To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Świadczenia i ulgi - renta

Dorota75 - 2013-12-13, 10:46

Mnie wysyłali 2 X pismo z kwotą renty .
Jak czegoś brakuje co ma wpływ na kwotę renty , to oni przeliczają to raz jeszcze . Ale jak zwykle najlepiej samemu mieć oko na to . Ja wyznaję zasadę - UMIESZ LICZYĆ , LICZ NA SIEBIE .

Ela - 2013-12-13, 14:09

bialy_pl napisał/a:
do kogo powinienem się zgłosić,jeśli będę miał orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez niemiecką kasę chorych?
i czy wogóle powinienem powiadamiać o tym w Polsce?
W Polsce msisz mieć polskie orzeczenia
pewnie warto by byo, choć dla karty parkingowej, która obowiązuje równiez w Niemczech.

Dorota75 - 2013-12-14, 15:29

http://www.niepelnosprawn...44#.UqxrKdLuLIY
Ela - 2014-01-23, 19:03

:dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?
Czy coś jeszcze jest potrzebne? Świadectwa pracy mam. Czekam jeszcze tylko na zaświadczenie o studiach.

Dorota75 - 2014-01-23, 19:06

Ela napisał/a:
:dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Strasznie on jest wielki, powiedzcie, Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?

Iwonka ,
Ty jesteś na czasie najbardziej :terefere:

Iwona 1972 - 2014-01-23, 20:43

Ela napisał/a:
:dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?
Czy coś jeszcze jest potrzebne? Świadectwa pracy mam. Czekam jeszcze tylko na zaświadczenie o studiach.

Napisałam Ci wszystko co wiem na priv.

Dorota75 - 2014-01-23, 20:47

Iwona 1972 napisał/a:
Ela napisał/a:

WKOPAŁAM IWONKĘ , ALE CO TAM. DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW.

Iwona 1972 - 2014-01-23, 20:50

Dorota75 napisał/a:
Iwona 1972 napisał/a:
Ela napisał/a:

WKOPAŁAM IWONKĘ , ALE CO TAM. DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW.
No właśnie :smiech: :smiech: :smiech:
Dorota75 - 2014-01-24, 10:50

:radosne-sloneczko:
DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW :radosne-sloneczko:

Iwona 1972 - 2014-01-24, 11:11

Dorota75 napisał/a:

:smiech: Może moja wiedza TROCHĘ SIĘ ELI przyda. :dance:

Dorota75 - 2014-01-24, 14:12

Iwona 1972 napisał/a:
Dorota75 napisał/a:

Na pewno,
O ile trafi na sensownych urzędników co raczej się gryzie i jest nierealne. Ale trzeba być dobrej myśli.

Iwona 1972 - 2014-01-24, 16:57

Dorota75 napisał/a:
Iwona 1972 napisał/a:
Dorota75 napisał/a:

Na pewno,
O ile trafi na sensownych urzędników co raczej się gryzie i jest nierealne. Ale trzeba być dobrej myśli.

Też nie chciało mi się wierzyć,ale się sama przekonałam. :ozlosc:

Ela - 2014-01-25, 09:30

Teraz ja przystępuję do boju z ZUSem :robin:
Dorota75 - 2014-01-25, 11:06

ELU,
POWODZENIA. PRZYDA SIĘ.

Ela - 2014-01-25, 11:38

Myślę, że powinnam dostać jakieś pieniądze od nich - niech mi płacą przynajmniej. Resztę sobie dorobię we własnej firmie :radosne-sloneczko:
Dorota75 - 2014-01-25, 11:44

Ela napisał/a:
Myślę, że powinnam dostać jakieś pieniądze od nich - niech mi płacą przynajmniej. Resztę sobie dorobię we własnej firmie :radosne-sloneczko:

Pewnie , zawsze możesz dorobić i ta kwota jest niemała o ile pamiętam. Byłam w szoku jak mi Pani w ZUS powiedziała. To jest 2 tysiące z czymś nawet.

