To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Świadczenia i ulgi - renta

franek - 2013-12-01, 00:08

Iwona 1972 napisał/a:

Czemu tak długo :?: Mi mówili,że czeka się ok miesiąca na komisję.

G łównie dlatego że moje dokumenty w ZUS "zaginęły" Raz urlop dwa moje konta w ZUS wymagało sporo wyjaśnień . Jak już to załatwili to poszło szybko 1,5 miesiąca

franek - 2013-12-01, 00:13

Iwona 1972 napisał/a:

Ja mam nadzieję,że dzięki Frankowi będą wiedzieć w ZUS o naszej chorobie . :idea:

Pisałem już możesz powołać się na mnie. Następną osobą będzie Wandzia - moja siostra też chcemy wykorzystać mój przypadek

Ania - 2013-12-01, 20:31

:kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1:
Tyle Twoich starań,tyle zawirowań , czekania i załatwiania, można powiedzieć dosyć, ale trzeba się starać i walczyć o swoje.Życzę oby wszystkie starania przyniosły pozytywny skutek i otrzymałaś rentę. :kotek1: :kotek1:

Iwona 1972 - 2013-12-01, 20:57

Ania napisał/a:
:kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1:
Tyle Twoich starań,tyle zawirowań , czekania i załatwiania, można powiedzieć dosyć, ale trzeba się starać i walczyć o swoje.Życzę oby wszystkie starania przyniosły pozytywny skutek i otrzymałaś rentę. :kotek1: :kotek1:

To jeszcze nie koniec Aniu Teraz czekam na komisję,później 30 dni na uprawomocnienie orzeczenia. :deska:

AGATA - 2013-12-04, 14:37

Właśnie wróciłam do domu z komisji lekarskiej i jestem bardzo niepocieszona , p. doktor orzekająca była tak mało rozmowna, że nic nie wiem a jak zapytałam o to jak jest Jej decyzja powiedziała ,ze wszystkiego się dowiem jak pocztą przyślą decyzję. :wawa:
teraz na listonosza będę czekać jak na "zbawienie". :hoho:

katarzynab_81 - 2013-12-04, 16:03

trzymam kciuki żeby było po twojej myśli wszystko :drzewo-tanczy:
Iwona 1972 - 2013-12-04, 17:42

AGATA napisał/a:
Właśnie wróciłam do domu z komisji lekarskiej i jestem bardzo niepocieszona , p. doktor orzekająca była tak mało rozmowna, że nic nie wiem a jak zapytałam o to jak jest Jej decyzja powiedziała ,ze wszystkiego się dowiem jak pocztą przyślą decyzję. :wawa:
teraz na listonosza będę czekać jak na "zbawienie". :hoho:

Ja się zastanawiam,czy nasza dalsza egzystencja zależy od orzecznika ZUS.Jego wiedzy,bądź niewiedzy na temat ataksji móżdżkowo-rdzeniowej :roll: .Zgadzam się,że każdy z nas ma inny postęp choroby i może mieć inny stopień niepełnosprawności.

Byłaś sama Agatko na tym badaniu?Nie martw się,bo to byłby absurd,jakby źle orzekli.Ja jeszcze czekam na komisję.Bardzo długo to wszystko trwa.Dobrze mówiłyście. :deska:

AGATA - 2013-12-04, 18:46

Na tym badaniu byłam z córką, p. doktor Ją widziała bo pytała z kim jestem i wychodziła do niej prosiła o ksero dokumentów, a i będąc w gabinecie na tym nieszczęsnym badaniu troszkę (naprawdę troszkę )zachwiałam się i nie żałowałam tego :-?
A najbardziej ruszyło mnie to , że nic mi nie powiedziała.

Rysia - 2013-12-04, 19:20

[quote="AGATA"]Właśnie wróciłam do domu z komisji lekarskiej JA jak stanęłam to chyba przed tą samą Dr. orzecznik..bo w milczeniu.Osłuchała ,zapytała o przebyte choroby.Jak usiłowałam coś powiedziec to powiedziała że wszystko jest w papierach.[Nawet myślałam że to pielęgniarka.a ja tak chciałam jej życie opowiedziec]Listonosz przyniósł wiadomośc NIEPEŁNOSPRAWNOŚC W STOPNIU LEKKIM.Dobrze że mogę pracowac. :dancer: :dancer:
franek - 2013-12-04, 22:55

AGATA napisał/a:
Na tym badaniu byłam z córką, p. doktor Ją widziała bo pytała z kim jestem i wychodziła do niej prosiła o ksero dokumentów, a i będąc w gabinecie na tym nieszczęsnym badaniu troszkę (naprawdę troszkę )zachwiałam się i nie żałowałam tego :-?
A najbardziej ruszyło mnie to , że nic mi nie powiedziała.

