Jeśli nie wiadomo, co jest przyczyną ataksji - Wojtek - O chorobie
Ela - 2013-12-15, 16:28
czasem tak jest, że nie ma wcale żadnego śladu, a borelioza jest. To paskudna choroba, którą ciężko wykryć, nieleczona potrafi zniszczyć człowieka. Ale przynajmniej to można leczyć., a nas nie.
A miałeś wtedy jakiś rumień po tym kleszczu? Może brałeś antybiotyk za krótko, albo nie taki jak trzeba, albo zlą dawkę.
bialy_pl - 2013-12-15, 16:51
rumień był, ale zniknął po antybiotyku, ale tak jak pisałem to było ponad 20 lat temu.
To możliwe że by wyszło teraz?
Nie mówiłem o tym teraz lekarzowi
Rysia - 2013-12-15, 18:11
| bialy_pl napisał/a: | rumień był, ale zniknął po antybiotyku, ale tak jak pisałem to było ponad 20 lat temu.
Nie mówiłem o tym teraz lekarzowi | TO wcześniej nasza miejscowa Pani Dr. też szukała. Po 2 rezonanse [na głowę i na kręgosłup]Nawet nurochirurg na konsultacji[zapisał mnie na operację]Celem usunięcia niektórych DOLEGLIWOŚCI.I dopiero Pani Dr. skierowała mnie do szpitala wojskowego do Bydgoszczy.[i tam po kolei wykluczali wszystkie choroby neurlogiczne. A dalej jak wyżej pisałam. I tu już w drogę ruszyłam z Siostrą
anna - 2013-12-15, 18:35
moja diagnoza jest inna moze by Wojtek pomogł moj lekarz bo ja 7chociaz jesterm genwtyczna to nir wiem kto chorował bo ojciec nie zyje a mama jest zdrowa,mj lekarz po rezenansiee powiedziasł przed tem nasza choroba sie inaczej nazywała zanik wieloukl;adowy
Ela - 2013-12-15, 19:53
| bialy_pl napisał/a: | rumień był, ale zniknął po antybiotyku, ale tak jak pisałem to było ponad 20 lat temu.
Nie mówiłem o tym teraz lekarzowi |
Nie wiem, czy po 20 latach, ale z boreliozą to jeszcze nie wszystko jest jasne. Mogło to być też po jakiś ukąszeniu, którego nie widziałeś.
bialy_pl - 2013-12-15, 21:21
| Ela napisał/a: | | bialy_pl napisał/a: | rumień był, ale zniknął po antybiotyku, ale tak jak pisałem to było ponad 20 lat temu.
Nie wiem, czy po 20 latach, ale z boreliozą to jeszcze nie wszystko jest jasne. Mogło to być też po jakiś ukąszeniu, którego nie widziałeś. |
Hmm...to powiem lekarzowi
bialy_pl - 2013-12-15, 21:23
| anna napisał/a: | | moja diagnoza jest inna moze by Wojtek pomogł moj lekarz bo ja 7chociaz jesterm genwtyczna to nir wiem kto chorował bo ojciec nie zyje a mama jest zdrowa,mj lekarz po rezenansiee powiedziasł przed tem nasza choroba sie inaczej nazywała zanik wieloukl;adowy |
być może Twój ojciec był chory, ale choroba nie zdążyła się ujawnić
Dorota75 - 2013-12-15, 21:23
| bialy_pl napisał/a: | | Ela napisał/a: | | bialy_pl napisał/a: | rumień był, ale zniknął po antybiotyku, ale tak jak pisałem to było ponad 20 lat temu.
Nie wiem, czy po 20 latach, ale z boreliozą to jeszcze nie wszystko jest jasne. Mogło to być też po jakiś ukąszeniu, którego nie widziałeś. |
Hmm...to powiem lekarzowi |
Mów wszystko !!
