|
Balkonik |
| Autor |
Wiadomość |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2016-01-08, 09:44 Balkonik
|
|
|
Witam
Mam spory kłopot z samodzielnym chodzeniem. Kula już mi nie wystarcza i tak ktoś musi być do "podpórki". Zamierzam kupić balkonik. Agata poleciła mi na 4 kołach. Może ktoś mi podpowie co kupić ?
Bardziej chodzi o balkonik do chodzenia w budynku. |
_________________ "Życie nie po to jest by tylko brać"
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-01-08, 11:13
|
|
|
| to zależy, najlepiej wypróbuj. Możesz udać się do lekarza rodzinnego z prosbą, by wypisał Ci wniosek o balkonik a NFZ. W sklepie wypróbuj. Moja mama na kółkach jechała za wózkiem, miała taki bez kółek - kroczący. |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-01-08, 11:20
|
|
|
| dla mnie kroczavy balkonik nioe zdawal rezultatu dla mnie jest najlepszy chodzik bo mozna usiać |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-01-08, 11:29
|
|
|
| Dlatego rzeba wypróbować, każdy ma inne potrzeby. |
_________________ Ela
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2016-01-08, 22:41
|
|
|
| Jak ma robić za podporę/zaparcie się to kroczący nie 4 koła. Jak tylko do przemieszczania się to 4 koła. Wiem, bo mama miała i ostatnio widziałem w pracy u dzieci niepełnosprawnych. |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-01-10, 08:21
|
|
|
| mam podobny |
|
|
|
 |
AGATA

|
Wysłany: 2016-01-10, 15:58
|
|
|
| Fajny , napewno będzie ( przynajmniej tak wygląda ) na stabilny |
_________________ POZDRAWIAM GORĄCO Agata |
|
|
|
 |
Marcin Ł
Administrator
|
Wysłany: 2016-10-21, 18:37
|
|
|
Franku
taki ma Dorotka i polecam jest lekki i bardzo praktycznie się składa |
_________________ Nie jestem chory ale staram się pomagać
 |
|
|
|
 |
stasia21
|
Wysłany: 2016-10-29, 09:50
|
|
|
Franku , Zbyszek też już ma balkonik, jest bardzo zadowolony
bo może wychodzić na dwór samodzielnie i nie przewracać się.
Balkonik możesz kupić w sklepie medycznym tu odbierzesz model jaki Tobie będzie odpowiedni.
Lekarz rodziny wystawia zlece na zakup balkonik i masz refundację, tylko zlecenie musi zaakceptować nfz. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-10-30, 21:23
|
|
|
| Franek to pisał w styczniu, już dawno sobie kupił. Gdzieś w internecie, na Allegro, jeśli dobrze pamiętam. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2016-10-31, 09:36
|
|
|
| stasia21 napisał/a: | Franku , Zbyszek też już ma balkonik, jest bardzo zadowolony
bo może wychodzić na dwór samodzielnie i nie przewracać się.
Balkonik możesz kupić w sklepie medycznym tu odbierzesz model jaki Tobie będzie odpowiedni.
Lekarz rodziny wystawia zlece na zakup balkonik i masz refundację, tylko zlecenie musi zaakceptować nfz. |
Ja mam za dużą rentę i wiele rzeczy nie należą się mi - a balkonik mam z Allegro płaciłem 400 zł - mówię, że "odzyskałem samodzielność" |
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Beata

|
Wysłany: 2016-10-31, 09:52
|
|
|
Franek był w Aleksandrowie z tym balkonikiem ,bardzo szykownie wyglądał |
_________________ Pozdrawiam Beata |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2016-11-01, 00:39
|
|
|
| Beata napisał/a: | Franek był w Aleksandrowie z tym balkonikiem ,bardzo szykownie wyglądał | |
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-11-02, 18:38
|
|
|
Witam , Franek jeśli można wiedzieć ile lat już chorujesz ? Ja choruję od 2014 i już od kilku miesięcy mam chodzik - balkonik - muszę powiedzieć , że bardzo mi ulepszył życie - sama chodzę z psem na spacer i do sklepu - pozdrawiam |
_________________ Bea
Nie w tym rzecz ile przed nami upadków,ale ile razy będziemy mieli siłę wstać wstaniemy ... |
|
|
|
 |
franek
Administrator

|
Wysłany: 2016-11-03, 08:52
|
|
|
| Beata Murawska napisał/a: | | Witam , Franek jeśli można wiedzieć ile lat już chorujesz ? : |
Choruję od "urodzenia" Ale objawy mam od ok 2010 - a Balkonik to "mistrzostwo świata" |
Pozdrawiam
Franciszek Gajek |
|
|
|
 |
Beata

