyscy mamy problemy z koordynacją ruchów, ruchy precyzyjne sa bardzo zaburzone.
Pisanie na komputerze natomiast to znakomicie ćwiczy.
Dobrze by było i dla sprawności naszych rak, i dla Forum :-P , gdybyśmy starli sie pisać dużo i dokładnie.
Dobrze by było zwracać uwagę na wszystkie literówki, starać się trafiać palcami, w te klawisze, w które zamierzamy.
Dobrym ćwiczeniem jest pisanie zwłaszcza liter typu ó, ć, ś
Oczywiście to wszystko w miarę naszych możliwości, ale dobrze by było dać z siebie wszystko i potraktować udział w naszym Forum jako kolejną metodę donowej rehabilitacji,

Polecam też dyskusję http://www.ataksja.home.p...php?p=1442#1442

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-12, 14:27   

Elu mam pytanie jak do lekarza?????mam bóle w nerce i byłam u lekarza,przepisał mi dopuki nie wykonam badań i USG ;Nolicin;400mg,przeczytałam ulotke i tam pisze że zmniejsza dopływ krwi do mózgu!nie wiem czy przy naszej chorobie mogę go brać?

Ela 

Wysłany: 2010-03-12, 15:57   

Można śmiało brać, przy krótkim braniu nic złego się nie wydarzy

— Jan Paweł II

maria feliks 

Wysłany: 2010-03-12, 16:50   

DZIĘKUJE

Hanyska

Wysłany: 2010-03-13, 20:15   Mata

Halo halo..
Jak tam postępy na macie?? Próbowałyście już??

Mata jest doskonała dla zapewnienia ruchu..
Kupiłam mojej siostrze na święta ostatnie i od tamtej pory cała moja rodzina dała się namówić. Świetne zamiast gimnastyki.. :)

W wypadku osób chorych raczej nie powinno to zastępować innych ćwiczeń, ale na pewno może pomóc i daje dużo radości..

Mama Marysia na pewno może to potwierdzić.. :)
A wnuczka nie daje jej odpoczywać zbyt długo.. :D

Ewa 

Wysłany: 2010-03-17, 18:51   

Podczas pracy z dzieckiem z porażeniem mózgowym wpadł mi do głowy pomysł, jak można ćwiczyć w domu. Jeśli ktoś ma dzieci albo wnuki, proponuję bawić się z nimi klockami. Najlepsze do ćwiczenia będą klocki drewniane, bez żadnych przyczepów albo drabinkowe. gdzie trzeba się trochę postarać, żeby trafić. Klocki to świetna zabawa w każdym wieku :-)
http://e-kupowanie.pl/pl,product,161696,.html

Marzannag 

Wysłany: 2011-10-28, 11:38   

Podbijam wątek.
Co Wam teraz pomaga? Jak sobie radzicie? Bo już trochę czasu minęło. Dużo wiemy o Eli i o Franku który kombinuje sam. Ja ćwiczę z rehabilitantką raz w tygodniu i wykonuję zadania stawiane przez nią. Diagnozę mam postawioną w połowie 2009 roku, objawy były wcześniej, bez ćwiczeń pewnie bym się częściej wywalała, a tak to zachowuję jakąś formę.

Ania 

Wysłany: 2011-10-28, 12:01   

Ja oprócz porannej gimnastyki pól godz ,jazdy na rowerze po3X 3km , spaceru wałem Odry i po drodze zakupy,czytaniem ''Łamańce z dedykacją " nie robię wiecej nic .
Czuję się dobrze , sam a chodzę bez oparcia ,łykam tabletki.
W wolnych chwilach, odbieram pocztę i wysyłam ludziom rozrywkę tzn kolorowe slajdy.
Pozdrawiam.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-10-28, 13:39   

Marzannag napisał/a:
i o Franku który kombinuje sam.

Nie do końca o zakresie moich ćwiczeń wie rehabilitantka
Ale "kombinuję" sam w domu :mrgreen:

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

sławek staniews 

Wysłany: 2011-10-28, 13:48   

Ja jak pisałem wcześniej sam trenuje gimnastykę nadal jeżdżę na rowerku i od czasu do czasu chodzimy z kijkami na co dzień pracuję w kompie ,a w weekendziki trenuje wymowę poprzez śpiew. kto lubi pośpiewać serdecznie zapraszam ,można tam też się nagrać http://jakelvis.onet.pl/ Pozdrawiam.

franek 
Administrator

Wysłany: 2011-10-28, 14:07   

Witaj Stachu
Dawno Cię nie słyszałem
Jak tam zaopatrzenie w Q10 ?

Pozdrawiam
Franciszek Gajek

Odpowiedz do tematu