Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wizyta u lekarza
Autor Wiadomość
kropka76 

Wysłany: 2014-12-02, 22:10   Wizyta u lekarza

Więc tak, na wizycie dowiedziałam się ze to drętwienie/sztywnienie nóg to nie jest objaw który powinien występować w SCA i na pewno to nie jest spastyka, w SCA występują często skurcze łydek (był taki czas że mi te skurcze wchodziły prawie w każdą część ciała i nigdy nie wiedziałam kiedy się przytrafią, ale pozbyłam się ich prawie całkiem po rehabilitacji). Chciałam jakieś leki na to drętwienie bo powiedział że są ale nie chciał mi przepisać.
To powyższe to są słowa lekarza

Zawsze jak jestem to się pyta o mój stan psychiczny i jak powiedziałam że nic mi się nie chce i do wszystkiego się muszę zmuszać to mi zaproponował lek który mnie zaktywizuje więc się zgodziłam i tak z wizyty u neurologa wyszłam z receptą jak od psychiatry – przepisał mi velafax – brał go ktoś może?

Z tym lekarzem jest tak że tylko raz mi dał skierowanie na rehabilitacje jak jeszcze nie miałam badań, później jak chciałam to mi powiedział że taki miesiąc ćwiczeń to mi nic nie da i muszę się codziennie rehabilitować więc najlepiej jakbym się zapisała na fitness. Dzisiaj z ledwością wysępiłam skierowanie do logopedy.

W ogóle jeśli chodzi o lekarzy to ja akurat nie mam szczęścia, jak się zapisałam kiedyś do innego neurologa i pokazałam Pani tą całą kartę ze stwierdzeniem choroby i zaleceniami to powiedziała że nie wie jak może mi pomóc i jak będę czegoś potrzebowała to żebym przyszła, a w zaleceniach pisze że ma być rehabilitacja. Bardzo mnie rozczarowała bo to ona dała mi skierowanie do IPIN żeby mnie przebadali bo na rezonansie nic nie widziała.

ps. nie wiem czy w dobrym miejscu założyłam temat

Ania 

Wysłany: 2014-12-03, 10:30   

:witos: - miałam zamilknąć , ale napiszę.
Praca nad sobą dobrze wpływa na nasza psychikę, samopoczucie i czujemy się dobrze ze sobą .
Fitnes nie wiem tylko czy nie za szybkie są tam ćwiczenia dla nas, ale trzeba spróbować.
Logopeda-trzeba się udać na konsultację to jest bardzo ważne , aby mówić w miare dobrze nie krztusić się i ćwiczyć mięsnie.
Pani na turnusie w Aleksandrowie podała literaturę z której można skorzystać, była podawana wiela razy ale podam.

1.Bogumiła Toczyska - Sarabanda w chaszczach, Łamańce z dedykacją, Elementarne ćwiczenia dykcji.
2.Ewa Skorek - 100 tekstów do ćwiczeń logopedycznych. i inne
O leku nie słyszałam.
Pozdrawiam i do pracy. :drzewo-tanczy: :drzewo-tanczy: :dancer: :dancer:

Ela 

Wysłany: 2014-12-03, 12:45   

Neurolodzy są różni, jedni wiedzą więcej, jedni mniej. Czasem warto zmienić lekarza.
To drętwienie to może być czasem od zmian w kręgosłupie.
Faktycznie, w SCA chyba nie występuje.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

kropka76 

Wysłany: 2014-12-03, 23:36   

Na fitness kiedyś chodziłam i po pierwsze ćwiczenia są za szybki a po drugie to instruktorka ma np 20 osób do ogarnięcia i nie przypilnuje wszystkich żeby dobrze wykonywali ćwiczenia, mi ciągle zwracała uwagę ze źle ćwiczę i mogę sobie popsuć kolana, dlatego uważam że rehabilitacje są dużo lepsze, szkoda tylko że lekarz tak nie uważa :-(

Dzięki bardzo za te tytuły :-) :radosne-sloneczko:

Ela 

Wysłany: 2014-12-07, 13:36   

Ania napisał/a:

Pani na turnusie w Aleksandrowie podała literaturę z której można skorzystać, była podawana wiela razy ale podam.

1.Bogumiła Toczyska - Sarabanda w chaszczach, Łamańce z dedykacją, Elementarne ćwiczenia dykcji.
2.Ewa Skorek - 100 tekstów do ćwiczeń logopedycznych. i inne
O leku nie słyszałam.
Pozdrawiam i do pracy. :drzewo-tanczy: :drzewo-tanczy: :dancer: :dancer:

Książki kapitalne, śmieszne teksty, bardzo łatwo i przyjemnie się z nich korzysta.
Mam podobne - amańce z dedykacją, czyli mamaka ma Kama i Ruch w głosie - mów tak, abym Cię słuchał.

Mogę je bezpłatnie przesłać, jeśli ktoś chce ćwiczyć

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

KuKsU 

Wysłany: 2014-12-18, 13:37   

Elu,

Jak mogę to się uśmiechnę w sprawie książek.

Moja Pani neurolog pomimo, że dobra na pierwszych wizytach jak jeszcze mało wiedziała o SCA też wyznawała zasadę "jak będzie Pani czegoś potrzebować, proszę przyjść". Teraz jest bardziej obeznana i sama proponuje rehabilitacje, zaleca ćwiczenia i bardziej wie co bada ;)

Ela 

Wysłany: 2014-12-19, 07:13   

Podaj mi adres na priv :radosne-sloneczko:

— Jan Paweł II

Odpowiedz do tematu