http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=52

Ewa - 2014-01-25, 13:05

No ładne rzeczy, żebym musiała się z forum dowiadywać, co moja mama robi. :roll: Ostatnio, jak dzwonię, to jest albo w pracy zajęta albo po pracy zmęczona 8-)
Ela - 2014-01-25, 13:41

już dzwonię do Ciebie - nie będzie,my przez Forum się porozumiewać, masz rację :radosne-sloneczko:
Dorota75 - 2014-01-25, 13:50

Ela napisał/a:
już dzwonię do Ciebie - nie będzie,my przez Forum się porozumiewać, masz rację :radosne-sloneczko:

No tak,
Wszechobecny internet :smiech:

Ewa - 2014-01-25, 19:40

Nie tyle internet, co wieczny brak czasu mamy. Dzisiaj też nie pogadałyśmy zbyt dużo, bo akurat teściowa przyszła pomóc z szykowaniem pokoiku dla małej.
Ela - 2014-01-30, 17:51

Własnie wróciłam z ZUS i dowiedziałam się, że muszę wypełnić kilometrowy ZUS Rp-6. Trzeba mieć zdrowie, by dostać rentę :deska:
AGATA - 2014-01-30, 20:36

Oj tak, i na dodatek przejść na utrzymanie męża (jak ja), w związku z tym , że odwoływałam się odnośnie zabrania zasiłku pielęgnacyjnego, wstrzymali mi też wypłatę renty( bo to jedna spraw), 5.02. mam ponowną komisję i okaże się co mi dadzą , a do tej pory "zęby w ścianę".
Ela - 2014-01-31, 07:25

Dziś już mam lepszy nastrój niż wczoraj. Będę :rzeznia:
Ania - 2014-01-31, 09:07

:kwiatek1: :kwiatek1:
Jaka radość w człowieku, kiedy nastrój pogodny , nawet walka z Zusem nie jest taka straszna.
do przodu :dancer: :dancer: :dancer:

Iwona 1972 - 2014-01-31, 09:29

Ania napisał/a:
:kwiatek1: :kwiatek1:
Jaka radość w człowieku, kiedy nastrój pogodny , nawet walka z Zusem nie jest taka straszna.
do przodu :dancer: :dancer: :dancer:

Straszna Aniu.Sama się przekonałam. :olaie: :olaie: :olaie:

Ania - 2014-01-31, 09:42

:slonce2: :slonce2:
Emeryt-ja nie wiem złożyłam wymagane dokumenty , chyba 6 kartek ,zrobiono mi symulację,że korzystniej wziąść 10 lat i przyszła odpowiedż .
:dance: :dance: :dancer: :dancer: :clapping: :clapping:

Iwona 1972 - 2014-01-31, 19:15

Ania napisał/a:
:slonce2: :slonce2:
Emeryt-ja nie wiem złożyłam wymagane dokumenty , chyba 6 kartek ,zrobiono mi symulację,że korzystniej wziąść 10 lat i przyszła odpowiedż .
:dance: :dance: :dancer: :dancer: :clapping: :clapping:

No to masz szczęście :radosne-sloneczko: :radosne-sloneczko:

AGATA - 2014-02-05, 16:01

Właśnie wróciłam z kolejnej komisji - teraz ok. 2 tyg.oczekiwań w niepewności. Bardzo jestem ciekawa co mi powiedzą.
Józefa - 2014-02-05, 16:10

AGATA napisał/a:
Właśnie wróciłam z kolejnej komisji - teraz ok. 2 tyg.oczekiwań w niepewności. Bardzo jestem ciekawa co mi powiedzą.