Czasem człowiek nie pomysli , że coś ma znaczenie .
bialy_pl - 2013-12-15, 23:06
to i tak jest dla mnie wszystko za skomplikowane,
chodzę jak pijany, przewracam się o piasek, noga mi zostaje z tyłu i zahacza o wszystko, nie mogę normalnie mówić, śmiać się, uśmiechać, a lekarze nie wiedzą co mi jest
zakrenata - 2013-12-16, 00:26
teraz tu przeczytałam o tych wszystkich twoich objawach czy zachowaniach niby takie jak nasze ale mam wrażenie że takie intensywne jak na początek choroby u nas tak raptownie to nie postępuje w takim nasileniu choć objawy takie same ale nam zdjagnozowali genetycznie teraz ale bez tej wiedzy już je miałysmy kilka lat tylko słabo teraz to kojarzymy jako objawy a tu u ciebie tak raptownie choć nie wiem w jakim nasileniu to następowało u innych bo to że u nas trwało to dość długo skojarzenie czy wskazanie w kierunku tej choroby to dlatego że objawy od razu nie były długo wyraźne żeby mógłneurolog kojarzyć z tą chorobą
Ela - 2013-12-16, 07:18
Wojtku, może to już gdzieś pisałeś, ale je nie pamiętam. Napisz dokładnie kiedy i jakie były początki tej choroby. Wspominasz coś o upadku, to było po nim?
franek - 2013-12-16, 08:02
| Ela napisał/a: | | Wojtku, może to już gdzieś pisałeś, ale je nie pamiętam. Napisz dokładnie kiedy i jakie były początki tej choroby. Wspominasz coś o upadku, to było po nim? |
Nie śledziłem Twoich wpisów ale i tak bym nie "diagnozował" ja nie lekarz
bialy_pl - 2013-12-16, 12:47
Elu wysłałem do Ciebie mail, potwierdź czy otrzymałaś.
Ela - 2013-12-16, 13:45
Nic nie dostałam, ale może wyślij jeszcze raz
bialy_pl - 2013-12-16, 13:56
| Ela napisał/a: | | Nic nie dostałam, ale może wyślij jeszcze raz |
no właśnie tak myślałem, mam jakiś problem wysyłania poprzez tą stronę.
Jak byś mogła mi wysłać swój adres e-mail, to mógłbym prze normalną pocztę wysłać
Ela - 2013-12-16, 14:15
ja też nie mogę nigdy wysłać, ale myślałam, że masz mój adres, bo jest tu na Forum - ataksja1@prokonto.pl
Dorota75 - 2013-12-16, 16:24
Wojtek,
Jaki masz fajny awatar - super
bialy_pl - 2013-12-16, 16:41
| Dorota75 napisał/a: | Wojtek,
Jaki masz fajny awatar - super |
Dzięki,
udało się wstawić dzięki Adamowi który zwiększył rozmiar avatorów
Dorota75 - 2013-12-16, 16:45
| bialy_pl napisał/a: | | Dorota75 napisał/a: | Wojtek,
Jaki masz fajny awatar - super |
Dzięki,
udało się wstawić dzięki Adamowi który zwiększył rozmiar avatorów |
No własnie , bo ja też ciągle miałam że za dużo pikseli , tego , owego , za wąski , za szeroki .
Adam L. - 2013-12-16, 17:31
Zaraz zacznę kasować posty nie na temat.
Nie żartuję!
Wszędzie piszecie tylko o emotkach...robi się jeden wielki bałagan.
@ Elu, napisałem maila z mojego adresu, czy znów jest w spamie?
bialy_pl - 2013-12-16, 19:48
Dziś mój lekarz powiedział że może mnie wysłać jeszcze do specjalistycznej kliniki żeby tam zrobili jeszcze badania.
Więc zobaczymy...
Jak narazie siedzę na zwolnieniu lekarskim
Dorota75 - 2013-12-16, 19:58
| bialy_pl napisał/a: | Dziś mój lekarz powiedział że może mnie wysłać jeszcze do specjalistycznej kliniki żeby tam zrobili jeszcze badania.
Więc zobaczymy...
Jak narazie siedzę na zwolnieniu lekarskim |
bialy_pl - 2013-12-16, 20:10
że siedzę na zwolnieniu
czy że do kliniki w Dreźnie?
Ela - 2013-12-16, 20:19
Jedź koniecznie do tej kliniki
bialy_pl - 2013-12-16, 20:22
Z tym że może trochę to potrwać zanim mnie zaproszą
Dorota75 - 2013-12-16, 20:47
| bialy_pl napisał/a: | :super: że siedzę na zwolnieniu
czy że do kliniki w Dreźnie? |
No to drugie , bo siedzenie na zwolnieniu zapewne Cie nudzi .
bialy_pl - 2013-12-16, 20:55
ten tydzień jakoś przetrwam , później święta, nowy rok, a dalej? Zobaczymy... Może dostanę to orzeczenie o niepełnosprawności to zacznę szukać nowej pracy
Dorota75 - 2013-12-16, 21:17
Oby
bialy_pl - 2013-12-17, 09:59
Czy wśród nas, będących na Forum, a nie udzielających się w pisaniu są osoby które nie mają Genetycznej Ataksji? Czy są również Ci którzy nie mają jeszcze zdiagnozowanego Typu lub pochodzenia objawów Ataksji?