|
Wysłany: 2016-11-03, 09:15
|
|
|
ja identycznie jak Franek ,a w domu chodze sama , natomiast balkonik to wspaniala pomoc na zewnatrz |
_________________ Pozdrawiam Beata |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-11-10, 16:18
|
|
|
to prawda ja dzięki rehabilitacji w domu staram się chodzić bez balkonika,mam trójnóg |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2016-11-25, 09:57
|
|
|
| Witam i na mnie ;przyszła pora zakupu balkonika. Tylko potrzebuje go do chodzenia w nocy (toaleta) i cały dzień będzie stał w kącie. Więc chcę kupić składany, bo może go chować będę. I tu pytanie do bardziej doświadczonych balkonowców. Czy ważna w znaczeniu dobra jest firma wykonująca, czy musi coś mieć żeby był dobry.Powinien być 4 kołowy z możliwością siadania (taki mierzyłem) |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-11-25, 10:49
|
|
|
| LordDino napisał/a: | | Witam i na mnie ;przyszła pora zakupu balkonika. Tylko potrzebuje go do chodzenia w nocy (toaleta) i cały dzień będzie stał w kącie. Więc chcę kupić składany, bo może go chować będę. I tu pytanie do bardziej doświadczonych balkonowców. Czy ważna w znaczeniu dobra jest firma wykonująca, czy musi coś mieć żeby był dobry.Powinien być 4 kołowy z możliwością siadania (taki mierzyłem) | Witam ja mam trzy / dwa w domu ;gdyż mam mieszkanie dwupoziomowe i jeden na dworze koło domu korzystam z niego jak wychodzę z psem lub do sklepu - wszystkie mam z siedziskiem jest to bardzo przydatne nawet do przewiezienia czegoś np. herbaty czy talerza z zupą na zakupach można to siedzisko wykorzystać na zakupy Latem jak przychodzili znajomi to wszyscy na tym siadali tak im się podobał ha ha Co do firmy to nie wiem gdyż mąż dwie sztuki zakupił mi na giełdzie rzeczy używanych firmy niemieckiej są lekkie i bardzo skrętne .Co do kół to wydaje mi się że czym większe to tym lepsze ale to Ty musisz go wziąźć do ręki i zobaczyć czy Ci odpowiada .Nie wiem gdzie będziesz go kupował u mnie nie było z tym problemu gdyż w moim mieście są dwa sklepy ortopedyczne które są świetnie zaopatrzone w sprzęt dla inwalidów Pewo wisz , że to możesz mieć ze zniżką tylko trzeba mieć zlecenie od lekarza rodzinnego pozdrawiam i życzę udanego zakupu i zadowolenia z niego Zobaczysz jak to Ci ułatwi nasze popaprane życie |
_________________ Bea
Nie w tym rzecz ile przed nami upadków,ale ile razy będziemy mieli siłę wstać wstaniemy ... |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2016-11-25, 11:52
|
|
|
| Ja to wezmę na fakturę i mi fundacja z 1 % odda (Cały koszt). U mnie sklep jest cienki prędzej allegro. Wybór będzie prosty tylko myślałem, że na coś trzeba uwagę zwrócić jak nie to ok. |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-11-25, 13:29
|
|
|
| LordDino napisał/a: | | Ja to wezmę na fakturę i mi fundacja z 1 % odda (Cały koszt). U mnie sklep jest cienki prędzej allegro. Wybór będzie prosty tylko myślałem, że na coś trzeba uwagę zwrócić jak nie to ok. | Jak na allegro to ten co Franek pokazuje w swojej odpowiedzi - zobacz tam jest link - też mam z tymi kółkami - polecam / zobacz jeszcze ten też go nam używam go na zakupy / :http://allegro.pl/podporka-4-kola-al-z-podnozkiem-wozek-transportowy-i6476284858.html |
_________________ Bea
|
|
|
 |
LordDino
|
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-11-25, 16:44
|
|
|
Tak, fajnie się składa jak jeździsz samochodem to też łatwiejszy jest do włożenia do bagażnika - pozdrawiam |
_________________ Bea
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2016-11-25, 17:30
|
|
|
| No na pewno go jakoś transportował będę i im mniejszy tym lepszy i lekki jest całość niecałe 8 kilo. |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-11-27, 11:05
|
|
|
| ja mam trojnóg i bardzo zdaJE sprawe moge z nim chodzięć do toealety |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2016-11-27, 11:45
|
|
|
| Ale jednak jak bym leciał to balkonik pewniejszy i bardziej uniwersalny. |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-11-27, 17:36
|
|
|
| na dworze chode z balkonikiem tylko wdomu dzieki reha bilitacji wzmocniły sie nogi |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-11-27, 20:09
|
|
|
Czyli jest możliwa jakaś tam poprawa w naszej chorobie? Widzę, że dużo lepiej piszesz.
Znalazłam dla porównania Twój stary post z ubiegłego roku
| Cytat: |
Temat: zaburzenia mowy
anna
Wysłany: 2015-06-03, 09:50 Temat: zaburzenia mowy
masdz racje do mnie lporzyjedfza do domo wlasnoie dzisiaj mam wizyte |
Ten jeszcze nie był zły, potem bylt takie, że czasem nie wiedziałam o co Ci chodzi, a potem zaczęła pisać za Ciebie córka.
Ania, a jak z chodzeniem teraz? |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
LordDino
|
Wysłany: 2016-11-29, 17:06
|
|
|
| No w sumie to ja chodzę sam po domu tylko się boję upadku. Średnio przyjemnie podnosić 100 kilowe ciałko z gleby i polecieć też nie kolorowo. |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-11-29, 19:28
|
|
|
To ćwicz jak najwięcej, żebyś przestał upadać, ja teraz tylko sporadycznie, a kiedyś bardzo często leciałam. łowa też mi się zaczynała trzęść, a teraz już nie. Ale kokretnie nie wiem, co pomogło, pewnie wszystko razem.
Masz chyba blisko do tego rehabilitanta, który chce kupić pragmę, zacznij już teraz. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-11-30, 08:05
|
|
|
z chodzeniemm jest lepiej dawno niee zaliczyłam gleby,dzięki podwiewszkom z mobciązeniem |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-11-30, 11:54
|
|
|
| anna napisał/a: | :witos: z chodzeniemm jest lepiej dawno niee zaliczyłam gleby,dzięki podwiewszkom z mobciązeniem | Aniu jeśli można wiedzieć co to są te podwieszki - czy to są takie ciężarki na rzepa ? ja tęż takie mam - mają po 1 kg. |
_________________ Bea
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2016-11-30, 14:07
|
|
|
Dzień dobry Beata.
Pisałam do Ciebie na pw podałam adres e-mail i telefon napisałaś dziękuję.
Więc piszę znowu , bo widzę jak się borykasz, a wynika to z braku wiedzy i konsultacji
Tak moje zdanie jest takie: poszukaj dobrego rehabilitanta, który ma wiedzę i doświadczenie taki jest Pan Marek we Wrocławiu, to jego strona.Skontaktuj si e z nim , zobaczy , Twoje wady i zalety wq naszej chorobie, powie jak co robić i ćwiczyć , aby utrzymać wszystko w miarę dobrej kondycji. Do P Marka chodzi Ela lekarz z Leśnej i jest bardzo zadowolona.
Przyjechanie z łogowa, chyba Ciebie nie przerasta.
Kłaniam się.
Ośrodek Promocji Zdrowia i Rehabilitacji Ruchowej SALUBER
saluber.pl |
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-11-30, 19:48
|
|
|
Aniu z Kalisza :) równowagę masz lepszą chyba raczej przez inne ćwiczenia, obciążniki, masaże, wirówki też są potrzebne, ale tylko pomagają w usprawnieniu. Masz dużo różnej rehabilitacji i do tego dobrej, dlatego widać efekty. Ja też korzystam czasem z obciążników, ale noszę je na prawym nadgarstku, bo mam prawą stronę slabszą, ale już mniej, bo bardzo nad tym pracuję.
A do Wrocławia mam coś kolo 170 km w jedną stronę i uważam, że rehabilitacja tam mi bardzo dużo daje, bo pan Marek jest rewelacyjny. Miałam duzo różnych rehabilitantów i być może są rownież inni dobrzy, ale ja nie spotkałam jeszcze takiego. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
anna

