To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

W wolnym czasie - Co ciekawego u nas? (część 3.)

Iwona 1972 - 2013-11-25, 13:50

Dorota75 napisał/a:
Iwona 1972 napisał/a:
No to wszystko jasne. :smiech: :smiech: :smiech: Mój to leniuch ,dopiero o siódmej to ledwo wstaje. :Oam: :Oam: :Oam:

Muszę od Niej wymagać bo co ja potem zrobię sama ? Modlę się żeby Ona nie była chora . Ale gdyby nie to niestety na Nia spadnie większość obowiązków :-? :-?

Mój synek nie bierze do głowy. :olaie: :olaie: :olaie:

Dorota75 - 2013-11-25, 13:57

Moja też by chętnie olała sprawę . Ale wymagam i już. Buntuje się , wymyśla , ale co . Jakoś coś tam robi . A ile się przy tym nastęka , napyskuje
Iwona 1972 - 2013-11-25, 14:04

Dorota75 napisał/a:
Moja też by chętnie olała sprawę . Ale wymagam i już. Buntuje się , wymyśla , ale co . Jakoś coś tam robi . A ile się przy tym nastęka , napyskuje

Ja już nie mam siły na walkę z nim.Może sam zrozumie i zacznie pomagać.Ma kim się wyręczać na razie. :evil: :evil: :evil:

Dorota75 - 2013-11-25, 15:19

To ja się przenoszę tu ,
Coby Eli roboty jak wróci nie robić. Odkurzyłam , gimnastyka była :rotfl: :rotfl:
Teraz mały odpoczynek :dancer:

Ela - 2013-11-25, 18:14

Dzięki :radosne-sloneczko: jeszcze nie wróciłam, zabieram sięm za ;pracę , na razie pa :kon1:
Dorota75 - 2013-11-25, 19:00

:rzut-milosci:
AGATA - 2013-12-02, 20:25
Temat postu: rehabilitacja z ZUS
Czy ktoś z Was korzystał z sanatorium organizowanego przez ZUS. jak to wygląda ?Właśnie złożyłam w ZUS-ie wniosek o "leczenie sanatoryjne", ciekawe czy rozpatrzą go pozytywnie , bo podobno takie coś jest dla osób pracujących, ale kobitka która przyjmowała mój wniosek o rentę, kazała złożyć.
Iwona 1972 - 2013-12-02, 20:31

Ja Agatko nie mam doświadczenia.Dopiero zaczynam tą walkę. :deska:
AGATA - 2013-12-02, 20:36

to ja już prawie weteranka :clapping: ,ale tylko w sprawach rentowych :dance:
zakrenata - 2013-12-02, 21:40

z ZUS to jak ja z KRUS nim dostałam rente to mnie sami wysyłali za darmo (bo z fuduszu się trochę dopłaca ok 300 zł.)ale jak poszłam na rentę to nie dali mi już ani razu sama jeździłam z funduszu bo staję na komisję co 2 lata " jestem za młoda na stałą "ale żeby mieć papier jeździłam sama oni już nie wysyłają jak się nie rokuje to nikt na komisji nie pyta,radzi że nie muszą za nas płacić z KRUS należało by mi się co roku a z funduszu co 18 miesięcy po co mają wpadać w koszty jak już się nie jest na zwolnieniu lekarskim
AGATA - 2013-12-02, 21:56

Właśnie - jestem bardzo ciekawa , jak mnie potraktują, słyszałam że wysyłają tylko tych na zwolnieniu i Im dopłacają ,ale dlaczego w takim razie kazano mi złożyć wniosek,
zakrenata - 2013-12-02, 22:58

Aga tego nie wiem może z raz ci dadzą ale wiem że ZSUS jeszcze gorszy pod tym względem niż KRUS widziałaś tych wszystkich zdrowych facetów w Aleksandrowie to ci wszyscy co na zwolnieniach lekarskich z ZUSU nie zależało im na rehabilitacji jak im kazali 15 minut pedałować rowerkiem to nawet ten młody rehabilitant się śmiał że nic ponadto nie ćwiczą nie tak jak my tylko się miejsce zwolniło to już okupowałyśmy bieżnię czy inne maszyny
AGATA - 2013-12-03, 11:33

