Różne - LUŹNE ROZMOWY
Beata - 2018-01-08, 09:38
Marcin Ł - 2018-01-17, 14:37
to teraz ja Prezes
Google daje grant dla OPP na swoje usługi do 10 000 $ miesięcznie (przeznaczenie - reklama strony,chyba prowadzenie strony itd)
Ponieważ goole nie jest w stanie określić czy kwota ta jest opodatkowana dla danej organizacji napisałem mail do Ministerstwa Finansów a taką odpowiedź otrzymałem
Dzień dobry,
W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informuję, że organem właściwym do udzielania jednolitej i powszechnie dostępnej informacji podatkowej i celnej jest Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.
Jeżeli jest Pan zainteresowany pisemnym uzyskaniem odpowiedzi na zapytanie w sprawie obowiązującego prawa podatkowego i jego stosowania w indywidualnej sprawie, proszę wystąpić do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z wnioskiem o wydanie interpretacji indywidualnej ORD-IN. Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej podlega opłacie 40 zł od każdego stanu faktycznego lub zdarzenia przyszłego. Jeżeli w jednym wniosku jest kilka stanów faktycznych lub zdarzeń przyszłych, które mają być przedmiotem interpretacji, proszę zapłacić za każdy opisany stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe. Wpłaty proszę dokonać na rachunek bankowy Krajowej Informacji Skarbowej − 25 1010 1212 0064 6422 3100 0000. Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej wraz z kopią dowodu wpłaty lub potwierdzenia przelewu proszę przesłać na adres:
Krajowa Informacja Skarbowa
ul. Teodora Sixta 17
43-300 Bielsko-Biała
Interpretację indywidualną Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania wniosku.
Nie potrafie być obojętny politycznie w takich sytuacjach ale czy to nie partia rządząca obiecała nam urzędy dla wszystkich?A czy wyciąganie pieniędzy z OPP to już nie podchodzi pod brak ludzkiej wyobraźni?
katarzynab_81 - 2018-01-17, 17:59
Masakra
Beata Murawska - 2018-01-17, 22:51
| Marcin Ł napisał/a: | to teraz ja Prezes
Google daje grant dla OPP na swoje usługi do 10 000 $ miesięcznie (przeznaczenie - reklama strony,chyba prowadzenie strony itd)
Ponieważ goole nie jest w stanie określić czy kwota ta jest opodatkowana dla danej organizacji napisałem mail do Ministerstwa Finansów a taką odpowiedź otrzymałem
Dzień dobry,
W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informuję, że organem właściwym do udzielania jednolitej i powszechnie dostępnej informacji podatkowej i celnej jest Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.
Jeżeli jest Pan zainteresowany pisemnym uzyskaniem odpowiedzi na zapytanie w sprawie obowiązującego prawa podatkowego i jego stosowania w indywidualnej sprawie, proszę wystąpić do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z wnioskiem o wydanie interpretacji indywidualnej ORD-IN. Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej podlega opłacie 40 zł od każdego stanu faktycznego lub zdarzenia przyszłego. Jeżeli w jednym wniosku jest kilka stanów faktycznych lub zdarzeń przyszłych, które mają być przedmiotem interpretacji, proszę zapłacić za każdy opisany stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe. Wpłaty proszę dokonać na rachunek bankowy Krajowej Informacji Skarbowej − 25 1010 1212 0064 6422 3100 0000. Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej wraz z kopią dowodu wpłaty lub potwierdzenia przelewu proszę przesłać na adres:
Krajowa Informacja Skarbowa
ul. Teodora Sixta 17
43-300 Bielsko-Biała
Interpretację indywidualną Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania wniosku.