|
Wysłany: 2016-12-01, 11:28
|
|
|
| dziękuje Ela za miłę słowa a podwieszki to musi być szpital rehabilitacyjny są to cwiczenia w obciążeniu to jest taka kklatka w której kładzie się i podwieszają nogi albo ręce ja mam i to ito a w domu tyeż mam cięzarki na nogi 1kg pomagaja w choidzeniuto prawda w tym roku wszędzie była super rrehabilitacja na wet robiłam ćwiczwenia zpoczątku choroby |
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2016-12-01, 14:25
|
|
|
Moim zdaniem to urządzenie to UGUL, posiada każdy ośrodek rehabilitacyjny.
Kłaniam się. |
|
|
|
 |
Marcin Ł
Administrator
|
Wysłany: 2016-12-01, 14:30
|
|
|
dokładnie chodzi o UGUL - podwieszki można zrobić z obciążeniem nie tak jak na zdjęciu i spokojnie ćwiczyć zwiększając dowolnie wagę obciążenia
Faktycznie takie urządzenie mają w każdym punkcie rehabilitacyjnym więc można załatwić to bezpłatnie na NFZ |
 |
|
|
|
 |
Marcin Ł
Administrator
|
Wysłany: 2016-12-01, 14:37
|
|
|
dodam tylko że takie rzeczy można robić w domu samemu - zapewne każdy pamięta huśtawki dla dzieci zakładane na futryne :)
Takie haki w futrynie wykorzystujemy do zaczepienia kółka do wyciągu które można kupić nawet w markecie budowlanym - przekładamy linke (którą również można kupić w markecie budowlanym)
Na jednym końcu linki montujemy uchwyt na rękę lub nogę a na drugim obciążenie - jakiś woreczek do którego wsypujemy np piasek.
iością piasku regulujemy obciążenie
To taki Adam Słodowy :) |
 |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-12-01, 16:20
|
|
|
| Ania napisał/a: | Dzień dobry Beata.
Pisałam do Ciebie na pw podałam adres e-mail i telefon napisałaś dziękuję.
Więc piszę znowu , bo widzę jak się borykasz, a wynika to z braku wiedzy i konsultacji
Tak moje zdanie jest takie: poszukaj dobrego rehabilitanta, który ma wiedzę i doświadczenie taki jest Pan Marek we Wrocławiu, to jego strona.Skontaktuj si e z nim , zobaczy , Twoje wady i zalety wq naszej chorobie, powie jak co robić i ćwiczyć , aby utrzymać wszystko w miarę dobrej kondycji. Do P Marka chodzi Ela lekarz z Leśnej i jest bardzo zadowolona.
Przyjechanie z łogowa, chyba Ciebie nie przerasta.
Kłaniam się.
Ośrodek Promocji Zdrowia i Rehabilitacji Ruchowej SALUBER
saluber.pl | Cześć pisałam do Ciebie wczoraj , ale się okazało, że mam problem z emailami i pw i moje wiadomości nie dochodzą do Ciebie także ja nie dostałam żadnej wiadomości od Ciebie . Ale bardzo dziękuję za informację o rehabilitancie na pewno skorzystam na razie po Nowym Roku idę na wizytę u mnie w mieście - poz |
_________________ Bea
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2016-12-01, 18:15
|
|
|
Jutro będę na rehabilitacji u P Marka, to jeśli pozwolisz wspomnę o Twojej wizycie.
Kłaniam się. |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-12-01, 18:28
|
|
|
| Ania napisał/a: | :kwiatek1:
Jutro będę na rehabilitacji u P Marka, to jeśli pozwolisz wspomnę o Twojej wizycie.
Kłaniam się. | Dziękuję bardzo |
_________________ Bea
|
|
|
 |
Ania

