Świadczenia i ulgi - renta
Dorota75 - 2013-12-13, 10:46
Mnie wysyłali 2 X pismo z kwotą renty .
Jak czegoś brakuje co ma wpływ na kwotę renty , to oni przeliczają to raz jeszcze . Ale jak zwykle najlepiej samemu mieć oko na to . Ja wyznaję zasadę - UMIESZ LICZYĆ , LICZ NA SIEBIE .
Ela - 2013-12-13, 14:09
| bialy_pl napisał/a: | do kogo powinienem się zgłosić,jeśli będę miał orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez niemiecką kasę chorych?
i czy wogóle powinienem powiadamiać o tym w Polsce? | W Polsce msisz mieć polskie orzeczenia
pewnie warto by byo, choć dla karty parkingowej, która obowiązuje równiez w Niemczech.
Dorota75 - 2013-12-14, 15:29
http://www.niepelnosprawn...44#.UqxrKdLuLIY
Ela - 2014-01-23, 19:03
Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?
Czy coś jeszcze jest potrzebne? Świadectwa pracy mam. Czekam jeszcze tylko na zaświadczenie o studiach.
Dorota75 - 2014-01-23, 19:06
| Ela napisał/a: | | :dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Strasznie on jest wielki, powiedzcie, Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić? |
Iwonka ,
Ty jesteś na czasie najbardziej
Iwona 1972 - 2014-01-23, 20:43
| Ela napisał/a: | :dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?
Czy coś jeszcze jest potrzebne? Świadectwa pracy mam. Czekam jeszcze tylko na zaświadczenie o studiach. |
Napisałam Ci wszystko co wiem na priv.
Dorota75 - 2014-01-23, 20:47
| Iwona 1972 napisał/a: | | Ela napisał/a: | :dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?
Czy coś jeszcze jest potrzebne? Świadectwa pracy mam. Czekam jeszcze tylko na zaświadczenie o studiach. |
Napisałam Ci wszystko co wiem na priv. |
WKOPAŁAM IWONKĘ , ALE CO TAM. DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW.
Iwona 1972 - 2014-01-23, 20:50
| Dorota75 napisał/a: | | Iwona 1972 napisał/a: | | Ela napisał/a: | :dance: Postanowiłam iść na rentę Tzn. chcę i muszę dalej pracować, ale niech Zus choć trochę mi płaci. Od strony medycznej to wszystko woiem, ale od ZUSu to nie bardzo. Szukłam po internecie oi znalazłam wniosek ZUS Rp-1R. Wy osoby doświadczone w walce z ZUSem, czy to jest to, co treba wypełnić?
Napisałam Ci wszystko co wiem na priv. |
WKOPAŁAM IWONKĘ , ALE CO TAM. DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW. | No właśnie
Dorota75 - 2014-01-24, 10:50
DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW
Iwona 1972 - 2014-01-24, 11:11
| Dorota75 napisał/a: | :radosne-sloneczko:
DZIĘKI MNIE MASZ DARMOWĄ REHABILITACJĘ PALCÓW |
Może moja wiedza TROCHĘ SIĘ ELI przyda.
Dorota75 - 2014-01-24, 14:12
| Iwona 1972 napisał/a: | | Dorota75 napisał/a: | :radosne-sloneczko:
Może moja wiedza TROCHĘ SIĘ ELI przyda. |
Na pewno,
O ile trafi na sensownych urzędników co raczej się gryzie i jest nierealne. Ale trzeba być dobrej myśli.
Iwona 1972 - 2014-01-24, 16:57
| Dorota75 napisał/a: | | Iwona 1972 napisał/a: | | Dorota75 napisał/a: | :radosne-sloneczko:
Może moja wiedza TROCHĘ SIĘ ELI przyda. |
Na pewno,
O ile trafi na sensownych urzędników co raczej się gryzie i jest nierealne. Ale trzeba być dobrej myśli. |
Też nie chciało mi się wierzyć,ale się sama przekonałam.