Dokładnie tak , na chorych to Oni nie wyglądali :dance:
AGATA - 2013-12-03, 13:41

Kochani- muszę się podzielić najnowszymi wieściami - właśnie odwiedził mnie listonosz :kon1: przyniósł polecony z NFZ-tu, a w nim skierowanie na leczenie uzdrowiskowe do Ciechocinka od 02.01.2014r. jestem w ciężkim szoku :lol: :olala:
Iwona 1972 - 2013-12-03, 13:58

To super wiadomość :!: Masz prezent na święta :radosne-sloneczko:
Ela - 2013-12-03, 14:17

fajnie, cieszę się też
anna - 2013-12-03, 14:21

:dance: do jakiego,osrodka masz skierowanie :bujawka:
AGATA - 2013-12-03, 15:24

Będę w Domu Zdrojowym na ul. Leśnej , :dance:
moje zdziwienie jest tam większe , że byłam tam w kwietniu tego roku. :roll:

anna - 2013-12-03, 16:13

była tam mojja kuzynka chor5a na stwardnienie rozsianee
zakrenata - 2013-12-03, 17:30

w tym uzdrowisku byłam to wielki 4 piętrowy gmach ładnie położony na końcu alei kwiatowej szkoda że zimą . basen i olbrzymie zaplwcze rehabilitacyjne właśnie tam szukałam między innymi dla nas zaplecza ale do końca roku muszę czekać na oferty tam rehabilitują nawet po ciężkich udartach bo to dla ZUSU miejsce częstych skierowń w ramach zwolnienia lekarskiego i pełnej rehabilitacji mam z tamtąd miłe wspomnienia teraz to pewnie tam jeszcze lepiej jedzenie było dobre też lżewjsze jak ktoś chciał tak że ci zazdrtoszczę ja dopiero w Ciechoicinku będę za 18 miesięcy bo tyle u nas się czeka w funduszu ale od lat tam jeżdzę więc znam teren nie tak łatwo dostać się do Ciuechocinka choć wiele sanatorii
zakrenata - 2013-12-03, 17:39

on jest bardzo dostosowany nawet do tych na wózku windy wszystko obszerne hole stołówka wtedy parę lat temu a teraz to pewnie jeszcze lepiej tam, żeby ceny mieli tam konkurencyjne w co wątpię jak w Aleksandrowie to było by dla nas najlepsze miejsce baseny solankowe siłownie sama zobaczysz opowiesz jak wrócisz
zakrenata - 2013-12-03, 18:06

Agata nie wiem co nacisnełam ale twokje posty pisze że są u mnie ignorowane muszę ich ekstra otwierać nie wiem czy u was też to widać bo przercież nie ignoruję cię ratunku :deska:
zakrenata - 2013-12-03, 18:15

o rany próbowałam i was odzyskałam przez przypadek mam nową umiejętność
Ela - 2013-12-03, 19:05

Bardzo łatwo kogoś zignorować, bo ignoruj jest obok cytuj :radosne-sloneczko:
AGATA - 2013-12-03, 20:29

Ja Ciebie ni mam zamiaru ignorować :serce: i sama nie chciałabym być :hoho:
a nawet nie zauważyłam , ze coś jest nie tak :bujawka:

AGATA - 2013-12-03, 20:38

Tak jak pisałam wcześniej - byłam tam w kwietniu, więc wspomnienia mam jeszcze "ciepłe",
najbardziej z tego wszystkiego podobał mi się basen, :bum-cyk:

zakrenata - 2013-12-04, 17:00

Agatka jak to jest chciałam zapytać że byłaś dopiero i znów dostałaś bo ja muszę czekać 18 miesięcy na przydział z funduszu bo z KRUS już nie chcą mi dawać jak nie rokuję ?
AGATA - 2013-12-04, 18:34