Szkoda że nie weszłyście razem . Ja miałem żonę cały czas "przy sobie" Ona pomagała mi we wszystkim (pisałem Ci o tym )

AGATA - 2013-12-05, 11:41

Dokładnie -pisałeś , ale p. doktor akurat wyjrzała na korytarz i mam nadzieję widziała jak córka mi pomagała ubrać się do wyjścia.
AGATA - 2013-12-05, 11:43

wiem ,że teraz to "musztarda po obiedzie "mam tylko nadzieję, że pozostawią mnie na takich samych warunkach.
Dorota75 - 2013-12-09, 09:02

A ja tam , na komisję odwoławczą od orzeczenia o stopniu niepełnosprawności poszłam z Marcinem , ledwo szłam z Nim ledwo gadałam, powiedziałam , że w zasadzie przy każdej czynności potrzebuję pomocy . A i tak dostałam stopień umiarkowany . A już hitem było jak pani neurolog co mnie badała kazała mi stanąć ze złaczonymi nogami zamknąć oczy i wkręcać przed sobą żarówki - wariatka . Dobrze , że mi na jednej nodze nie kazała stanąć :hoho: Nikt na niczym się nie zna , tylko patrza żeby ci kasy przypadkiem nie dać.
anna - 2013-12-09, 10:35

bo to chyba jest badanie rownowagi ,i tez ta k stałam tyko bez wkrecania żarówki :deskamaz tak załąwił ze orzeczenie bylo wydane tylko na podstawie dokumentqw i przyznli stopien znaczny na stałe :slonce2: :
franek - 2013-12-09, 10:54

anna napisał/a:
bo to chyba jest badanie rownowagi ,i tez ta k stałam tyko bez wkrecania żarówki :deskamaz tak załąwił ze orzeczenie bylo wydane tylko na podstawie dokumentqw i przyznli stopien znaczny na stałe :slonce2: :

Gratulacje to tak jak u mnie

anna - 2013-12-09, 11:39

:dzieki: G :radosne-sloneczko:
AGATA - 2013-12-12, 13:10

Właśnie dostałam pismo z ZUS-u:
Całkowicie niezdolna do pracy do 31.12.2017r.
Nie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji.
trochę szkodo do tej pory miałam ten dodatek,

Dorota75 - 2013-12-12, 13:14

AGATA napisał/a:

To i tak dobrze , że np. nie uznali że cudownie ozdrowiałaś i nie kazali Ci iść do pracy :shock: :shock: :roll:

AGATA - 2013-12-12, 13:20

I właśnie tego bałam się bardzo , po tym jak mnie przyjęła p. orzecznik wszystkiego się spodziewałam nawet najgorszego.
Dorota75 - 2013-12-12, 13:44

AGATA napisał/a:
I właśnie tego bałam się bardzo , po tym jak mnie przyjęła p. orzecznik wszystkiego się spodziewałam nawet najgorszego.

W tych urzędach to pracuję jakieś oszołomy , nigdy nie wiadomo czego się spodziewać . A już na pewno nie tego ,że pójdą Ci na rękę.

Beata - 2013-12-12, 13:54

AGATA napisał/a:

Zrób odwołanie , mam znajomych w ZUS i wiem , ze to dobre wyjście , należy się odwoływać do skutku , bo to ZUS jast dla nas , a nie my dla ZUS - u . A potem można jeszcze iść do sądu.
Trzymam za Ciebie kciuki , żeby Ci się powiodło ,nie poddawaj się . :zakochane-drzewo:

Ela - 2013-12-12, 14:54

9spytaj na pierwszym miejscu, czy pani orzecznik słyszała o cudownym leku na SCA, kt óry ma się ukazać w 2017?

A tak na poważnie, że masz wątpliwosci, czy orzecznik zaznajomił się z Twoją chorobą, skoro przewiduje, że po 2017 będziesz zdolna do pracy.

AGATA - 2013-12-12, 16:17

A gdzie mogę takie odwołanie kierować ? i czy w ogóle mogę - mając orzeczenie o umiarkowanej niesprawności jak kiedyś byłam na komisji orzekającej to mi p. orzecznik dała zasiłek pielęgnacyjny ale tak z wielkim zapasem bo dają go osobom całkowicie niesprawnym , przynajmniej tak mi wtedy powiedziała.
franek - 2013-12-12, 16:22

AGATA napisał/a:
A gdzie mogę takie odwołanie kierować ? i czy w ogóle mogę - mając orzeczenie o umiarkowanej niesprawności jak kiedyś byłam na komisji orzekającej to mi p. orzecznik dała zasiłek pielęgnacyjny ale tak z wielkim zapasem bo dają go osobom całkowicie niesprawnym , przynajmniej tak mi wtedy powiedziała.