Dorota75 - 2013-12-17, 10:00
| bialy_pl napisał/a: | | Czy wśród nas, będących na Forum, a nie udzielających się w pisaniu są osoby które nie mają Genetycznej Ataksji? Czy są również Ci którzy nie mają jeszcze zdiagnozowanego Typu lub pochodzenia objawów Ataksji? |
Kasia
bialy_pl - 2013-12-17, 10:07
Jeśli chodzi o tą Kasie którą znalazłem w Użytkownikach, to niestety Ona była poraz ostatni na Forum trzy lata temu
Dorota75 - 2013-12-17, 10:16
| bialy_pl napisał/a: | | Jeśli chodzi o tą Kasie którą znalazłem w Użytkownikach, to niestety Ona była poraz ostatni na Forum trzy lata temuObrazek |
To nie ta Kasia ,
Rozmawiałes z Nią to ta zew Szczecina.
Iwona 1972 - 2013-12-17, 10:19
| Dorota75 napisał/a: | | bialy_pl napisał/a: | | Jeśli chodzi o tą Kasie którą znalazłem w Użytkownikach, to niestety Ona była poraz ostatni na Forum trzy lata temuObrazek |
To nie ta Kasia ,
Rozmawiałes z Nią to ta zew Szczecina. |
Nasza Pigi
bialy_pl - 2013-12-17, 10:32
Ok teraz już wiem
Dorota75 - 2013-12-17, 10:41
| bialy_pl napisał/a: | Ok teraz już wiem |
Ona ii Jej siostra są chore.
anna - 2013-12-17, 10:50
i jeszvze była Iwona z Kalisza ale teraz juz nie jmam kontaktu z nia
bialy_pl - 2013-12-17, 12:43
| Dorota75 napisał/a: | | bialy_pl napisał/a: | Ok teraz już wiem |
Ona ii Jej siostra są chore. |
O ile pamiętam to One mają genetyczną ataksję.
Ale poczekam aż się pojawi na Forum
Dorota75 - 2013-12-17, 12:48
| bialy_pl napisał/a: | | Dorota75 napisał/a: | | bialy_pl napisał/a: | Ok teraz już wiem |
Ona ii Jej siostra są chore. |
O ile pamiętam to One mają genetyczną ataksję.
Ale poczekam aż się pojawi na ForumObrazek |
One maja objawy ataksji , ale z badania genetycznego nic nie wyszło.
Beata - 2013-12-17, 13:40
Wojtku , mam stwierdzoną SCA 1 genetycznie , ale moja choroba trochę inaczej wygląda niż u tej Justyny , z tego , co mogę sama ocenić lepiej mówię , nie wiem , co z chodzeniem , bo jej nie widziałam , ja musz mieć podparcie gdy jestem na zewnątrz , ale w pomieszczeniu jeszcze daję radę sama , choć chodze powoli , robię na drutach i na szydełku , choć ręce mi się trzęsą , gotuje , piekę , tylko szybciej się mecze , dodam , że jestem od niej starsza , bo mam już 47 lat , a objawy mam od 7 lat
bialy_pl - 2013-12-17, 14:42
Beato,
czyli u Ciebie zaczęło się tak jak u mnie w wieku 40 lat. Powiedz mi, jeśli możesz na Forum, jakie miałaś pierwsze objawy? Czy od razu stwierdzono u Ciebie SCA1?
Beata - 2013-12-17, 15:26
Pierwsze objawy u mnie pojawiły się wieczorem , szłam np. do pracy na wieczorną zmianę i jak nie było kontroli wzrokowej , to się bardzo źle czułam , potem problem zaczęły mi sprawiać schody , tzn. musiałam się trzymać poręczy , pojawiły się trudności w pisaniu i mówieniu itd. , itd. Mój ojciec był chory , więc , gdy mi robili rezonans w szpitalu to było wiadomo że to może być SCA , potem chciałam wiedzieć jaki to typ , wiec się przebadałam w Centrum Genetyki Medycznej w Poznaniu , tam stwierdzono , że mam SCA 1. U mnie jest trochę inaczej , niż u Ciebie , bo mój ojciec był chory , chora była też jego siostra , matka i siostra matki , a także babcia mojego Taty , więc my to świństwo mamy w rodzinie.
bialy_pl - 2013-12-17, 15:38
Czyli u Ciebie z góry było podejrzenie co to może być.
