Serdecznie zapraszamy do
odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl Strona
Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług
zgodnie z Polityką
Prywatności Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub
konfiguracji usługi.
Wysłany: 2010-02-09, 21:18 Zycie codzienne - w domu
Piszcie tu, jak sobie z czymś przestajecie radzić, może ktoś będzie miał na to sposób.
To może proste i oczywiste, ale spotkałam się z tym, że ktoś nie pił np kawy, jak był sam w domu, bo nie potrafił sobie jej przenieść.
A moja mama radziła sobie tak, ze przenosiła czajnik z wodą i nalewała sobie wodę do szklanki, tam gdzie chciała ją wypić.
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
To jes bardzo ciekawy pomysł . Na spokaniu we Wleniu doszłyśmy do wniosku , że najlepiej będzie gdy my, chorzy będziemy się dzielić swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami . Popieram Elę na całej linii!
_________________ Pozdrawiam Beata
Marzannag
Wysłany: 2010-02-11, 10:40
Ja sobie robię picie w dużym dzbanku, a do zupy kupiłam takie większe miski, bo pół zawartości ląduje na podłodze.
a ja zeby umyc okna kupulam sobie przedluzenie reki mop do mycia okien dziaj chvialam przenies kawe i polowa wyladowalA NA ZIEMI ZAMIAST ZROBIC tak jak ELa radzi
Wysłany: 2010-02-11, 16:29
okien już dawno nie myję, ale kupiłam sobie - na raty, bo to dość drogo, komplet różnych ścierek z kijem do mycia okien i podłogi. Są rewelacyjne, bez żaddnych chemikalii, ale nie to jest ważne.
W zasadzie to mąż myje podłogę, ale jak ja muszę, to zrobić to - moczę ścierkę pod kranem, nawet może być zimna woda, niedużo, bpo mam kłopot z wykręcaniem.Tyle żeby była troszkę tylko mokra, I t ą ścierą na kiju mogę umyć pół chałupy, bez ponownego moczenia. Nawet jakieś sadze przy kominku.
śzmata jest brudna, ale na podłodze czysto. Później wrzucam ją do pralki z innymi rzeczami i piorę w 40 stopniach.
Też mam miseczki do zupy :)
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II
Wysłany: 2010-02-20, 09:06
A chyba najważniejsza rada to taka - by nie ułatwiać sobie życia
Moja Mama tylko na kilka lat przed śmiercią zgodziła się przyjąć do domu moją córkę. Cały czas mieszkała sama i radziła sobie jak mogła.
To też sposób na rehabilitację :)
_________________ Ela
— Jan Paweł II
A chyba najważniejsza rada to taka - by nie ułatwiać sobie życia
śmieszne ale prawdziwe. Nie jestem specjalistą od rehabilitacji , ale wydaje mi się że takie" utrudnianie " sobie życia nas trochę rehabilituje (oczywiście bez przesady ) Ja np. mogłem chcieć ale nie chciałem elektryczną szczoteczkę do zębów , ale nie chciałem i muszę machać ręką bo mam zwykłą (analogową ) to samo ze sznurowaniem butów można kupić wsuwane i po kłopocie ,można kupić zmywarkę do naczyń itp. Ale jak ktoś by wynalazł kosiarkę która sama kosi to bym się nie bronił - Ela wie dlaczego (to taki żart ) A w sprawie ułatwiania sobie życia :ostatnio odkryłem jak przynieść zupę gdzie chcemy -mam taką ulubioną miskę i przykrywam ją małym talerzykiem i mogę chodzić z tym zestawem po całym mieszkaniu
Nieraz trochę parzy ale wtedy pomaga albo ściereczka albo rękawiczki takie do kuchni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum