To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Rehabilitacja - wiadomości ogólne, pytania i nasze doświadczenia - szpital uzdrowiskowy - leczenie

kropka76 - 2013-11-04, 12:09

Dostałam skierowanie do Konstancina tylko dopiero w domu zauważyłam że jest to skierowanie do szpitala, czyli to chyba znaczy że nie ma możliwości dojazdu np po pracy tylko trzeba tam być na stałe? Wiecie jak to jest ?

ale w związku z tym że jeszcze pracuje to mogę sobie opłacić ćwiczenia PNF i mam do Was pytanie, znalazłam taką fundację AVALON która z salami do rechabilitacji mieści się w Panoramie w Warszawie, mają też PNF, tylko nie wiem jak z jakością tych ćwiczeń, słyszeliście może coś o tym miejscu?

Ja nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o rehabilitacje i nie wiem jakie są dobre a jakie nic nie dają, na tych co byłam teraz przez miesiąc to jakaś porażka, mogłam sobie wykupić karnet na siłownie i dokładnie to samo bym miała, a mieli napisane podejrzenie ataksji, jedyny plus tego to to że się przez miesiąc trochę poruszałam

jeśli chodzi o moją pracę to niestety jest stresująca ale ja jestem osobą nerwową i wybuchową także długo się nie przejmuję jakimiś problemami.
Nie wyobrażam sobie jak to będzie jak już nie będę mogła robić tego co teraz i prosić firmę w której pracuję żeby znaleźli dla mnie inną pracę, jak do tej pory to ja zawsze stawiałam warunki na jakich będę pracowała a nie na odwrót

Ela - 2013-11-04, 14:33

Jeśli masz przyznany szpital uzdrowiskowy - to nie płacisz, masz zwolnienie od nich za cały pobyt i nie możesz go opuszczać. :-D
Dorota75 - 2013-11-04, 15:06

W Konstancinie nie jest Agata ? Ona jest ambulatoryjnie . Paweł też tam jest , ale leży 5 tyg - jakoś strasznie długo. Ludzie nie lubią szpitali , ale jak ktoś nie ma kasy i zapału do ćwiczeń to dobry szpital rehabilitacyjny nie jest zły W takim szpitalu leży się minimus 3 tyg . bo tylko wtedy NFZ im zwraca - ale można dłużej. Ja byłm już 2 razy , niedługo idę 3 raz . Ja sobie chwalę , ale co kto lubi Ja o rehabilitacji organizowanej przez Avalon nie słyszałam . Jestem z Łodzi .

http://ckr.pl/

AGATA - 2013-11-04, 17:13

Jestem :clapping: :clapping:
I bardzo sobie chwalę, jestem tu ambulatoryjnie , to jest 3 tyg. zabiegów a Paweł jest na oddziale - to jest trochę inaczej , za pobyt nie płaci się i jest się tam nawet 6 tyg. z tym że na taki pobyt długo się czeka.

Dorota75 - 2013-11-04, 17:46

Paweł czekał długo . Zazwyczaj czeka się koło roku . No chyba , że ośrodek jest oblegany to wtedy dłużej. Ja miałam to szczęście, że zawsze było tak , że wskakiwałam na miejsce kogoś kto wypadał z kolejki i czekałam miesiąc , dwa . A poza tym nasza choroba jest dość ciekawa i niespotykana więc jak szpital ma u siebie studentów to mu zależy na niespotykanych przypadkach :fala: :plaza: :smerf:
kropka76 - 2013-11-04, 18:35

Jutro zadzwonię do tego Konstancina i się wszystkiego dowiem, jeśli mi każą się położyć na szpital to niestety ale nie skorzystam.
Widziałam też na ich stronie że mają filię w Warszawie w kilku miejscach., zawsze to bliżej niż do Konstancina.

Agata, a jak te rechabilitacje u nich wyglądają? to są jakieś konkretne ćwiczenia pod naszą chorobę czy na zasadzie że przychodzi grupa i mówią: Pani sobie na rowerku pojeździ a druga Pani na bieżni, a Pan to jeszcze coś tam :deska:
Na ile godzin dziennie tam musisz jechać?