U mnie nikt w rodzinie nie choruje ani nie chorował, potwierdziły to też badania genetyczne. Aczkolwiek moja neurolog powiedziała że i tak to nie jest 100% pewność. Fakt z tej grupy na którą robiono badanie (SCA1,2,3 i 6) wykluczono wszystkie, ale...
zakrenata - 2013-12-17, 22:23
u nas jak u Beaty w Poznaniu określi SCA1 mi i siostrze, mieliśmy wszystkich chorych w lini męskiej tata dziadek kuzyn taty i tak dalej wtedy to nikt nie wiedział co to za świństwo teraz odtworzyłyśmy całe drzewo genealogiczne z Panią Profesor z Warszawy ,a genetyczka z Bydgoszczy nam powiedziała że dlatego tak wolono u nas na razie postępuje że odziedziczyłyśmy to w linii męskiej choć sami tego nie znają mogą się mylić ale trzymamy się tego jak tonący brzytwy i kazała nam sobie przypomnieć jakim stanie był nasz tato to i my mamy myśleć że nie będzie gorzej z nami i w to wierzymy
Ania - 2013-12-18, 08:59
Literatura podaje,ze otrzymanie od linii męskiej jest korzystniejsze.
Napiszę tak :nie wiem od którego Rodzica jest lepiej otrzymać to dobrodziejstwo.Osobiście otrzymałam to od mamy, ona od ojca, zmarła w wieku 69 lat / na zawał / nie wiedząc,że jest chora bo 15 lat temu nikt o tym nie myślał.Była sprawna chodziła lekko chwiejnie, ale bez podparć, mówiła tylko ,że bolą ja kolana,mowa była poprawna.
Dalej twierdzę ,objawy wystąpią póżniej tym lepiej,im mniejsza ilość powtórzeń ponad normę tym jeszcze lepiej.Uważam jednak,że u każdego ta choroba przebiega inaczej.
Ja żyje nadzieją ,że nie bedę gorsza od mojej mamy,. a jeszcze trochę czasu przede mną.
Pozdrawiam
Beata - 2013-12-18, 13:20
Fajnie ANIU , że znowu jesteś
Ja odziedziczyłam geny po ojcu , wiec mogę mieć nadzieję na lekki przebieg , ale z drugiej strony przeczytałam gdzieś kiedyś , że co pokolenie objawy pojawiają się wcześniej i są intensywniejsze , więc sama już nie wiem , ja dostałam objawy w tym samym wieku , co ojciec , siostra trochę wcześniej , ale ja mam mniej powtórzeń na allelach
Dorota75 - 2013-12-18, 13:25
Ja tez słyszałam , że po tatusiu to lepiej . Później się objawia i są słabsze objawy . No i ta ilość powtorzeń też jest ważna . Im mniej tym lepiej , ale w badaniu rzadko podają ilość .
bialy_pl - 2013-12-18, 13:44
Nie wiem, czy lepiej wiedzieć, tak jak Wy, skąd się przyplątało to genetyczne świ...wo. Czy, tak jak ja, czekać jeszcze i niewiedzieć skąd. Choć z drugiej strony, skoro nie mam tych najbardziej "popularnych", to mam jeszcze nadzieję że da się tego w jakiś sposób pozbyć (choćby zatrzymać).
Dorota75 - 2013-12-18, 13:54
| bialy_pl napisał/a: | | Nie wiem, czy lepiej wiedzieć, tak jak Wy, skąd się przyplątało to genetyczne świ...wo. Czy, tak jak ja, czekać jeszcze i niewiedzieć skąd. Choć z drugiej strony, skoro nie mam tych najbardziej "popularnych", to mam jeszcze nadzieję że da się tego w jakiś sposób pozbyć (choćby zatrzymać). |
Może gdyby jednak było wiadomo skąd to by jakoś to wyleczyli ? A tak to martwy punkt , nie wiadomo . Może jednak coś wydumają ?
bialy_pl - 2013-12-18, 14:00
No właśnie stoję w martwym punkcie, w dodatku wciąż czekam na orzeczenie o niepełnosprawności. A bez tego nie mogę szukać pracy. Czyli jestem zawieszony na całego
Dorota75 - 2013-12-18, 14:04
Wojtek,
Dasz radę
|
|
|