|
Monika FF |
| Autor |
Wiadomość |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-06-15, 21:11
|
|
|
| W moim przypadku to Ja jestem chora ,tyle tylko że już kilka lat.Raz jest dobrze raz do bani. Nie mam stwierdzonej ataksji genetycznie,ale tak nazwali objawy które mam.Mam 24 lata od dwóch lat jestem mężatką,nie mam dzieci.Mój mąż nie rozmawia ze mną na temat choroby tylko wraz ze mną znosi jej minusy tzn .jeżeli nie dam rady np.gdzieś iść on sam też nie idzie.Wspiera mnie,pomaga.Nie lubię mówić na temat tego co czuję np.jak idę ulicą i on to rozumie ,też raczej nie jestem otwarta. |
_________________ Monika |
|
|
|
 |
marcin
|
Wysłany: 2010-06-17, 10:43
|
|
|
Monika FF, ja mam tak samo jak ty,i tez jestem młody mam 30 lat. i jest super |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-06-17, 11:21
|
|
|
| Ja w sumie też nie narzekam .No zależy od dnia |
|
|
|
 |
marcin
|
Wysłany: 2010-08-16, 07:14
|
|
|
| Monika FF, to dobrze trzymaj się i nie nażekaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-11-02, 11:53
|
|
|
Wysłany: 2010-11-01, 21:14
(...)
PS co z Twoim kolanem? Dlaczego Cie boli?
A no boli i gorzej bo już leki nie działają ,wyostrzają ból.Mam przeprost kolana i łamie się w tył tzn uczucie że zgina się w tył.W czwartek mam ortopede ale kurcze skończy się na tramalu albo operacyjnie albo da zabiegi i powie że to od krzywego chodzenia tak mam i co by nie zrobili to samo wróci do tego stanu ,sama niewiem.W każdym bądz razie boli jak ....... tak bardzo. |
|
|
|
 |
maria feliks
|
Wysłany: 2010-11-02, 12:44
|
|
|
| NIE PISAŁAM WCZEŚNIEJ ŻE TEŻ MAM BÓL W LEWYM KOLANIE !mój ból to jest taki że wstawać bez podtrzymywania nie jest możliwe ,silny ból jest od kolanem wysiadanie z samochodu to masakra!!!!czekałam z tą wiadomością aż przyjdzie moja rehabilitantka i powie co ona sądzi i cz jest sposób na te objawy!OKAZAŁO SIĘ że to ból od kręgosłupa wykonała ze mną ćwiczenia i jest poprawa zadała mi ćwiczenia które mam powtarzać co 2 godziny. |
_________________ maria |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-11-03, 12:35
|
|
|
nie wszystkie bóle kolana są od kręgosłupa niektóre od stawu biodrowego inne - od kolana po prostu. Ale od "kręgosłupa" się zdarzają tez.Napisz Moniko po czwartku, co dalej, |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-11-10, 10:21
|
|
|
| poprostu śmiech na sali .Ortopeda stwierdził że tak już jest ,jest chód na szerokiej podstawie i w ten sposób łapie równowage i cierpią kolana ,a jak boli to lepiej posiedzieć,wypisał stabilizator na lewe kolano no bo na prawe już mam i kazał w dwóch chodzić i wypisał skierowanie na rtg i powiedział chodzić o dwóch kulach aby sie równoważyło a nie przesilać jednej tylko strony. I dopiero wczoraj miałam termin na rtg a że lekarz chce z opisem to wynik kobieta mówi za 2 tygodnie ,troche miałam mine zdesperowaną więc juz po zdjęciu kobieta mówi na przyszły tydzień bedzie niech się pani zapisze do lekarza,więc wyczułam w jej głosie że cos nie tak i pytam to mniej więcej niech pani powie czy źle wyszło a ona mówi nie najgorzej chociaż zalezy jak było wcześniej. Więc poszłam do rejestracji i mówie że chce do ortopedy a kobieta mówi 18 listopada lekarz przyjmuje poraz ostatni w tym miesiącu prosze dzwonić w ten dzień i pytać o grudzień. Myśle no