Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony ataksja.org.pl
Strona Forum korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ela - SCA1 zdiagnozowana
Autor Wiadomość
Ela 

Wysłany: 2008-05-26, 21:46   Ela - SCA1 zdiagnozowana

- od kilku lat z SCA1, kochany mąż i dwie dorosłe córki, Kobiet ponoć o wiek się nnie pyta, ale ja się swojego nie wstydzę - 51. :-)

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

franek 
Administrator

Wysłany: 2008-05-30, 09:24   

Czy to nie Pani miała wykład na zjeździe ?

Ela 

Wysłany: 2008-05-30, 14:27   

Ja :) mówmy sobie może po imieniu? A Ty pisałes o podatkach na tamtym Forum? Wydaje mi się, ze pamiętam Ciebie też ze zjazdu, ale głowy nie dam, bo mam straszną pamięć do osób.

Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2008-06-02, 08:44   

Właśnie, Franku, może i na tym forum pomożesz nam doinformować innych w ich możliwościach względem urzędu skarbowego: jaki mają ulgi, jakie odpisy itp. Jak znasz jeszcze inne tematy w kwestiach finansowych - to pisz. Z tego co widze to ludzie są baaardzo niedoinformowani - i to nie tylko co do choroby, ale też jakie mają możliwości do wykorzystania.

franek 
Administrator

Wysłany: 2008-06-03, 23:14   

Witam miłe Panie

Może być będziemy mówili sobie "per" ty
Czyli Ela i Agnieszka

Oczywiście jeżeli tylko mogę komuś pomóc to oczywiście bardzo chętnie.
Najlepiej przyjąć formę "Pytanie - odpowiedź"

Pozdrawiam
Franek

Dodano: 2008-06-03, 23:18

Elu ja Cię pamiętam i właśnie chciałem Cię spytać o Koenzym
Mówiłaś mi że bierzesz obecnie dawkę 800 mg dziennie ?

Ja od 90 dni biorę dawkę 400 mg dziennie czy wg \Ciebie (lekarz bądź co bądź ) przyjść na
800 mg (mam zapas )

Pozdrawiam

Ela 

Wysłany: 2008-06-05, 22:01   

Franku, ja pamiętam dwóch Panów mniej więcej w Twoim wieku, z jednym z nich rozmawiałam, a z drugim nie. A właśnie wydawało mi się, że ten drugi, to Ty, bo chyba rozmawiał akurat z kimś o jakichś sprawach finansowych. Ale nie jestem pewna .
Co do koenzymu - to ja biorę, 2 x 300, czasem jest to 1 x 300, a czasem biorę 3 x 300. Nie zawsze pamiętam, żeby to przyjąć i dlatego tak, to wygląda. Ale jako lekarz nie pochwalam :lol: Myśle, że spokojnie mo,zesz brać większą dawkę, tj 800 mg. Idealnie by było, gdybyś sobie zrobił badania krwi.

— Jan Paweł II

gusia256 
Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 12:35   

W/g mnie branie od razu dużych dawek koenzymu nie jest najlepszym pomysłem.
Dawki koenzymu powinny być niewielkie, jeśli objawy są niewielkie. W miarę postępu choroby, z upływem lat dawkę tą można zwiększać, ale też nie drastycznie (np. z 400mg od razu na 800-900mg).
No i pamiętajmy, że koenzym to tylko wspieracz naszych zmagań z chorobą, a nie lek. G łównym stoperem ataksji na tą chwilę jest REHABILITACJA - ważne, żeby właściwymi, skutecznymi metodami (np. metodą PNF).

Odpowiedz do tematu