Ela - 2014-01-25, 09:30
Teraz ja przystępuję do boju z ZUSem
Dorota75 - 2014-01-25, 11:06
ELU,
POWODZENIA. PRZYDA SIĘ.
Ela - 2014-01-25, 11:38
Myślę, że powinnam dostać jakieś pieniądze od nich - niech mi płacą przynajmniej. Resztę sobie dorobię we własnej firmie
Dorota75 - 2014-01-25, 11:44
| Ela napisał/a: | Myślę, że powinnam dostać jakieś pieniądze od nich - niech mi płacą przynajmniej. Resztę sobie dorobię we własnej firmie |
Pewnie , zawsze możesz dorobić i ta kwota jest niemała o ile pamiętam. Byłam w szoku jak mi Pani w ZUS powiedziała. To jest 2 tysiące z czymś nawet.
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=52
Ewa - 2014-01-25, 13:05
No ładne rzeczy, żebym musiała się z forum dowiadywać, co moja mama robi. Ostatnio, jak dzwonię, to jest albo w pracy zajęta albo po pracy zmęczona
Ela - 2014-01-25, 13:41
już dzwonię do Ciebie - nie będzie,my przez Forum się porozumiewać, masz rację
Dorota75 - 2014-01-25, 13:50
| Ela napisał/a: | już dzwonię do Ciebie - nie będzie,my przez Forum się porozumiewać, masz rację |
No tak,
Wszechobecny internet
Ewa - 2014-01-25, 19:40
Nie tyle internet, co wieczny brak czasu mamy. Dzisiaj też nie pogadałyśmy zbyt dużo, bo akurat teściowa przyszła pomóc z szykowaniem pokoiku dla małej.
Ela - 2014-01-30, 17:51
Własnie wróciłam z ZUS i dowiedziałam się, że muszę wypełnić kilometrowy ZUS Rp-6. Trzeba mieć zdrowie, by dostać rentę
AGATA - 2014-01-30, 20:36
Oj tak, i na dodatek przejść na utrzymanie męża (jak ja), w związku z tym , że odwoływałam się odnośnie zabrania zasiłku pielęgnacyjnego, wstrzymali mi też wypłatę renty( bo to jedna spraw), 5.02. mam ponowną komisję i okaże się co mi dadzą , a do tej pory "zęby w ścianę".
Ela - 2014-01-31, 07:25
Dziś już mam lepszy nastrój niż wczoraj. Będę
Ania - 2014-01-31, 09:07
Jaka radość w człowieku, kiedy nastrój pogodny , nawet walka z Zusem nie jest taka straszna.
do przodu
Iwona 1972 - 2014-01-31, 09:29
| Ania napisał/a: | :kwiatek1:
Jaka radość w człowieku, kiedy nastrój pogodny , nawet walka z Zusem nie jest taka straszna.
do przodu |
Straszna Aniu.Sama się przekonałam.
Ania - 2014-01-31, 09:42
Emeryt-ja nie wiem złożyłam wymagane dokumenty , chyba 6 kartek ,zrobiono mi symulację,że korzystniej wziąść 10 lat i przyszła odpowiedż .
Iwona 1972 - 2014-01-31, 19:15
| Ania napisał/a: | :slonce2:
Emeryt-ja nie wiem złożyłam wymagane dokumenty , chyba 6 kartek ,zrobiono mi symulację,że korzystniej wziąść 10 lat i przyszła odpowiedż .
|
No to masz szczęście
AGATA - 2014-02-05, 16:01
Właśnie wróciłam z kolejnej komisji - teraz ok. 2 tyg.oczekiwań w niepewności. Bardzo jestem ciekawa co mi powiedzą.