|
Wysłany: 2016-12-02, 14:07
|
|
|
Dzień dobry.,BEATA.
Byłam na rehabilitacji, wspomniałam o Tobie, że chcesz przyjechać oczywiście nie czekaj długo, dzwoń i się umawiaj, wiedzy nigdy za wiele, myślę,że droga jest jeszcze przejezdna to można takie spotkanie szybko zaliczyć, a potem myśleć co dalej.
Kłaniam się. |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-12-02, 18:26
|
|
|
| Ania napisał/a: | :slonce2:
Dzień dobry.,BEATA.
Byłam na rehabilitacji, wspomniałam o Tobie, że chcesz przyjechać oczywiście nie czekaj długo, dzwoń i się umawiaj, wiedzy nigdy za wiele, myślę,że droga jest jeszcze przejezdna to można takie spotkanie szybko zaliczyć, a potem myśleć co dalej.
Kłaniam się. | Witam
Aniu jeszcze raz Ci bardzo dziękuję Mój wyjazd będzie zależny od wolnego mojego męża ,ale na pewno skorzystam skoro Wy tak go chwalicie .
U nas na dolnym śląsku nie ma dużych opadów zresztą my już tak mamy od kilku lat słabe zimy - |
_________________ Bea
|
|
|
 |
Ela

|
Wysłany: 2016-12-02, 19:44
|
|
|
Cieszę się, może się spotkamy kiedyś? Tylko że chyba do świąt już nie zdążę, bo mogę tylko w soboty jeździć. |
_________________ Ela
— Jan Paweł II |
|
|
|
 |
Beata Murawska

|
Wysłany: 2016-12-02, 19:54
|
|
|
| Ela napisał/a: | | :radosne-sloneczko: Cieszę się, może się spotkamy kiedyś? Tylko że chyba do świąt już nie zdążę, bo mogę tylko w soboty jeździć. | Tak jak piszesz może się spotkamy - idą święta także My kobiety mamy już na pewno nimi zapełnione głowy
Jeśli ktoś by miał ochotę kiedyś zwiedzać łogów to zapraszam do mnie |
_________________ Bea
|
|
|
 |
Damiansos
|
Wysłany: 2016-12-11, 12:02
|
|
|
Ja jestem z łogowa |
|