W orzeczeniu masz napisane jak złożyć sprzeciw. Musisz za pośrednictwem ZUS składać sprzeciw. Wpisz sobie w przeglądarce "sprzeciw do ZUS" będą tam przykłady

Dorota75 - 2013-12-12, 20:36

Aga ,
Tak jak Franek mówi , na piśmie od nich masz co i jak .Tylko poczytaj ile masz czasu żebyś nie przegapiła .

Dorota75 - 2013-12-12, 20:47

Ja powiem szczerze już nie wiem o co chodzi u mnie rente daje ZUS a orzeka o stopniu i daje stopien niepełnosprawnosci inny urząd . Tak jest w Łodzi a u Was widzę inaczej . Już nic nie wiem co kraj to obyczaj ? Czy ja czegoś nie rozumiem :roll: :roll: :roll:

Przecież można mieć stopień niepełnosprawnosc i nie być na rencie ?? Co ma renta z tytułu niezdolności do pracy ze stopniem niepełnosprawnosci ??

Ela - 2013-12-12, 20:57

no dobrze piszesz, ale gwoli wyjaśnienia - ZUS orzeka o niezdolności do pracy. Czasem może się zdarzyć, że ktoś ma orzeczenie, że jest niezdolny do pracy, a nie nabędzie prawa do pieniędzy z tego tytułu, bo za krótko pracował.
A inny urząd orzeka o niepełnosprawności.
To są dwie różne sprawy.

Ktoś może być niepełnosprawny, a równocześnie być zdolnym do pracy na jakimś tam stanowisku.

Ela - 2013-12-12, 21:01

razem edytowałyśmy swoje posty :-D
Dorota75 - 2013-12-12, 21:02

No właśnie czyli Aga ma zastrzeżenia do swojego stopnia niepełnosprawności , a nie do renty . Tak jak ja .

Rentę mam na 2 lata - całkowita niezdolność do pracy . A stopień niepełnosprawnosci - umiarkowany na czas nieokreślony . Załatwiałam te rzeczy w 2 róznych urzędach . Darka Mama do mnie dzwoniła , że dostał Darek jednak stopień znaczny. Do sądu się odwoływali i wygrali.

Dorota75 - 2013-12-12, 21:03

Hehehhe, no ja mam tak często - ja paralityk zanim popoprawiam, napisze :slonce2:
Ela - 2013-12-12, 21:08

Dorota75 napisał/a:
No właśnie czyli Aga ma zastrzeżenia do swojego stopnia niepełnosprawności , a nie do renty . Tak jak ja .
.

nie, otrzymała przecież orzeczenie o zdolności do pracy, z ZUSU, napisała wyraźnie

Dorota75 - 2013-12-12, 21:12

Ela napisał/a:
Dorota75 napisał/a:
.

nie, otrzymała przecież orzeczenie o zdolności do pracy, z ZUSU, napisała wyraźnie

AGATA napisał/a:

franek - 2013-12-12, 21:33

Dorota75 napisał/a:
Ja powiem szczerze już nie wiem o co chodzi u mnie rente daje ZUS a orzeka o stopniu i daje stopien niepełnosprawnosci inny urząd . Tak jest w Łodzi a u Was widzę inaczej . Już nic nie wiem co kraj to obyczaj ? Czy ja czegoś nie rozumiem :roll: :roll: :roll:

Pisałem wcześniej sa dwa miejsca "orzekania" ZUS i Gmina.

AGATA - 2013-12-12, 22:35

i właśnie od gminy dostałam orzeczenie o niepełnosprawności , a ZUS dał mi rentę i ok. 2 lata miałam dodatek do renty ( zasiłek pielęgnacyjny ) który dostałam na czas określony i właśnie mi się skończył, teraz nie dostałam.
bialy_pl - 2013-12-12, 22:38

powiedzcie mi w jakiej wysokość jest renta na naszą chorobę?
zapewne zależy to od stanu, ale mniej więcej, średnio

katarzynab_81 - 2013-12-12, 22:41

ja mam 700 plus dodatek pie;egnacyjny
Dorota75 - 2013-12-12, 22:41

AGATA napisał/a:
i właśnie od gminy dostałam orzeczenie o niepełnosprawności , a ZUS dał mi rentę i ok. 2 lata miałam dodatek do renty ( zasiłek pielęgnacyjny ) który dostałam na czas określony i właśnie mi się skończył, teraz nie dostałam.

