To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Rehabilitacja w ośrodkach rehabilitacyjnych - Wojskowy szpital rehabilitacyjno uzdrowiskowy w Ciechocinku

Paweł - 2010-02-23, 09:07
Temat postu: Wojskowy szpital rehabilitacyjno uzdrowiskowy w Ciechocinku
Wczoraj dostałem skierowanie do tego ośrodka na turnus rehabilitacyjny :) Pobyt będzie trwał 4 tygodnie, okres mam już wyznaczony: od 26 kwietnia do 24 maja b.r. :) W tym okresie w Ciechocinku jest pięknie :)
maria feliks - 2010-02-23, 18:02

kto daje takie skierowanie?i gdzie go składać?jak długo się czeka?
Ela - 2010-02-23, 18:40

Na turnus rehabilitacyjny bierZe się z PFRONu w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie.
idzie się z tym do lekarza i potem składa w pcpr.
Można go wcześniej ściągnąć z internetu, powiedz Adrianowi, to znajdzie, na stronie PCPRu
czeka sie różnie długo i troch ę się płaci. Tu jest dokładnie napisane

http://www.ataksja.home.p...wtopic.php?t=32

PAweł
- przyjemnego i owocnego pobytu życzę. Jak masz aparat, albo w komórce taki, to zrób parę zdjęć i daj na Forum.

Paweł - 2010-02-23, 19:12

Nie wiem jak to jest z tymi skierowaniami. Ja poszedłem z takim skierowaniem do neurologa po czym je wysłałem do NFZ. W styczniu dostałem od nich druk, że moje skierowanie przyjęli i napisali ile czasu muszę czekać. Wczoraj dostałem z NFZ skierowanie do tego ośrodka i napisane, że do szpitala na rehabilitację na 4 tygodnie. Identyczne skierowanie wysyłałem w poprzednich latach i zawsze dostawałem skierowanie do sanatorium.
Aparat mam cyfrowy i aparat w telefonie, zdjęcia wstawię tylko o jakiej tematyce one mają być :-)

Ela - 2010-02-23, 20:01

To już wiem, dobrze, że dałeś to skierowanie :) to nie turnus rehab. dokładniej odpowiem tu, żeby tu nie mieszać i zostawić temat do opisu ośrodków.

http://www.ataksja.home.p...de=newtopic&f=9

A zdjęcia, to dobrze by było - tu w tym temacie - ośrodek, jego wnętrze, widok np sali gimnastycznej, zdjecia z ćwiczeń, jakby się dało - o te musiałbyś zapytać o pozwolenie, jakby ktoś poza Tobą tam był, czy można na Forum.

i tu np krótki komentarz, na temat rehabilitacji w sanatorium. , czy dobra, czy warto było jechać.

A takie inne - np w temacie dotyczącym wolnego czasu. - poza rehabilitacją, jak go spędzałeś.

Paweł - 2010-02-24, 16:10

OK zamieszczę tu http://www.ataksja.home.p...cb4639b64d399f6 dobrze rozumiem?

Najlepiej tu czy w jakimś innym temacie?

Ela - 2010-02-25, 15:50

O samym osrodku tutaj w tym miejscu, a o różnych innych - co będziesz robił poza rehabilitacją ;-) jeśli będziesz chciał to nam pokazać oczywiście, to możesz na [przykład tu

http://www.ataksja.home.p...wtopic.php?t=38

Paweł - 2010-02-26, 12:38

OK :-)
Ela - 2010-03-16, 12:54

Paweł, coś z Twoim adresem mailowym w profilu jest nie w porządku, bo nie wracają wiadomości wysłane do Ciebie.
Paweł - 2010-04-28, 20:01