Józefa - 2014-02-05, 16:10
| AGATA napisał/a: | | Właśnie wróciłam z kolejnej komisji - teraz ok. 2 tyg.oczekiwań w niepewności. Bardzo jestem ciekawa co mi powiedzą. |
Będzie dobrze, nie ma się co martwić, chociaż wiadomo, że to nerwy, ale musi być dobrze
AGATA - 2014-02-05, 17:03
Będzie dobrze, nie ma się co martwić, chociaż wiadomo, że to nerwy, ale musi być dobrze
[/quote]
mam taką nadzieję
Iwona 1972 - 2014-02-05, 23:49
| AGATA napisał/a: | | Właśnie wróciłam z kolejnej komisji - teraz ok. 2 tyg.oczekiwań w niepewności. Bardzo jestem ciekawa co mi powiedzą. |
U mnie od razu mówią.Później tylko wysyłają orzeczenie.Nie trzeba czekać w stresie.
zakrenata - 2014-02-06, 00:39
widzisz u mnie po komisji trzeba czekać ok. tygodnia czasem więcej
AGATA - 2014-02-06, 11:14
| zakrenata napisał/a: | | widzisz u mnie po komisji trzeba czekać ok. tygodnia czasem więcej |
a mi powiedzieli ; 10 dni do 2-ch tyg. a tak poza tym to nawet nie wspomnieli co do decyzji.
zakrenata - 2014-02-07, 10:22
| AGATA napisał/a: | | zakrenata napisał/a: | | widzisz u mnie po komisji trzeba czekać ok. tygodnia czasem więcej |
a mi powiedzieli ; 10 dni do 2-ch tyg. a tak poza tym to nawet nie wspomnieli co do decyzji. |
Agatko ja wczoraj odbierałam decyzę z komisji i dostałam I grupę i prawo do dodatku na 2 lata jak na pierwsze podejście to sukces- potem zobaczymy
AGATA - 2014-02-07, 12:13
Agatko ja wczoraj odbierałam decyzę z komisji i dostałam I grupę i prawo do dodatku na 2 lata jak na pierwsze podejście to sukces- potem zobaczymy[/quote]
To super ,fajnie że przyznali choć szkoda, że tylko dwa lata .
A miałaś komisję odnośnie stopnia niepełnosprawności i w związku z tym dostałaś zasiłek pielęgnacyj?
zakrenata - 2014-02-07, 12:56
Tak stopień umiarkowany niepełnosprawności w związku z kartą parkingową to mam już na stałe od lat ale pierwszy raz też dostałam na 3 lata potem za drugim razem na stałę a teraz właściwie nie sądzilam że dostanę znaczną niepełnosprawność ale chciałam stanąć aby lekarzy z orzecznictwa zainteresować naszą tu nie znaną chorobą ale mi przyznali czym mnie zadziwili
Ja nigdy na komisjach czy gdziekolwiek w urzędach jak poważna sprawa nie jestem sama nie piszę kto jest ze mną wszyscy się domyślą bo może za dużo o tym piszę i denerwuję tym innych ale dzięki Niemu na swojej drodze zawsze spotykam świetnych lekarzy też orzeczników i urzędników że nigdy nikt pod tym względem mnie nie potraktował z góry a wręcz odwrotnie (nie mogę pisać nieprawdy bo czyta to moja siostra )ale to nie jest moja zasługa tylko Tego który mnie nie odstępuje na krok
Ela - 2014-02-07, 15:07
| zakrenata napisał/a: | Tak stopień umiarkowany niepełnosprawności w związku z kartą parkingową to mam już na stałe od lat ale pierwszy raz też dostałam na 3 lata potem za drugim razem na stałę a teraz właściwie nie sądzilam że dostanę znaczną niepełnosprawność ale chciałam stanąć aby lekarzy z orzecznictwa zainteresować naszą tu nie znaną chorobą ale mi przyznali czym mnie zadziwili
Ja nigdy na komisjach czy gdziekolwiek w urzędach jak poważna sprawa nie jestem sama nie piszę kto jest ze mną wszyscy się domyślą bo może za dużo o tym piszę i denerwuję tym innych ale dzięki Niemu na swojej drodze zawsze spotykam świetnych lekarzy też orzeczników i urzędników że nigdy nikt pod tym względem mnie nie potraktował z góry a wręcz odwrotnie (nie mogę pisać nieprawdy bo czyta to moja siostra )ale to nie jest moja zasługa tylko Tego który mnie nie odstępuje na krok |
Po niedzieli chcę zawieźć swoje dokumenty. Nie mam jedynie jednego świadectwa pracy, za pracę dodatkową, rok na jakąś część etatu. Wystąpiłam o to Świadectwo, ale nie wiem, kiedy przyjdzie.