Nie potrafie być obojętny politycznie w takich sytuacjach ale czy to nie partia rządząca obiecała nam urzędy dla wszystkich?A czy wyciąganie pieniędzy z OPP to już nie podchodzi pod brak ludzkiej wyobraźni? | To jest chore
Beata Murawska - 2018-01-23, 12:58
Witam wszystkich serdecznie
mam pytanie w tamtym tygodniu byłam u lekarza rodzinnego
po skierowania na badania leki itp jeszcze parę rzeczy
Chciałam również od niego skierowanie do sanatorium
i tu moje zaskoczenie - powiedział że mi się nie należy
bo rodzaj mojej choroby i stan zdrowia nie rokują poprawy
rehabilitacja TAK ale nie sanatorium - nie interesowałam się tym wcześniej
i nie wiem jakie są przepisy żyłam chyba w jakiejś nieświadomości haha
To znaczy że mogę jeźdżić tylko Wami czy jakiś pobyt prywatnie ?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
katarzynab_81 - 2018-01-23, 17:51
miałam to samo.... podobno na naszą chorobę nie przyjmują do sanatorium
katarzynab_81 - 2018-01-23, 17:54
można tylko do szpitala na oddzial rehabilitacyjny albo z nami zapraszamy
Beata Murawska - 2018-01-23, 18:47
| katarzynab_81 napisał/a: | można tylko do szpitala na oddzial rehabilitacyjny albo z nami zapraszamy | To w takim razie sanatorium jest dla zdrowych haha
Ela - 2018-01-23, 19:48
Jest odpowiednie rozporzadzenie z 2012 roku, a wiec wydane przez wiadomo jakiego minnistra, które niestety bardzo dokładnie określa, jakie kody chhorób nadają się do leczenia uzdrowiskowego, szpitalnego także. Niestety, szukałam bardzo dokładnie, bo czasem np dabną chorobę można określić różnymi kodami, ale artaksji nie ma.
Ja pojutrze jadę, ale jako chorobę mam schorzenie kręgosłupa. Też trzeba uważaźć,żeby je określić właściwym kodem.
Według mnie to gupie, nie wszyscy lekarze chyba to przestrzegają, ale cóż, takie jest prawo.
Tylko że dobrze by było je zmienić.
Jak kogoś wysyłam, to sprawdzam, czy kod jest w rozporządzeniu.
Beata Murawska - 2018-01-23, 20:22
| Ela napisał/a: | Jest odpowiednie rozporzadzenie z 2012 roku, a wiec wydane przez wiadomo jakiego minnistra, które niestety bardzo dokładnie określa, jakie kody chhorób nadają się do leczenia uzdrowiskowego, szpitalnego także. Niestety, szukałam bardzo dokładnie, bo czasem np dabną chorobę można określić różnymi kodami, ale artaksji nie ma.
Ja pojutrze jadę, ale jako chorobę mam schorzenie kręgosłupa. Też trzeba uważaźć,żeby je określić właściwym kodem.
Według mnie to gupie, nie wszyscy lekarze chyba to przestrzegają, ale cóż, takie jest prawo.
Tylko że dobrze by było je zmienić.
Jak kogoś wysyłam, to sprawdzam, czy kod jest w rozporządzeniu. | Ale to jest głupie .... jak jedziesz ze skierowaniem na kręgosłup to jakie masz zabiegi ?
Ela - 2018-01-24, 08:36
Co będzie to nie wiem, ale czytałam w internecie, że mają też rehabilitację neurologiczną
Marcin Ł - 2018-01-24, 08:43
jak jedziesz na kręgosłup to masz gimnastyke a tak naprawde to musisz liczyć na życzliwość lekarza przydzielającego zabiegi.
My jedziemy teraz na kręgosłup i zobaczymy czy lekarz będzie wyrozumiały.
Elu
Nie możesz mówić że to wina byłego ministra - troche sprawiedliwości.
Ministrów było wielu przed i po a nawet teraz mieliśmy ministra już 2 lata i tego nie zmienił.
Jakbyś nie pamiętała to na nasze walne przychodzili przedstawiciele Sejmowej Komisji do Spraw Chorób Rzadkich też nam cuda obiecywali (co roku te same) jaki jest efekt sama widzisz.
Nie można winić jakiegoś ministra - winny jest system - gdyby tak naprawde komuś nie było to na rękę to kolejny minister by to zmienił ale tego nie zrobił bo nie musi wydawać więcej naszych pieniedzy niż dotychczas.
Co roku w Warszawie jest spotkanie przedstawicieli organizacji chorób rzadkich w Warszawie z przedstawicielami rządu i też to nic nie daje.