Witam wszystkich czytających!!
Jestem teraz w wojskowym szpitalu rehabiltacyjno-uzdrowiskowym w Ciechocinku. Dziś dopiero minął drugi dzień zabiegów, ale jest super, jestem zadowolony. Mam 7 zabiegów:
basen (jeszcze nie miałem, zaznam kąpieli dopiero jutro) masaż wirowy kończyn górnych i dolnych, masaż wibracyjny kręgosłupa, ćwiczenia na przyrządach (podwieszki, rowerek itp.), kąpiel kwaso-węglową oraz okłady borowinowe. Wszystko mam codziennie. Każdego dnia po zabiegach czuję zmęczenie. Jeszcze żadnych zdjęć nie zrobiłem, mam zajęcie w postaci podrywania recepcjonistek ;)
Dostęp do internetu tu mam, jak będę miał czas to zajrzę :)

Ela - 2010-04-29, 07:40

Miałam okłady borowinowe też, ale po kilku dniach zrezygnowałam z nich, bo czułam, że nic mi nie pomogą.
Z jakiego względu Ty je masz zapisane?
Jeśli tylko z powodu ataksji, to według m,nie, nmie ma to sensu.
Najważniejsza dla Ciebie byłaby gimnastyka indywidualna z rehabilitantem.
Jakieś ćwiczenia na równowagę pod nadzorem.
Zapytaj, czy mają kogo.ś z certyfikatem PNF.
We3dług mnie, to w tej chwili jest najlepsze.
Mogę śmiało powiedzieć, że choroba cofnęła mi się o kilka lat po regularnym PNF, a ćwiczę dopiero od połowy marca

PS widać skutecznie je podrywasz, skoro masz dostęp do internetu :)

Paweł - 2010-04-29, 15:26

Dziś jak miałem zajęcia na sali gimnastycznej zapytałem czy mają kogoś z certyfikatem PNF. Okazało się, że jest taka jedna osoba, ale będzie dopiero od 4 maja.
Co do borowiny nie wiem, ale nikomu jeszcze nie zaszkodziła :) Zapytam lekarza czy może przypisać mi co innego.

[ Dodano: 2010-04-30, 10:58 ]
Udało mi się wywalczyć PNF :) było ciężko bo rehabilitant miał każdy termin zajęty, ale znalazł dla mnie czas. Będę miał o 7:00. Borowinę lekarz zamienił mi na kąpiel perełkową.

Ela - 2010-04-30, 21:13

Bardzo sie ciesze :) napisz po kilku cwiczeniach
Paweł - 2010-05-02, 18:06

Widzę, że każdy ma w nosie to co piszę i mi mówi na pw czy gg co mam robić :| Jedynie Ela zawsze odpisze. W takim wypadku nie będę marnował czasu i nie będę tu zaglądał.
Beata - 2010-05-02, 19:35

Drogi Pawle !
Jesteś mlody , a w dodatku odpoczywasz sobie w Ciechocinku , więc wybacz nam starym koniom , że nie zawsze mamy siłę i ochotę , aby coś Ci odpisać . Fajnie , że piszesz , nie zniechęcaj się . Pozdrawiam , miłego pobytu w Ciechocinku .

anna - 2010-05-02, 19:37
Temat postu: osrodek
dopiero wróciłam ze szpitala po rehabilitacji,i tez staram sie odpisywać na posty /to co piszesz tez mnie intertesuje. ja byłam w Kozminie no ottwarty oddział rehabilitacyjny,ibyłoi super,mialam 9 zabiegow
Ela - 2010-05-06, 16:25

To pisz do mnie, a i inni skorzystają :) dopiero wczoraj po wielu perypetiach, wróciłam z Holandii do Polski, a więc klilka dni nie zaglądałam tu.
Ale napisz, jhak po ćwiczeniach.

Paweł - 2010-05-06, 16:28

Ten PNF to dla mnie żadna nowość. Rehabilitantka jedynie bardzo się ze mną siłuje, ale chyba ma na celu pobudzać mięśnie. Pogoda jest do d... Od momentu mojego przyjazdu nie było dnia słonecznego, ciągle pochmurno, zimno i leje deszcz. W ośrodku nawet grzeją.
Ela - 2010-05-06, 16:36

Ja mam ćwiczenie dobrą godzinę i uczę się w tym czasie prawidłowych wzorców - chodzenia, chodzenia po schodach, klękania, tego, czego w życiu codziennym nie potrafię.
Jeśli Ty masz z czymś problem, to powiedz jej to.

Paweł - 2010-05-10, 11:31

Dziś wracając rano z jednego zabiegów zatrzymała mnie jakaś kobieta i do mnie: "Od Pana przyjazdu Pana obserwuję i muszę powiedzieć, że lepiej Pan chodzi" od razu pojawił się uśmiech na mojej twarzy :)
Ela - 2010-05-10, 13:40

bardzo się cieszę :-D napisz, jak często i jak długo masz te ćwiczenia
anna - 2010-05-10, 18:38
Temat postu: osrodek
rehabilitacja,widać,przynosi efekty, as tez po powrocie ze szpitala tez widze poprawę;lepiej pisze,jak sie zachwialam to utrzymałam równowagę :-D
Paweł - 2010-05-11, 08:27

Przynosi efekty przynosi :) Dziś jakiś facet powiedział mi, że lepiej chodzę.
Ćwiczenia mam od poniedziałku do piątku, trwają około 30 min potem zawsze siadam na rowerek i pedałuję od 10 do 15 min. Ja sam uważam, że sprawniej chodzę.

maria feliks - 2010-05-11, 10:02

miesiąc już nie ćwiczę
PNF DOPIERO BĘDĘ mogła od czerwca i widzę różnice w braku ćwiczeń z niecierpliwością czekam na ćwiczenia bo już widzę że gorzej się czuje w poruszaniu miałam zwykłe wcześniej rehabilitacje które okazały się nie skuteczne w sca PNF .Żadne zwykłe ćwiczenia nie zastąpią w tej chorobie efektów takich jak PNF .sAMA SIĘ PRZEKONAŁAM NA SOBIE.

Ela - 2010-05-11, 10:44

Ja już po tygodniu przerwy czułam się gorzej. Namawiam serdecznie Was do kontynuowania rehabilitacji, nawet prywatnie.
Warto na to wydać pieniądze. Ja się czuję o kilka lat do przodu.

Paweł - 2010-05-19, 20:52

Słuchajcie dziś po ćwiczeniach PNF zapytałem kobiety, która je ze mną prowadzi czy widzi jakieś zmiany po prawie 3 tygodniach. Powiedziała, że jest wielka zmiana: mam więcej siły, ruchy bardzo łatwo mi idą jak na początku, mam stabilniejsze ruchy i polepszyła się kordynacja. Widzę, że ta rehabilitacja potrafi zdziałać cuda. Jak wrócę następnego dnia od razu idę zapisać się do swojego neurologa i będę prosił o kolejne skierowanie na rehabilitację choćby na miejscu, bo jest możliwość. Pójdę też do prywatnego ośrodka gdzie prowadzą rehabilitację i będę chciał się zapisać jak ceną mnie nie zaskoczą.
Ela - 2010-05-19, 23:17

Paweł napisał/a:
Widzę, że ta rehabilitacja potrafi zdziałać cuda.
Ja też się tak czuję :-D Zdaję sobie sprawę, że w naszej chorobie wiecz\nie tak nie będzie, ale zawsze można opóźnić jej przebieg.
anna - 2010-05-20, 08:09

ja zpisuje si e na rahabiolitacje do kilku przychodni i w jednej mi sie kończy to zaczymam w drugiej teraz bede juz na 4 rehabikitacji
Paweł - 2010-05-24, 08:00

Witam wróciłem w sobotę 22.05, planowo było w niedzielę. W sobotę, bo uciekłem w związku z tą sytuacją powodziową, był nawet nakaz dyrektora by uciekać jak się ma możliwość.
Wstawię na razie dwa zdjęcia

To jest fontanna w parku zdrojowym

tzw. mostek miłości