Reniu -mam tak często ,bo z naszą chorobą i orzeczeniem o niepełnosprawności możemy korzystać co roku -przynajmniej tak mi powiedziała moja rodzinna p. doktor, a skierowanie miałam nie do sanatorium a na leczenie uzdrowiskowe - szpitalne . wniosek ten złożyłam jak przyznali mi ten kwietniowy pobyt i zupełnie nie spodziewałam się tak szybkiego rozpatrzenia tego wniosku.
zakrenata - 2013-12-04, 22:09

czy orzeczenie o niepełnosprawności to jest ta tzw. 2 grupa już czy jak się ma pierwszą ona inaczej się nazywa zapomniałam i dodatek pielęgnacyjny bo dopiero na tę pierwszą będę składać papiery bo rentę mam z KRUS tam nie ma grup albo jesteś zdolny do pracy i nie masz renty albo jak ja całkowicie nie zdolna i mam rente ale 2 grupę to stawałam na inną KOMISJĘ w powiecie składałam tam składałam papiery bo potrzebowałam żeby dostrać kartę parkingową a teraz wy niektórzy macie 1 to też chcę próbować mam papiery wypełnione przez neurolog i zobaczę
katarzynab_81 - 2013-12-04, 22:16

Reniu spróbować zawsze można nikt cię za to nie zabije mi się za pierwszym razem udało a to było ponad 10 lat temu :bujawka: :slonce2:
franek - 2013-12-04, 23:06

zakrenata napisał/a:
czy orzeczenie o niepełnosprawności to jest ta tzw. 2 grupa już czy jak się ma pierwszą ona inaczej się nazywa zapomniałam i dodatek pielęgnacyjny bo dopiero na tę pierwszą będę składać papiery bo rentę mam z KRUS tam nie ma grup albo jesteś zdolny do pracy i nie masz renty albo jak ja całkowicie nie zdolna i mam rente ale 2 grupę to stawałam na inną KOMISJĘ w powiecie składałam tam składałam papiery bo potrzebowałam żeby dostrać kartę parkingową a teraz wy niektórzy macie 1 to też chcę próbować mam papiery wypełnione przez neurolog i zobaczę

Są dwa Miejsca gdzie możemy uzyskać coś z tytułu naszej niesprawności.

ZUS -

1. orzeczenie może być o niesprawności "umiarkowanej" tzw. II grupa. - renta
2. orzeczenie o niepełnosprawności znacznej tzw. I grupa - renta (taka samo jak w przypadku II grupy) plus dodatek 203,- zł

Gmina -

1, Orzeczenie o niepełnosprawności "umiarkowanej" - świadczenia m. in. Karta parkingowa.
2. Orzeczenie o niepełnosprawności "znacznej" - to co w pkt. 1 plus dodatek 153,- zł

zakrenata - 2013-12-05, 10:06

dzięki Prezesie w poniedziałekm składam do powiatu papiery na zmianę grupy bo mam umiarkowaną a będę próbować na zmianę na znaczny stopień niepełnosprawności i dodatek nie wiem czy u nas będą znać tę chorobę bo na tamtą grupę stawałam do ortopedy i od nigo dostałam rente ale dzięki za informację jestem zagubiona w gąszczu tych przzepisów w Warszawie to i o rehabilitacji więcej wiedzą i co im się z funduszu należy a ja błądzę nic nie wiem no i mam daleko do większego miasta więc takich możliwości jak nawet moja siostra na rehabilitację nie mam, u nas to tylko prądy i masarze a na razie sanatorium z funduszu co 18 miesięcy trzeba trwać nadzieja w Bogu żebym tak szybko choroba nie postępowała i dzięki niemu tak na razie jest
Beata - 2013-12-05, 11:06

Ja mam orzeczenie o niepełnosprawności z ZUS ,to jest tzw.2 grupa i drugie orzeczenie z powiatu ,gdzie mam stopień umiarkowany , ale mi napisali , że niepełnosprawność istnieje od urodzenia i dostaję ten dodatek 153 zł z powiatu , trzeba przedstawić wynik badania genetycznego , albo opinię od neurologa , chyba , że Ci dadzą znaczny stopień wtedy dodatek Ci się należy bez niczego
Ela - 2013-12-05, 13:12

franek napisał/a:
Są dwa Miejsca gdzie możemy uzyskać coś z tytułu naszej niesprawności.

