Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukanie pracy przez niepełnosprawnego
Autor Wiadomość
bialy_pl 

Wysłany: 2014-06-02, 18:30   Szukanie pracy przez niepełnosprawnego

W związku z tym, że zacząłem szukać pracy, mam pytanie
zaznaczać czy nie o niepełnosprawności przy składaniu aplikacji?

Osobiście wolałbym zaznaczać, lecz w urzędzie pracy doradzono mi aby tego nie robić.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Ela 

Wysłany: 2014-06-02, 18:47   

W Polsce to zaznacz lepiej, a w Niemczech to nie wiem

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

Dorota75 

Wysłany: 2014-06-02, 19:09   

A jak to jest z pracodawcą ? Czy on nie będzie miał pretensji ze to ukryłeś ? Przecież nie jesteśmy tak wydajni jak zdrowi pracownicy. Nie po to są zakłady pracy chronionej? Ja się nie widzę w pracy . A już na pewno nie w normalnym zakładzie . A co będzie jak pracodawca zobaczy że nie dajesz rady jak inni zdrowi . No chyba że jesteś. A jak mu wyjaśnisz że nie jesteś pijany ? No ja nie wiem .

"Dum Spiro Spero"

AGATA 

Wysłany: 2014-06-03, 15:29   

A jaki charakter miała by ta praca ? fima ma status zakładu pracy chronionej ? z naszymi dolegliwościami -wydaje mi się ,że warto jak najwięcej powiedzić , żeby ogół opatrznie nie odebrał naszego zachowania.(ale to takie moje zdanie - nie bardzo orientuję się wtych wszystkich przepisach )

bialy_pl 

Wysłany: 2014-06-03, 16:12   

Jeśli chodzi o pracodawcę, to w większości przypadków rekrutację prowadzą firmy pośredniczące, szukające odpowiednich pracowników dla konkretnych firm. W moim przypadku już na "pierwszy rzut oka" widać że jestem niepełnosprawny, to za sprawą, głównie, spastyki.
Są także Ośrodki Integracyjne dla niepełnospr. które między innymi współpracują z urzędem pracy i pomagają w znalezieniu pracy (termin mam na koniec czerwca)

AGATA 

Wysłany: 2014-06-03, 22:25   

To trochę inaczej niż u nas , może tą drogą Ci się uda .
OBY..........

bialy_pl 

Wysłany: 2014-06-03, 22:39   

Pomimo tego, czy zaznaczając w dokumentach rekrutacyjnych o swojej niepełnosprawności nie odbieramy sobie szansy na znalezienie pracy? Podobno pracodawcy odrzucają od razu takie cv nie patrząc na nasze kwalifikacje.
Przecież osoba niepełnosprawna a sprawna umysłowo jest bardziej zmotywowana do pracy.
Wiadomo, nie każde stanowisko pracy jest dla nas.

Ela 

Wysłany: 2014-06-04, 16:40   

To nie zaznaczaj, zgodnie z poradą, tylko żeby Ci później nikt nie zarzucił kłamstwa. Jak to wygląda? Czy jest jakieś specjalne miejsce, w którym musisz naoisać, czy jesteś zdrowy czy nie

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

bialy_pl 

Wysłany: 2014-06-04, 22:01   

Jest tak jak w Polsce standardowe CV. A jeśli jest rekrutacja poprzez stronę internetową to nie ma takiego miejsca, czy się jest zdrowy czy chory. Raczej nie może być, byłaby to dyskryminacja.

Ela 

Wysłany: 2014-06-05, 07:28   

to nie pisz, sami zobaczą, ale jeśki napiszesz, to faktycznie, już na wstępie mogą odrzucić

— Jan Paweł II

bialy_pl 

Wysłany: 2014-06-05, 16:16   

:witos: Jestem po spotkaniu o pracę. Pani z którą rozmawiałem wcale nie była zaskoczona czy zdziwiona że jestem niepełnosprawny. Być może że jestem dla nich "klientem". Przekaże do swojego kontrahenta moje dane i moją sytuację. Czekam teraz na odpowiedź.

Józefa 

Wysłany: 2014-06-05, 21:13   

Życzę powodzenia :-) :-)

bialy_pl 

Wysłany: 2014-06-25, 22:08   

Dziś dostałem dwie odpowiedzi w sprawie pracy :kapela:
Jutro idę oglądać jedną pracę już konkretnie co miałbym robić w jakich warunkach i co ja mogę robić. :elvis:

Ela 

Wysłany: 2014-06-26, 07:15   

to fajnie, daj znać, co dalej

— Jan Paweł II

Odpowiedz do tematu