Jest nas zbyt mało żeby ktoś się tym zainteresował w szczególności dotyczy to chorób nieuleczalnych gdzie wiadomo że do pracy nie wrócisz więc nie przyniesiesz zysków dla budżetu państwa.
Beata Murawska - 2018-01-24, 09:31
Co do systemu to wiadomo jaki jest
Prowadząc firmę kilka lat odprowadzałam składki zusowskie w wysokości
około jednego tysiąca misięcznie później było ponad tysiąc trochę kasy im wpłaciłam
dziś moja renta jest niższa niż te składki i sanatorium mi się z tego względu nie należy - brawo dla rządzących wszystkich ugrupowań - nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie obecnej sytuacji
może komuś coś wpadnie do głowy jak sam zachoruje
ŻYCZĘ WSZYSTKIM ZDROWIA I POZDRAWIAM
Beata Murawska - 2018-01-24, 09:37
| Ela napisał/a: | | Co będzie to nie wiem, ale czytałam w internecie, że mają też rehabilitację neurologiczną | Ela to jeszcze raz ja - na kręgosłup to prwdo podobnie nie mała bym szans bo nie mam żadnej notatki w karcie ale czy mogła bym np.starać się wyjechać na NADCIŚNIENIE -
ja i mąż chorujemy na nie już kilka lat !!!
dziękję bardzo pozdrawiam
Ela - 2018-01-24, 10:54
Sam wiesz ze swojego podwórka, że trudno się wszystkim od razu zajmować. Może nawrt oficjalnie nikt tej sprawy nie poruszył w Ministerstwie. Może tam nawet nie wiedzą, które prawo jest do kitu, a nnie czytają naszych żali.
Kiedyś nawret chciałam w imieniu Stowarzyszenia napisać o tym do Miisterstwa, ale zabrakło czasu. Może jak wrócę,, to skię tm zajmę, ale teraz się pakuję i zaraz idę do pracy, na tazie nie mam kiedy.
Ela - 2018-01-27, 20:03
| Beata Murawska napisał/a: | | Ela napisał/a: | | Co będzie to nie wiem, ale czytałam w internecie, że mają też rehabilitację neurologiczną | Ela to jeszcze raz ja - na kręgosłup to prwdo podobnie nie mała bym szans bo nie mam żadnej notatki w karcie ale czy mogła bym np.starać się wyjechać na NADCIŚNIENIE -
dziękję bardzo pozdrawiam | Do sanatorium tak. Kod I10. Możecie wysłać 2 wnioski razem z prośbą od Was żeby wysłali
Was razem.
Ja napisałam we wniosku że mam też atakie biedę miała logopeda i ćwiczenia na
Rownowagę.
Szpital bardziej jak hotel ale bardzo duży .
Marcin Ł - 2018-01-28, 09:23
| Ela napisał/a: | Sam wiesz ze swojego podwórka, że trudno się wszystkim od razu zajmować. Może nawrt oficjalnie nikt tej sprawy nie poruszył w Ministerstwie. Może tam nawet nie wiedzą, które prawo jest do kitu, a nnie czytają naszych żali.
Kiedyś nawret chciałam w imieniu Stowarzyszenia napisać o tym do Miisterstwa, ale zabrakło czasu. Może jak wrócę,, to skię tm zajmę, ale teraz się pakuję i zaraz idę do pracy, na tazie nie mam kiedy. |
Elu
Jeszcze raz napisze - członek Sejmowej Komisji do Spraw Chorób Rzadkich był 2 lata z rzędu na naszym walnym.
3 lata temu byłem razem z Frankiem i Stasią na Forum Chorób Rzadkich gdzie byli przedstawiciele rządu włącznie z wtedy vice ministrem zdrowia.
Pisanie nic nie da skoro prosto w oczy Ci obiecują gruszki a jak jest wszyscy widzą.
Ela - 2018-01-28, 09:35
Kiedyś chciałam. Teraz nie mam ochoty. A co obiecywali konkretnie?
Marcin Ł - 2018-01-28, 15:27
A Ty dzisiaj się urodziłaś?