Mnie powiedzieli w Zus ze zasiłek to i owszem , ale w sumie to nie mam szans ze swoim stopniem . Bo oni tylko dają tym co maja znacz\ny stopień. No , ale na komisje można iść .

bialy_pl - 2013-12-12, 22:43

do kogo powinienem się zgłosić,jeśli będę miał orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez niemiecką kasę chorych?
i czy wogóle powinienem powiadamiać o tym w Polsce?

franek - 2013-12-12, 22:43

bialy_pl napisał/a:

Rentę wyliczają wg wzoru (stałego) G łównym składnikiem jest okres wpłat ubezpieczenia biorą z reguły 10 najlepszych lat

katarzynab_81 - 2013-12-12, 22:45

ja mam najniższą bo nigdy nie pracowAłam
bialy_pl - 2013-12-12, 22:47

ja już mam 22 lata pracy, to w razie jakby, nie będzie tak źle
Dorota75 - 2013-12-12, 22:48

franek napisał/a:
bialy_pl napisał/a:

Rentę wyliczają wg wzoru (stałego) G łównym składnikiem jest okres wpłat ubezpieczenia biorą z reguły 10 najlepszych lat

No , dokładnie . Ja mam 1000 zeta . Ale mam całkowitą niezdolność do pracy , a to chyba też ma znaczenie ?? Za bardzo u mnie nie mieli z czego liczyć , ale jakoś się udało.

franek - 2013-12-12, 22:49

bialy_pl napisał/a:
ja już mam 22 lata pracy

Nie znam przepisów rentowych w Niemczech U nas z Twoich 22 lat wybraliby 10 najlepszych lat

AGATA - 2013-12-12, 22:51

Dorota75 napisał/a:
AGATA napisał/a:

Mnie powiedzieli w Zus ze zasiłek to i owszem , ale w sumie to nie mam szans ze swoim stopniem . Bo oni tylko dają tym co maja znacz\ny stopień. No , ale na komisje można iść .

poprzednio jak miałam ten zasiłek to właśnie powiedziano mi dokładnie to samo ,ale zasiłek dali

franek - 2013-12-12, 22:51

Dorota75 napisał/a:
franek napisał/a:
bialy_pl napisał/a:

No , dokładnie . Ja mam 1000 zeta . Ale mam całkowitą niezdolność do pracy , a to chyba też ma znaczenie ?? Za bardzo u mnie nie mieli z czego liczyć , ale jakoś się udało.

Jest w tym wzorze pierwszy składnik tzw. minimum i tam jest te 1000 zetów a jak jest I grupa to jeszcze dochodzi 203 zł dodatek

bialy_pl - 2013-12-12, 22:59

franek napisał/a:
bialy_pl napisał/a:
ja już mam 22 lata pracy

Nie znam przepisów rentowych w Niemczech U nas z Twoich 22 lat wybraliby 10 najlepszych lat

i wtedy jest średnia z zarobków, czy jeszcze dzielą to przez coś?

franek - 2013-12-12, 23:18

bialy_pl napisał/a:
franek napisał/a:
bialy_pl napisał/a:
ja już mam 22 lata pracy

i wtedy jest średnia z zarobków, czy jeszcze dzielą to przez coś?

Są 3 składniki - Minimum i jakieś procenty od okresw "składkowych" i nieskładkowych

______
Jest to suma następujących części:

A) 24% kwoty bazowej

B) po 1,3 % podstawy wymiaru renty za każdy rok okresów składkowych.

C) po 0,7% podstawy wymiaru renty za każdy rok okresów nieskładkowych

bialy_pl - 2013-12-12, 23:21

franek napisał/a:
3 składniki - Minimum i jakieś procenty od okresw "składkowych" i nieskładkowych

______
Jest to suma następujących części:

A) 24% kwoty bazowej

B) po 1,3 % podstawy wymiaru renty za każdy rok okresów składkowych.

C) po 0,7% podstawy wymiaru renty za każdy rok okresów nieskładkowych

hmm...widzę że to tylko ZUS potrafi obliczyć, ale dzięki za przybliżenie tematu

franek - 2013-12-12, 23:51

bialy_pl napisał/a:

widzę że to tylko ZUS potrafi obliczyć, ale dzięki za przybliżenie tematu

Fakt sprawdzić ich jest bardzo trudno

Beata - 2013-12-13, 10:38

poczytajcie sobie może to Wam coś rozjaśni http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400