ZUS -

1. orzeczenie może być o niesprawności "umiarkowanej" tzw. II grupa. - renta
2. orzeczenie o niepełnosprawności znacznej tzw. I grupa - renta (taka samo jak w przypadku II grupy) plus dodatek 203,- zł

Gmina -

1, Orzeczenie o niepełnosprawności "umiarkowanej" - świadczenia m. in. Karta parkingowa.
2. Orzeczenie o niepełnosprawności "znacznej" - to co w pkt. 1 plus dodatek 153,- zł
Niezupełnie, ZUS orzeka o niezdolności do pracy - może być całkowita lub częściowa, a także niezdolność do samodzielnej egzystencji i wtedy jest chyba też zasiłek pielęgnacyjny.

A o niepełnosprawności orzekają Powiatowe Zespoły ds Orzekania o Niepelnosprawności przy PCPRach. i tam może być lekka, umiarkowana i całkowita.

Ela - 2013-12-05, 13:18

zakrenata napisał/a:
u nas to tylko prądy i masarze a na razie sanatorium z funduszu co 18 miesięcy trzeba trwać nadzieja w Bogu żebym tak szybko choroba nie postępowała i dzięki niemu tak na razie jest
\Reniu, idź jeszcze do neurologa, poproś o skierowanie do oddziału rehabilitacyjnego, to jest coś innego niż sanatorium, wybierz sobie sama jakiś dobry ośrodek z dobrą rehabilitacją.
zakrenata - 2013-12-05, 14:03

dzięki dziewczyny teraz wiem co dalej po mału dojdę do celu zobaczę co orzekną na komisji ,umiarkowany mam czyli 2 grupę na stałe to jej mi nie zabiorą a spróbować ją przekształcić na inną nie zaszkodzi najwyżej nie dadzą zawsze można próbować jak się pogorszy :dzieki:
franek - 2013-12-05, 23:28

Ela napisał/a:
Niezupełnie, ZUS orzeka o niezdolności do pracy - może być całkowita lub częściowa, a także niezdolność do samodzielnej egzystencji i wtedy jest chyba też zasiłek pielęgnacyjny.

A o niepełnosprawności orzekają Powiatowe Zespoły ds Orzekania o Niepelnosprawności przy PCPRach. i tam może być lekka, umiarkowana i całkowita.

Ni ma sensu się spierać ZUS orzeka o niezdolności do pracy -tylko lub dodaje do tego niezdolność do samodzielnej egzystencji. I wtedy jest dodatek.

Pisząc "Gmina" miałem na myśli MOPS ja taką decyzję miałem . Zespół orzeka ale dodatek "daje" MOPS. - to był taki skrót myślowy.

Wpis jest po to żeby "ludzie" wiedzieli że są dwa miejsca aplikowania o pomoc. Napisałem swoje doświadczenia zarówno z ZUS jak i z "Gminą". Tak jest w Olsztynie może w innych miastach jest inaczej. Ale co do zasady jest tak samo

Ela - 2013-12-06, 07:27

Nie chodzi o sprzeczanie, ale ale według tego, co piszesz, u nas tak jest - z MOPSu można dostać jalieś zapomogi tylko, a te orzeczenia nie wydaje gmina, czyli MOPS, tylko ta komisja PZOON, która jewst najczęściekj przy PCPRach, czasem to może być przy gminie, ale to raczej rzadkość. u nas zupełnie nie przy gminie, nawet w innym mieście.

To na marginesie tylko, ale chcę poprosić o modlitwę, tych, co się modlą, bo zapowiadają na Dolnym Śląsku wichury do 70 - 90 km/godz w porywach. A juz za oknem zaczyna wiać. ;-)

franek - 2013-12-06, 08:24

Ela napisał/a:
Nie chodzi o sprzeczanie, ale ale według tego, co piszesz, u nas tak jest - z MOPSu można dostać jalieś zapomogi tylko, a te orzeczenia nie wydaje gmina, czyli MOPS, tylko ta komisja PZOON, która jewst najczęściekj przy PCPRach, czasem to może być przy gminie, ale to raczej rzadkość. u nas zupełnie nie przy gminie, nawet w innym mieście.

Orzeczenie tak ale dla mnie 153 płacił MOPS na podstawie tego Orzeczenia - W domyśle to był Prezydent Miasta ale w Olsztynie widocznie On wyznaczył MOPS do wypłat tego dodatku.