Politycy obiecują wszystko i wszystko tak wygląda jak wygląda
Ela - 2018-01-28, 16:18
W profilu jest napisane. kiedy się urodziłam. To nie jest odpowiedx na moje pytanie
Beata Murawska - 2018-01-29, 11:33
| Ela napisał/a: | | Beata Murawska napisał/a: | | Ela napisał/a: | | Co będzie to nie wiem, ale czytałam w internecie, że mają też rehabilitację neurologiczną | Ela to jeszcze raz ja - na kręgosłup to prwdo podobnie nie mała bym szans bo nie mam żadnej notatki w karcie ale czy mogła bym np.starać się wyjechać na NADCIŚNIENIE -
dziękję bardzo pozdrawiam | Do sanatorium tak. Kod I10. Możecie wysłać 2 wnioski razem z prośbą od Was żeby wysłali
Was razem.
Ja napisałam we wniosku że mam też atakie biedę miała logopeda i ćwiczenia na
Rownowagę.
Szpital bardziej jak hotel ale bardzo duży . | Witam bardzo dziękuję teraz będę u mojego lekarza z wynikami to z nim porozmawiam również potrzebuję skierowanie na rezonans ale to już od mojego neurolaga to z nim też porozmawiam pozdrawiam i życzę udanego pobytu - napisz jak było jak wrócisz
Marcin Ł - 2018-01-29, 17:46
| Ela napisał/a: | | W profilu jest napisane. kiedy się urodziłam. To nie jest odpowiedx na moje pytanie |
To przenośnia
Jeżeli oczekujesz czegoś od rządzących to musisz mieć mocne lobby i jakieś 5% głosów.
Służba zdrowia też teraz protestuje i jest ich o wiele więcej niż nas a też ich w nosie mają - i to nie wybieg do obecnie rządzących bo ten problem ciągnie się latami - ale co Ci akurat ten problem będę tłumaczył
Ela - 2018-01-29, 19:33
Można było napisać pismo do Stowarzyszenia Chorób Rzadkich czy do MZ i zapytać o konkretne obietnice. Ale już mi się nie chce.
Beata - 2018-01-30, 10:21
droga Elu ,pisanie i tak nic nie daje ,to jak walenie głową w mur
Ela - 2018-01-30, 11:40
Ja mam inne doświadczenia
Beata - 2018-01-30, 16:08
naprawdę ?
a co uzyskałaś w ten sposób ?
Ela - 2018-01-31, 11:24
Np. stwierdzanie zgonów, nie ędę wchodzić w szczególy, ale wszyscy uważają, że to obowiązek lekarza rodzinnego. Nie do końca tak jest. Sprawy te reguluje ustawa z lat 60 tych. W przypadku kiedy lekarz rodzinny nie może tego zrobić, a najczw naszym społeczeństwie mało kto zna prawo.ęście nie ma kiedy, bo pracuje dla NFZ, które tego nie uwzględnia, powinma to uczynić to osoba wyznaczona przez starostę. Tylko że w naszym społeczeństwie mało kto zna prawo.
Napisałamkiedyś do MZ z pytaniem o to. Dostałam odpowiedź, że powołano kogoś tam do pracy. To było kilka lat temu. teraz, za czasów obecnego rządu, odpowiedziano mi, że z uwagi na skomkplikowany charakter termin po 18 stycznia tego roku. Chodzi o duże pieniądze, bo do tej pory roili to z nieświadomości głównie, za darmo, lekarze rodzinni.
Tak więc warto, tyle żec ja nie mam ochoty, poradzę sobie.
Beata - 2018-01-31, 14:45
zwykły człowiek ,taki jak ja ,myśli ,że to musi być lekarz , bo musi stwierdzić ustanie oddechu i ustanie pracy narządów nieboszczyka ,nie pomyślałabym ,że to ma być ktoś inny ,wiem ,ze sobie poradzisz , bo masz pieniądze , a na tym się wszystko opiera
Beata - 2018-01-31, 14:50
Dorotka ,Marcin - jak tam w sanatorium ?