Będzie dobrze, nie ma się co martwić, chociaż wiadomo, że to nerwy, ale musi być dobrze
:radosne-sloneczko: :radosne-sloneczko:

AGATA - 2014-02-05, 17:03

Będzie dobrze, nie ma się co martwić, chociaż wiadomo, że to nerwy, ale musi być dobrze
:radosne-sloneczko: :radosne-sloneczko: [/quote]

mam taką nadzieję

Iwona 1972 - 2014-02-05, 23:49

AGATA napisał/a:

U mnie od razu mówią.Później tylko wysyłają orzeczenie.Nie trzeba czekać w stresie. :hoho:

zakrenata - 2014-02-06, 00:39

widzisz u mnie po komisji trzeba czekać ok. tygodnia czasem więcej
AGATA - 2014-02-06, 11:14

zakrenata napisał/a:

a mi powiedzieli ; 10 dni do 2-ch tyg. a tak poza tym to nawet nie wspomnieli co do decyzji.

zakrenata - 2014-02-07, 10:22

AGATA napisał/a:
zakrenata napisał/a:

a mi powiedzieli ; 10 dni do 2-ch tyg. a tak poza tym to nawet nie wspomnieli co do decyzji.

Agatko ja wczoraj odbierałam decyzę z komisji i dostałam I grupę i prawo do dodatku na 2 lata jak na pierwsze podejście to sukces- potem zobaczymy

AGATA - 2014-02-07, 12:13

Agatko ja wczoraj odbierałam decyzę z komisji i dostałam I grupę i prawo do dodatku na 2 lata jak na pierwsze podejście to sukces- potem zobaczymy[/quote]

To super ,fajnie że przyznali choć szkoda, że tylko dwa lata .
A miałaś komisję odnośnie stopnia niepełnosprawności i w związku z tym dostałaś zasiłek pielęgnacyj?

zakrenata - 2014-02-07, 12:56

Tak stopień umiarkowany niepełnosprawności w związku z kartą parkingową to mam już na stałe od lat ale pierwszy raz też dostałam na 3 lata potem za drugim razem na stałę a teraz właściwie nie sądzilam że dostanę znaczną niepełnosprawność ale chciałam stanąć aby lekarzy z orzecznictwa zainteresować naszą tu nie znaną chorobą ale mi przyznali czym mnie zadziwili

Ja nigdy na komisjach czy gdziekolwiek w urzędach jak poważna sprawa nie jestem sama nie piszę kto jest ze mną wszyscy się domyślą bo może za dużo o tym piszę i denerwuję tym innych ale dzięki Niemu na swojej drodze zawsze spotykam świetnych lekarzy też orzeczników i urzędników że nigdy nikt pod tym względem mnie nie potraktował z góry a wręcz odwrotnie (nie mogę pisać nieprawdy bo czyta to moja siostra )ale to nie jest moja zasługa tylko Tego który mnie nie odstępuje na krok

Ela - 2014-02-07, 15:07

zakrenata napisał/a:
Tak stopień umiarkowany niepełnosprawności w związku z kartą parkingową to mam już na stałe od lat ale pierwszy raz też dostałam na 3 lata potem za drugim razem na stałę a teraz właściwie nie sądzilam że dostanę znaczną niepełnosprawność ale chciałam stanąć aby lekarzy z orzecznictwa zainteresować naszą tu nie znaną chorobą ale mi przyznali czym mnie zadziwili

Ja nigdy na komisjach czy gdziekolwiek w urzędach jak poważna sprawa nie jestem sama nie piszę kto jest ze mną wszyscy się domyślą bo może za dużo o tym piszę i denerwuję tym innych ale dzięki Niemu na swojej drodze zawsze spotykam świetnych lekarzy też orzeczników i urzędników że nigdy nikt pod tym względem mnie nie potraktował z góry a wręcz odwrotnie (nie mogę pisać nieprawdy bo czyta to moja siostra )ale to nie jest moja zasługa tylko Tego który mnie nie odstępuje na krok
Po niedzieli chcę zawieźć swoje dokumenty. Nie mam jedynie jednego świadectwa pracy, za pracę dodatkową, rok na jakąś część etatu. Wystąpiłam o to Świadectwo, ale nie wiem, kiedy przyjdzie.
Nie wiem, jak mi potraktują druk ZUS Rp-6, gdzie miałam wpisać wszystkie okresy składkowe i nieskładkowe z moich wszystkich miejsc pracy.
Mam nadzieję, że będę mogła później dodać dane z tego zakładu?
A hak było u Was?
Wypełniałyście ten druk też, czy już miałyście naliczony kapitał początkowy?