Ela - 2013-11-04, 20:40

Nie będziesz leżeć, nie martw się, można normalnie chodzić, nawet wychodzić na zewnątrz chyba. Przynajmniej ja tak miałam. Musiałaś składać wniosek, co złożyłaś? Bo może być np w ramach leczenia uzdrowiskowego - skierowanie do sanatorium i tam się zaznacza - albo leczenie ambulatoryjne, to chyba masz Agatko? albo zwykłe stacjonarne, za nie się płaci i jest w ramach urlopu, a może być szpital uzdrowiskowy - jest za darmo i w ramach zwolnienia i 3 tygodnie.

Noże też być oddział rehabilitacyjny - to chyba 2 tygodnie - normalne skierowanie do szpitala, ale też nie leży się w łózku :-)

AGATA - 2013-11-04, 21:34

W Konstancinie nie mam zbiorowych ćwiczeń, z rehabilitantem indywidualne, i jakieś tam usprawniające w małej grupce 3 ; 5 osób, lekarzowi musisz powiedzieć że chcesz ćwiczenia z PNF, a najlepiej jakbyś dostała się do lekarza ze specjalizacją Rehabilitacji Neurologicznej , w Warszawie są filie CKR-u ale nie mają specjalizacji neurologicznej.
kropka76 - 2013-11-04, 22:18

Ela,

Nie chodzi mi o leżenie plackiem tylko o to że w tym czasie będę wyłączona z pracy

Na chwilę obecną bardziej mi się opłaca zapłacić za rehabilitację niż na 2-3tyg zostawić wszystkie projekty, oczywiście ktoś mnie zawsze zastępuje jak jestem na urlopie ale wiecie jak wyglądają takie zastępstwa :olaie:

poniżej moje skierowanie.

Ela - 2013-11-05, 07:36

:witos: Wiesz, ja podobnie. Od kilku lat już nigdzie nie jeżdżę, tsakże z powodu braku czasu.
Poza tym, mam rehabilitantkę, od kilku lat tę samą, i wolę do niej dojeżdżać. Zaden wyjazd nie da\ł mi tego, co ona mi dała. Ale to taka moje specyfika walki z chorobą.
Ty w Warszawie możesz pewnie bez porównania łatwiej coś znaleźć, a ze szpitala zrezygnuj. Może kogoś znajdą na Twoje miejsce. Tylko już od razu dziś, bo szkoda czasu.
W Avalonie miał rehabilitację, kilka lat temu Krzyś, mąż byłej prezes Stowarzyszenia - Gusi z Forum.
Miała nie tylko to, ale chyba sobie chwalił, a przynajmniej nie narzekał , ake to chyba.
poszukaj jego posty na Forum, to może coś znajdziesz.

Poza tym wejdź tutaj http://www.ataksja.home.p...topic.php?t=804

AGATA - 2013-11-05, 15:14

Kropeczko-( mogę tak??)
wiem, że ciężko zorganizować sobie wolne jak się pracuje, ale jakbyś chciała skorzystać z reh. w Konstancinie , to mogłabyś zaznaczyć , że chciałabyś zabiegi mieć po południu,
Oni urzędują tam do 20-tej.A mogę zapytać z której części Warszawy jesteś?

Ela - 2013-11-05, 15:23

Ale na taką rehabilitację musisz mieć inne skierowanie
kropka76 - 2013-11-05, 18:13

Jakaś Pani mi wstępnie powiedziała że takie skierowanie jak mam jest na rehabilitację stacjonarną, jutro mam dzwonić w godz: 08 - 16 żeby dokładnie się wszystkiego dowiedzieć, ale tak jak mówi Ela to ta Pani z Konstancina też że powinno być skierowanie do poradni jak chcę ambulatoryjnie.

Agata, możesz tak mówić :lol: Pracuję na Mokotowie, dlatego ta fundacja Avalon w Panoramie by mi bardzo pasowała

AGATA - 2013-11-05, 18:55

Nie znam tego Avalonu , więc nie będę się wypowiadać ale o CKR w Konstancinie , co mogę to podpowiem. :drzewo-tanczy:
Dorota75 - 2013-11-08, 10:38

A nie jest tak , że do szpitala rehabilitacyjnego na oddział to trzeba mieć skierowanie od lekarza neorologa . A ambulatoryjnie na rehabilitację to tylko od zwykłego lekarza 1 kontaktu ?
Ja zawsze biorę od neurologa i mam na druku takim : Skierowanie do szpitala i tam jest jakaś taka rubryka ze na oddział rehabilitacyjny