Ela - 2018-01-31, 18:41
| Beata napisał/a: | | wiem ,ze sobie poradzisz , bo masz pieniądze , a na tym się wszystko opiera | Dla mnie nie opiera się wszystko na pieniądzach, ale nie będę o tym tu pisać
Ela - 2018-01-31, 20:12
To są luźne rozmowy, można o wszystkim, ale to chyba za bardzo od tematu. Po prostu myślałam, że można spróbować, efekty nie zależą od nas. Prawo bywa głupie, a to najczęściej nie nasza wina.
Marcin Ł - 2018-02-01, 12:14
| Beata napisał/a: | Dorotka ,Marcin - jak tam w sanatorium ? |
Do bani !!!!!
Wysowa Zdrój "Glinik" - nie polecam a na pewno odradzam osobom z chodzikiem czy wózkiem.
Samo sanatorium 1000 metrów od głównej drogi i w dodatku całość pod górke (wszystkie sanbatoria tutaj są na górce i to akurat jest najniżej)
Więc jakikolwiek wypad poza obiekt samochodem lub z osobą która ma dużo pary rękach i nogach.
Samo sanatorium pod względem zabiegów ok - jak wszędzie.
Telewizja płatna 90 za 21 dni - niestety telewizja (12 programów) odbiera a może raczej nie odbiera - za taką kasę można bez problemu mieć nc+ i sto kanałów.
Parking płatny 4.00/doba lecz parking na 10 aut reszta stoi gdzieś po krzakach i przy obecnej pogodzie w błocie.
Kawiarni raczej nie ma ma.Od 16 niby na stołówce jest kawiarnia ale to raczej tylko w wyobrażeniu ośrodka.Puszczają muzykę i można napić się kawy czy piwa ale raczej warunki nie zachęcają.
Jeżeli jest zespół to płacimy 10 za wejście (na 21 dni chyba 3 razy).
Dodatkowa atrakcja ognisko - 15 złoty z kiełbaską i góralską herbatą lub 5 bez kiełbaski.
Dla zdrowych codziennie piesze wycieczki jednak z rozmów z uczestnikami nic ciekawego.
Korytarze wąskie - 2 wózki się nie wyminą w dodatku przy pokojach gdzie są zabiegi stoją krzesła i chodzik przechodzi na styk.
Winda na jeden wózek.
Sama wiocha to typowa wiocha - dwa sklepy,dwie karczmy,lodowisko,poczta i bankomat.
Do atrakcji można jeszcze doliczyć niby aquapark i pijalnie wód mineralnych - niestety dojście również na około.
Jak przyjechaliśmy był jeszcze śnieg i chodniki oczywiście nieodśnieżone.
Generalnie ośrodek raczej dla zdrowych a raczej sprawnych lub zmotoryzowanych
Beata - 2018-02-01, 14:25
faktycznie , do du.. ,ale przynajmniej wiemy , gdzie nie jechać
to dla Was na osłodę ....
anuska6 - 2018-02-01, 17:51
Marcin,ty to umiesz człowieka zachęcić
Beata Murawska - 2018-02-01, 18:34
| Marcin Ł napisał/a: | | Beata napisał/a: | Dorotka ,Marcin - jak tam w sanatorium ? |
Do bani !!!!!
Wysowa Zdrój "Glinik" - nie polecam a na pewno odradzam osobom z chodzikiem czy wózkiem.
Samo sanatorium 1000 metrów od głównej drogi i w dodatku całość pod górke (wszystkie sanbatoria tutaj są na górce i to akurat jest najniżej)
Więc jakikolwiek wypad poza obiekt samochodem lub z osobą która ma dużo pary rękach i nogach.
Samo sanatorium pod względem zabiegów ok - jak wszędzie.
Telewizja płatna 90 za 21 dni - niestety telewizja (12 programów) odbiera a może raczej nie odbiera - za taką kasę można bez problemu mieć nc+ i sto kanałów.
Parking płatny 4.00/doba lecz parking na 10 aut reszta stoi gdzieś po krzakach i przy obecnej pogodzie w błocie.
Kawiarni raczej nie ma ma.Od 16 niby na stołówce jest kawiarnia ale to raczej tylko w wyobrażeniu ośrodka.Puszczają muzykę i można napić się kawy czy piwa ale raczej warunki nie zachęcają.