Nie wiem, jak mi potraktują druk ZUS Rp-6, gdzie miałam wpisać wszystkie okresy składkowe i nieskładkowe z moich wszystkich miejsc pracy.
Mam nadzieję, że będę mogła później dodać dane z tego zakładu?
A hak było u Was?
Wypełniałyście ten druk też, czy już miałyście naliczony kapitał początkowy?
Dorota75 - 2014-02-07, 15:50
Ela,
Tam bodajże we wniosku a rentę albo którymś innym dokumencie jest oytanie o kapitał początkowy . Czy ZUS ma go liczyc czy nie , ja nie miałam policzone i też zamierzałam to załatwiać , ale jak si dowiedziałam , że oni sami liczą to dałam spokoj. Zaraz po szkole byłam rok na bezrobociu więc to też musiałam udokumentować, ale to wystawiają takie zaświadcenie o tych okresach składkowych , nieskładkowych - bo ja miałam własną działalność też , a to już inaczej.
Dorota75 - 2014-02-07, 15:52
Aha ,
Mnie przeliczali rentę , więc jak czegoś nie mają a to dotrze do nich potem , a ma wpływ na wysokość renty to oni to biorą pod uwagę, ja miałam jakieś 100 zł. różnicy
zakrenata - 2014-02-07, 15:54
ponieważ od lat mam rentę z KRUS i już wszystko dawno naliczone to teraz za każdy razem jak składałam papiery w Powiecie do biura orzekania o stopniu niepełnosprawności to tylko wniosek wypełniałam i od specjalisty zaświadczenie o stanie zdrowia , wszelkie genetyczne badania związane z tą chorobą i czekałam na termin nie wiem jak ZUS do tego się odnosi ale takie dane to powinni rządać dopiero jak dadzą tę grupę i będą mieli płacić dodatek pielęgnacyjny
Ela - 2014-02-07, 18:33
Dzięki, postaram się wobec tego w poniedziałek to zawieźć
Dorota75 - 2014-02-16, 12:56
Elcia,
Czy już wszystko wiesz , jakie papiery trzeba złożyć ? Bo ja znalazłam taką rozpiskę co mi pani dała w ZUS co trzeba złożyć. Jak coś to Ci napiszę co tam mam .
Ela - 2014-02-16, 15:15
Już wiem i załatwiam.
Dorota75 - 2014-02-16, 16:57
| Ela napisał/a: | | Już wiem i załatwiam. |
Oka ,
Super. To powodzenia.
Ela - 2014-02-16, 17:03
AGATA - 2014-02-23, 12:08
Muszę się podzielić niuusem, po raz kolejny -instytucja pod nazwą ZUS zaskoczyła mnie ogromnie --- 5 lutego miałam komisję odwoławczą w związku z decyzją o zasiłku opiekuńczym -do tej pory nie otrzymałam żadnej decyzji, a dostałam jakieś pieniądze zatytułowane - renta - i nie wiem co to może znaczyć bo kwota tego przelewu ni jak nie pasuje mi do świadczenia , a jak do nich dzwoniłam to powiedzieli mi że mają nawet miesiąc na rozpatrzenie wniosku. Czekam cały czas na jakieś pismo .
Ela - 2014-02-23, 14:24
żeby nie kazali Ci zwracać tego. Może na razie nie wydawaj tycjh pieniędzy?
AGATA - 2014-02-23, 17:53
OJOJJJJJ
Faktycznie w tej firmie wszystko jest możliwe
Ela - 2014-02-23, 19:31
Napisz, jak się to skończy
AGATA - 2014-02-23, 21:06
Sama jestem bardzo ciekawa finiszu tej sprawy (jakby tak zebrać w kupę te nasze perypetie z TĄ firmą wyszła by niezła komedia) [{ALBO DRAMAT}]
|
|
|