Różne - przepis na chleb
kasia311 - 2020-05-04, 17:37 Temat postu: przepis na chleb w dzisiejszych czasach kiedy jedzenie staje sie jednym z glownych przyjemnoesci
zrobcie sobie chlebek
drozdze juz chyba wszedzie sa?
https://www.youtube.com/watch?v=RgrMdM-TcAs
Beata Murawska - 2020-05-06, 09:43 Temat postu: Re: przepis na chleb
Ładnie wygląda może jak mi leń z dup.. wylezie to upiekę - kiedyś piekłam nagminnie teraz korzystam z lokalnej piekarni
Dorota75 - 2020-05-06, 12:18
hej
Mnie Marcin piecze.
3,5 szklanki mąki (jaką lubisz), łyżeczka soli (możesz dać więcej lub mniej wedle uznania plus ziarna jakie lubisz ale nie koniecznie), 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody - wszystko mieszamy na sucho. Następnie dodajemy 1 i 3/4 szklanki kefiru,maślanki bądź jogurtu naturalnego nie fit (do wyboru wedle smaku - robiłem z każdym i dla mnie najlepszy z kefirem). Wszystko jeszcze raz mieszamy (wychodzi bardzo kleiste ale tak ma być). Przekładamy ciasto do formy keksowej o podstawie 9 x 22 cm (wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia). W formie rozkładamy ciasto równomiernie - ja robię to łyżką zamoczoną w oleju żeby ciasto się nie przyklejało. Po wierzchu smarujemy odrobiną oliwy z oliwek ale może być olej (używając łyżki zamoczonej w oleju wystarczy). ciasto od razu wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu na 40 minut ( u mni o wiele lepiej rośnie jak po rozgrzaniu piekarnika po wstawieniu ciasta pierwsze 20 minut ustawię tylko dolną grzałkę a kolejne 20 góra i dół). Po 40 minutach wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwi, następnie po jakimś czasie wyjmujemy chlebek z formy i papieru (jeżeli używasz zamiast tłuszczu) i zostawiamy do ostygnięcia na ruszcie.
Beata Murawska - 2020-05-06, 18:11
| Dorota75 napisał/a: | hej
Mnie Marcin piecze.
3,5 szklanki mąki (jaką lubisz), łyżeczka soli (możesz dać więcej lub mniej wedle uznania plus ziarna jakie lubisz ale nie koniecznie), 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody - wszystko mieszamy na sucho. Następnie dodajemy 1 i 3/4 szklanki kefiru,maślanki bądź jogurtu naturalnego nie fit (do wyboru wedle smaku - robiłem z każdym i dla mnie najlepszy z kefirem). Wszystko jeszcze raz mieszamy (wychodzi bardzo kleiste ale tak ma być). Przekładamy ciasto do formy keksowej o podstawie 9 x 22 cm (wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia). W formie rozkładamy ciasto równomiernie - ja robię to łyżką zamoczoną w oleju żeby ciasto się nie przyklejało. Po wierzchu smarujemy odrobiną oliwy z oliwek ale może być olej (używając łyżki zamoczonej w oleju wystarczy). ciasto od razu wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu na 40 minut ( u mni o wiele lepiej rośnie jak po rozgrzaniu piekarnika po wstawieniu ciasta pierwsze 20 minut ustawię tylko dolną grzałkę a kolejne 20 góra i dół). Po 40 minutach wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwi, następnie po jakimś czasie wyjmujemy chlebek z formy i papieru (jeżeli używasz zamiast tłuszczu) i zostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. |
Dorota75 - 2020-05-07, 08:25
kasia311 - 2020-05-07, 12:57 Temat postu: przepis na chleb dziekuje za przepis napewno zrobie
Ela - 2020-05-14, 11:07
Dxzisiaj będę piec bułki żytniopszenne na zakwasie, który sama zrobiłam,.
Dorota75 - 2020-05-14, 12:04
| Ela napisał/a: | | Dxzisiaj będę piec bułki żytniopszenne na zakwasie, który sama zrobiłam,. |
Datsik - 2021-03-28, 21:22
Ja jeszcze nie próbowałem, ale po lekturze takich artykułów jak ten http://bbpolska.pl/piecze...dy-by-to-robic/ coraz bardziej się skłaniam do pieczenia chleba własnoręcznie. Zasada wiesz, co jesz mocno działa :)
|
|
|