Była taka nawet śmieszna sytuacja że musiałem 765,- zł zwracać do MOPS-u bo ZUS dał mi od lipca swoje 203 zł . A dwóch nie można mieć . Podsumowując nas (w Olsztynie) to MOPS płaci dodatek 153,- zł.

Beata - 2013-12-06, 12:01

Ela napisał/a:

To na marginesie tylko, ale chcę poprosić o modlitwę, tych, co się modlą, bo zapowiadają na Dolnym Śląsku wichury do 70 - 90 km/godz w porywach. A juz za oknem zaczyna wiać. ;-)

U nas też wieje , w nocy dwa razy wyłączyli prąd , miejmy nadzieję , że wszystko dobrze się skończy , piosenka , która dziś usłyszałam w radiu jest może trochę świąteczna , ale dodała mi nadziei na lepsze jutro , to dla Was i "żeby nas Anieli w swej opiece mieli "
http://www.youtube.com/watch?v=dFLQ0SbnzVg

franek - 2013-12-06, 12:28

Ela napisał/a:

Zapewniam o modlitwie

anna - 2013-12-06, 12:28

:dzieki: :serce: :Oam:
Ela - 2013-12-06, 14:32

też dziękuję za modlitwe, na razie cisza, tylko zaczął prószyć śnieg, ale do tego :balwan_1: jeszcze daleko na szczęście :radosne-sloneczko:
zakrenata - 2013-12-06, 17:43

od wczoraj wicher wieje więcej pradu nie ma niż jest dlatego teraz dopiero siadłam czytać ja pisałam że do powiatu składam bo nie wiem jak to się nazywa ale tam za każdy raz biorę papiery i tam składam wypełnione wnioski i opinię lekarza a oni mnie wzywają na komisję i oni przysyłają mi decyzję a muszę tam składać bo Krus daje mi rentę ale nie określa grupy można być zdolnym do pracy w gospodarsywie rolnym to wytedy niezależnie od choroby nie dadzą nie ma z nimi dyskusji pozostaje odwołanie do sądu i do Gdańska a ja miałam szczęście od razu w 2005 roku dostałam na nogi i kręgosłup a staję co 2 lata bo KRUS nie ma zwyczaju młodym dawać na stałę a nuż bym cudownie ozdrowiała
zakrenata - 2013-12-06, 18:01

a wracając do wichury to od wczoraj popołudnia nie wiem ale najmniej 80 km. na godzinę całą noc nie spałam i dziś pewnie to samo a wymodliłam się nie wiem ile ,ale dzięki Bogu nic nie zdarło "na razie" bo 11 lat temu uszkodziło mi dach trochę na domu ale więcej na garażu dlatego zawsze mam z powodu wiatru traumę i siedzę choć by w nocy ubrana na "baczność" a gromnica pali się prawie non stop :cry: :cry:
Ania - 2013-12-06, 18:22

:balwan:
wichura okropieństwo, huczy buczy i przynosi strach , u mnie cały dzień nie ma wody , dobrze,że jest gaz i światło.
Składam dzięki,za to ,ze jestem na emeryturze i nie muszę zbierać dokumentów, zaświadczeń,stawać na komisję i nie wiem co jeszcze.Jaka jestem szczesliwa,że nie muszę doświadczać tego co Wy.
Pozdrawiam. :hoho: :hoho: :hoho: :hoho:

Ela - 2013-12-06, 18:37

Właśnie zadzwoniłam do Ewy, zaniepokojona tym, co się dzieje we Wrocławiu, ale u niej woda jest, mieszka w ok/. Pomorskiej. Tylko dachówek kilka z dachu spadło.
a u nas na razie słychać wiatr, pada śnieg, ale jakoś w miarę spokojnie

bialy_pl - 2013-12-06, 18:39

A u mnie Xawier powoli dociera :hoho:
anna - 2013-12-06, 18:51

w Kaliszu w ciagu godziny zrobiło się białoi strasznie wieje az kot sie boi :balwan_1: :balwan:
AGATA - 2013-12-06, 20:22

A u mnie mało , że wieje to jeszcze cały dzień nie miałam prądu :wawa:
MASAKRA