kurcze co za polityka może chociaż ten stabilizator zdobęde dziś.Byłam z tatą więc mówie trzeba jechać do nfz i podbić zlecenie i pojechaliśmy .Tata poszedł i niema go niema z 30 min poczym wrócił i daje mi kartke i mówi że nfz już niema kasy od października i że na kartce pisze że w styczniu mam się zgłosić. Moi drodzy parodia i popadanie z skrajności w skrajność. Zdaje sobie chyba Ja tylko w tej sytuacji sprawe z tego że nosząc dwa stabilizatory to mięśnie nie będą pracować ,chodząc o dwóch kulach pogorszy się mój stan zdrowia bo jest to pójście na łatwizne .Ale załatwiając to wybrałam mniejsze zło ,bo nierobiąc nic wysiądą mi szybciej kolana. |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-11-10, 10:32
|
|
|
| Wiecie nic tylko kląć.Jedyne co wynosze z tego to to że spisał mnie ten lekarz na straty ,no bo niewarto walczyć o polepszenie życia młodego człowieka . Ale będziemy się jeszcze widzieć w grudniu chyba więc przedstawie mójpunkt widzenia . |
|
|
|
 |
adikucharz
|
Wysłany: 2010-11-10, 10:41
|
|
|
| Strasznie się chodzi do lekarzy, współczuję, ale ja jestem uparty i nie chcę płacić ani złotówki prywatnie, ponieważ pracuję i pobierają mi składki. Nie daj się nie kiedy złością lub pismami da się wszystko załatwić. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2010-11-10, 12:09
|
|
|
Moniko, nie wiem, cz to przeczytasz, masz już internet? U nas kolejki jeszcze wieksze. Ale dziwny ten ortopeda, bo u nas też długom czeka się na opis, ale ja każę pacjentom przyjść od razu z płytką ( u nas zdjęcia dają na CD) i oglądam sama. na wszystkim się nie znam, i proszę również o opis, ale póki go nie mam, to już zobaczę mniej więcej.
A ortopedzi, to w ogóle nie powinni mieć problemu. Opisem sie mogą podpierać, ale głównie powinni oglądać zdjęcia.
Na czym dostaniesz wynik? tt5adycyjna klisza, czy płytka?
Jeśli nie masz zdjęcia w domu jeszcze, to może niech je Tato odbierze, a opis później, i spróbuj się zarejestrować gdzie indziej, tam u Was to chyba można.
masz zdjęcie jednego kolana czy obu? |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-11-10, 13:11
|
|
|
| Pani Elu i prawe i lewe .Wiem że ortopeda powinien znać się na zdjęciach sam ,ale ten wyraźnie powiedział :poczekać na opis.Myśle szczerze mówiąc że doszło do poważnych zmian w kolanach a szczególnie prawym .Dziś do dobrego ortopedy czeka się długo w naszych stronach ,a ten to taki zwykły ,jakieś pojęcie ma ,operował mądrymi słowami chociaż pamiętam jak leże na tej kozetce a on mówi :rehabilituje się pani ?!trzeba było by mięsień wzmocnić ,a Ja że pojęcie mam pytam : o czworogłowy panu chodzi? a ten spojrzał jakby nagle oprzytomniał.I jest jeszcze jedna bulwersująca sprawa że na pacjęta ma jakieś 5 min i jak zobaczył że się grajdam ,kazał na tej kozetce położyć się w butach i spodniach i podwinąć nogawki a że miałam jeansy to nie za wysoko się to udało.Myślę że jeszcze dam mu jedną szanse ,tylko już raczej nie podobroci jak coś będzie nie tak to Ja mu wytłumacze stanowczo o co mi chodzi .Ale w między czasie załatwie sobie skierowanie do Tarnowa do ortopedy. |
|
|
|
 |
Monika FF
|
Wysłany: 2010-11-10, 13:20
|
|
|
| A Ja jestem grzeczna i cierpliwa i to ich przeraża ale co najwazniejsze to znam się na rzeczy i nie dam się oszukać ani zbyć.Póki co mam internet . |
|
|
|
 |
|
|