Jeżeli jest zespół to płacimy 10 za wejście (na 21 dni chyba 3 razy).
Dodatkowa atrakcja ognisko - 15 złoty z kiełbaską i góralską herbatą lub 5 bez kiełbaski.
Dla zdrowych codziennie piesze wycieczki jednak z rozmów z uczestnikami nic ciekawego.
Korytarze wąskie - 2 wózki się nie wyminą w dodatku przy pokojach gdzie są zabiegi stoją krzesła i chodzik przechodzi na styk.
Winda na jeden wózek.
Sama wiocha to typowa wiocha - dwa sklepy,dwie karczmy,lodowisko,poczta i bankomat.
Do atrakcji można jeszcze doliczyć niby aquapark i pijalnie wód mineralnych - niestety dojście również na około.
Jak przyjechaliśmy był jeszcze śnieg i chodniki oczywiście nieodśnieżone.
Generalnie ośrodek raczej dla zdrowych a raczej sprawnych lub zmotoryzowanych | Witam serdecznie
ale porażka to co napisałeś to niezły kabaret
najbardziej to rozwaliła mnie telewizja - masakra - to prawie całomiesięczny pakiet np. w WEKTRZE
Pozdrowienia dla Dorotki
Marcin Ł - 2018-02-02, 11:20
my w orange za internet (światłowód) i telewizje 90 kanałów + telefon ale nie używamy płacimy 100 za miesiąc a tu 90 za 21 dni.
Siostra ma nc+ też ok. 100 kanałów i płaci 70 na miesiąc z opcją multiroom czyli oglądasz w każdym pokoju niezależnie (za każdy pokój 1 złoty dodatkowo miesięcznie)
Beata - 2018-02-02, 11:38
W więzieniu mają bezpłatną TV , tak dla porównania
michal - 2018-02-02, 12:14
ja kiedyś w sanatorium w augustowie miałem tv za 5zl dzienie, polegalo to na tym ze placilem 5zl i dostalem kabel zasilajacy oraz pilot, wiec kupilem w sklepie kabel za jakis grosze i w telefonie ustawilem pilota do tv i chulaj dusza:) tv bez limitu za darmo :)
Beata - 2018-02-02, 13:09
trzeba sobie raadzić
Marcin Ł - 2018-02-02, 16:00
| michal napisał/a: | | ja kiedyś w sanatorium w augustowie miałem tv za 5zl dzienie, polegalo to na tym ze placilem 5zl i dostalem kabel zasilajacy oraz pilot, wiec kupilem w sklepie kabel za jakis grosze i w telefonie ustawilem pilota do tv i chulaj dusza:) tv bez limitu za darmo :) |
tak i tu mogłem zrobić bo za opłate dostajesz kabel (choć sanatorium bierze opłate za telewizor) tylko po co mi kabel jak sygnał jest tak tandetny że szkoda mi 5 złotych na kabel bo to nic nie zmieni.
Na fakturze jest napisane opłata za telewizor - więc sygnał telewizyjny nie podlega reklamacji - można? można!!!!!
Nie ważne że telewizor jest zawsze w pokjoju - ważne że któs po amerykańsku ominął problem.
Zaraz pójde zrezygnować z telewizora - ciekawe co powiedzą
Marcin Ł - 2018-02-03, 07:42
pięknie - spadło ponad 10 cm przez noc
Beata - 2018-02-03, 10:05
to tylko TV oglądać...
anuska6 - 2018-02-03, 13:46
i bałwany lepić
katarzynab_81 - 2018-02-03, 14:20
po co lepić tylun wokoło
Marcin Ł - 2018-02-06, 10:56
a jak tam dziś u Was?
AGATA - 2018-02-06, 14:22
U mnie wczoraj napadało i jest biała poduszeczka przy -5 stopniach , ale nie jest tak ładnie nawet z okna
Beata - 2018-02-06, 14:42
u mnie mało śniegu , ale -8 stopni
Beata - 2018-02-08, 10:02
AGATA - 2018-02-08, 13:09
Beata - 2018-03-26, 09:51
coś zamilkliście , na dobry poniedziałek ...
|
|
|