Dorota75 - 2014-02-07, 15:50

Ela,

Tam bodajże we wniosku a rentę albo którymś innym dokumencie jest oytanie o kapitał początkowy . Czy ZUS ma go liczyc czy nie , ja nie miałam policzone i też zamierzałam to załatwiać , ale jak si dowiedziałam , że oni sami liczą to dałam spokoj. Zaraz po szkole byłam rok na bezrobociu więc to też musiałam udokumentować, ale to wystawiają takie zaświadcenie o tych okresach składkowych , nieskładkowych - bo ja miałam własną działalność też , a to już inaczej.

Dorota75 - 2014-02-07, 15:52

Aha ,

Mnie przeliczali rentę , więc jak czegoś nie mają a to dotrze do nich potem , a ma wpływ na wysokość renty to oni to biorą pod uwagę, ja miałam jakieś 100 zł. różnicy

zakrenata - 2014-02-07, 15:54

ponieważ od lat mam rentę z KRUS i już wszystko dawno naliczone to teraz za każdy razem jak składałam papiery w Powiecie do biura orzekania o stopniu niepełnosprawności to tylko wniosek wypełniałam i od specjalisty zaświadczenie o stanie zdrowia , wszelkie genetyczne badania związane z tą chorobą i czekałam na termin nie wiem jak ZUS do tego się odnosi ale takie dane to powinni rządać dopiero jak dadzą tę grupę i będą mieli płacić dodatek pielęgnacyjny
Ela - 2014-02-07, 18:33

Dzięki, postaram się wobec tego w poniedziałek to zawieźć
Dorota75 - 2014-02-16, 12:56

Elcia,

Czy już wszystko wiesz , jakie papiery trzeba złożyć ? Bo ja znalazłam taką rozpiskę co mi pani dała w ZUS co trzeba złożyć. Jak coś to Ci napiszę co tam mam .

Ela - 2014-02-16, 15:15

Już wiem i załatwiam.
Dorota75 - 2014-02-16, 16:57

Ela napisał/a:
Już wiem i załatwiam.

Oka ,
Super. To powodzenia.

Ela - 2014-02-16, 17:03

AGATA - 2014-02-23, 12:08

Muszę się podzielić niuusem, po raz kolejny -instytucja pod nazwą ZUS zaskoczyła mnie ogromnie --- 5 lutego miałam komisję odwoławczą w związku z decyzją o zasiłku opiekuńczym -do tej pory nie otrzymałam żadnej decyzji, a dostałam jakieś pieniądze zatytułowane - renta - i nie wiem co to może znaczyć bo kwota tego przelewu ni jak nie pasuje mi do świadczenia , a jak do nich dzwoniłam to powiedzieli mi że mają nawet miesiąc na rozpatrzenie wniosku. Czekam cały czas na jakieś pismo .
Ela - 2014-02-23, 14:24

żeby nie kazali Ci zwracać tego. Może na razie nie wydawaj tycjh pieniędzy?
AGATA - 2014-02-23, 17:53

OJOJJJJJ :-(
Faktycznie w tej firmie wszystko jest możliwe :deska: :deska:

Ela - 2014-02-23, 19:31

Napisz, jak się to skończy
AGATA - 2014-02-23, 21:06

Sama jestem bardzo ciekawa finiszu tej sprawy (jakby tak zebrać w kupę te nasze perypetie z TĄ firmą wyszła by niezła komedia) [{ALBO DRAMAT}]